Krema laks- og pastagrateng

God tirsdag!

Som nevnt er eg tilbake i Oslo etter 8 veker praksis heime, og sitter no midt i 1-vekers heimeeksamen. Min aller, aller siste eksamen på studiet mitt, så gjenstår bacheloroppgava før eg til sommaren er ferdig utdanna og har en Bachelorgrad i Samfunnsernæring. Tenk at det snart er 3 år sida eg flytta til Oslo og starta på studiane, tida har virkelig flydd, men eg er så klar for å bli ferdig… Studiane har vore mine førsteprioritet desse åra, blogg og jobb har alltid komt i andre rekke. Så no gleda eg meg til å flytte heim igjen, starte fullt med det eg virkelig brenner for, og ikkje minst sette bloggen og mine prosjekter i første rekke. Eg gleda meg sånn til å ta dåkke med vidare på veien!!

MEN… Det var jo ikkje det innlegget skulle handle om! Det er denne digge laksemiddagen: 

En superenkel, krema laks- og pastagrateng! Med masse grønnsaker også sjølvsagt, og ost på toppen. Midt i blinken for heile familien 🙂 Her kan ein justere ingrediensane litt etter kva ein har tilgjengelig, hugs å lese tips og alternativ under oppskrifta:

Laks- og pastagrateng, 3-4 personer
500 g laksefilet
150-200 g valgfri pasta (eg brukte fullkornspasta)
½ – 1 brokkoli
3 gulerøtter
½ purreløk

1 boks, 300 g creme fraiche
1 boks, 125 g kremgo urter
1 dl melk
salt og pepper

revet ost

Slik gjer du:
1. Sett ovnen på 180 grader, over-undervarme. Kok pasta etter anvisning på pakken.

2. Kutt opp brokkoli i små buketter, gulerøtter i tynne/små skiver og hakk purreløken. Skjær opp laksefilet i mindre terningar.

3. Bland saman creme fraiche, kremgo og melk. Smak til med salt og pepper.

4. Bland den ferdigkokte pastaen og grønnsakene i en ildfast form. Hell over creme fraiche-blandinga og vend litt rundt.

5. Topp med laksebitane (gjerne med litt pepper/anna krydder over) og til slutt revet ost. Steik midt i ovnen til osten er godt smelta og gyllen, ca. 15-20 minutt.

Server med frisk salat og gjerne en klatt kesam/rømme 🙂 

Tips og alternativ*
– Laks kan sjølvsagt byttast med ørretfilet, eller du kan prøve deg fram med andre fisketyper.
– Du kan bruke den pastaen du foretrekker, bønne/linse/kikertpasta er og eit supert alternativ, og fleire av desse typane er også glutenfri.
– Bruk dei grønnsakene du liker og har tilgjengelig.
– Kremgo urter kan byttast med kremgo i ein anna smak, for eksempel kvitløk. Kremgo gir en veldig god smak og fylde i sausen, men du kan bytte det mot ekstra creme fraiche.

Og du? Visst du koker pastaen kvelden i forveien, så kan middagen vere klar på ca. 30 minutt når du kjem heim fra jobb. Då gjer du formen klar medan ovnen varmer seg opp 🙂 Vil du ha enda mindre å gjere etter jobb så kan heile formen klargjerast kvelden før, og oppbevarast i kjøleskapet. Då kan du godt vente med laksen og osten til rett før steikinga. Ta formen ut av kjøleskapet, rør lett rundt, topp med laks og ost, og sett den rett i ovnen. En perfekt middag du kan klargjere med andre ord!

Velbekomme og god middag – håper den faller i smak hos både store og små! 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

24 kommentarer

  1. hei! kan en bytte ut creme fraiche med vanlig kesam i dette tilfellet?

    1. Kesamen vil nok skille seg, dessverre.

  2. Pasta kan kokes opp ja, men viktig at den settes kaldt for å unngå giftstoffer! Voksne tåler det, men kan være farlig for små barn 🙂 Vet hvor fort gjort det er å glemme den på benken….

    1. Jaha? Den skal jo rett i formen og inn i ovnen? 😉

      1. Da er det ikke noe stress. Men jeg tenkte om man kokte opp dagen før feks 🙂

  3. Denne oppskriften var helt utrolig! Vi har blitt hekta her i huset. Til og med prøvd å bytte ut laks med kyllingkjøttdeig som også var kjempe godt!

    1. Fantastisk! Det høres asbolutt veldig godt ut, Karoline 🙂

  4. Hei,
    Jeg bor i Tyskland og lurer på hva kremgo er? Krydderost?

    1. Kremgo er eit merke på kremost 🙂 Du kan bruke andre typer kremoster også.

  5. Trenger ikke laksen stekes på forhånd?

  6. Ser veldig godt ut, skal prøves! Koker du grønnsakene først?

    1. Nei, då hadde eg skrevet det 🙂

      1. Lagde denne i går, uten å koke grønnsakene først, men de ble ganske harde. Familien er ikke noe glad i det, så det endte med at det bare var jeg som spiste. Smakene var gode, men de harde grønnsakene ødela litt.

      2. Visst du skar gulerøttene i tynne skiver og brokkolibukettane i små buketter? Det er nettopp derfor eg presiserer det. Men då veit du det til en anna gang, berre å koke grønnsakene først i gratenger fra meg – for eg er opptatt av at grønnsakene skal ha litt konsistens 🙂

  7. Funker det med kvit fisk? Har torsk og steinbit i frysen som jeg tenke å få brukt..

    1. Så absolutt – kjør på 😀

  8. Eg skal fatte meg i korthet: N-Y-D-E-L-E-G

    1. Hurra 😀 😀 <3

  9. Omg, denne var rett og slett heeeelt fantastisk! Nydelig å spise kald (og sikkert varm også) dagen etter var den også! Jeg hadde i et fedd hvitløk i tillegg. Brokkolien dampet jeg på forhånd, for jeg brukte frossen brokkoli (litt store buketter), mens gulrøttene ble passe av å kuttes i tynne skiver.
    Dette blir en gjenganger! 😀

    1. Så kjekt å lese, Kristin 😀 Gratengen er jo heilt toppers å variere med litt ulike typer grønnsaker også for variasjon 🙂 God søndagkveld til deg <3

  10. Denne skal testes ut i dag:)) min super kresne kjæreste likte godt potet og blomkål mosen med kylling i går( eg hadde fisk), håper denne faller i smak i dag. han liker ikke ost men det nevner jeg ingenting om at er oppi. Haha!

    1. Haha! Då er eg spent på resultatet? 😀