Slik lager du garantert sprø søtpotetfries!

Er du en av dei som aldri klarer å få søtpotetfries sprø?
Med riktig framgangsmetode så kan du lage garantert sprø søtpotetfries uten å frityrsteike 🙂 

Trikset er å la søtpotetene ligge i kaldt vatn ei god stund først, deretter bruke litt olje og maisenna i tilberedninga, steike på varmluft og gjerne bruke grillfunksjon eit par minutter på slutten. Siste steg kan droppes (i motsetning til resten av stegene!), men eg får alltid best resultat med grillfunksjon, så det anbefaler eg om du har det 🙂

Søtpotetfries passer til det aller meste: tilbehør til kylling, kjøtt, fisk, som snacks, på burgertallerken eller tapasbordet. Her har eg servert søtpotetfries med heimelaga aioli som eg og deler oppskrift på 🙂

Sprø søtpotetfries, tilbehør til 2-3 personer
2 store søtpoteter (ca. 600-700 g)1
3 ss maisenna
2 ss olje
1/2 ts maldonsalt

Slik gjer du:
1. Skrell søtpotet og kutt dei i lange, litt tjukke strimler. Legg de i kaldt vann i kjøleskap i minst 3 timer. Dei kan ligge opp til 12 timer, så lag gjerne klart på morningen.

2. Sett ovnen på 225 grader varmluft. Sil av vatnet og ha søtpotetstavene over i en plastpose. Tilsett maizena og rist godt. Tilsett deretter olje og knust maldonsalt, og rist til alt er godt blanda.

3. Fordel søtpotetstavene over et stekebrett med bakepapir. De må ikkje ligge oppå kvarandre.

4. Steik midt i ovnen i 15-20 minutter, til du ser søtpotetstavene er godt gylne og stekte. Sett deretter på grillfunksjon eit par minutter for garantert sprø søtpotetfries. La friesen avkjøle seg et par minutter før servering.

Aioli
3 eggeplommer
3 fedd hvitløk, finhakka
2 ss sitronsaft
4-5 dl nøytral olje
salt (smak til)

Slik gjer du:
1. Ha romtempererte eggeplommer, kvitløk og sitonsaft i et høgt og smalt glass der du akkurat får plass til en stavmikser. Før stavmikseren ned i glasset.

2. Spe på med romtemperert olje mens stavmikseren går. Før stavmikseren langsomt oppover glasset til all oljen inkorporeres. Aiolien skal ha en fyldig konsistens.

3. Smak til med salt og eventuelt meir sitronsaft.

Søtpotetfriesen kan godt vere hakket meir stekt enn det bildene viser!

Dette trikset med å få søtpotetfries sprø med lignande har sikkert mange av dere lest fra før – det er nemlig eit triks som veldig, veldig mange matbloggere og andre har delt gjennom fleire år 🙂 Det var først og fremst fine Kristine som tipsa meg om søtpotetfries på denne måten for ei god stund tilbake!

Nyt sprø og gode søtpotetfries når som helst! Håper det frister 😀 

Nyt 2.pinsedag. Eg skal kjøre fra Oslo til Vestlandet idag – sommarferien er i gang og den skal sjølvsagt tilbringast heime♥

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

29 kommentarer

  1. Kristin

    Søtpotetfriesene ble kjempegode og sprø :). Takk for oppskrift

    1. Hyggelig å inspirere, Kristin 🙂

  2. Disse så skikkelig gode ut, skal definitivt testes en gang 🙂

    1. Håper du liker dei, Malene 😀

  3. Ble kjempe godt! Men 5 dl olje på aioli? Stemmer det? Lagde bare potetene jeg altså. Men tenkte å prøve å lage aioli imorgen.
    Også lurer jeg på hvordan grillfunksjon ser ut? På ovnen? Usikker hvilken det er.

    1. Hei!
      Jada, det er ikkje noko problem å få til aioli med 2 eggeplommer og 5 dl olje 😉 Men bruk gjerne 3-4 dl om du er usikker.
      Google grillfunksjon ovn så kommer bilde opp av korleis det ser ut 🙂

  4. Gjør det noe om de ligger litt lengre enn 12 timer? Tenker hvis de ligger over natten:)

    1. Nei, det går fint 🙂

  5. Det skal jeg prøve. Noe av det beste som finnes men får dem aldri sprø. Har googlet ulike triks uten helt å lykkes.

    1. Da håper eg du får søtpotetfriesene sprø med denne metoden 😀 anbefaler grillfunksjon dei siste minuttane for virkelig å få vellykka resultat!

  6. Hei. Jeg prøvde å lage den aiolien men min ble veldig bløt… Skal den stå i kjøleskapet litt før den blir fyldig kanskje? eller hva har jeg gjort feil? 🙂

    1. Kan den ha skilt seg? Det kan hørs sånn ut om den eventuelt er rennande…

  7. 5dl olje ble for mye hos meg. Lagde ny med mindre olje ☺️

    1. Det går fint det og 😉

  8. Skal man tørke de etter de har lagt i vann?

    1. Siler du godt av vatnet er det ikkje nødvendig, men ingenting i veien med å tørke dei litt 🙂

  9. Hvilen type olje bruker du til søtpotetene? og hvilken til aioli?
    Så sykt digg ut!

    1. Nøytral raposolje har eg brukt til begge deler 🙂

  10. OMG hvor god søtpotet fries var.. spiste opp alt hehe.. blir ikke kjøp fries her i huset flere ganger

    1. Fantastisk Hilde 😀 Heimelaga er alltid best!

  11. Hei, har bare den maizenna man tømmer rett i sauser, trodde jeg hadde den man blander ut i vann men! Kan jeg bruke første ment?

    1. Det fungerer dessverre ikkje like godt… :/

  12. Kan man bruke potetmel i stedet for maizena?

    1. Det har eg ikkje prøvd, så det veit eg ikkje. Du kan jo eventuelt prøve 🙂

  13. Jeg får ikke til aiolien.. blir bare helt rennendes… hva har jeg gjort feil? 🙁 hadde vært supert om du la ut filmsnutter hvordan man gjør ting. Ikke alt som er lett å skjønne.. :/

    1. Var ingrediensane romtempererte? Og fulgte du framgangsmetoden med stavmiksar og høg beholdar?

      1. Anonym

        Har samme erfaring! Aiolien går ikke. Prøvd flere ganger nå

      2. Det SKAL gå 😉 Eg får vellykka aioli konstant med denne oppskrifta. Bruker du smalt nok glass, slik at stavmiksaren får miksa i alt som er i beholdaren?