Heimelaga moussaka med søtpotet


M-m-m-m-m-oussaka!

Søtpotet er en storfavoritt om dagane, det har dere vell lagt merke til her på bloggen. Eg eksprimenterer og prøver meg fram i mange varianter, og siste forsøk ut var heimelaga moussaka med søtpotet som blei en suksess! Det var virkelig utrulig godt, søtpotet framfor potet gjer nemlig smaksopplevelsen enda rikare.

Heimelaga moussaka tenker du kanskje… Er ikkje det avansert då?
Absolutt ikkje! Litt ingredienser må til, men ikkje la deg skremme av det. Den er utrulig enkel å lage, og tar ikkje stort meir tid enn Toro sin halvferdige posevariant. Halvfabrikata inneholder eit hav av E-stoffer, konserveringsmiddel, sprøytemiddel, fortjukningsmiddel, herdet fettsyrer, palmeolje, ofte store megder salt og sukker, karbohydrater… lista er lang og unødvendig! Ikkje misforstå, innimellom er jo det OK, men i den store sammenheng i større mengder er det absolutt ikkje bra.

Så her har dere en sunn, næringsrik moussaka med masse smak. Håper det frister!

Søtpotet-moussaka, 4-6 porsjoner

2pk, 800 g karbonadedeig
2 løk
2 fedd kvitløk
1 boks hakkede tomater
3 ss tomatpurê
1 dl vatn
Masse krydder etter smak
Oregano, salt, pepper, grillkrydder, paprikakrydder, chilli
~
3-4 mellomstore søtpoteter
~
5 dl valgfri melk
1-2 ss maisenna
1/3 ts av salt, pepper og malt muskatnøtt
1 egg
~
Revet ost

Framgangsmetode

1. Steik karbonadedeig med løk, pressa kvitøk og krydder. Av krydder brukte eg dei som nevnt ovenfor, men bruk det du har som gir god smak. Tilsett hakkede tomater, tomatpurê, vatn og la det putre til en tjukk kjøttsaus. Smak til med meir krydder.

2. Vask og skrell søtpoteta, del i tynne skiver.

3. Lag kvit saus ved å koke opp melk med krydder. Visp maisenna ut i kaldt vatn og tilsett litt etter litt i den kokande melka til du får en fyldig saus. Rør inn egg.

4. Legg kjøttsausen i bunnen av en ildfast form, etterfulgt av søtpotetskivene og kvit saus.

5. Steik moussakaen på 175 grader, midt i ovnen i 40 minutter. Etter halve tida tar du formen ut og topper med ost. La den kvile 5 minutter før servering så den får satt seg. Nyt!

Med en frisk, fargerik salat var middagen absolutt komplett –

TIPS FOR VARIASJON!
– For en enda enklere og meir proteinrik variant, bruk gjerne cottage cheese istedenfor å lage kvit saus.
– Du kan selfølgelig bruke vanlige poteter framfor søtpoteter om du ønsker det. Eller kva med skivede aubergine, som i ekte gresk stil?
– Lag gjerne guacamole, kvitløksdressing eller tatziki som tilbehør. Er du usikker på korleis kan du bruke søkefeltet på venstre side, eg har posta oppskrifter mange ganger.

Håper fleire prøver seg på denne-
Den passer like godt i kvardagen, som lørdagskvelds eller kanskje søndagsmiddag for heile familien 🙂

Ha en fin lille-lørdag vidare! Halvveis til helg allerede 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

52 kommentarer

  1. Ser helt nydelig ut 🙂

  2. thesweetnessoflife

    Dette skal jeg prøve! Ser utrolig godt ut 😀

  3. Nam!Det så skikkelig godt ut,og søtpotet er jo så godt!:D

  4. Julie @ WolfItDown

    Herlig! Er ikke så ihugga dan av aubergine, så og bytte den ut med søtpotet er lurt – også metter det bedre 😀 God onsdag! x

  5. Marte Hopstad

    Mmm, så fantastisk! 😀

  6. Lovelylillers sunne oppskrifter

    Elsker moussaka! bruker også å variere poteten med søtpotet. Dette så aldeles nydelig ut! 😀 Blir nok moussaka til helgen! 😀

  7. minlangehistorie

    å det så skikkelig godt ut 🙂 kommer å lager slik til meg til helga du ve 🙂

  8. Linda Marie Stuhaug

    minlangehistorie: Spørst det altså 😉

  9. Linda Marie Stuhaug

    Lovelylillers sunne oppskrifte: Eg har faktisk aldri laga moussaka før, men det blir garantert ikkje siste gangen! Må nesten prøve med potet en gang også 🙂

  10. Linda Marie Stuhaug

    Marte Hopstad: Eit kongemåltid! Fantastisk godt 🙂

  11. Linda Marie Stuhaug

    Julie @ WolfItDown: Eg har ikkje brukt augergine så masse i matlaging enda, men tenker eg må prøve meg med den også i moussakaen 🙂

  12. Linda Marie Stuhaug

    CAMILLA SØRSETH: Søtpotet er superpotet 🙂

  13. Linda Marie Stuhaug

    thesweetnessoflife: Det er det absolutt 🙂 Prøvprøv!

  14. Linda Marie Stuhaug

    Nina: Så bra! Det var kanongodt 🙂

  15. Christina i London!

    Mmm, takk for oppskrift! Denne er skrevet opp og gleder meg til å prøve den 😀 Jeg smakte ekte moussaka i Hellas for første gang i mai, og det var så godt, men jeg elsker søtpotet, så denne varianten skal jeg definitivt prøve meg på 🙂

  16. Linda Marie Stuhaug

    Christina i London!: Så hyggelig 🙂 Eg har aldri våre noke storspiser av moussaka, men det er virkelig godt! Spesielt med søtpotet for oss som elsker det, hihi 🙂

  17. Dinna retten var fantastisk god!! Hadde ikkje kjøttdeig, so blei en kombinasjon av kyllingkjøttdeig og kyllingfilet, men fortsatt god. Kjekt du legger ut vekemenyar, inspirerande når ein sjølv har gått «matlei».

  18. Linda Marie Stuhaug

    Anette: Heilt supert å bruke kyllingkjøttdeig / kyllingfilet! Det blir nok her også snart, da fryseren min er fylt opp med nettopp dette som var på tilbud forrige veke 🙂 Takk for hyggelige ord, det setter eg pris på! Ha en super dag 🙂

  19. Hadde denne retten til middag idag. Supergod. Sønnen på 19 åt, for å si det pent.

  20. Linda Marie Stuhaug

    Karina: Så hyggelig å høre Karina! Tusen takk for tilbakemelding 🙂

  21. Heisann! Jeg prøvde meg på denne oppskriften i dag. Første gang jeg har laget og spist moussaka, men jeg ble så fristet da jeg så oppskriften og bildene dine. Da jeg ikke fant søtpotet på butikken ble det vanlige nypoteter, og det ble mindre vellykket fordi potetene var litt for harde, selv om jeg lot den ildfaste formen stå ekstra lenge inni (30 min) før jeg strødde over revet ost. Brukte også cottage cheese, men neste gang vil jeg heller prøve på hvitsaus som du brukte 🙂 Jeg stod også i 4 (!!) timer for å tilberede måltidet med salat, hehe, men dette sikkert fordi det var første gang. Ønsker deg en fin fredagskveld!

  22. Linda Marie Stuhaug

    Andrea: Ja, ulike poteter har jo ulik tilberedningstid – så eg kan tru dei var litt harde i formen. Bedre lykke neste gang, anbefaler både søtpoteter og kvit saus 🙂 Ha en fin Lørdagskveld!

  23. Ca hvor lang tid bruker du på å lage hele retten? Tenkte å lage den til samboeren når han er ferdig på jobb i kveld 🙂

  24. Hvor stor form brukte du? 🙂 lager nå og fikk for mye til den ene formen min men for lite til to. Hmm.

  25. Linda Marie Stuhaug

    Silje: Beklager, dette skulle selfølgelig stått i oppskrifta! Formen eg brukte var 25×35 cm 🙂

  26. Linda Marie Stuhaug

    Mina: Eg veit ikkje heilt, eg ser sjelden på tida. Men eg brukte nok ikkje meir enn 30 minutter før eg tok den i ovnen 🙂 Håper middagen smaker!

  27. Denne e nydelig! Anbefales! Så enkel å lage 🙂 Tusen takk for oppskrifta 🙂

  28. Linda Marie Stuhaug

    Nina: Så hyggelig å høre Nina 🙂 En glede å inspirere med oppskrift!

  29. Dette var fantastisk 🙂 Aldri vært noe særlig glad i moussaka, men dette var magisk 🙂

  30. Linda Marie Stuhaug

    Trude: Så hyggelig å lese, Trude 🙂 Moussaka med søtpotet blir plutselig en heilt ny smaksopplevelse!

  31. Litt på etterskudd kanskje, men vet du om det ville funket med Buffalo mozzarella på toppen her istedenfor vanlig ost? Takk 🙂

  32. Linda Marie Stuhaug

    Line: Aldri hørt om Buffalo Mozarella og veit ikkje korleis det egner seg til smelting, men har du smelta osten før så skal det nok gå heilt fint 🙂

  33. Nam, nam denne var kjempegod!! 🙂 🙂 🙂 Den ble litt vell bløt, selv om jeg brukte oppgitt væskemengde. Så neste gang blir det litt mindre væske. Kan årsaken være at jeg brukte soyamelk – hvet du noe om det?

  34. Linda Marie Stuhaug

    Navn: Problemet ligger nok i at alle ovner er forskjellige. Litt lavere temperatur og litt lengre steiketid er nok det som skal til 🙂

  35. Dette blir søndagsmiddag i dag. Skal starte å lage no, gleder meg til å smake.

  36. Når jeg skal kommentere på blogger, så står det at jeg skal skrive inn en URL adresse…, hva skal jeg skive der? Må det fylles ut? Noen som vet?

  37. Linda Marie Stuhaug

    Sonja: Du trenger ikkje skrive inn noke med mindre du har ei heimeside 🙂

  38. Linda Marie Stuhaug

    Sonja: Så kjekt! Håper Søndagsmiddagen falt i smak, Sonja 🙂

  39. Kari Selnes

    Fantastisk god 😀 Hele familien elsker den 🙂

  40. Linda Marie Stuhaug

    Kari Selnes: Så hyggelig! Takk for tilbakemelding 🙂

  41. Dette så kjempegodt ut, må prøves! Vet du sånn cirka hvor stor form en trenger eller hvor mye den må kunne romme? 🙂

  42. Linda Marie Stuhaug

    Iris: Det er ei stor oppskrift, så formen må vere stor med mindre du halverer oppskrifta 🙂 Eg har dessverre ikkje formen tilgjengelig her no, men det bedre med litt for stor enn for liten!

  43. Dinne blir å lage på fredag!!

    1. Så bra! Den er knallgod 🙂

  44. Dette blir jo i grunn mer en søtpotetgrateng enn Moussaka siden ingen av de vellkjente krydderne som skal være i en ekte moussake er inkludert og ei heller aubergine (vet at ikke det alltid er vanlig).

    1. Tja, eg vil no påstå at det kan kalles moussaka uansett, men det får vere kvar sin meining 😉

  45. Da har jeg fått testet ennå en oppskrift, og også denne ble kjempegod. Jeg lagde den proteinrike varianten med cottage cheese istedenfor hvit saus. Serverte med gresk salat og tzatziki ved siden av. Namm

    1. Mm, høres godt ut 😀 kjekt oppskrifta falt i smak, Kristin!

  46. Tror du det funker å bruke veggie-kjøttdeig fra Halsans Kök eller lignende istedet for kjøttdeig her? 🙂

    1. Det fungerer nok heilt fint 🙂

  47. Dette var kjempe godt, laget til foreningen- var tomt på 1-2-3!:-) Du er utrolig flink, jeg er inne hverdag og ser på oppskrifter og finner inspirasjon. Jeg har enda ikke laget noe som ikke har falt i smak!:-D

    1. Hurra, så kjekt å lese! Tusen takk for hyggelige ord, Caroline – det setter eg stor pris på <3