Supre og saftige havrevafler som passer med både salt & søtt pålegg

Hei godtfolk!

Eg elsker å spise vafler og pannekaker til frukost, lunsj eller kveldsmat, og desse er selfølgelig av den sunne typen som er næringsrike og metter godt. Her om dagen fikk eg skikkelig lyst på vafler som eg kunne nyte med både salt & søtt pålegg, og det blei det!

Havrevaflene er nøytrale i smaken og passer like godt med brunost, rømme & syltetøy, ost & skinke, kremost & spekeskinke for å nevne noko. Grunnoppskrifta kan også varieres og smakstilsettes visst du ønsker søtere vafler eller meir spenstige vafler.

Vaflene kan lages både glutenfri, melkefri og er uten tilsatt sukker, samtidig som dei inneholder en god dose proteiner. Alle ingrediensene finner du på dagligvarebutikken, så desse kan absolutt alle lage til både store og små 🙂

Havrevafler, ca. 8 stk
100 g havremel
50 g speltmel*
150 g kesam*
4 egg
1 ss smør, smelta
2 ts bakepulver
1 ss flytande honning
1-1,5 dl melk
en stor klype salt
evt. smakstilsetning (sjå tips)

Slik gjer du:
Miks sammen alle ingrediensene til en jevn og klumpfri vaffelrøre. Tilsett smakstilsetning om det er ønskelig. Steik vaflene i smurt vaffeljern til dei er gylne.

Server varme, lune eller kalde med det pålegget du ønsker! Vaflene kan fint oppbevares eit par dager i en brødpose eller matboks.

Tips og alternativer*
Speltmel kan fint byttes med ekstra havremel eller anna nøytral tørrvare du har tilgjengelig.

For melkefri vafler kan du bytte kesam med kokoskrem. Kokoskrem får du når en boks kokosmelk står kaldt i kjøleskapet, du skal bruke den øverste, stive kremen på toppen. Bruk cocosa eller melkefri margarin framfor smør.

Kesam kan også byttes med cottage cheese, rømme, creme fraiche eller naturell yoghurt (men velg ikkje magrere varianter enn kesam!)

Ønsker du søte vafler? Tilsett 2-3 ss ekstra honning eller anna valgfri søtning (sukrin gold, sukrin+ eller lignande), og gjerne eit godt dryss kanel og kardemomme. Desse smaker nydelig med alt av søtt pålegg!

Ønsker du å smakstilsette vaflene til salt pålegg? Bruk gjere ulike krydder eller urter for en ekstra god smak på vaflene.

Her blei det en vaffel med kremost urter, ost, skinke & ruccola + en med rømme, sukkerfritt syltetøy og bær. Eg spiste også en tredje vaffel med heimelaga sjokoladepålegg og bananbiter!

Saftige og skikkelig gode! Veit du at pålegget blir søtt, så anbefaler eg virkelig litt ekstra søtning, kanel og kardemomme i vaffelrøra. Da blir dei enda bedre 🙂

Vaflene kan nytes til alle måltider! Ta gjerne med i matpakken eller som turmat 🙂 Kan fint steikes kvelden i forveien, så har du matpakken klar dagen etterpå.

Håper det frister! Har du spørsmål angående ingredienser eller ingrediensbytting, eller kva som helst anna er det berre å spørre.

Nyt tirsdagen <3

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

22 kommentarer

  1. Dette ble dagens lunsj, og de ble akkurat som vanlige vafler! NYDELIGE!! Stå på videre med det du gjør, du er super 🙂

    1. Så kjekt å lese, Therese 😀 supert at du prøvde oppskrifta så fort!
      Takk for hyggelige ord <3

  2. Mona Christin

    Super oppskrift! Takk! Bruker du samme mengde veske hvis du lager disse som pannekake/lapper?

    1. Du kan fint lage samme oppskrift som pannekaker 🙂 Væskemengden kommer an på korleis pannekaker du ønsker; tynnere eller fyldigere. Eg liker best fyldige, små pannekaker og lager alltid ei fyldig røre, men det kan du bestemme heilt sjølv 🙂

  3. Jeg har bare mager kesam, funker det?

    1. Jeg har også bare mager kesam, vil det gå like fint? 🙂 Vil prøve disse nå i kveld. Bør røren svelle noe før steking?

      1. Mager kesam tåler dårlig oppvarming og vil gi eit tørrere resultat. Du KAN bruke det, men det blir myyykje bedre og saftigere med kesam altså 😉

    2. Mager kesam tåler dårlig oppvarming og vil gi eit tørrere resultat. Du KAN bruke det, men det blir myyykje bedre og saftigere med kesam altså 😉

      1. Åja, det var synd! Men røra står klar, så får se hvordan det blir Takk for svar!

      2. Det blir vafler uansett, og dei blir (forhåpentligvis) greie siden det også er litt smør i røra. Men anbefaler generelt alltid originalkesam om det er oppskrifter som dette, både for saftighet og smak 🙂

      3. Vaflene ble gode, smakte sunt (tilsatte kun 2 ss honninh) og mettet godt! Men forstår hva du mener med vanlig kesam vs mager kesam, så neste gang skal jeg prøve den originale varianten! 🙂

      4. Jepp, prøv med originalkesam neste gang, så kjenner du forskjellen 🙂

  4. Pleier å sende med vafler som jeg lager med havregryn til barnehagen, men må teste å variere litt. Takk for inspo:-)

    1. For en deilig barnehagelunsj! Håper desse faller i smak hos dei små 🙂

  5. Disse så kjempegode ut, må definitivt prøves!

    1. Så bra 😀 håper du også liker dei <3

  6. Lagde disse i dag med rømme, og var tom for havremel så brukte fibermel. Kjempegode! Denne gangen gikk jeg for den søte varianten, og neste gang har jeg lyst å prøve den salte med ekstra krydder – hørtes spennende ut. Har du noe erfaring med hva slags krydder som blir godt?

    1. Så kjekt dei falt i smak, Kristin 😀
      Eg har ikkje prøvd med så mykje krydder enda, men eg har laga dei med finhakka kvitløk og basilikum, pluss litt salt og pepper i røra. Knallgode med ost og paprika på!

  7. Hvordan lage dette om til pannekakerøre? (hvis det funker)

    1. Det går heilt fint å steike vafflrøra som pannekaker 🙂 Bruk akkurat samme oppskrift og steik dei gylne på begge sider!

  8. Hei,
    Har du en oppskrift på lignende vaffler/pannekaker/runstykker MÅ være glutenfri, å helst veldig enkel oppskrift.
    Vi skal på Festival snart onsdag-søndag, å ænsker å enten lage oppskriften før jeg reiser å da må den holde seg i 5-6 dager.
    Eller lage hver morgen, men da må det være en veldig enkel oppskrift med ikke for mye ingrdienser ☹
    Har kun med oss stekepanne for å lage mat.

    1. Hei! Desse vaflane kan du fint lage glutenfri ved å bruke glutenfritt mel. Samme med resten av oppskriftene på vafler og pannekaker i arkivet! Ellers kan eg anbefale havrerunstykkene som holder seg ferske lengre 🙂

      http://www.lindastuhaug.no/2017/01/04/proteinrike-havrerundstykker-pa-30-minutter/