Bønneboller med crunch

Riktig god mandag!

Håper alle har hatt ei fin helg og er klare for ei ny veke. Eg starter som alltid med en kjøttfri middag, og idag er det bønneboller som skal deles! Eg har laga bønneboller og bønneburgere tidligere, men det er mange år sida, og her om dagen fikk eg så lyst å lage det igjen. Det er jo så godt!

Bønnebollene er veldig anvendelige, tilbehøret kan varieres og dei passer like godt til lunsj som middag. Dette er en ganske simpel grunnoppskrift som kan piffes opp med ulike grønnsaker og krydder etter smak og tilgjengelighet. Vi lagde bønnebollene med rista cashewnøtter for ekstra god smak og konsistens, derfor bønneboller med crunch.

Bønnebollene er ikkje berre vegetariske, men steiker du i olje og velger passande tilbehør er middagen også vegansk. 

Bønneboller, 2-3 personer
2 bokser kvite bønner (ca. 500 g avrent og skylt)*
5 store aromasopp
2 fedd kvitløk, finhakka
100 g ristede casewnøtter*
2 ss frisk mynte, kan sløyfes eller bruk andre urter
krydder etter smak*
smør/olje til steiking

Slik gjer du:
1. Rist nøttene på en tørr steikepanne til dei er gylne. Steik kvitløk og aromasopp i mindre biter.
2. Mos bønnene med en stavmikser. Vend inn grovhakka nøtter, kvitløk, aromasopp, mynte og krydder (smak til).
3. Form til bønneboller med en spiseskei og/eller hendene dine med litt vatn på.
4. Steik på middels varme i smør/olje til bønnebollene er gylne og har fått steikeskorpe.

Server med det tilbehøret du ønsker. Vi lagde en frisk salat av salatmiks, paprika, agurk, granateple, fetaost og ekstra ristede nøtter, i tillegg til at vi hadde kesam som tilbehør. Skikkelig godt!

Tips og alternativ*
♦ Bytt gjerne kvite bønner med kidneybønner eller andre typer bønner.
♦ Ristede cashewnøtter kan også byttes med andre typer nøtter eller kjerner. Nøttene kan også sløyfes, men gir en veldig god smak og crunch i bønnebollene.
♦ Bruk krydder du liker. Eg brukte salt, pepper, paprikakrydder, kvitløkskrydder og basilikum. Smak til bønnefarsen før du steiker den!

En middag som kan nytes av alle, vegetarianere eller ikkje 🙂 Halver oppskrifta om du er aleine, eller ha middag til fleire dager. Bønnebollene kan fint stå eit par dager i kjøleskap!

Andre tips til tilbehør kan vere å fylle bønnebollene i wraps eller pitabrød, lage en søtpotet- eller grønnsaksmos, gacamole eller tatziki. Mange muligheter for variasjon!

Velbekomme 🙂 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

10 kommentarer

  1. Hei! Jeg lagte disse til middag idag- men samme problem oppstår med alle burgere/boller etc jeg lager av bønner og linser–> de faller fra hverandre når de stekes og de blir seende ut som kaos- ikke fine boller. Hva er hemmeligheten din til å få de til å holde seg sammen?

    1. Er du kanskje litt «harhendt» når du snur dei? Eg har virkelig ikkje noke problem med det, vertfall ikkje desse bønnebollene. Ingen hemmelighet å røpe, eg former dei mellom hendene og legger dei forsiktig på steikepanna, og snur forsiktig underveis 😉

  2. Disse så spennende ut, gøy med boller av noe annet enn kikerter! Hvordan var konsistensen på de da du formet og stekte de, holder de seg greit sammen?

    1. Knallgode 🙂 Ja, som du ser på bildet holder dei seg godt sammen. Eg hadde ikkje noke problem med det 🙂

  3. Det var ei interessant oppskrift! 😀 den må prøvast! kjekt med kjøttfri alternativer, sjølv om eg ikkje e vegiterianer!
    Du e flink!

    1. Tusen takk, Oda! Eg ete mykje vegetarisk, men er langt fra vegetarianer. Men det er jo så mykje godt man kan lage 🙂

  4. Altså, NAM 😀
    Hakka du nøttene nokke før du vende dei inn?:)

    1. Ja, nøttene grovhakka eg 🙂 Det skal eg endre med en gang!
      Knallgode, desse må du prøve Karoline 😀

  5. Hei, testet ut disse bollene i går. Bollene Smakte nydelig, men synes det var vanskelig å få de til å holde seg sammen.
    Hvor store er bollene du lagde?
    De jeg lagde holdt seg best når de var på størrelse med en stor klinkekule. (Kanskje pitte litt større enn det).
    Måtte i tillegg ha sterk varme for å få til skorpen.
    Brukte hermetiske bønner, har det noe å si på resultatet?

    1. Hei! Du ser ca. på bildet kor store bollene mine var 🙂 Større enn ei klinkekule.

      Eg og brukte hermetiske bønner, det skal gå heilt fint 🙂