NEI, eg ete ikkje alltid sunt

Mange seier ofte at eg er så flink. Flink med mat, flink til å spise sunt og flink holde meg aktiv.

Så har vi alle kommentarene som dukker opp. Enten med en hyggelig tone eller som en spydig utspytting. Hallo, du kan jo unne deg noke godt du også innimellom eller skjønner ikkje at du gidder å ete så sunt, livet er til for å nytast. 

For å ikkje snakke om alle spørsmålene av kjente, bekjente og ukjente. Det som oftast går igjen er ete du alltid sunt, eller ete du aldri noke usunt?

NEI kjære deg, eg ete ikkje alltid sunt. Eg er ikkje alltid flink med mat, flink til å spise sunt, flink til å holde meg like aktiv. Eg er akkurat som deg og er på ingen måte noke supermenneske.

Eg forstår at man kan sitte litt igjen med det inntrykket ut fra bloggen og sosiale medier. Eg har eit konsept på bloggen og deler min største lidenskap som er sunn mat, kosthold, helse, livsstil, trening, med fokus på sunne og sukkerfri oppskrifter, tips og råd. Eg studerer ernæring og er vell det man kan kalle en stor ernærings- og matnerd. For eg elsker å gi kroppen min sunn og næringsrik mat, eg elsker å eksprimentere med sukkerfri oppskrifter, og eg elsker å dele det med dere. Men eg deler jo ikkje alt, og det vil eg at dere skal vite.

♦ Is er det beste eg veit og eg kan lett ete en heil boks når eg først er i gang. Isen smaker best rett fra boksen og det meste med karamell og sjokolade går ned på høgkant.

♦ Dei siste månedene har eg starta på ei treningsøkt fleire ganger, og gått heim igjen etter 10 minutter, så har eg vert sofaslave resten av kvelden.

♦ Eg er ikkje den som forsyner meg en gang med kakedisken visst det er kaker som eg faktisk synes er veldig gode. Eg kan lett gå tre ganger og fylle opp tallerkenen alle gangene.

♦ Visst eg først kjøper smågodt, sjokolade eller yoghurtgodis når eg har skikkelig lyst på det, så fyller eg opp posen og ete til eg er fornøgd. Visst du trur det er 5-6 sjokoladebiter, så tar du feil.

♦ Det er heller ikkje alltid eg lager all mat fra bunnen av. Eg kan også ty til heil- eller halvfabrikata innimellom.

♦ Eg tar meg også en fest i ny og ne og er ikkje personen som drikker ett glass vin og er i seng klokka 23. Når eg først tar meg en fest, så er det fest 😉 Nokon har kommentert om eg er avholds, men eg har virkelig ikkje noko behov for å dele bilder av ei tom vinflaske eller bygdefestens trubadur når festen først er i gang.

♦ Når eg det er tapas, koldtbord eller noke anna digg på menyen forsyner eg meg gjerne så mange ganger at eg mister tellinga, og blir så mett at eg føler eg skal sprekke. Lærer aldri og går i samme fella kvar gang.

♦ Eg kan fint gå ei veke uten å lage middag, og ete knekkebrød, lomper og pannekaker gjennom dagane. Ikkje så innimari flink med maten heile tida, nei.

Forskjellen på meg og mange andre trur eg er at eg planlegger aldri når eg skal skeie ut. Eg låser meg ikkje fast til at lørdag er en kosedag, men tar det på sparket. Enten er det spontant når eg får lyst på det sjølv, når eg i selskaper, familiemiddager eller andre sosiale sammenkomster der det blir servert. Det er også derfor eg sjelden er så opptatt av å dra fram mobilen og knipse bilder for at eg skal dele det på skjermen. Det er ikkje det eg tenker på rett og slett, og derfor ser dere ikkje så mykje av det. Og eg rekner ikkje med dere klikker dere inn her for å sjå bilder av isboksen min.

Eg har vært gjennom en livsstilendring og gått fra usunn, inaktiv og overvektig til ekstremt sunn, overtrent og undervektig. Det har tatt lang tid å komme dit eg er idag med en sunn og balansert livvstil, men det er nettopp det den er: balansert! Eg ete akkurat det eg har lyst på, og i 90% av tilfellene er det sunn og næringsrik mat. Men eg er som alle andre og ete både kaker, is, og godteri. Det som er viktig for meg er at eg og skal ha lyst på det. Av og til kan det gå vekesvis mellom kvar gang, andre ganger blir det opp til fleire ganger i veka.

