Fløyelsmjuk havregrøt – uten «klumper»

Hei!

Har du prøvd fløyelsmjuk havregrøt før? Denne delte eg oppskrift på for 2 år siden her, og mange fikk seg en ny favoritt. Dette er altså havregrøt kokt på havremel framfor havregryn, som gir en fløyelsmjuk, klumpfri konsistens (minner nesten litt om semulegrynsgrøt!). Næringsinnholdet er akkurat det samme, men smaken er ny. Kanskje dette er en vri du vil prøve deg på neste gang?

Havregrøt er en klassiker til frukost hos mange, men eg meiner det passer like godt til lunsj, middag og kveldsmat. Litt etter kva topping man velger å ha på, selfølgelig!

Juster mengdene etter deg og dine behov, denne oppskrifta gir en relativt god skål med grøt:

IMG_0577

Fløyelsmjuk havregraut, 1 porsjon
50 g havremel*
ca. 3-3,5 dl melk
litt salt
litt søtning

* du kan fint male havregryn til havremel i en blender eller foodprosessor. Lag opp massevis og ha ståande i ei krukke!

Kok opp havremel, salt og søtning med 2 dl melk. La grauten småkoke i 10-15 minutter medan du sper på med resten av melka. Rør ofte for å unngå klumper og at grøten svir seg. Server straks med den toppingen du ønsker!

IMG_0575

Tips!
– har du prøvd å røre inn eit egg i havregrøten når den er ferdig? Konsistensen blir ekstra god, grøten blir meir næringsrik og mettande uten at man kjenner smaken av egget. Dette gjer eg ofte, og da holder grøten seg lengre i magen!

– andre tips for å øke næringsinnholdet er å bruke masse deilig topping på grøten. Frukt, bær, nøtter, nøttesmør, proteinrøre, cottage cheese er noken eksempler som gjerne kan kombineres.

IMG_0584

Eg har spist masse havregrøt dei siste årene, og eg går alltid tilbake til klassikeren med sukrin+, kanel og en klatt smør på toppen. Det er definifivt min favoritt kombinasjon!

Fortell meg gjerne kva du liker å toppe grøten din med! Kanskje det gir meg inspirasjon til å prøve noke nytt 🙂 Håper grøten frister!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

41 kommentarer

  1. Jeg elsker å følge deg! Du deler så mange kjekke oppskrifter, og ofte uten sukker, noe som er perfekt for meg med diabetes! Jeg pleier ofte å lage havregrøt selv. Da blander jeg i både eggehvite, solsikkefrø og cottage cheese! Som topping bruker jeg sukrin gold, kanel og en klatt smør. Ofte litt walnøtter på toppen også, så blir den litt crunchy! NAM! 🙂 Gleder meg til å følge deg videre! 🙂 Og skal absolutt teste denne havregrøten med havremel!

    1. Hei Kjersti!
      For en hyggelig kommentar, tusen takk 🙂 Veldig kjekt å inspirere med oppskrifter når dei blir tatt så godt imot!
      Høres godt ut med eggehvite, solsikkefrø, valnøtter og cottage cheese. Alltid godt å kombinere litt forskjellig 🙂

      Riktig god veke vidare til deg, håper eg kan inspirere masse framover!

  2. Silje nevland

    Havregrøt og overnightOats har vært favoritter blandt meg og jentene mine i mange år. Denne fløyelsmyke grøten ser sykt god ut og skal desidert testes

    1. Kjekt med litt variasjon! Håper denne vrien faller i smak hos deg og jentene 🙂

  3. Hei!
    Grøten ser supergod ut, men er det mulig å lage den på vann istedefor melk?

    1. Hei!
      Ja, det går heilt fint 🙂

  4. Wanda Luedy

    Mine favoritter er peanøttsmør, eple og kanel eller cottage cheese, vaniljeyoghurt og varme bær 🙂 Men kan tenke meg at konsistensen på sistnevnte er bedre når grøten er laget på gryn og ikke mel. Bloggen din er gull, men jeg skulle gjerne sett et litt bredere spekter av vegetarretter! Stå på videre 🙂 Er innom hver dag.

    1. Hei! Det høres godt ut 🙂 Vegetarretter kommer kvar mandag i ulike varianter, eg veit eg kan bli bedre her, og det er noko eg jobber med! Men bra du kommer med innspill, Wanda 🙂 ha en fin dag!

  5. Havregrøt kokt på melk med en klatt peanøttsmør er min favoritt!

    1. Nam! Det skal prøves 🙂

  6. Hei! Du som er så flink, kunne du kommet med noen oppskrifter for de med melkeallergi? Ikke laktoseintoleranse, men helt uten melk? 🙂

    1. Eg lager mange oppskifter uten melk 🙂 Også er det berre å spørre i komentarfeltet om det er noken oppskrifter som kan justeres! I tillegg finner du ofte TIPS! nedenfor oppskriftene der det står alternativer.

