Linda Stuhaug

Annonse

23. mai 2016

Lilla grønnsakskarbonader

Lilla grønnsakskarbonader
Ny mandag – kjøttfri mandag!
Som mange av dere veit studerer eg ernæring på Høgskulen i Oslo og Akerhus. Om tre (!) veker er eg i mål med første år, og har to år igjen for å få en bachelor i samfunnsernæring. Kven skulle trudd at fjellgeita/bygdehøna skulle komme seg til Oslo? Til min store overraskelse trives eg godt i storbyen og har faktisk kjøpt meg leilighet og greier. Men det skal seiast at hjertet og sjela mi hører heime i Sogn og Fjordane, og eg reiser ofte heim for å få min nødvendige dose med blant anna fjell og fjord… Sånn er det berre 🙂
Men – det var ikkje det innlegget skulle handle om! Det eg egentlig skulle skrive var at vi no om dagane har en del skulepraksis på kjøkkenet med ulike tema. Her om dagen var det grønnsaker og vegetarretter i fokus, og eg stod for å lage knall lilla grønnsakskarbonader:
Blei du skeptisk no? Det var eg og! Eg stod å stekte på desse grønnsakskarbonadene og lurte på korleis i alle verden dette skulle smake… synes dei såg litt rare og uapetittelige ut…
Men gurimalla så gode dei var! Både eg og resten av klassen blei skikkelig positivt overraska. Konsistensen var litt «merkelig» – men dei var utrulig gode med mykje smak og ikkje minst mektige. Eg har laga akkurat samme oppskrift på nytt i helga med litt justeringer og kost meg meg dei til alle døgnets måltider, og vil gjerne dele oppskrifta med dere:
Lilla grønnsakskarbonader, 15-20 stk
2 stk kokt potet (store poteter) 2 stk revet gulrot 1 stk revet persillerot 1 stk revet rødbete 2 skiver revet kålrot 1 stk finhakka rødløk 3 båter finhakka kvitløk 4 stk finhakka soltørkede tomater 2 ss sylteagurk, finhakka 1,5 dl revet kvitost 3 stk egg 3 ss potetmel 2 ss hakka frisk kruspersille 1 ss hakka frisk timian 1,5 ts salt 1 ts pepper smør til steiking
Slik gjer du: 1. Riv og hakk alle grønnsakene og urtene. Har du foodprosessor med rivjern anbefaler eg å bruke det. Bland sammen med resten av ingrediensene i en bakebolle og la deiga kvile 5-10 minutter.
2. Form karbonader av deigen mellom hendene, steik på middels varme i litt smør til dei er godt gylne på begge sider. Bruk gjerne lokk for å få dei meir gjennomstekte.
3. Server varme eller kalde.
Psst… har du ikkje alle ingrediensene, miks og triks med det du har. Dette er en typisk oppskrift som blir bra nesten uansett kva man putter i!
Så korleis kan man servere grønnsakskarbonader? Her er nokre forslag: – med grovt brød/hamburgerbrød og litt ekstra grønt. – med bakte poteterbåter, potetmos, søtpotetmos, søtbåter eller lignande, gjerne med en god dressing. – med friske eller bakte grønnsaker. – lag til tapasbordet! – spis akkurat som dei er uten tilbehør. Så gode er dei faktisk!
Det er rødbeten som gjer fargen så lilla, lite som skal til for å få en fresh farge 🙂 Oppskrifta er relativt stor, den kan fint halveres, men karbonadene står seg fint nokre dager i kjøleskap også.
Denne oppskrifta fikk vi utdelt fra læraren, no gleder eg meg til å eksprimentere og prøve ut mine egne varianter og dele med dere 🙂 I mellomtida håper eg dere tørr å prøve denne!
Nyt glade farger og næringsrik mat for kropp og topp!

Ny mandag – kjøttfri mandag!