Eg takker fint nei om eg ikkje har lyst til å forsyne meg ved kakeborde, og da kommer ofte dei spydige kommentarene. Eg er slutta å bry meg om dei, men eg sitter med eit inntrykk av at andre føler seg bedre når dei ser at meg som er sunn matblogger også kan kose seg. Det synes eg er veldig synd – ikkje la din samvittighet styres av andre sine valg, uansett om det hadde vært realiteten.

Eg har ikkje noke bilde for å illustrere det eg vil fram til her. Har rett og slett ikkje tatt meg bryet om å kjøpe en boks med is, ringe venninna mi og få ho til å ta eit bilde mens eg poserer med boksen i handa 😉

Etter mange år med prøving og feiling har eg dei siste årene funne en balanse i livet og trives veldig godt som eg har det no. Kroppen fungerer og psyken er med. Eg er ikkje fanatisk, eg ete ikkje alltid sunt, eg er ikkje noke supermenneske. Men eg er avslappa, spiser sjokkis, er aktiv, lykkelig og har det veldig bra!

Dette innlegget blei langt lengre enn eg hadde tenkt, eg skulle egentlig berre fortelle dere at eg ikkje alltid spiser sunt med eit par kommentarer til det. Men når man først begynner å skrive… 😉 Menmen, eg fikk vertfall sagt det eg ville, og satse på at du ikkje er overraska om eg plutselig deler smågodtposen med dere. Eg kommer til å vere bevisst på å kanskje dele litt meir framover i mine andre sosiale kanaler 😉

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

36 kommentarer

 1. Kjempefin blogg. Ikke bry deg med de negative kommentarene. Flott å finne oppskrifter uten hvetemel og sukker.

  1. Takk for det Anne-Beth 🙂 Kommentarane bryr eg meg ikkje om lenger, men det er synd at folk skal spytte ut spydige ord for at dei sjølv skal føle seg bedre 😉

 2. Eg syns det er kjedelig at man må forsvare seg og at andre kommenterer det. Kan jo tenke meg at du får en god del slike kommentarer, så det er bra du ikkje bryr deg 🙂 Det man deler på sosiale medier er jo en del av livet, mens livet er jo så mye mer enn det som kommer der. Og når man nettopp har en blogg om sunn og sukkerfri mat, så deler man jo nettopp akkurat dette. Man kan vel ikkje glede alle, så fortsett å gjør det på den måten du vil, for det er jo din blogg 🙂 Eg heier på deg og gleder meg til å følge deg videre 🙂

  1. Eg er slutta å både bry meg og forsvare meg når eg får kommentarer, folk som kjenner meg veit veldig godt det eg står for og at eg spiser litt av alt – men ikkje alltid 😉 Kommer til å fortsette som eg gjer framover, det er ingen tvil om 🙂 Takk for hyggelige ord, Karoline! Klem <3

 3. Stine Baumann

  Flott innlegg! Tenker du av og til føler at du går rundt og er symbolet på fellesskapets dårlige samvittighet.. selv har jeg opptil flere ganger opplevd at folk unnskylder seg hvis de møter meg med bolle eller pizza i hånda;-)

  1. Takk for det, Stine 🙂 Forstod ikkje heilt kva du meinte med den andre setninga di, men det er veldig synd at folks samvittighet går på andres vaner. Eg har fleire ganger møtt kjentfolk i smågodthylla eller med en boks is i handlekorga, aldri forsvart meg fordiom, det synes eg blir for dumt 🙂

   1. Stine Baumann

    Hei! Mente at når du er så sunn så er det lett for andre å få dårlig samvittighet når de støter på deg hvis de tilfeldigvis har en bolle i hånda akkurat da! Og det er IKKE din feil, problemet er som du nettop påpeker at folk får en illusjon av at du bare spiser sunn mat hele tiden.

   2. Eg skjønna – og det er heilt sant 🙂

 4. Synes du er så fornuftig og klarer å ordlegge deg så fint. Jeg tok selv tak i starten på mars i fjor hvor jeg begynte å spise sunt. Som regel skeier jeg ut når jeg møter venner fordi jeg ikke vil at de skal stille spørsmål (i tillegg til noen ganger her og der hvor jeg har lyst på noe godt). Men nå i det siste har jeg blitt mye mer åpen om det. Jeg foreslår om vi kan lage fruktsalat i stede for å kjøpe inn godteri, og jeg forteller om hvor mye mer frukt og grønnsaker jeg spiser. Det har ført til at 90% har spurt om jeg går på «diett», men da svarer jeg alltid nei. Jeg gir bare kroppen min det den vil ha og det den har godt av. Så får kiloene bare gå av, av seg selv DET har faktisk vært den beste måten for å nå målet mitt om å bli «normal». Akkurat nå er jeg ca halvveis, og jeg er så fornøyd Stå på Linda. Du er fantastisk og matgleden din inspirerer meg

