Sukkerfri marengskake med vaniljekrem

Hei godtfolk!

Det er mange i det siste som har etterspurt oppskrift sukkerfri marengskake og pavlova. Det har kanskje noke med 17.mai er rett rundt hjørnet, eller at det frister meir med lekre kaker med masse bær no når temperaturen stiger og sola titter fram?

Uansett – marengsbunn uten sukker lagde eg i fjor, men eg deler gledelig oppskrift igjen. Eg har gjort nokre få justeringer og trur den er hakket bedre no enn sist.

Heile kaka med fyll er sukkerfri, glutenfri og kan heilt fint lages melkefri. Svært proteinrik og lav på kalorier –

Men alle sammen – dette er ikkje som ekte vare altså!
Sukker i en marengs/pavlovabunn utgjer en så stor del av oppskrifta, å lage sukkerfri variant er langt ifra det samme som med kvitt, raffinert sukker. Denne bunnen blir gjennomsprø som en marengs (ikkje småseig som pavlova). Den fungerer som en sukkerfri variant, men kan ikkje måle seg med ekte vare 🙂 Med masse krem/vaniljekrem og friske bær, så blir marengskaka veldig god!


Lenkene i innlegget er annonselenker.

Sukkerfri marengsbunn
2 eggekvitter
60 g sukrinmelis
En klype salt

Veldig viktig med rein bolle og visp, ikkje minst at eggekvittene er heilt uten spor av eggeplomme. En dåpe fett vil gjere at marengsen ikkje blir stiv. Merk at dette er en liten bunn, doble gjerne oppskrifta.

Stivpisk eggekvittene med en miksmaster, tilsett litt og litt sukrinmelis og avslutt med en klype salt. Saltet vil gjere marengsen enda stivere. Pisk vidare i 5 minutter til eit fyldig, kvitt skum.

Form til en rund marengsbunn på ca. 20 cm i diameter. Hugs å bruke bakepapir! Steik på 120 grader, nederste rille i ca. 35 minutter. Slipp ut masse varme og la marengsbunnen stå i ettervarmen 30-60 minutter. Avkjøl.

Marengsbunnen blir lett og luftig. Litt lysebrun uttapå, men kvit og tørr tvers gjennom. Igjen: dette marengsbunn som er sprø, ikkje pavlova som har seig kjerne. Marengsbunnen kan lages vekesvis i forveien, så lenge du oppbevarer den tørt i romtemperatur.

Sukkerfri vaniljekrem
5 dl valgfri melk
3 eggeplommer
45 g sukrin+
25-30 g maisenna
1-2 vaniljestenger

Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Ha både frø og stenger i en kjele med melk og sukrin+. La det få eit lite oppkok, deretter trekker du kjelen til side og lar melkeblandinga trekke ut smak, 10-15 minutter.

Pisk eggeplommer og maisenna klumpfritt i en egen bolle. Deretter pisker du inn 1/3 av melkeblandinga, før du heller alt tilbake i kjelen.

Kok opp under omrøring på middels varme. Når blandinga når kokepunktet og begynner å småboble vil den tjukne, la det småkoke 4-5 sekunder før du trekker kjelen til side. Hell vaniljekremen over i en bolle og avkjøl.

Som topping på mi marengskake brukte eg ca. halvparten av den avkjølte vaniljekremen som eg piska opp med 2-3 ss gresk yoghurt – kokoskrem eller vispa krem kan også blandes inn. Breover bunnen og topp med friske jordbær, blåbær, kiwi, skivede mandler og sukkerfri sjokolade.

Bruk den toppingen du liker og foretrekker, juster etter deg og dine behov. Alle typer frukt og bær er godt, og ekstra crunch blir det med nøtter og sjokolade.

Håper du lar deg friste!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

36 kommentarer

  1. CAMILLA KITTELSEN

    Den kommer jeg garantert til å bake til meg selv på 17 mai! Hver gang det er familie bursdag/middag baker jeg en av dine oppskrifter hovedsaklig til meg selv. Jeg er et skikkelig kakemennesket, og hadde ikke taklet presset fra kakebordet hjemme om jeg ikke hadde tatt med meg en av dine gode oppskrifter! Ser super godt ut, og gleder meg til å teste 😀

  2. hva kan jeg bruke til andre alternativ til gresk yoghurt? kan jeg bruke mager kesam? yoplait yoghurt (vanlig eller naturell?)? du brukte halve vaniljekremen så da kan jeg lage halv porsjon av det du skriver pluss ha i det over?

  3. Rebecca Sætre

    ææ, så tilfeldig at du la det ut akkurat i dag. skal bake en sånn kake i morgen til bursdagsfeiringen min, kanskje jeg skal prøve ut denne!:)

  4. Kamilla Haaland

    så kjempegodt ut!

  5. spisogspar

    Ser kjempegodt ut! Nam!

  6. Vilde Tandle Ringstad

    Den så helt nydelig ut 🙂

  7. Det ser nydelig ut! ? Tror du det kunne gå med stevia(evt. natreen) -i form av pulver eller dråper? – som et alternativ til søtning. Magen min er ikke så begeistret for sukrin&sukrinmelis 🙁

  8. Hvordan blir steketiden hvis man lager små marengs istedenfor en stor bunn? 🙂

  9. lovelyliller.com

    Ååååh nå fikk jeg skikkelig lyst på!! Så nydelig ut

  10. TheVanillaMonologues.

    Ser utrolig innbydende ut med alle de fine fargene! Skikkelig 17. Mai stemning 🙂 Hvorfor blir bunnen lysebrun og ikke hvit som med vanlig marengs tror du? Kanskje det har noe med sukkeret å gjøre…

  11. Så kjempe god ut!! Lurte på om man kan bruke sukrin gold istedenfor sukrin+ i vaniljekremen? 🙂

  12. Anne-Sofie

    Hei:) super blogg!! skal den stekes på varmluft ? 🙂

  13. Linda Marie Stuhaug

    Anne: Nei, da skriver eg alltid varmluft 🙂

  14. Linda Marie Stuhaug

    Anna: Ja, det går nok fint – men hugs å doble mengden 🙂

  15. Linda Marie Stuhaug

    TheVanillaMonologues.: Det har med sukkeret å gjere ja. Men det er kun den ytterste millimeteren som er lysebruk, så det er jo litt merkelig. Men det skjuler man fint med den fargerike toppingen 🙂

  16. Linda Marie Stuhaug

    lovelyliller.com: Perfekt kvardagskake 🙂

  17. Linda Marie Stuhaug

    Madelen: Kommer an på kor små, men 5-10 minutter mindre kanskje. Det vil jo variere litt fra ovn til ovn 🙂

  18. Linda Marie Stuhaug

    Heidi: Hei! Nei, eg trur nok ikkje det vil gå å bytte sukrinmelis med stevia her dessverre. Du er avhengig av mengden for å piske marengsen stiv nok… Men sukrinmelisen no er jo med stevia som er bedre på smak, visst det er den gamle typen du har brukt tidligere 🙂

  19. Linda Marie Stuhaug

    Vilde Tandle Ringstad: Veldig godt 🙂

  20. Linda Marie Stuhaug

    spisogspar: Så bra! Friskt og godt, perfekt mai-kake 🙂

  21. Linda Marie Stuhaug

    Kamilla Haaland: Takk for det 🙂

  22. Linda Marie Stuhaug

    Rebecca Sætre: Så hyggelig! Håper den faller i smak 🙂

  23. Linda Marie Stuhaug

    kathrin: Ja, som det står kan du bruke andre alternativer, du trenger heller ikkje blande vaniljekremen med yoghurt. Bruk gjerne mager kesam, men smak til kremen før du topper kaka 🙂 Vaniljekremen kan du lage halv porsjon av ja, men det skader ikkje med ekstra vaniljekrem på sida eller over bunnen 😉

  24. Linda Marie Stuhaug

    CAMILLA KITTELSEN: Så hyggelige ord å lese, Camilla! Veldig kjekt at mine oppskirfter har blitt mykje brukt hos deg 🙂 Håper marengsen faller i smak, god helg 🙂

  25. TheVanillaMonologues.

    Kanskje det hadde blitt anderledes med for eksempel Tagatesse? Kaken din ser uansett kjempegod ut!

  26. Linda Marie Stuhaug

    TheVanillaMonologues.: Tagatesse blir jo likere sukin+. Det kan hende, men eg trur egentlig det blir mykje det samme når man ikkje bruker sukker 🙂 Så bra kaka ser fristande ut – det er jo det viktigaste!

  27. TheVanillaMonologues.

    Jeg har aldri brukt Tagatesse så jeg aner ikke, du er jo mye mer erfaren i sukkerfri bakst enn det jeg er 🙂 Jeg skal ivertfall tipse farmor om det innlegget her! Hun baker masse sukkerfritt til farfar nå som han har fått diabetes 🙂

  28. Linda Marie Stuhaug

    TheVanillaMonologues.: Så bra – kake for eldre som yngre! Tagatesse har eg svært lite erfaring med, eg har stort sett alltid brukt sukrinvarianatne og stevia. Men godt mulig det fungerer like bra 🙂

  29. Noen grunn til at du har brukt Sukrin+ i vaniljekremen og ikke SukrinMelis som i bunnen? Har tenkt å lage denne til 17. mai, men har bare SukrinMelis.

  30. Linda Marie Stuhaug

    Anette: Sukrinmelis egner seg bedre i bunnen istedenfor sukrin+. Du kan bruke dobbel mengde sukrinmelis i vaniljekremen om det er einaste du har 🙂

  31. Takk for svar 🙂 Jepp! Laget vaniljekremen med dobbel mengde SukrinMelis (mente å huske at SukrinMelis er dobbel mengde av Sukrin+). Den ble sykt god! 😀 Kan jeg bruke vanlig krem istedet for gresk youghurt/kokoskrem?

  32. Linda Marie Stuhaug

    Anette: Så bra! Ja, du kan mikse vaniljekremen med det du vil. Trenger heller ikkje noko anna enn vaniljekrem, det er heilt opp til deg 🙂

  33. Blir marengsen krispy? eller blir den myk?

  34. Linda Marie Stuhaug

    Trine: Sprø, som det står i innlegget 🙂

  35. Toril L Nerland

    Hei! Smaker sukrin-melis like kaldt som sukrin+?
    Laget nettopp en Pavlova med sukrin +, likte ikke den smaken.
    Ønsker å lage en sprø bunn slik du beskriver, men ikke kald smak.

    1. Uansett korleis du snur og vender på det, så vil ei oppskrift der sukrinmelis/sukrin+ utgjer en så stor del av kaka, kjennes kald ut i smaken. Du vil nok kjenne det med sukrinmelis også 😉