Linda Stuhaug

Annonse

14. mai 2014

Marengskake – sukkerfri & melkefri

Marengskake – sukkerfri & melkefri
Tjohei! Det er Onsdag og vi er snart halvveis til helg, og ikkje minst 17.Mai som er på Lørdag. Eg rekner med det er fleire som skal bake kake til anledningen?
I går hadde mamma og pappa sølvbryllup (?), og det blei feira med middag og en av favorittkakene deira: marengskake! Eg lagde to varianter til anledningen siden eg har mine hensyn, så den eine er både sukkerfri og melkefri (naturlig glutenfri siden man heller ikkje bruker mel). Eg har laga sukkerfri marengskake mange ganger før, og det er absolutt godt, men ikkje på lik linje som ekte vare. Derfor lagde eg en enda større marengskake i ekte stil med både sukker, fløyte og vaniljekrem. Eg kunne absolutt hatt en "felles" bunn og brukt melkefri topping, men mange har etterspurt en sukkerfri variant av marengskake og det tenkte eg dere skulle få!
Viktig å huske folkens! – Å lage sukkerfri marengskake er ikkje berreberre. Sukker er den store hovedingrediensen i kakebunnen, og det er vell ikkje så vanskelig å forstå at resultatet ikkje blir det samme som ekte vare. Den sukkerfri marengsbunnen blir luftig, litt sprø og på en måte litt skumaktig (ikkje så kompakt som ekte). – Ikkje misforstå, etter mi og fleire si meining er den veldig god med denne konsistensen, men berre annerledes. – Legg merke til at eg har laga marengsbunn og ikkje pavlova. Den er altså ikkje seig i midten, men sprø tvers gjennom. – Kakebunnen får en lysebrun overflate, men det er heilt normalt i sukkerfri stil. Ikkje tru den er svidd! – Fyll kaka med topping rett før servering. Etterkvart vil den bli mjukere og kremen synker litt ned i bunnen.
Sukkerfri marengsbunn 2 eggekvitter 20 g sukrinmelis 20 g sukrin pluss En klype salt
Sett ovnen på 125 grader. Start med å piske eggekvittene med miksmaster til det starter å skumme, og tilsett litt og litt søtning. La miksmasteren gå nokre minutter på full guffe så du får en luftig, litt kompakt skumkrem. Tilsett en klype salt og la miksmasteren gå enda nokre minutter. Saltet gjer marengskremen enda stivere. Form til en rund kakebunn på bakepapirkledd langpanne med ca. 2,5-3 cm tjukkelse. Steik midt i ovnen 50 minutter, før du tar opp døra og slipper ut masse varme. La deretter marengsbunnen stå i resten av ettervarmen en times tid, da sikrer du deg en sprø bunn.
Marengsbunnen kan gjerne lages både dager og veker i forveien. Oppbevar tørt i romtemperatur. PS: Bunnen blir ikkje så veldig stor, ca. 20 cm i diameter. Du kan gjerne doble oppskriften!
Som fyll er det berre å bruke det man ønsker! Min favoritt er en blanding mellom krem og min sukkerfri vaniljekrem, masse frisk frukt og bær. Men det er superenkelt å lage melkefritt fyll, og det smakte fantastisk godt!
Eg lagde heimelaga, sukkerfri vaniljekrem som eg har posta oppskrift på blant anna HER. Denne lagde eg med soyamelk. Eg brukte ca. halvparten av vaniljekremen og piska inn nokre spiseskeier kokosmelk, altså den stive, krema delen. Vips: en sunn, smakfull kokos-vaniljekrem som både gjer og smaker himmelsk 🙂 Toppa med masse frisk frukt og bær selfølgelig, ingen marengskake uten.
Sprø og god, kommer definiftiv til å lage denne mange ganger framover!
Imorra poster eg oppskrift på gårsdagens ekte marengskake, eg rekner med det er mange som ikkje tenker sukkerfritt på sjølve 17.Mai. Eg kommer muligens til å lage ekte marengsbunn med dagens tips på melkefritt fyll, som gjerne er ett alternativ til andre som mån ta hensyn til melkeintoleranse uten at forskjellen blir for stor 🙂
Så – har du laga sukkerfri marengskake før, eller kunne du tenke deg å prøve det?
Ha en strålande dag alle sammen!

Tjohei!
Det er Onsdag og vi er snart halvveis til helg, og ikkje minst 17.Mai som er på Lørdag. Eg rekner med det er fleire som skal bake kake til anledningen?

I går hadde mamma og pappa sølvbryllup (?), og det blei feira med middag og en av favorittkakene deira: marengskake! Eg lagde to varianter til anledningen siden eg har mine hensyn, så den eine er både sukkerfri og melkefri (naturlig glutenfri siden man heller ikkje bruker mel). Eg har laga sukkerfri marengskake mange ganger før, og det er absolutt godt, men ikkje på lik linje som ekte vare. Derfor lagde eg en enda større marengskake i ekte stil med både sukker, fløyte og vaniljekrem. Eg kunne absolutt hatt en "felles" bunn og brukt melkefri topping, men mange har etterspurt en sukkerfri variant av marengskake og det tenkte eg dere skulle få!

Viktig å huske folkens!
– Å lage sukkerfri marengskake er ikkje berreberre. Sukker er den store hovedingrediensen i kakebunnen, og det er vell ikkje så vanskelig å forstå at resultatet ikkje blir det samme som ekte vare. Den sukkerfri marengsbunnen blir luftig, litt sprø og på en måte litt skumaktig (ikkje så kompakt som ekte).
– Ikkje misforstå, etter mi og fleire si meining er den veldig god med denne konsistensen, men berre annerledes.
– Legg merke til at eg har laga marengsbunn og ikkje pavlova. Den er altså ikkje seig i midten, men sprø tvers gjennom.
– Kakebunnen får en lysebrun overflate, men det er heilt normalt i sukkerfri stil. Ikkje tru den er svidd!
– Fyll kaka med topping rett før servering. Etterkvart vil den bli mjukere og kremen synker litt ned i bunnen.



Sukkerfri marengsbunn
2 eggekvitter
20 g sukrinmelis
20 g sukrin pluss
En klype salt

Sett ovnen på 125 grader. Start med å piske eggekvittene med miksmaster til det starter å skumme, og tilsett litt og litt søtning. La miksmasteren gå nokre minutter på full guffe så du får en luftig, litt kompakt skumkrem. Tilsett en klype salt og la miksmasteren gå enda nokre minutter. Saltet gjer marengskremen enda stivere. Form til en rund kakebunn på bakepapirkledd langpanne med ca. 2,5-3 cm tjukkelse. Steik midt i ovnen 50 minutter, før du tar opp døra og slipper ut masse varme. La deretter marengsbunnen stå i resten av ettervarmen en times tid, da sikrer du deg en sprø bunn.

Marengsbunnen kan gjerne lages både dager og veker i forveien. Oppbevar tørt i romtemperatur.
PS: Bunnen blir ikkje så veldig stor, ca. 20 cm i diameter. Du kan gjerne doble oppskriften!

Som fyll er det berre å bruke det man ønsker!
Min favoritt er en blanding mellom krem og min sukkerfri vaniljekrem, masse frisk frukt og bær. Men det er superenkelt å lage melkefritt fyll, og det smakte fantastisk godt!

Eg lagde heimelaga, sukkerfri vaniljekrem som eg har posta oppskrift på blant anna HER. Denne lagde eg med soyamelk. Eg brukte ca. halvparten av vaniljekremen og piska inn nokre spiseskeier kokosmelk, altså den stive, krema delen. Vips: en sunn, smakfull kokos-vaniljekrem som både gjer og smaker himmelsk 🙂 Toppa med masse frisk frukt og bær selfølgelig, ingen marengskake uten.

Sprø og god, kommer definiftiv til å lage denne mange ganger framover!

Imorra poster eg oppskrift på gårsdagens ekte marengskake, eg rekner med det er mange som ikkje tenker sukkerfritt på sjølve 17.Mai. Eg kommer muligens til å lage ekte marengsbunn med dagens tips på melkefritt fyll, som gjerne er ett alternativ til andre som mån ta hensyn til melkeintoleranse uten at forskjellen blir for stor 🙂

Så – har du laga sukkerfri marengskake før, eller kunne du tenke deg å prøve det?

Ha en strålande dag alle sammen!

Annonse

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg