Linda Stuhaug

Annonse

Ingrediensene du trenger for å lage sunnere julekaker!

Ingrediensene du trenger for å lage sunnere julekaker!
Hei!
Det er første helga i advent og eg tippe fleire begynner med julebaksten allerede no! Dere som følger meg skjønner vell kva mitt fokusområde blir framover – mange smakfulle og sukkerfri alternativ til julebakst, julesnacks og andre oppskrifter som hører jula med. Så da gjelder det i hovedsak å bytte ut sukker og sirup med andre alternativer, pluss litt fleire justeringer i nokre oppskrifter.
I år som i fjor vil eg lage en guide med mine ingredienser som kommer til å dukke opp framover. Dette er ingredienser som eg bruker fra før, og mange kjenner nok til dei. Det kan likevell være greit med en oppfriskning, og eg veit det vil dukke opp nye fjes her inne når vi går inn i den mest sukkerholdige måneden i året. Enten fordi man MÅ, eller fordi man VIL ha nokon sunnere alternativ mellom det sukkerholdige, og det synes eg alle skal respektere. Eg kommer absolutt til å kose meg med begge deler 🙂
PS! Det er fortsatt Black Friday salg hos x-life.no. Her får du ALLE bakevarene på 25% rabatt ut dagen idag, søndag 27.november. Virkelig gode penger å spare om du vil fylle opp lagrene før desember (og gjerne nyåret!). Alle linkene i innlegget er direktelink til produktet på x-life si heimeside, så klikk direkte heim til deg 🙂 Så, la oss starte på guiden:
ALTERNATIV TIL SUKKER: Ulike sukrin varianter
PS! eg bruker ikkje vanlig sukrin, kun sukrinvariantene. Det er fordi sukrin gir for mange, inkludert meg sjølv, en isende smak. I tillegg smaker den ikkje like godt, er ikkje like søt og gir feil konsistens i mange oppskrifter. Så sukrinvariantene eg bruker, og som eg kommer til å bruke i mine oppskrifter er:
SUKRIN GOLD – kjøp her. Så og sei kalorifattig, brunt sukrin som erstatning for brunt sukker. Lager en karamellaktig, gyllen og god smak i bakst og desserter. Sukrin gold er også veldig god som strøsukker.
SUKRINMELIS – kjøp her. Sukrinmelis med stevia som erstatning for melis. Heilt uten kalorier og gir ingen blodsukkerstigning. Perfekt til glasur, snacks, kaker, proteinbarer og andre oppskrifter der man trenger eit søtningsmiddel som løyser seg opp uten å danne krystaller, eller der man ikkje bruker oppvarming.
SUKRIN PLUSS – kjøp her. Min absolutte favoritt! Sukrin+ er sukrin smelta sammen med stevia og er dobbelt så søtt som vanlig sukrin/sukker, 100% naturlig og kalorifritt. Sukrin+ passer til dei fleste oppskrifter på både kaker, desserter og snacks – i tillegg er den god som strøsukker.
Eg bruker stort sett en kombinasjon mellom to forskjellige søtninger, da det gir det beste resultatet, og/eller i kombinasjon med fibersirup:
*
ALTERNATIV TIL SIRUP Diverse sirupvarianter (som også fungerer som søtning)
FIBERSIRUP CLEAR – kjøp her. Fibersiruplear er en allsidig ingrediens i baking og matlaging. Denne sirupen er laga av en spesiell type fiber som regnes som probiotika, altså er gunstig for tarmbakteriene våre. Den er 60% så søt som sukker og bidar til at proteinbarer, cookies, kjeks og andre oppskrifter får en seig kjerne, og gjerne sprø utside. Bidrar altså både med smak, konsistens og fiber.
FIBERSIRUP GOLD – kjøp her. Fibersirup gold er søtere enn clear, med en gyllen farge og fyldig søtsmak. Dette er eit sunnere alternativ til sirup og kan erstatte sirup i ulike oppskrifter som pepperkake og vaniljefudge. Fibersirup gold er også nydelig over pannekaker, vafler, yoghurtblandinger og havregrøten.
* ALTERNATIV TIL SJOKOLADE Sukkerfri sjokolader
SUKKERFRI MELKESJOKOLADE – kjøp her. Sukrin sjokoladen uten tilsatt sukker, med en mild og god smak. Kan naturligvis erstatte sjokolade der det blir brukt, for eksempel til pynting eller konfekt.
Eg kommer og til å bruke både sukkerfri kvit sjokolade og mørk sjokolade (minst 70%) i nokon av oppskiftene mine. Kvit sjokolade brukes blant anna til mi populære oppskrift på sukkerfri kinderegg.
ALTERNATIV TIL MEL
Dette bildet er litt misvisande, rett og slett fordi at i julebaksten blir det mest brukt speltmel eller hvetemel. Fiberfin vil dukke opp, men det er ikkje nødvendig å ha. Mandelmel og havremel vil og dukke opp, men dette kan du få tak i på butikken. Her er likevell en forklaring på meltypene ovenfor:
FIBERFIN – kjøp her. Naturlig og sunt fiberriikt mel som brukes for å øke fiberinnholdet. Du kan bytte ut 10-20% av melet i melrike oppskrifter uten at smak og konsistens blir påvirka. Brød, pannekaker, julebakst, pizzabunn, kaker også videre er fine oppskrifter å bruke fiberfin i. Ved å øke fiberinnholdet får man jevnare blodsukker og energinivå, og det metter bedre.
KAKEMIKS – kjøp her. Glutenfri og sukkerfri kakemiks som du kan lage favorittkaka di med. Bruk den som basis og tilsett vatn, egg, olje og smaktilsetning så du kan lage gulrotkake, eplekake, krydderkake og lignande. Denne er fantastisk god og anbefalast på det varmaste! Du kan dele opp pakken og lage forskjellige småkaker, eller bruke det som tørrvare i andre oppskrifter.
HAVREMEL – kjøp på dagligvarebutikken eller mal havregryn til havremel i en blender. Eit mel eg bruker masse, og alltid kjem til å bruke. Når havregrynene er finmalt er det fortsatt like sunt og næringsrikt, og det egner seg godt til å bruke havremel som deler av tørrvarene i dei fleste oppskrifter.
MANDELMEL OG KOKOSMEL – du kan male mandler til mandelmel i en blender sjølv. Eg vil nok bruke både mandler og mandelmel, men det er ingen nødvendighet å kjøpe ferdig mel. Det er altså to ulike typer proteinrike, glutenfri melvarianter som kan brukes i ulike oppskrifter.
BOKHVETEMEL – kjøpes på dagligvarebutikk med godt utvalg eller helsekost. Lyst bokhvetemel er mitt favorittmel i forhold til glutenfri julekaker, og det eg personlig anbefaler om du må bake glutenfritt.
Så – kva anbefaler eg deg å handle inn? Har du sukrinvariantene og fibersirup clear + gold, så kommer du utrulig langt! Sukkerfri sjokolade er nødvendig i nokon oppskrifter, men 70% mørk sjokolade fra dagligvarebutikken er eit bedre alternativ om man ikkje vil handle sukrinsjokoladen.
Ellers vil eg bruke ingredienser du får tak i på butikken: som mandler, havregryn, smør, kesam, egg, kokosmasse, vikingmelk også vidare.
Her er eit knippe utvalg av mine oppskrifter i arkivet fra før:
Alle oppskrifter om omhandler jul vil eg samle under kategorien «JUL» under oppskrifter menyen!
Eg har allerede laga opp en haug av nye oppskrifter (og nokon oppdaterte og bedre oppskrifter fra tidligere) som eg gleder meg veldig til å dele med dere fra 1.desember 🙂 Men eg er åpen for å lage fleire, så skrik ut om du har forslag eller ønsker!
Så, eg avslutter her, men har du spørsmål er det berre å spørre, så skal eg svare så godt eg kan!
Vil og tipse dere om at til veka skal eg ha en giveaway på facebook sida mi HER, der du kan vinne en bakepakke med alle ingrediensene du trenger for å bake sukkerfritt 🙂 Følg meg gjerne der for fleire daglige oppdateringer!
God søndag!
*

