Wok med heimelaga sursøt saus

Hei!

Kjenner du til alle skjulte sukkerbombene som finnes i kvardagkostholdet? Det er mange som er bevisste på det, men langt fra alle. Sukker er en skjult ingrediens i mange matvarer man ikkje tenker over er sukker i. Woksaus er en typisk slik matvare, som for eksempel sursøt saus. Det beste er å lage sausen sjølv, så veit man i det minste kva man får i seg, og kan justere ingrediensene til det litt sunnare valget.

Dagens oppskrift er nettopp wok med heimelaga sursøt saus, heilt uten sukker. Det er både raskt og enkelt å lage, og passer perfekt i kombinasjon med kylling eller svin og massevis av næringsrike, sprø grønnsaker:

IMG_1455


Wok med sursøt saus, 4 porsjoner
800 g kyllingfilêt eller strimla svinekjøtt
1/2 rød chili og 2 fedd kvitløk, finhakka
1 brokkoli
2 gulerøtter
1 rødløk
1 pk sukkerter
2 bokser ananas (juicen bruker du i sausen)
1 boks minimais
1 paprika
litt olje

Slik gjer du:
Start med å lage sursøt saus, denne kan småkoke fram til woken er ferdig. Oppskrift finner du under bildet.

Steik kylling/svin med chili og kvitløk litt olje 2-3 omganger til kjøttet er gjennomstekt, sett til side. Fres deretter grønnsakene i passelige biter, start med dei som treng lengst tid i panna. Eg starta med gulerøtter og brokkoli, deretter hadde eg oppi paprika og løk, til slutt sukkererter, minimais og ananas.

Ha kylling/svin tilbake i wokpanna og la alt bli gjennomvarmt. Vend inn sursøt saus rett før servering, eller ha sausen på sida så alle kan forsyne seg (eventuelt en kombinasjon). Server gjerne med ris/nudler om det er ønskelig. Nyt!

IMG_1443

Sursøt saus
3 ss sukrin+ (eller anna søtning tilsvarande 6 ss sukker)
4 ss soyasaus
4 ss eddik
3 ss tomatpurê
ananasjuice fra 2 bokser ananas
3 dl hønse/grønnsaksbuljong
2 ss maissenna

Slik gjer du: 
Ha alle ingrediensene utenom maisenna i en liten kjele og kok opp. La sausen småkoke 5-10 minutter. Rør maisenna ut i 0,5 dl kaldt vatn og tilsett i en tynn stråle mens sausen koker til passelig konsistens. Bland inn i woken før servering, eller ha sausen på sida så alle kan forsyne seg med sjølv.

IMG_1449


Oppskrifta på sursøt saus kan du bruke på andre typer middager enn wok. Ha den som en egen saus til ulike middager med kylling, svin eller fisk.

IMG_1463IMG_1466

Sunt, godt og enkelt – kvardagsmiddag på sitt beste!

Håper du er inspirert 🙂

Fortell meg gjerne i kommentarfeltet kva som er din favoritt woksaus, så kan eg komme med fleire smakfulle og sunnere oppskrifter etterkvart!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

12 kommentarer

  1. Hvilken karbohydrater er gode og tilsette i denne woken?

    1. Ris eller nudler er jo klassikere til wok 🙂

  2. hvilken type eddik bruker du? 🙂

    1. Vanlig 7% eddik 🙂

  3. Trinelise

    Blander du ut hønsebulsjong med vann?

  4. Går det an å lage den uten ananas? Hilsen en som ikke tåler det, men elsker wok med sursøt saus…

    1. Eg har kun laga den med, men det går nok sikkert fint 🙂

  5. Jeg vet ikke hva slags ananas du bruker, men er det ikke tilsatt sukker i ananassirupen?

    1. Nei, det er det ikkje 😉

  6. Hei! Hvor lenge holder sausen seg i kjøleskap?

    1. Hei! Vi ete den alltid opp samme dagen, men den holder seg nok eit par dager 😉