Som mange av dere veit studerer eg ernæring på Høgskulen i Oslo og Akerhus. Om tre (!) veker er eg i mål med første år, og har to år igjen for å få en bachelor i samfunnsernæring. Kven skulle trudd at fjellgeita/bygdehøna skulle komme seg til Oslo? Til min store overraskelse trives eg godt i storbyen og har faktisk kjøpt meg leilighet og greier. Men det skal seiast at hjertet og sjela mi hører heime i Sogn og Fjordane, og eg reiser ofte heim for å få min nødvendige dose med blant anna fjell og fjord… Sånn er det berre 🙂

Men – det var ikkje det innlegget skulle handle om! Det eg egentlig skulle skrive var at vi no om dagane har en del skulepraksis på kjøkkenet med ulike tema. Her om dagen var det grønnsaker og vegetarretter i fokus, og eg stod for å lage knall lilla grønnsakskarbonader:


Blei du skeptisk no? Det var eg og!
Eg stod å stekte på desse grønnsakskarbonadene og lurte på korleis i alle verden dette skulle smake… synes dei såg litt rare og uapetittelige ut…

Men gurimalla så gode dei var!
Både eg og resten av klassen blei skikkelig positivt overraska. Konsistensen var litt «merkelig» – men dei var utrulig gode med mykje smak og ikkje minst mektige. Eg har laga akkurat samme oppskrift på nytt i helga med litt justeringer og kost meg meg dei til alle døgnets måltider, og vil gjerne dele oppskrifta med dere:


Lilla grønnsakskarbonader, 15-20 stk

2 stk kokt potet (store poteter)
2 stk revet gulrot
1 stk revet persillerot
1 stk revet rødbete
2 skiver revet kålrot
1 stk finhakka rødløk
3 båter finhakka kvitløk
4 stk finhakka soltørkede tomater
2 ss sylteagurk, finhakka
1,5 dl revet kvitost
3 stk egg
3 ss potetmel
2 ss hakka frisk kruspersille
1 ss hakka frisk timian
1,5 ts salt
1 ts pepper
smør til steiking

Slik gjer du:
1. Riv og hakk alle grønnsakene og urtene. Har du foodprosessor med rivjern anbefaler eg å bruke det. Bland sammen med resten av ingrediensene i en bakebolle og la deiga kvile 5-10 minutter.

2. Form karbonader av deigen mellom hendene, steik på middels varme i litt smør til dei er godt gylne på begge sider. Bruk gjerne lokk for å få dei meir gjennomstekte.

3. Server varme eller kalde.

Psst… har du ikkje alle ingrediensene, miks og triks med det du har. Dette er en typisk oppskrift som blir bra nesten uansett kva man putter i!


Så korleis kan man servere grønnsakskarbonader? Her er nokre forslag:
– med grovt brød/hamburgerbrød og litt ekstra grønt.
– med bakte poteterbåter, potetmos, søtpotetmos, søtbåter eller lignande, gjerne med en god dressing.
– med friske eller bakte grønnsaker.
– lag til tapasbordet!
– spis akkurat som dei er uten tilbehør. Så gode er dei faktisk!


Det er rødbeten som gjer fargen så lilla, lite som skal til for å få en fresh farge 🙂 Oppskrifta er relativt stor, den kan fint halveres, men karbonadene står seg fint nokre dager i kjøleskap også.


Denne oppskrifta fikk vi utdelt fra læraren, no gleder eg meg til å eksprimentere og prøve ut mine egne varianter og dele med dere 🙂 I mellomtida håper eg dere tørr å prøve denne!


Nyt glade farger og næringsrik mat for kropp og topp!

Annonse

2 Kommentarer

S

Svanhild

14. mai 2018

Hvor sundt er det Når man går på Lavkarbo ..eller Smartkarbo?

Linda Stuhaug

15. mai 2018

Det må du vurdere sjølv, Svanhild. Eg veit ikkje kva definisjon du har av «smartkarbo» 😉

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg