Saftig og sukkerfri eplekake

Innholder annonselenker

God torsdag!

Først og fremst: tusen hjertelig takk for alle tilbakemeldinger på gårsdagens innlegg. Eg hadde aldri trudd responsen skulle bli så stor. Det er mange av dere som har våre i samme situasjon som meg, som er midt i situasjonen, eller som jobber seg ut av den. Det rører meg at fleire deler sin historie, og det er veldig kjekt for meg å bli kjent med dere lesere på en litt anna måte.

Les gjerne innlegget her: «det evige kalorspørsmålet«.

Over til en dagens oppskrift – det er trossalt eplesesong, kan ikkje unngå å lage eplekaka då vell! Denne kaka er  sukkerfri og glutenfri ved litt endringer av meltype. Den holder seg saftig fleire dager i kjøleskapet og kan fint fryses. Den smaker jo som nybakt om den varmes litt i ovnen før servering, så den er minst like god fra fryseren 🙂

IMG_2399

Saftig og sukkerfri eplekake
4 egg
50 g sukrin+
70 g sukrin gold
250 g kesam
80 g havremel*
80 g speltmel*
2 ts bakepulver
1 ts ekte vaniljepulver, kan sløyfes
2 ts kanel

6 norske epler
2-3 ss sukrin gold
1 ts kanel
1 neve skivede eller hakkede mandler

Slik gjer du: 
Sett ovnen på 175 grader. Start med å dele eplene i terninger, strø over sukrin gold og kanel. La eplene bli varme og møre, då har du tre valg: ha i en bolle, sett i mikrobølgeovnen i 3-4 minutter, steik på middels varme i steikepanna eller ovnsbak ca 10 minutter. Dette er for å unngå harde eplebiter i kaka.

Rør sammen alle ingrediensene til kakerøra. Juster med litt vatn om nødvendig for å få ei fyldig kakerøre, maks 0,5- 1 dl. Hell halve røra i en smurt, rund form på 24-26 cm i diameter. Ha over halvparten av eplene, hell resten av kakerøra over, og fordel resten av eplene på toppen. Eg hadde også en neve skivede mandler på toppen, dette var veldig godt, men er ikkje nødvendig.

Steik midt i ovnen i ca. 30-40 minutter, eller til kaka akkurat er gjennomstekt og har fått en gyllen overflate. Sjekk underveis! Avkjøl kaka på rist.

IMG_2411


Tips og alternativer*
Istedenfor havremel og speltmel kan du bruke anna tørrvare. Anbefaler å kombinere to forskjellige. Vær obs på at meltyper har ulike bakeegenskaper, spørr gjerne om du lurer, så du sikrer deg eit bra resultat. For glutenfri variant kan eg anbefale en kombinasjon mellom glutenfritt havremel og lyst bokhvetemel.

Vil du lage ei ekstra saftig og smakfull kake kan eg anbefale å lage eplekake med innbakt vaniljekrem. Mi oppskrift finner du blant anna her. Fyll i midten eller på toppen, og følg ellers instruksene ovenfor. Nydelig 🙂

IMG_2424

Kaka kan fint serveres uten ekstra tilbehør, men her er nokre anbefalinger:

Vaniljeis – mi oppskrift finner du her.
Vaniljekrem – mi oppskrift finner du her.
Kremostglasur – mi oppskrift finner du her.
Vaniljekesam, vaniljeyoghurt eller naturell yoghurt som du søter sjølv.

Velbekomme, håper det smaker 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

34 kommentarer

  1. Denne skal jeg lage i mrg 🙂 Hva har du på toppen av kaka, ser ut som sukker ell melis, hvitt dryss?

    1. Håper kaka faller i smak 🙂 Det er berre eit dryss sukrinmelis på toppen!

  2. Kan man erstatte Sukrin+ med noe?

    1. Du kan bruke meir sukrin gold, eventuelt sukrinmelis eller anna type søtning 🙂

  3. Denne ble fantastisk god! Smaker helt likt vanlig eplekake, og man spiser med litt bedre samvittighet! Skal lages flere ganger 😉 skal også prøve sjokolademuffinsene med bringebær snart, sikkert like gode.

    1. Takk for tilbakemelding, Monika 🙂 Velddig kjekt kaka falt i smak!

      Riktig god helg til deg 🙂

  4. du lage så møkje godt!! 😀
    er grov speltmel greit å bruke?

    1. Tusen takk, Oda 🙂 Det er heilt topp!

  5. Hei! Jeg gleder meg til å prøve denne Må innrømme at jeg er litt skeptisk til kake uten «vanlig» sukker og smør,men det er verdt et forsøk! Jeg regner med at du bruker original kesam,siden det ikke er presisert? Hva tenker du om å bruke kesam vanilje for eksempel,tror du det ville fungert? Vaniljesmaken passer jo så godt sammen med eplekake,men det blir kanskje for mye å ha det inni kaka også?

    1. Hei!
      Det er absolutt verdt eit forsøk 🙂 Eg bruker alltid original kesam, med mindre det er presisert mager kesam. Du kan nok fint bruke kesam vanilje, så lenge du bruker original og ikkje mager der også. Håper kaka faller i smak, Mari 🙂

  6. Hei! Har lest bloggen din en god stund nå og alt jeg har prøvd er like godt! Du er en inspirasjon til alle oss som vil spise godt men litt sunnere. Kan jeg erstatte speltmelet med mandelmel? Hvordan blir eventuelt blandingsforholdet da?

    1. Hei! Tusen takk, så hyggelig å lese Thea 🙂
      Visst du skal bruke mandelmel, så ville eg heller brukt 100 g havremel og 50 g mandelmel. Håper kaka faller i smak!

  7. Jeg må visst spørre om en ting til,jeg tenkte å bruke hvetemel som tørrvare. Kan jeg gjøre det uten å endre mengden som er oppgitt (altså 160gram)?

    1. Hei! Det kan du gjere ja 🙂

  8. Laila Dalen

    Hei Linda,
    Jeg lagde eplekake i går med 100g. havre og 50g. Mandelmel. Den var fantastisk god og saftig, veldig enkel å lage. Tusen takk for gode oppskrifter . Hilsen

    1. Hei Laila!
      Så hyggelig med tilbakemelding – tusen takk 🙂 Veldig kjekt at oppskrifta falt i smak hos deg!

  9. Har akkurat laget denne, og venter på at den er ferdig stekt! *spent* Det dufter i alle fall nydelig 😀

    1. Åh, håper det smakte, Madelen 🙂 Duften av eplekake er jo berre nydelig…

  10. heisann! fibramel er det også greit å bruka?

    1. Hei!
      Det skal gå heilt fint å bruke fibramel 🙂

  11. Hei. Kan jeg bytte ut kesam med smør? Samme mengde?

    1. Hei! Ja, det trur eg skal gå fint. Men det holder nok med 100-150 g 🙂

  12. Denne var utrolig god. Syns det virket som altfor mye epler, tok ikke alle i.. men angret Kaken hevet mye mer enn jeg antok. Jeg brukte forresten mager kesam, funket fint det, kaken ble kjempe saftig!

    1. Jo meir epler, jo bedre 🙂 Det virker litt mykje, men ikkje når kaka steikast! Kjekt den falt i smak, Hanna 😀

      1. Og like god om enn ikke saftigere etter en tur i frysen 🙂

      2. Så bra! Det beste er når kakene er like gode etter frysing 🙂

  13. Hei Linda! Du er en av mine hverdagshelter 🙂 tusen takk for all tid og energi du legger i oppskriftene dine, og for at du deler de med oss. Jeg er et skikkelig dessertmennneske og de søte oppskriftene dine gjør hverdagen min sunnere:) utrolig god kake, forresten!

    1. Åh, så glad eg blei av denne kommentaren! Tusen takk Thea, setter eg utrulig stor pris på å lese 😀
      Håper eg kan fortsette å inspirere deg <3

  14. hei
    eg tenkte eg skulle prøve å lage denne kaken i helga, men har ikkje sukrin+ og får ikkje tak i det heller lurte på om eg kunne erstatte det med stevia og kor mykje stevia eg skal bruke då? eller om da er best å ta meir sukrin gold og kor mykje meir eg skal ta av det?

    1. Hei! Då ville eg heller brukt sukrin gold. Erstatt sukrin+ med dobbel mengde sukrin gold 🙂 Håper kaka faller i smak!

  15. Hei! Tenkte å bake denne kaka idag, så lurte jeg på om det går ant å piske eggedosis av egg og sukker først og deretter ha i resten av ingrediensene?

    1. Kvifor vil du gjere det? Det kan du absolutt, men det har ingenting å sei for resultatet 😉

  16. Tusen takk for en deilig oppskrift. Har laget den en gang tidligere med stor suksess. Skal lage den igjen i dag, og har mandelmel, lyst bokhvetemel og speltmel tilgjengelig. Tror du det går greit å bruke noe av dette og hvilket blandingsforhold vil du anbefale?

    1. Hei! Så kjekt du likte kaka 😀
      Det kjem litt an på korleis næringsinnhold du vil ha i kaka, men bruk vertfall 80 g speltmel. Du kan fint bruke 160 g speltmel også, eller f.eks 80 g speltmel, 50 g lyst bokhvetemel, 30 g mandelmel. Mange muligheter 🙂