Crunchy, digg banangranola!

God morgen!

Idag skal eg bytte ut litt bachelor- skriving på dagtid med en etterlengta sykkeltur, sola skinner fra blå himmel og det er ikkje kvardagskost på Vestlandet 😉 Skrivinga får eg ta igjen i ettermiddag – eg har uansett meir ro i kroppen når den er blitt litt brukt!

Men, over til dagens oppskrift. Har du hørt om banangranola? Dette er perfekt å lage om du har overmodne bananer på kjøkkenbenken. Bananen gir både sødme og du får store, digge og crunchy granolabiter. Nydelig over ei skål med yoghurt og litt frisk frukt/bær:

Eg har mange oppskrifter med overmodne bananer i arkivet no, og når eg hadde eit par svarte bananer i fruktskåla mi for litt sida, så hadde eg lyst å lage noko nytt. Banangranola blei det, og denne oppskrifta er inspirert av flinke Godt for magen – Julianne, og du finner originaloppskrifta HER. Eg har gjort litt om på oppskrifta, og her har du min variant:

*Les tips og alternativ under!

Banangranola, 1 stor krukke
1 stor, moden banan
50 g fibersirup gold (evt. honning eller anna valgfri, flytande søtning)
2 ss kokosolje, smelta*
1 ts kanel
150 g havregryn*
100 g valgfri nøtter/kjerner (eg brukte hakkede valnøtter og gresskarkjerner)*
en god klype maldonsalt

Slik gjer du:
Sett steikeovnen på 150 grader varmluft. Ha banan, fibersirup, kokosolje, kanel og maldonsalt i en bolle og kjøt glatt med stavmiksar. Vend inn havregryn og valgfri nøtter/kjerner.

Fordel granolablandinga på eit steikebrett med bakepapir. Sett inn midt i ovnen. Steik 10 minutt på varmluft, deretter tar du på over-undervarme og steiker i 10-20 minutt til. Rør nokre ganger underveis for å få granolaen jevnt stekt. Den er ferdig når den er godt gyllen i fargen og begynner å bli sprø.

Avkjøl granolaen. Når den er heilt avkjølt blir den knasande sprø, og du kan ta den over i ei glasskrukke. Oppbevarast i kjøkkenskapet.

PS! Lager du dobbel oppskrift, bruk to steikebrett og kun varmluft!

Eg synes det er superdigg med store granolabiter, slik som eg har. Men dette kan man sjølvsagt bestemme sjølv, visst du ønsker små granolabiter kan du 1) fordele blandinga jevnare utover steikebrettet eller 2) hakke opp underveis etterpå.

Tips og alternativ*
For glutenfri granola bruker du naturligvis glutenfri havregryn.

Du man mikse og trikse med ulike typer nøtter og kjerner etter smak og behag. Tåler du ikkje nøtter bruker du kun kjerner, og er du ikkje så glad i kjerner kan du fint bruke eit par forskjellige typer nøtter. Du kan og gjere det veldig enkelt med å bruke kun en type, sjølvsagt.

Kokosolje kan byttast med rapsolje eller eventuelt smelta smør.

Lysare og finare dager gir meg lyst på lette, fargerike måltider – og ei slik skål med yoghurt/cottage cheese, granola og frukt/bær er heilt supert som både frukost, lunsj, kveldsmat eller mellommåltid for min del. Sunt, godt, raskt og veldig enkelt!

Prøv banangranola du også! Det er så mykje godt ein kan bruke overmodne bananer til. Dei høyrer vertfall ikkje heime i søppelbøtta! Mine bananer er ofte heilt svarte, men når eg tar av skallet er dei absolutt like fine inni, berre enda søtare. Eg kjøper og ofte ekstra mange bananer berre for å la dei ligge å modne, slik at eg kan bruke dei til digge banan-oppskrifter 🙂

Kva pleier du å bruke overmodne bananer til? Del gjerne tips! Eg har massevis av inspirasjon i arkivet, men lurer på om eg skal samle alle i eit innlegg, og då hadde det vore kjekt med eit par ekstra tips frå dåkke 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

14 kommentarer

  1. Helt topp med samleinnlegg med overmoden-banan-oppskrifter!!
    Jeg lager ofte bananmuffins med havremel og sjokoladebiter, og så har jeg planer om å teste is laget på banan og peanøttsmør. Kake i kopp er også topp (…) med overmoden banan, har faktisk en av dine oppskrifter på kopp-kake og en svart (nesten) banan liggende på benken som skal bli lunsj i dag.
    Takk for all inspirasjon du deler rundt deg!!

    1. Og den banan granolaen så helt fantastisk digg ut, så den skal absolutt prøves!

      1. Ikkje sant? Nyydelig – eg har ete det til kveldsmat fleire dager den siste veka 🙂

    2. Hurra! Det er så kjekt å inspirere 🙂 Overmodne bananer er jo berre fantastiske å bake med!!

  2. Kristiane

    Overmodne bananer går til bananbrød (saftig bananbrød med hakkede valnøtter på toppen er noe av det beste jeg vet), moses og røres inn i din «fløyelsmyke havregrøt», eller deles i biter og fryses ned i porsjonsposer til smoothier 🙂

    1. Perfekt måte å bruke bananene på! Prøv denne granolaen neste gang – du vil ikkje angre 😀

  3. Dette så veldig fristende ut! Også så flott fotografert sammen med det rød-rutete kopphankledet!

    1. Tusen takk, Julie 🙂

  4. Hei! Så fin bok du har laget. Jeg bruker overmodne bananer 1-2 i vaffelrøra istedenfor sukker.

    1. Tusen takk, Sonja!

      Bananer i vaffelrøra er jo heilt toppers 😀

  5. Hvor lang er holdbarheten?

    1. Leeenge 😉 Mange veker, sikkert måneder!

  6. Hei. Brukte du 50/50 nøtter og gresskarkjerner?