  1. Tusen takk Charlotte! Eg synes det er synd at man skal sette kostholdet i en «bås» fordi man takker nei til sukkerholdige ting. Eg takker ofte nei, i perioder kan det blir ekstremt mange av desse tilfellene, og går eg å småspiser sukker fleire dager i veka så føler eg meg rett og slett ikkje bra 😉 Så hold på dine verdier og svar med en hyggelig tone at du rett og slett føler deg bedre uten, så får kanskje folk en anna forståelse for det, det er vertfall min erfaring 🙂

   Lykke til vidare, eg heier på deg! <3

 5. Flott innlegg, takk for at du deler 😀 jeg går ihvertfall ikke inn på bloggen din for å kikke etter bilder av smågodtposen din ! Hehe. Synes du er utrolig flink som lager mye sunn og god mat, og du er til stor inspirasjon! Det er selvfølgelig greit å vite at du er menneskelig som alle oss andre ! Du har jo et konsept på bloggen og det er jo det du deler innlegg om. Akkurat som at en moteblogger deler bilder med sminke og sammensatte klær, ikke bilder i sofaen i joggetøy og usminket! Det er jo ikke derfor man velger å lese en blogg! Jeg leser din for inspirasjon, og hva er inspirerende med bilde av en Maarud pose? Haha! Gleder meg til nye oppskrifter hver dag, og synes selvfølgelig det er gøy med noen personlige innlegg innimellom:-)

  1. Ikkje sant? Det er nettopp den tankegangen eg har hatt dei siste årene! Eg holder meg til konseptet mitt og utelater resten 😉

   Tusen takk for hyggelige ord, Elisabeth – det setter eg pris på <3 håper eg kan fortsette å inspirere! God helg 😀

 6. Så herlig skrevet! 😀 <3

  1. Tusen takk Monika 🙂 <3

 7. Word!

  Stå på Linda, du er et fantastisk forbilde <3

  1. Tusen takk for det, May Linn <3

 8. Jeg må bare legge igjen en kommentar. Har fulgt deg på instagram en stund nå og får så mye inspirasjon av oppskriftene og tipsene du legger ut. Jeg var sofaslave, lat, overvektig og hatet å trene og å spise sunt. Nå har jeg gått ned 10 kg, trener nesten hver dag (og jeg syns det er GØY!) og lager alt fra bunnen av. Mye av det er takket være deg og andre bloggere som kommer med gode tips til livsstilendringer. TUSEN TAKK Linda, for at du og dine oppskrifter gjør det litt lettere for meg å endre livet mitt!! 🙂

  1. Åh, så glad eg blei no! Tusen takk for at du la igjen desse ordene, det betyr mykje for meg <3 En stor klapp på skuldra til deg som har lagt om livsstilen din, det fortjener du skryt for!

   Riktig god helg til deg 🙂

 9. Utrolig godt sagt, og jeg kjenner meg godt igjen.. Har forsøkt hundrevis av dietter etter å ha hatt IBS i 20 år, og nå funnet en kombinasjon som har gjort meg smertefri i snart 2 år. Det betyr at jeg ofte takker nei til mat som gjør med dårlig, men som jo i mange tilfeller er kosemat som hvetebakst, smågodt, kaker osv. Har sluttet å bry meg om kommentarer som «må du alltid være så sunn». Velger å tenke at det er deres egen dårlig samvittighet som snakker. Bruker mange av oppskriftene dine, og kombinerer med lav fodmap. Tusen takk for en flott og inspirerende blogg.

  1. Eg har også en svært følsom mage og veit ofte konsekvensane av å takke ja til diverse mat/søtsaker, i mange tilfeller passer det seg ikkje med luftsmerter, mageknip og hyppige toalettbesøk 😉 Takk for hyggelig tilbakemelding Cecilie, håper eg kan fortsette å inspirere deg 🙂

 10. Jeg kan virkelig skrive under på alle disse punktene, hehe! ALT er så likt meg. Jeg har selv vært overvektig, deretter undervektig, og nå balansert. Jeg elsker også is, og spiser helst rett fra boksen. ++alt det andre du nevnte, hehe. I tillegg er jeg litt for flink til å høre på hodet og ikke magen, så jeg kan spise til jeg nesten spyr om maten virkelig er god, noe som ikke er så godt i etterkant… Uansett, du inspirerer Linda, fortsett med det du gjør <3

  1. Det skjer fort at magen skriker når man først er i gang med isen, haha. Må liksom ete opp når det berre er litt igjen, og det er jo på slutten at isen smaker best 😉 Takk Alexandra <3

 11. Du er god, Du! Jeg kan vel si meg enig i alle punktene der, spesielt isen er en stor favoritt. Her går også en boks med på høykant, kun med skjeen rett oppi 😉 og trening er helt lik om dagen, går bort , får helt stopp, går hjem igjen, og ligger på sofaen resten av kvelden. Ingen er perfekte, det er det som er så godt

  1. Viktig å lytte til kroppen 🙂 Eg er absoolutt blitt flinkare til det dei siste åra. Takk for hyggelige ord, Christel <3

 12. Veldig flott innlegg!
  Ville bare gi beskjed om at jeg sliter med å bruke menyen på mobil. Går ikke ann å bla nedover i den, så jeg ikke får opp alt.
  Ha en fin dag 🙂

  1. Hei! Takk for det 🙂
   Kva mobil bruker du? Alt fungerer heilt fint på min iphone, nemlig!

 13. Veldig bra innlegg! Jeg kjenner meg igjen på noe av det. Jeg foodprepper mye til iobb, så folk der tror jeg spiser sunt hele tiden, at jeg ikke nesten er interessert hvis det er noen som har med kake, eller at jeg alltid har stålkontroll til å stå over fristelser. Jeg er litt som deg, 80-90% sunn god mat, og etter 18.00 på lørdag er det tid for utskeielser! Det hender det blir noen midt i uka og, det er ikke alltid så lett å finne balansen med å unne seg en ting i ny og ne uten å ha det planlagt, kontra det å ha nettopp planlagte utskeielser…

  1. Eg planlegger ALDRI «utskeielser», ete rett og slett når eg har lyst på eg 🙂 Det som funker for meg, men for mange andre funker det å vite at lørdags kveld er tid for kosekveld. Så takker eg fint ja midt i veka om eg har lyst på, men stort sett holder eg meg unna spesiel sukkerholdige ting, fordi eg føler meg bedre uten 🙂

 14. Bloggen din er så utrolig inspirerende, en av mine absolutte favoritter! Og det er jo nettopp for å finne deilige oppskrifter på sunn og god mat at man klikker seg inn! Hadde ikke blitt det samme å sett masse bilder av smågodt og kaker, selv om man skjønner at alle koser seg med det også i blant:-)
  Keep up the good work!

  1. Tusen hjertelig takk, Kari Anne! Nei, eg holder meg til konseptet mitt 🙂 Ha en fin dag <3

 15. Balans är alfa omega! Jag kan fort tömma en chipspåse en onsdag, men har inte dåligt samvete för jag vet att jag håller mig aktiv, både på fritiden och på mitt jobb i barnehage. Där är det lyft och löping varje dag sammen med barna! 🙂

  1. Ikkje sant! Når det er sagt så satt eg med en pose yoghurtgodis igår kveld, på en mandag 😉 Fordi eg hadde lyst på og da spiser eg det, og bryr meg ikkje om kva dag det er 🙂

 16. Kult at du tar dette opp, men syns på mange måter det er feil at du må forsvare deg. Hvorfor skal folk pirke på slikt? Vi burde være glad for at du i det hele tatt velger å dele oppskriftene dine med oss! 😀

  1. Innlegget er ikkje meint for å forsvare meg altså, visst det var det du meinte. Det er kun meint som en «opplysning» 😉
   Takk for hyggelige ord, Olga 🙂 Som eg har skrevet fleire ganger så holder eg meg til konseptet mitt!

 17. Daniella-Elise

  Du er fantastisk!
  Jeg elsker bloggen din, og en av grunnene er fordi du skriver om mye forskjellig mat. Du lager masse snacks og godsaker som både smaker godt og er sunt! Men selvfølgelig er du også ei jente som vil ha sjokoladen sin. Du er en stor inspirasjon og jeg synes virkelig dette innlegget fortjente en positiv kommentar. Et balansert kosthold er utrolig viktig, og det er ikke noe man må følge på grunn av hva alle andre gjør. For at man selv skal ha det best mulig og ha et avslappet forhold til mat, er det viktig å kunne skeie ut! 🙂

  1. Tusen takk for en veldig hyggelig kommentar, Daniella-Elise <3 Det varmer virkelig altså! Matglede er først og fremst sunn og næringsrik mat, men matglede er og å kunne "skeie ut" med den beste samvittighet 🙂 Håper du får en fortsatt god pinse <3