Linda Stuhaug

Annonse

27. september 2018

Havregraut til frukost – kvifor funker det ikkje for meg?

Havregraut til frukost – kvifor funker det ikkje for meg?
Opp med handa alle som elsker havregraut!
No når høsten er i gang synes eg det er skikkelig digg å lage meg ei skål med varm havregraut til kveldsmat. For min del frister det mest og er ein større del av kostholdet mitt på høsten og vinteren, i motsetning til vår og sommar. Då går det meir i kjøleskapsgraut og generelt kalde måltider 🙂
Min absolutt favoritt havregraut: fløyelsmjuk havregraut uten «klumper». Denne er laga på HAVREMJØL framfor HAVREGRYN som gir en nydelig, krema konsistens. Trykk på bildet for å komme til oppskrifta 🙂
(Eller klikk HER for å komme til oppskrifta!)
Men… havregraut til kveldsmat tenker du kanskje? Kvifor skriver eg ikkje at det er digg med ei skål havregraut til frukost? For veldig mange nordmenn er havregraut den beste starten på dagen. Eg leser og høyrer støtt og stadig at havregraut er standard frukost hos både inaktive, mosjonister, treningsfolk, toppidrettsutøvere… Og det er sjølvsagt heilt supert det, men for min del er ikkje havregraut ein god start på dagen. Forrige veke delte eg nokre ord om dette på instagram, og iløpet av kort tid var innboksen fylt opp med spørsmål og tilbakemeldinger om kvifor eg ikkje likte å ete havregraut til frukost, og om eg kunne forklare det litt nærmare. Derfor tar eg dette som VEKAS SPØRSMÅL 🙂
Eg vil ikkje påstå at frukost er dagens viktigaste måltid. Alle måltid gjennom dagen er like viktige for min del, men frukosten setter gjerne standard for resten av dagen. For meg er det viktig at frukosten gir meg overskudd og stabil energi, gjer at magen min er i balanse (livet med IBS veit dåkke…), holder meg mett fram til lunsjtid (3,5-4 timer), at eg har konsentrasjonen på plass, at eg unngår å gå fysen eller lysten på noko. Dette gjelder uansett om eg skal sitte på kontoret, skal ut i møter, er på farten eller skal trene.
For å oppnå dette ete eg eit måltid med meir protein og fett på morgonen, fordi det er det som funker for meg og mine kriterier for en god frukost. Eg har lyst på omelett, eggerøre, grønnsaker, lomper, havrebrød eller knekkebrød med godt pålegg. Det er det som stort sett frister tidlig, og det er det som gir meg det eg treng 🙂
Uansett korleis ein snur og vender på det, så er havregraut eit måltid med relativt mykje karbohydrater, og mindre fett/protein. De som har fulgt meg ei stund veit at eg alltid blander eit egg i havregrauten for å gjere den meir næringsrik og mettande, men likevell blir det for mykje karbohydrater for meg så tidlig. Havregraut gir meg ikkje stabil energi, eg blir fort svolten igjen, eg kan bli ukonsentert, eg kan bli fysen seinare på dag. Eg har heller ikkje lyst på havregraut så tidlig – det frister rett og slett meir til kveldsmaten!
Noko meir hokus pokus enn det er det ikkje. Vi er alle forskjellige og funker på forskjellig mat, måltider, rytmer, sammensetninger. At havregraut ikkje funker for meg, betyr ikkje at det ikkje funker for deg 🙂 Og sjølvsagt, har eg skikkelig lyst på havregraut til frukost eller lunsj ein dag, så ete eg det, men 99% av tilfella så er det til kveldsmat det rett og slett frister mest♥
Har du gjort deg opp nokon erfaringer om dette? Er du kanskje ein av dei som sverger til havregraut til frukost? Eller kva måltid gir deg en god start på dagen? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet!

Opp med handa alle som elsker havregraut!

No når høsten er i gang synes eg det er skikkelig digg å lage meg ei skål med varm havregraut til kveldsmat. For min del frister det mest og er ein større del av kostholdet mitt på høsten og vinteren, i motsetning til vår og sommar. Då går det meir i kjøleskapsgraut og generelt kalde måltider 🙂

Min absolutt favoritt havregraut: fløyelsmjuk havregraut uten «klumper». Denne er laga på HAVREMJØL framfor HAVREGRYN som gir en nydelig, krema konsistens. Trykk på bildet for å komme til oppskrifta 🙂

(Eller klikk HER for å komme til oppskrifta!)

Men… havregraut til kveldsmat tenker du kanskje? Kvifor skriver eg ikkje at det er digg med ei skål havregraut til frukost? For veldig mange nordmenn er havregraut den beste starten på dagen. Eg leser og høyrer støtt og stadig at havregraut er standard frukost hos både inaktive, mosjonister, treningsfolk, toppidrettsutøvere… Og det er sjølvsagt heilt supert det, men for min del er ikkje havregraut ein god start på dagen. Forrige veke delte eg nokre ord om dette på instagram, og iløpet av kort tid var innboksen fylt opp med spørsmål og tilbakemeldinger om kvifor eg ikkje likte å ete havregraut til frukost, og om eg kunne forklare det litt nærmare. Derfor tar eg dette som VEKAS SPØRSMÅL 🙂

Eg vil ikkje påstå at frukost er dagens viktigaste måltid. Alle måltid gjennom dagen er like viktige for min del, men frukosten setter gjerne standard for resten av dagen. For meg er det viktig at frukosten gir meg overskudd og stabil energi, gjer at magen min er i balanse (livet med IBS veit dåkke…), holder meg mett fram til lunsjtid (3,5-4 timer), at eg har konsentrasjonen på plass, at eg unngår å gå fysen eller lysten på noko. Dette gjelder uansett om eg skal sitte på kontoret, skal ut i møter, er på farten eller skal trene.

For å oppnå dette ete eg eit måltid med meir protein og fett på morgonen, fordi det er det som funker for meg og mine kriterier for en god frukost. Eg har lyst på omelett, eggerøre, grønnsaker, lomper, havrebrød eller knekkebrød med godt pålegg. Det er det som stort sett frister tidlig, og det er det som gir meg det eg treng 🙂

Uansett korleis ein snur og vender på det, så er havregraut eit måltid med relativt mykje karbohydrater, og mindre fett/protein. De som har fulgt meg ei stund veit at eg alltid blander eit egg i havregrauten for å gjere den meir næringsrik og mettande, men likevell blir det for mykje karbohydrater for meg så tidlig. Havregraut gir meg ikkje stabil energi, eg blir fort svolten igjen, eg kan bli ukonsentert, eg kan bli fysen seinare på dag. Eg har heller ikkje lyst på havregraut så tidlig – det frister rett og slett meir til kveldsmaten!

Noko meir hokus pokus enn det er det ikkje. Vi er alle forskjellige og funker på forskjellig mat, måltider, rytmer, sammensetninger. At havregraut ikkje funker for meg, betyr ikkje at det ikkje funker for deg 🙂 Og sjølvsagt, har eg skikkelig lyst på havregraut til frukost eller lunsj ein dag, så ete eg det, men 99% av tilfella så er det til kveldsmat det rett og slett frister mest♥

Har du gjort deg opp nokon erfaringer om dette? Er du kanskje ein av dei som sverger til havregraut til frukost? Eller kva måltid gir deg en god start på dagen? Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet!

Annonse

31 Kommentarer

M

May lise

11. oktober 2018

Blir og fort sulten på havregrøt, så er helt enig med deg folk synes jeg er rar!

Linda Stuhaug

11. oktober 2018

Hehe neii, ingen er rare 😀

M

Marit

30. september 2018

Jeg elsker havregrøt til frokost, men opplever at det er mye karbohydrater og at hodet ønsker seg påfyll fort. Men det er tøff mat for magen så jeg kan ikke spise det på kvelden. Da blir jeg sittende på do om natta 😉 på kvelden spiser jeg lite, og lettfordøyelig, som en banan. Det er koselig å lage havregrøt til familien. Noen ganger har jeg egg og spekeskinke ved siden av og mindre grøt, men da orker man så lite. Er energitette greier. Så jeg ender vel opp med å spise det av og til, bare… men kanskje havremelsgrøt funker bedre på kvelden?

Linda Stuhaug

30. september 2018

Kanskje du skal prøve å bløtlegge havregryna så dei er lettare å fordøye? 🙂 Det er mulig du merker ein forskjell på havregryn og havremjøl på kveldstid, så det er no verdt å prøve visst du liker havregraut på havremjøl. Men lettfordøyelig mat på kvelden er nok fornuftig for å unngå å måtte springe på do gjennom natta visst det kan bli eit problem 🙂

T

Tamy

28. september 2018

Jag äter ofta havregrynsgröt till frukost men det är nästan så att gröten blir nästan sekundär på grund av all topping som jag har i/på. Blandar gärna med lite proteinpulver och har chiafrön, hallon, blåbär, hackade mandlar eller andra nötter ihop med en klick jordnötssmör 🙂 Önskar dig en superbra dag härifrån varma Gran Canaria 🙂

Linda Stuhaug

28. september 2018

Det høyres veldig godt ut, Tamy 🙂 Ha en superfin dag i varme strøk! Her pøøøøseregna det!!!

H

Hanne

28. september 2018

Er akkurat lik der. Før trodde jeg det var noe gærent med meg fordi jeg ble så fort sulten etter å ha spist havregrøt. Har lagt merke til at jeg holder meg mer mett av eggerøre, brød og skinke for eksempel

Linda Stuhaug

28. september 2018

Fint at man gjer seg opp litt erfaringer! En god start på dagen for ein person, er absolutt ikkje ein like god start på dagen for ein anna person 🙂

A

Ann kathrin

28. september 2018

Hei. Ja jeg spiser heller aldri havregrøt til frokost. Men det er mye fordi magen min ikke tåler havregryn så godt 🙁 så da må jeg finne på noe annet.

