Yoghurt panna cotta med persimon

God fredag!

Det er fleire som har etterspurt oppskrifter med den berømte persimon frukten – eller sharon – eller kaki! Kjært barn har mange navn, men eg har alltid brukt persimon. Dette er min absolutt favoritt frukt, og den er i sesong fra slutten av oktober til januar, så desse månedene blir det minst en persimon daglig 🙂

Eg liker aller best å spise persimon som den er, men har laga eit par oppskrifter som eg ønsker å dele med dere. Første oppskrift ut er yoghurt panna cotta med persimonpurê som saus. Søt, frisk og veldig god dessert som kan nytes som en enkel kvardagsdessert!

Desserten er uten tilsatt sukker og kan lages laktosefri/melkefri. Svært kalorilett dessert – spis gjerne begge porsjonene sjølv, så har du eit komplett mellommåltid!

IMG_4242

Yoghurt panna cotta med persimon, 2 porsjoner
2 dl melk*
200 g naturell yoghurt*
2 ss sukrin+*
1 stk vaniljestang
3 plater gelatin

Persimonpurê
2 stk persimon (modne)
sitron/limesaft
søtning etter smak

Slik gjer du:
1. Skrap ut frøene av vaniljestanga og ha både frøene, stanga og sukrin+ en liten kjele med melk. Kok opp på svak varme.

2. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vatn i 3-4 minutter til dei er mjuke. Klem ut vatnet og smelt i den varme melkeblandinga. Avkjøl litt.

3. Fjern vaniljestanga fra melka og rør inn naturell yoghurt. Hell over i to porsjonsskåler. Sett til avkjøling i kjøleskap i minst tre timer.

4. Persimonpurê lager du ved å skrelle persimon, dele opp i mindre biter og mose til en purê med stavmikser. Smak til med sitron/limesaft og evt. søtning om du ønsker den søtere. Da burde du bruke flytande eller pulverisert variant som løyser seg oppp i purêen.

IMG_4217

Tips og alternativer*
– du kan bruke anna søtning tilsvarande ca. 4 ss sukker.
– ønsker du en enda fyldigere og mektig panna cotta kan du bytte melk med fløte.
– bruk laktosefri melkeprodukter for laktosefri panna cotta. For melkefri panna cotta kan du bytte både melk og yoghurt med kokosmelk.
– tilsett gjerne litt sitron/limesaft i panna cottaen for ekstra syrlig smak!

IMG_4231

For dei som lurer på persimon frukten (eg veit den kan være fremmed for mange), så ser den slik ut:

Persimon_6

Bildet er lånt fra google! 

Anbefales på det sterkaste om du ikkje har smakt den enda. Eg hadde en liten «omtale» om den på facebook sida mi for nokre veker tilbake, der stod det følgande:

«Persimon er en ukjent frukt for mange, derfor har eg lyst å tipse dere om den idag! Sesongen er nemlig nettopp begynt, så den er endelig tilbake i frukthyllene (den går forresten også under navnet Sharon og Kaki). Persimon er en oransje eplelignande frukt med brungrønne, kraftige blader på toppen. Fruktkjøttet har en rik smak og nydelig sødme. Eg synes absolutt dei er best litt modne, når konsistensen er litt mjukere og frukten saftigere, derfor ser eg alltid etter persimon med mørk oransje farge og konsistens som en tomat, og ikkje knallharde som epler. Persimon kan spises på samme måte som andre frukter. Nyt den som den er, gjerne oppkutta i båter. Ha i fruktsalaten, over yoghurtblandinger, lag dessert, marmelade eller sorbêt, bruk i smoothien, kakeoppskrifter eller som tilbehør til middagen. 

Dette er absolutt min favoritt frukt, anbefaler å ta den med i handlevogna neste gang!»


Riktig god helg!

*

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

7 kommentarer

  1. Kan man bruke mager kesam eller yoplait sin vaniljeyoghurt i stedet for naturell yoghurt? Det er kun det jeg har tilgjengelig akkurat nå Elsker bloggen din!

    1. Hei! Ja, det kan du 🙂
      Så hyggelig – det setter eg pris på å lese <3

  2. Kan man bruke fibersirup istenfor sukrin+

    1. Du kan jo prøve 🙂

  3. ka aen type frukt anbefale du å bruka nå på sommarstid? 🙂 har veldig lyst å prøva oppskrifto!

  4. Hanne Sofie

    Kan man bruke sukrin gold i stedet for sukrin+ i denne oppskriften tror du? 🙂

    1. Det går nok heilt fint 🙂