      Her kan du jo bruke kva som helst melk, det er nettopp derfor eg ikkje presiserer kva melk eg har brukt. Lettmelk, soyamelk, havremelk, kokosmelk også vidare 🙂

  7. Grøten ble straks mye bedre med havremel istedet for havregryn! 🙂
    Jeg pleier å variere mellom:
    1. Vaniljeprotein, eple og kanel
    2. Sjokoladeprotein og peanøttsmør (deilig snickersgrøt)
    3. Litt bakekakao og pulverkaffe under oppkok, for mørk og fyldig smak
    4. Vaniljeyoghurt og friske bær eller syltetøy

    1. Ikkje sant! Høres ut som du har mange gode kombinasjoner du varierer mellom 🙂
      Kjekt med tilbakemelding, Linn!

  8. Hvor mye væske ville du brukt til 40 g mel?

    1. Rundt 3 dl kanskje 🙂

  9. Denne er såå mye bedre enn vanlig havregrøt, som jeg ofte syns blir veldig klissete og klumpete 😉 Takk for oppskriften!

    1. Det er sjelden eg lager «vanlig» havregrøt lengre. Denne er så god 😀

  10. Prøvde denne i dag. Barna (3 og 5 år) elska den!
    Brukte litt honning i som søtning og litt brunost
    Tok i ett egg på slutten. Bra tips
    Sukker, kanel og smørøye på toppen. Nam

    1. Så kjekt å lese, Synnøve!
      Ny frukostfavoritt framover då, kanskje 🙂

  11. Kanskje jeg må putte egg i neste gang jeg lager havregrøt.. har nemlig det «problemet» at jeg blir sulten igjen max 2-2,5 time etter jeg har spist en stoor porsjon havregrøt (og da har jeg gjerne proteinpulver i i tillegg..)

  12. Elsker denne oppskriften, mye bedre konsistens enn på vanlig havregrøt 🙂 i dag prøvde jeg å smelte en skje med smør og ha i grøten i stedet for å ha på toppen etterpå. Synes smaken på grøten ble enda bedre!

    1. Ikkje sant! Oi for et supert tips, det skal eg prøve neste gang 😀

  13. Mai Liss Lundervold

    Takker for mange gode oppskrifter og innspirasjon Jeg koker ALTID havregrøt opp med vann og topper skåla med melk eller fløte og sukker/sukrin dryss. Men av og til ( som i dag) rører jeg den opp med en god spiseskje med seterrømme ❣

    1. Mm, det høres godt ut Mai Liss 😀

  14. Det enkle er ofte det beste, gjør som deg, skrin, kanel og smør.

    1. Den beste toppingen 🙂

  15. kan man lage denne kvelden i forveien? så knallgodt ut.

    1. Tja, det går nok fint 🙂 Må nok spe på med litt meir væske, kanskje.

  16. Denne grøten er jo bare så god, jeg har bare glemt av å lage den. Har bare varmet havregryn og melk i mikroen og det blir ikke det samme.
    Husket jeg laget den med en del havremel (gryn malt til mel) og mandelmel før etter tips fra deg. Det er SÅ godt. Med egg rørt inn på slutten. Og med Sukrin gold på toppen

    1. Ikkje sant? Det er nydelig 😀

  17. Jeg lagde denne i dag, sist jeg prøvde brukte jeg havremel og syns det ble litt tørt, i dag grovmalte jeg havregryn i foodprosessoren og tilsatte et grovmosa eple, det ble aldeles nydelig 🙂

    1. Mmm, høres godt ut 😀

  18. Jeg HATER havregrøt. Men denne…. Denne var deilig!!! Jeg prøver å spise sunt og sliter veldig med mat. Men denne var faktisk en redning. Tusen takk for t du er du og deler sånne oppskrifter ❤️

    1. Så kjekt å lese at du likte havregrøten, Marianne! Små triks kan utgjere en stor forskjell 🙂 <3

  19. Jeg bruker å ha fryste jordbær under grøten, dvs jeg skjærer de i biter og har de i skåla, varm grøt med sukrin gold i oppå, og så venter jeg litt sånn at bærene akkurat er tint. Kjempegodt og friskt 🙂

    1. Mmm, det høres godt ut Laila 😀

  20. Verdens beste havregrøt! Jeg lagde halvannen oppskrift, og spiste halve før trening i dag. Den andre halvdelen skal spises til frokost i morgen

    1. Den er så god! Perfekt til både før-trenings måltid og frukost 🙂

  21. Hei.

    Kan hende dette er et dumt spørsmål, men er det mulig å putte egg i risgrøt også? Skal ha det til middag, men ønsker noe som kan øke næringsinnholdet så det ikke bare blir ris og melk vi spiser. Tenkte jeg kunne spørre, siden du har så mange gode tips når det gjelder mat og kosthold 🙂

    1. Hei! Ja, ingen problem å bruke egg i risgrøten, har gjort det eit par ganger sjølv tidligare 🙂