Hei!

Det er første helga i advent og eg tippe fleire begynner med julebaksten allerede no! Dere som følger meg skjønner vell kva mitt fokusområde blir framover – mange smakfulle og sukkerfri alternativ til julebakst, julesnacks og andre oppskrifter som hører jula med. Så da gjelder det i hovedsak å bytte ut sukker og sirup med andre alternativer, pluss litt fleire justeringer i nokre oppskrifter.

I år som i fjor vil eg lage en guide med mine ingredienser som kommer til å dukke opp framover. Dette er ingredienser som eg bruker fra før, og mange kjenner nok til dei. Det kan likevell være greit med en oppfriskning, og eg veit det vil dukke opp nye fjes her inne når vi går inn i den mest sukkerholdige måneden i året. Enten fordi man MÅ, eller fordi man VIL ha nokon sunnere alternativ mellom det sukkerholdige, og det synes eg alle skal respektere. Eg kommer absolutt til å kose meg med begge deler 🙂

PS! Det er fortsatt Black Friday salg hos x-life.no. Her får du ALLE bakevarene på 25% rabatt ut dagen idag, søndag 27.november. Virkelig gode penger å spare om du vil fylle opp lagrene før desember (og gjerne nyåret!). Alle linkene i innlegget er direktelink til produktet på x-life si heimeside, så klikk direkte heim til deg 🙂 Så, la oss starte på guiden:

ALTERNATIV TIL SUKKER:
Ulike sukrin varianter


PS! eg bruker ikkje vanlig sukrin, kun sukrinvariantene. Det er fordi sukrin gir for mange, inkludert meg sjølv, en isende smak. I tillegg smaker den ikkje like godt, er ikkje like søt og gir feil konsistens i mange oppskrifter. Så sukrinvariantene eg bruker, og som eg kommer til å bruke i mine oppskrifter er:

SUKRIN GOLD – kjøp her.
Så og sei kalorifattig, brunt sukrin som erstatning for brunt sukker. Lager en karamellaktig, gyllen og god smak i bakst og desserter. Sukrin gold er også veldig god som strøsukker.

SUKRINMELIS – kjøp her.
Sukrinmelis med stevia som erstatning for melis. Heilt uten kalorier og gir ingen blodsukkerstigning. Perfekt til glasur, snacks, kaker, proteinbarer og andre oppskrifter der man trenger eit søtningsmiddel som løyser seg opp uten å danne krystaller, eller der man ikkje bruker oppvarming.

SUKRIN PLUSS – kjøp her.
Min absolutte favoritt! Sukrin+ er sukrin smelta sammen med stevia og er dobbelt så søtt som vanlig sukrin/sukker, 100% naturlig og kalorifritt. Sukrin+ passer til dei fleste oppskrifter på både kaker, desserter og snacks – i tillegg er den god som strøsukker.

Eg bruker stort sett en kombinasjon mellom to forskjellige søtninger, da det gir det beste resultatet, og/eller i kombinasjon med fibersirup:

*

ALTERNATIV TIL SIRUP
Diverse sirupvarianter (som også fungerer som søtning)

FIBERSIRUP CLEAR – kjøp her.
Fibersiruplear er en allsidig ingrediens i baking og matlaging. Denne sirupen er laga av en spesiell type fiber som regnes som probiotika, altså er gunstig for tarmbakteriene våre. Den er 60% så søt som sukker og bidar til at proteinbarer, cookies, kjeks og andre oppskrifter får en seig kjerne, og gjerne sprø utside. Bidrar altså både med smak, konsistens og fiber.

FIBERSIRUP GOLD – kjøp her.
Fibersirup gold er søtere enn clear, med en gyllen farge og fyldig søtsmak. Dette er eit sunnere alternativ til sirup og kan erstatte sirup i ulike oppskrifter som pepperkake og vaniljefudge. Fibersirup gold er også nydelig over pannekaker, vafler, yoghurtblandinger og havregrøten.

*
ALTERNATIV TIL SJOKOLADE
Sukkerfri sjokolader



SUKKERFRI MELKESJOKOLADE – kjøp her.
Sukrin sjokoladen uten tilsatt sukker, med en mild og god smak. Kan naturligvis erstatte sjokolade der det blir brukt, for eksempel til pynting eller konfekt.

Eg kommer og til å bruke både sukkerfri kvit sjokolade og mørk sjokolade (minst 70%) i nokon av oppskiftene mine. Kvit sjokolade brukes blant anna til mi populære oppskrift på sukkerfri kinderegg.

ALTERNATIV TIL MEL


Dette bildet er litt misvisande, rett og slett fordi at i julebaksten blir det mest brukt speltmel eller hvetemel. Fiberfin vil dukke opp, men det er ikkje nødvendig å ha. Mandelmel og havremel vil og dukke opp, men dette kan du få tak i på butikken. Her er likevell en forklaring på meltypene ovenfor:


FIBERFIN – kjøp her.
Naturlig og sunt fiberriikt mel som brukes for å øke fiberinnholdet. Du kan bytte ut 10-20% av melet i melrike oppskrifter uten at smak og konsistens blir påvirka. Brød, pannekaker, julebakst, pizzabunn, kaker også videre er fine oppskrifter å bruke fiberfin i. Ved å øke fiberinnholdet får man jevnare blodsukker og energinivå, og det metter bedre.


KAKEMIKS –  kjøp her.
Glutenfri og sukkerfri kakemiks som du kan lage favorittkaka di med. Bruk den som basis og tilsett vatn, egg, olje og smaktilsetning så du kan lage gulrotkake, eplekake, krydderkake og lignande. Denne er fantastisk god og anbefalast på det varmaste! Du kan dele opp pakken og lage forskjellige småkaker, eller bruke det som tørrvare i andre oppskrifter.


HAVREMEL – kjøp på dagligvarebutikken eller mal havregryn til havremel i en blender.
Eit mel eg bruker masse, og alltid kjem til å bruke. Når havregrynene er finmalt er det fortsatt like sunt og næringsrikt, og det egner seg godt til å bruke havremel som deler av tørrvarene i dei fleste oppskrifter.


MANDELMEL OG KOKOSMEL – du kan male mandler til mandelmel i en blender sjølv.
Eg vil nok bruke både mandler og mandelmel, men det er ingen nødvendighet å kjøpe ferdig mel. Det er altså to ulike typer proteinrike, glutenfri melvarianter som kan brukes i ulike oppskrifter.


BOKHVETEMEL – kjøpes på dagligvarebutikk med godt utvalg eller helsekost.
Lyst bokhvetemel er mitt favorittmel i forhold til glutenfri julekaker, og det eg personlig anbefaler om du må bake glutenfritt.

Så – kva anbefaler eg deg å handle inn?
Har du sukrinvariantene og fibersirup clear + gold, så kommer du utrulig langt! Sukkerfri sjokolade er nødvendig i nokon oppskrifter, men 70% mørk sjokolade fra dagligvarebutikken er eit bedre alternativ om man ikkje vil handle sukrinsjokoladen.

Ellers vil eg bruke ingredienser du får tak i på butikken: som mandler, havregryn, smør, kesam, egg, kokosmasse, vikingmelk også vidare.

Her er eit knippe utvalg av mine oppskrifter i arkivet fra før:


Alle oppskrifter om omhandler jul vil eg samle under kategorien « JUL» under oppskrifter menyen!

Eg har allerede laga opp en haug av nye oppskrifter (og nokon oppdaterte og bedre oppskrifter fra tidligere) som eg gleder meg veldig til å dele med dere fra 1.desember 🙂 Men eg er åpen for å lage fleire, så skrik ut om du har forslag eller ønsker!

Så, eg avslutter her, men har du spørsmål er det berre å spørre, så skal eg svare så godt eg kan!

Vil og tipse dere om at til veka skal eg ha en giveaway på facebook sida mi HER, der du kan vinne en bakepakke med alle ingrediensene du trenger for å bake sukkerfritt 🙂 Følg meg gjerne der for fleire daglige oppdateringer!

God søndag!

*

Annonse

2 Kommentarer

L

Louise renstrøm

5. oktober 2021

Jeg har nå prøvd å bruke sukrin gold og sukkr (lignende sukrin gold) i kanelstenger og peppernøtter … peppernøtt deigen bare smuldret opp, umulig å trille kuler , og kanelstengene ble helt tørre og kjentes ut som å spise pulver….. er dette fordi jeg byttet ut både sukker og sirup i oppskriftene? Vil så gjerne bake sunn julebakst

Linda Stuhaug

6. oktober 2021

Hei! Det er ikkje slik at det alltid funker å «berre bytte». Det må ofte fleire tilpasninger til i en oppskrift 🙂 Så eg anbefaler deg å følge oppskrifter som er laga sukkerfri!

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg