Fiskegrateng med potet

Riktig god tirsdag!

For ei stund tilbake hadde vi kjøkkendag på skulen med norsk tradisjonsmat i fokus. Min oppgave var å lage fiskegrateng, men oppskrifta blei ganske justert fordi fleire i klassen har cøliaki. Hvetemel blei bytta med bokhvetemel, makaroni med potet og kavring på toppen med sesamfrø og parmesan. Det endte med å bli den beste fiskegratengen eg har smakt, og eg har laga fiskegratengen fleire ganger i ettertid. Idag vil eg dele oppskrifta med dere 🙂

Fiskegrateng er perfekt familiemat og er veldig raskt å tilberede. Det som tar tid er steiking i ovnen, men da kan man jo gjere andre ting i mellomtida. Håper det frister:

Fiskegrateng med potet, til ca. 4 personer
700-800 g fersk torskefilet (evt. ca. 600 g fiskerester)*
80 g smør
80 g bokhvetemel*
5 dl melk
1,5 ts salt
1/2 ts muskat
4 egg
3-4 kokte poteter

2-3 sesamfrø
3-4 ss finraspa parmesan (kan sløyfes, men det er veldig godt!)

Slik gjer du: 
1. Smelt smør, rør inn bokhvetemel og spe på med melk. Kok opp og ta kjelen av plata, smak til med salt og muskat.

2. Rør inn eggeplommer, poteter i terninger og fisk i små biter. Vend til slutt inn stivpiskede eggekviter.

3. Hell røra i en smurt form og strø over sesamfrø og parmesan. Steik midt i ovnen på 180 grader i ca. 45 minutter. La fiskegratengen kvile i 5 minutter før servering.

Bruk det tilbehøret du ønsker, kokt potet og raspa gulerøtter er gjerne det klassiske, men med potet i gratengen droppa eg det. Mitt valg falt på kokte gulerøtter og kålrabiterninger, som var veldig godt!

Tips og alternativer*
Bruk gjerne anna kvit fisk framfor torskefilet. Har du fiskerester etter middag er det supert å bruke i fiskegratengen, uansett kva type fisk det er!

Bokhvetemel kan byttes med anna meltype, for eksempel hvete eller spelt.

Sesamfrø kan byttes med malte mandler eller cashewnøtter.

En naturlig glutenfri fiskegrateng som eg virkelig anbefaler!

Bytt gjerne/ erstatt deler av potetene / tilsett ekstra grønnsaker i gratengen. Erter er blant anna veldig godt 🙂

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *