Smakfull søtpotetmosgrateng

Hei alle sammen!

Her for ei lita stund sida handla eg inn ingredienser til å lage heimelaga moussaka med søtpotet, da eg fikk en ny ide. Kva med å bytte søtpotetskivene med søtpotetmos? Ny kombinasjon, ny smaksopplevelse, ny konsistens – jammen blei det ikkje fantastisk godt! Som dere veit eg eg søtpotetens største fan om dagane og eg kommer til å fortsette å vere det ei stund framover. Storfavoritt og totalt dilla!

Det heile resulterte altså i søtpotetmosgrateng. Det er så utrulig godt med smaken av søtpotet sammen med tomatbasert kjøttfyll, så har dere ikkje prøvd det enda er det på høg tid. En middag som passer like godt til kvardag som helg –

Søtpotetmosgrateng, 4-6 porsjoner
1 kg søtpoteter
600-800 g karbonadedeig
1-2 hakka løk
2 fedd kvitløk
1 boks hakkede tomater
2-3 dl vatn
3-4 ss tomatpurê
Krydder etter smak
Eg brukte grovkverna chilli, pepper, oregano, paprika
Revet ost

Del søtpotetene i fire biter, damp eller kok til dei er møre. Du kan også ovnsbake søtpotetene på 200 grader eller mikrobake dei i hurtigversjon til dei er møre.

Steik karbonadedeig med løk, pressa kvitløk og krydder. Tilsett deretter hakkede tomater, vatn og tomatpurê, la det purte og godgjere seg på middels varme til en tjukk kjøttsaus. Smak til med krydder.

Ha kjøttfyllet i bunnen av en ildfast form, bre over søtpotetmosen og avslutt med ost. Inn i ovnen på 200 grader til osten er smelta og gyllen, ca. 15-20 minutter.

La formen kvile 5 minutter før servering.

Servert med en frisk salat så er måltidet komplett!


Saltkampanjen er skrevet i sammerbeid med KIWI.

Denne gratengen er laga med karbonadedeig uten salt som eg har skimta i butikkhyllene dei siste vekene. Mange av dere har vell hørt om KIWIs saltkampanje?

Det er ingen tvil om at nordmenn per idag spiser alt for store mengder salt. Gjennomsnittsnordmannen spiser omtrent 10 g salt om dagen – dobbelt så masse som anbefalt. Dette er eit av dei største helseutfordringane i Norge da for masse salt kan føre til høgt blodtrykk – som igjen kan føre til hjerte- og karsjukdommar og øke faren for kreft i mage og tarm.

No har KIWI gjort det lettare å spise sunnere ved å blant anna kutte saltet i kjøtt-karbonade- og kyllingkjøttdeig. Man skulle ikkje trudd at kjøttfarse inneholdt så masse salt, men det er faktisk en av dei varekategoriene med størst saltinnhold.

Når November er omme skal butikkhyllene vere fylt opp med ulike kjøttdeigtyper uten salt og vatn, og dette synes eg er eit fantastisk tiltak da kjøttdeig er en matvare som går igjen hos dei fleste norske heimane. Den smaker minst like godt, om ikkje bedre når kjøttdeigen ikkje er tilsatt salt og vatn!

Les gjerne meir om KIWIs saltkampanje her!
Her står det nyttig fakta om salt og saltforbruk samt tips til korleis man kan redusere saltinntaket.

Pssst! Når det gjelder å lage middager med saltredusert farse hjelper det ikkje å bruke TORO som basis. Her gjelder det å lage mat fra bunnen av, ikkje berre på grunn av saltinnholdet, men halvfabrikata er proppfulle av konseveringsmidler og inneholder ingen nyttige nærinsstoff. Heimelaga varianter gir også en ekte smaksopplevelse!

Så, i sammerbeid med KIWI er eg så heldig og får dele ut eit gavekort til tre av dere lesere på 1000 kroner kvar! For å vere med i trekninga må dere legge igjen en kommentar i dette innlegget der du deler ditt beste tips for å redusere saltinntaket. Det kan vere kva som helst, alt fra ulike smaktilsetninger eller matvarer man bør unngå. Eg trekker dei tre heldige vinnerene i midten av neste veke. PS! Hugs e-postadresse, kun eg som ser den.
PS! Konkurransen er avlutta og vinnarane er kontakta på mail – Karoline H, Lise og Marianne!

Reduser saltinntaket idag som eit grep for betre helse!
Eg gleder meg til å lese deres tips og råd 🙂 Bruk kreativiteten og la oss inspirere kvarandre!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

163 kommentarer

 1. Caroline

  Et av mine beste tips for å redusere saltinnholdet i maten er å bruke grønnsaker med mye smak, eksempelvis løk, purreløk, selleri, osv. Ellers bruker man stort sett mindre salt om man lager mat fra bunnen av fremfor halvfabrikata. Så lag maten selv fra bunnen av, og bruk grønnsaker/urter med mye smak som fremhever smakene i maten!

 2. Lag mat fra bunn av, bruk friske kryddere som feks. hvitløk, chili, friske urter etc., og ikke salt noe av maten før den er servert og smakt på, det smaker ofte bedre enn man tror uten salt 🙂 Jeg har aldri vært så glad i salt, for mamma har aldri saltet maten hun har laget, så er veldig glad for at Kiwi kommer med denne løsningen. Utrolig flink du er til å lage mye spennende mat, forresten! Men en ting jeg lurer på er om du bruker unormalt mye penger på mat, eller om det er en grei sum i måneden?

 3. Christel

  Ser jeg har de samme tipsene som de fleste andre, men det er jo bare fordi de er så lure 🙂 Lag maten fra bunn og bruk mye gode krydder! Setter saltbøssa på bordet for de som føler et behov, ofte tar folk litt mindre på når det ligger direkte oppå og de ser hvor mye de hiver på. Ellers lager jeg eget tacokrydder også, for de ferdige posene inneholder aaalt for mye salt! Også smaker det så mye bedre hjemmelaget 🙂

 4. Mitt beste tips er å lage eget tacokrydder 😀 det finnes drøssevis av oppskrifter på nett, det smaker likt, og man kan lage en stor omgang så tar det akkurat like lang tid som å tilsette den tradisjonelle krydderposen 😉 kjapt, enkelt og godt!! Det er sånne småting som blir viktig, ihvetfall her i hus hvor det gjerne blir taco et par ganger i uka 🙂 takk for mange gode oppskrifter! Ha en fin dag 🙂 klem

 5. Jeg bruker fennikel, lime, sitron og andre kryddersom erstatning til saltet. Lager alltid mat fra bunnen og bruker mange av dine oppskrifter 😀

 6. Mitt beste tips for reduksjon av saltinntaket er og bruke mengder av friske urter i maten. Det smaker bedre, gir mye større variasjon for smaksløkene enn salt, og er sunt for kroppen. Et tilleggstips er å bruke urtesalt dersom en føler at en MÅ ha salt i noe. L

 7. Det finnes utrolig mye annet enn salt man kan bruke som smaksforsterkning! Sitron, lime, en klype sukker, forskjellige krydder, pepper, andre sitrusfrukter osv. Det er blitt en vane å salte all mat mens man lager den, men det er ikke nødvendig. Vent heller med å salte før helt til slutt etter du har smakt på maten, kanskje det faktisk ikke trengs noe salting? I tillegg er det deilig å gjøre noe annerledes enn vanlig, hva med et spennende hint av sitron i maten istedenfor en salt smak?

 8. Del 2 (fikk ikke alt i samme innlegg): Istendefor å koke poteter og spise dem med salt, lag de til en grov stappe og smaksett dem med litt melk og pepper. Server typiske «kjedelige» matvarer sammen med en god hjemmelaget rømmedressing, guacamole eller kesam så har du noe som spriter opp maten!!

 9. Mari Østbye Pedersen

  Aldri begynn med salt, smak alltid til med andre krydre først, da blir man overrasket over hvor lite salt man faktisk trenger!

 10. Solveig

  Mitt beste tips er vel eigentleg berre å lage maten din frå botnen av slik at du er klar over kva du putter i deg. Det er jo det beste for deg på alle moglege måtar! Ellers likar eg å bruke mykje krydder (t.d. paprika, chilli, basilikum, spisskummen, kvitløk, pepar..) slik at eg ikkje føler at maten manglar smak og derfor må gjere opp for det ved å bruke store saltmengder!

 11. Susan Skånvik

  Jeg har blitt mye flinkere til åbruke urter og krydder i maten istedenfor salt alltid. smaker jo mye mere av maten. særlig løk,hv.løk og chili har fått en fast plass på kjøkkenet.På høyst tid at alle farser blir tatt bort vann og salt. Veldig bra av KIwi. Har fulgt bloggen din lenge nå å må bare si jag har fått masse ny inspirasajon av bloggen og oppskriftene dine er jo bare supre. mange mange flere jeg skal prøve ut. Gleder meg.

 12. Signe solli

  Mitt beste tips er å unngå ferdigmat – lag maten selv for da kan du selv kontrollere saltinnholdet og også alle andre ingredienser.

 13. Ta deg en tur i din lokale innvandrerbutikk og få opp øynene for hvor mange spennende krydder som faktisk finnes! Ha alltid hvitløk, chili og lime/sitron i hus og du kan trylle frem de mest smakfulle retter med enkle råvarer. No salt needed!