Linda Stuhaug

28. september 2018

Har du prøvd å bløtlegge hvaregryn i minst 7-8 timer før du koker graut? Då blir den lettare fordøyelig 🙂 Verdt eit forsøk visst du er glad i havregraut vertfall!

T

Tobbe

28. september 2018

Jag blandar nästan alltid i proteinpulver, eller tre äggvitor, i min havregrynsgröt till frukost, för jag vill också gärna också ha mycket protein på morgonen! Och så toppar jag med bär och hackade nötter för bra fetter 🙂

Linda Stuhaug

28. september 2018

Høyres godt ut! Viktig å stabilisere måltidet litt 😀

T

Tobbe

28. september 2018

Men helst äter jag kvarg + kefir + bär + nötter 🙂

Linda Stuhaug

28. september 2018

Åh! Kvarg <3

T

Tone Johnsen

27. september 2018

Så en og. Havregrøt er kveldsmat. Funker ikke i det hele tatt som frokost

Linda Stuhaug

28. september 2018

Kjekt å lese at vi er fleire! Har nesten følt meg unormal, haha 😉

T

Tone Johnsen

27. september 2018

Så enig*

K

Karianne

27. september 2018

Helt enig med deg. Havregrøt har altfor mye karbohydrater, spesielt for en som forsøker være litt forsiktig på den fronten. Kan tipse om grøt på mandelmel, kokosrasp, chiafrø og linfrø, valgfri væske. Har gjerne i kanel og litt søtning, sukkerfritt syltetøy feks. Mye sunnere og holder meg mett lenge!!

Linda Stuhaug

28. september 2018

Mandelgraut har eg laga fleire ganger (ligger også oppskrift på bloggen) – men det er ikkje heeeilt favoritten min 🙂 Kvar sin smak 😀

G

G.A.

27. september 2018

Akkurat slik som dette var det for meg også – før! Jeg ga opp det morgen-grøt-greiene for flere år siden, men så endret det seg faktisk. Det kommer kanskje av at jeg jobber, trener og studerer anerledes enn før. Nå er jeg kanskje tidenes periodemenneske også da. Så NÅ funker havregrøt supert om morgenen. Et solid måltid med flere desiliter med havregryn, samt litt melk, og et egg og toppet med nøttesmør – rikelig med både karbohydrat, protein og fett, som gjør at jeg holder leeenge! Elsker å slippe å tenke på mat for en stund 🙂

Linda Stuhaug

28. september 2018

Så bra det funkar for deg no då! Korleis dagen ellers ser ut har naturligvis litt å bety 🙂 Høyres ut som ein næringsrik og god graut <3

C

Cecilie

27. september 2018

Ser at du spiser mye søtpotet og andre fodmap varer – reagerer du fint på det?:-) kan du skrive mer om foodmap?

Linda Stuhaug

28. september 2018

Fodmap-kostholdet er ikkje løysinga for alle med IBS. Det funker ikkje for meg 🙂 Mange fodmap-matvarer reagerer eg på, mange tåler eg fint. Men når det er sagt så ja, eg reagerer på søtpotet 😉

K

Karianne

27. september 2018

Jeg elsker havregrøt til frokost, men spiser en variant med både fett og protein! Koker på mest melk og litt vann, rører inn masse (!!) cottage cheese og topper med mandler og kanel

Linda Stuhaug

28. september 2018

Høyres godt og fornuftig ut, Karianne 🙂

S

Synne

27. september 2018

Helt enig med deg! Ikke så rart egentlig med tanke på at havregryn alene kan få blodsukkeret til å svinge endel.. hvis jeg skal spise det, blir det med 1 egg rørt inn og hakkede mandler oppå – det hjelper på blodsukker og metthetsfølelse. Ellers liker jeg å spise havregrøt med banan og nøtter i helgene, da kostholdet gjerne er litt annerledes uansett

Linda Stuhaug

28. september 2018

Absolutt! Digg med ein kvardagsgraut og ein helgegraut då 🙂 Er jo så lite som skal til for å variere smaken <3

T

Tonje

27. september 2018

Ååå jeg er ikke alene! Funker absolutt ikke for meg som frokost. Blir alt for fort sulten igjen. Her går det som regel i knekkebrød eller lomper med godt pålegg!

Linda Stuhaug

28. september 2018

Ånei – vi er ikkje aleine Tonje 😀

K

Karoline

27. september 2018

Har egentlig aldri likt havregrøt, men har det siste året innsett at det er ingenting som fungerer bedre for meg om morningen, så nå er jeg veldig glad i det! Holder meg mett i mange timer samtidig som jeg ikke er «ukomfortabelt mett»! Lager min grøt med havregryn, en halv banan, vann, mandelmelk og masse kanel

Linda Stuhaug

28. september 2018

Så bra du har funne ein frukost som funker for deg, Karoline! Høyres godt ut 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg