Linda Stuhaug

Annonse

9. februar 2015

Heimelaga superbrød

Heimelaga superbrød
God mandag alle sammen!
Eg kan telle på en hånd kor mange ganger i året eg spiser brødmat – rett og slett fordi eg synes det er gørrkjedelig med tørre skiver uten konsistens og smak. Gir du meg derimot eit brød med sprø skorpe heile veien rundt, er supersaftig, har konsistens, tyggemotstand, masse smak og eit godt næringsinnhold som er snilt for blodsukkeret, så skal eg heller henge med på brødtrenden!
Det er nettopp derfor eg er skikkelig fornøgd med sluttresultatet av mitt første (!) heimelaga superbrød! Her mikser man sammen ingrediensene uten elting eller heving, så det er relativt raskt og enkelt å lage også –
Brødet er fri for sukker, gluten, melk, egg, gjær og nøtter. Dette var ikkje planlagt, men eg såg det i ettertid. Ikkje la deg skremme av eit allergivennlig brød sjølv om du tåler alt, dette kan allemannalle bake uansett!
Oppskrift, 1 brød ? 100 g (glutenfritt) havremel ? 100 g (glutenfri) havregryn ? 100 g bokhvetemel ? 50 g fiberfin ? 50 g kokosmel ? 50 g sesammel ? 70 g solsikkekjerner ? 70 g sesamfrø ? 1/2 ts salt ? 1,5 ss fiberhusk * ? 1,5 ss bakepulver ? 7 dl vatn
Miks sammen tørrvarene og bland godt med vatn, la røra svelle i 10 minutter. Hell over i en smurt brødform, pensle toppen med litt vatn og strø over frø eller kjerner om du ønsker det. Steik på 200 grader, nederste rille i ca. 55 minutter.
Når det var gått 35 minutt vendte eg brødet ut av formen, pensla rundt med litt vatn og steikte resten av tida på rist. Da fikk heile brødet ei sprø skorpe.
Mi brødform romma 1 liter. Brødet blei høgt og heva over kanten, du kan fint bruke større brødform, men da vil det bli lengre, lavere, meir skorpe og få litt mindre steiketid. Lenkene er sponsa.
Tips & alternativer ? Du kan nok mikse og trikse med ulike meltyper om du ikkje har alle ovenfor. Det er viktig å bruke litt forskjellige typer, spesielt om du kun bruker glutenfritt mel.
? Fiberhusk er bindemiddelet i brødet og er en viktig ingrediens for saftig og komplett resultat om du kun bruker glutenfri meltyper. Fiberhusk får du på mange dagligvarebutikker og alle helsekostbutikker. Har du JBKmel eller xanthan gum er det andre alternativer. Du kan prøve å bake uten, men da ville eg brukt 2-3 egg og mindre væske.
? Bruk gjerne andre typer frø og kjerner, eller hakkede nøtter om du ønsker det.
? Brødet kan fint fryses, enten som heile brødet eller i skiver. Perfekt å tine i brødrister på morgenkvisten!
Brødet blir litt kompakt og tungt, men det gjer ingenting! Det kjennes heller ikkje når man skjærer det opp. Vær forsiktig når du skjærer opp skiver og pass på at det er heilt avkjølt, skorpa mi hadde iallefall veldig lyst av.
Det er mange som har etterspurt ei brødoppskrift, så eg håper fleire har lyst å prøve seg!
Gi gjerne tilbakemelding om kva du synes, eller del egne erfaringer med å bake (glutenfritt) brød.

God mandag alle sammen!

Eg kan telle på en hånd kor mange ganger i året eg spiser brødmat – rett og slett fordi eg synes det er gørrkjedelig med tørre skiver uten konsistens og smak. Gir du meg derimot eit brød med sprø skorpe heile veien rundt, er supersaftig, har konsistens, tyggemotstand, masse smak og eit godt næringsinnhold som er snilt for blodsukkeret, så skal eg heller henge med på brødtrenden!

Det er nettopp derfor eg er skikkelig fornøgd med sluttresultatet av mitt første (!) heimelaga superbrød! Her mikser man sammen ingrediensene uten elting eller heving, så det er relativt raskt og enkelt å lage også –

Brødet er fri for sukker, gluten, melk, egg, gjær og nøtter.
Dette var ikkje planlagt, men eg såg det i ettertid. Ikkje la deg skremme av eit allergivennlig brød sjølv om du tåler alt, dette kan allemannalle bake uansett!

Oppskrift, 1 brød
? 100 g (glutenfritt) havremel
? 100 g (glutenfri) havregryn
? 100 g bokhvetemel
? 50 g fiberfin
? 50 g kokosmel
? 50 g sesammel
? 70 g solsikkekjerner
? 70 g sesamfrø
? 1/2 ts salt
? 1,5 ss fiberhusk *
? 1,5 ss bakepulver
? 7 dl vatn

Miks sammen tørrvarene og bland godt med vatn, la røra svelle i 10 minutter. Hell over i en smurt brødform, pensle toppen med litt vatn og strø over frø eller kjerner om du ønsker det. Steik på 200 grader, nederste rille i ca. 55 minutter.

Når det var gått 35 minutt vendte eg brødet ut av formen, pensla rundt med litt vatn og steikte resten av tida på rist. Da fikk heile brødet ei sprø skorpe.

Mi brødform romma 1 liter. Brødet blei høgt og heva over kanten, du kan fint bruke større brødform, men da vil det bli lengre, lavere, meir skorpe og få litt mindre steiketid. Lenkene er sponsa.

Tips & alternativer
? Du kan nok mikse og trikse med ulike meltyper om du ikkje har alle ovenfor. Det er viktig å bruke litt forskjellige typer, spesielt om du kun bruker glutenfritt mel.

? Fiberhusk er bindemiddelet i brødet og er en viktig ingrediens for saftig og komplett resultat om du kun bruker glutenfri meltyper. Fiberhusk får du på mange dagligvarebutikker og alle helsekostbutikker. Har du JBKmel eller xanthan gum er det andre alternativer. Du kan prøve å bake uten, men da ville eg brukt 2-3 egg og mindre væske.

? Bruk gjerne andre typer frø og kjerner, eller hakkede nøtter om du ønsker det.

? Brødet kan fint fryses, enten som heile brødet eller i skiver. Perfekt å tine i brødrister på morgenkvisten!

Brødet blir litt kompakt og tungt, men det gjer ingenting! Det kjennes heller ikkje når man skjærer det opp. Vær forsiktig når du skjærer opp skiver og pass på at det er heilt avkjølt, skorpa mi hadde iallefall veldig lyst av.

Det er mange som har etterspurt ei brødoppskrift, så eg håper fleire har lyst å prøve seg!

Gi gjerne tilbakemelding om kva du synes, eller del egne erfaringer med å bake (glutenfritt) brød.

Annonse

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg