Sunn vaniljekrem

God onsdag godtfolk!

Eg har fått inntrykk av at det enten er sommer i heile landet, eller så kommer den til helga. Da er det ingenting som passer bedre enn en frisk fruktdessert! Frukt og bær på varme dager er noko av det beste som finnes etter min smak. I tillegg gir det eit bredt spekter av vitaminer, mineraler og antioksidanter som kroppen er avhengig av å få gjennom kosten.

Som tilbehør til frukt og bær er vaniljekrem eller vaniljesaus midt i blinken. Oppskrifta mi har fulgt meg gjennom 3-4 år, og den blir like god kvar einaste gang, derfor vil eg gjerne dele oppskrifta på nytt! Oppskrifta på vaniljekrem og vaniljesaus er samme, berre med ulik mengde maisenna.

Sukkerfri, glutenfri og kan fint lages melkefri om man bruker alternativ melk:

IMG_0364

Sunn vaniljekrem
5 dl valgfri melk
3 eggeplommer
40 g sukrin+ *
2 vaniljestenger
30 g maisenna

Slik gjer du: 
1. Ha melk i en kjele sammen med søtning. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøene og ha desse og stengene i melkeblandinga. Kok opp på svak varme. La melkeblandinga stå til sides litt for å trekke ut mest mulig smak, og ta deretter ut vaniljestengene.

2. Miks sammen eggeplommer og maisenna klumpfritt i en bolle. Pisk inn 1/3 av den varme melka i bollen, før du heller alt tilbake i kjelen.

3. Varm opp melkeblandinga til kokepunktet på svar varme. Rør ofte, når den koker opp vil den tjukne, og da trekker du straks kjelen til side. Avkjøl og oppbevar i kjøleskap.

IMG_0374

Tips og alternativer*
– Sukrin+ kan byttes med anna søtning tilsvarande 80 g sukker. For eksempel 80 g sukrin gold.
– Bruk den melka du foretrekker. For melkefri variant, bruk mandelmelk, havremelk, kokosmelk eller lignande.
For vaniljesaus: bruk 15-20 g maisenna istedenfor 30 g.

IMG_0373

Nyt med frukt og bær, tilbehør til desserter som sjokoladepudding og gêle, i kaker eller bakst, eller der man ellers bruker vaniljekrem eller vaniljesaus 🙂

IMG_0383

Krema, fyldig og veldig god – tippe ingen kjenner at denne er eit sunnare alternativ uten sukker!

Håper det frister 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

22 kommentarer

  1. Kjempegod vaniljesaus takk for oppskrift

    1. En glede å inspirere 🙂

  2. Bruker seriøst denne oppskriften hele tida! Såså goood, og har nettopp bakt skoleboller med denne vaniljekremen, mmm!

    1. Heilt enig! Elsker denne vaniljekremen 🙂 Knallgod i boller og..

  3. Hei Linda! Kan man bruke ekte vaniljepulver istedenfor vaniljestang? Og isåfall hvor mye?

    1. Hei! Ja, det kan du, men vær obs på at vaniljekremen vil få en litt grumsette gråfarge. 1 ts er passelig 🙂

      1. Hei!
        Litt på etterskudd: vil smaken bli noenlunde den samme med vaniljepulver, selv om utseende forandres noe?

      2. Nokolunde samme ja – men opplever at vaniljestang gir en litt sterkare vaniljesmak, om du skjønner. Men er ikkje veldig stor forskjell!

  4. Hei Linda

    Lurer på hvor lenge vaniljekremen/sausen kan stå i kjøleskap? Kan den eventuelt fryses? 🙂

    1. Hei! Den kan fint stå 4-5 dager 🙂 Den kan absolutt fryses, men konsistensen endrer seg litt etter frysing. Eg synes den er best før den fryses ned 🙂

    2. Takk for svar 🙂 du er en stor inspirasjon!

      1. Tusen takk Davy 🙂

  5. Kan du bruke ekstralett melk eller hvilken melk anbefaler du?

    1. Du kan bruke ekstra lettmelk. Eg bruker lettmelk 🙂

  6. Raymond Karlsen

    Skulle ønske denne dukket opp i butikken! I grunnen rart at ikke Orkla eller noen andre har ansatt deg for å lage nye produkter 😀

    1. Ikkje sant! Du får sände dei en mail og tipse dei, hehe 🙂

  7. Raymond Karlsen

    Mulig å bruke potetmel isteden for maisenna?

    1. Du kan prøve, men då må ikkje blandinga koke 🙂

  8. Hei veit du kva som er best å bruke av vanilje essens og vaniljesukker om en ikkje har vaniljestang?

    1. Nei, bruk det du liker best du 🙂 Kanskje en kombinasjon.

  9. Alexa-Kristin

    Jeg har vanlig stevia. Kan det brukes?

    1. Ja, det går nok fint visst du lika smaken av stevia 😉