Magre vaniljefugde – med/uten maldonsalt

Berre overskrifta gir meg vann i munn!
Desse var virkelig fantastisk gode altså. Vaniljefudge med skikkelig fudge- konsistens som smelter i munnen, i en knallgod kombinasjon med maldonsalt. Desse er laga med vikingmelk som gjer dei kalorilette og magre i forhold til ekte vaniljefudge. I tillegg har eg brukt yaconsirup og sukrin som gjer til at dei har lav GI, som gjer dei godt egna til både diabetikere, lavkarbo- tilhengere og andre som vil unngå rask blodsukkerstigning. For morroskyld måtte eg også rekne ut kaloriinnholdet for å kunne sammenligne med ekte vare… Dropper du maldonsalt er de så like på smak av ekte vaniljefudge som man kan få det!

… eg fekk 10 relativt store karameller av oppskriften, og det betyr at 1 karamell inneholder ca. 29 kalorier om du følger oppskrifta under. Dette er uten tilsetninger som nøtter etc, men forskjellen blir ikkje så stor uansett, for da blir det fleire stykker. Sammenligna med dei fantastisk gode vaniljefugde- karamellene man får i smågodthylla (favoritt etter sjokoladefamilien for min del!) – som inneholder 75. kalorier per stykk!

Magre vaniljefudge, 10 store
1,5 dl vikingmelk *
20 g (2ss) sukrin
20 g (2ss) sukringold *
15 g yaconsirup *
12 g smør, eg hadde kun lett

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle, og sett i mikroen på full guffe. Etter 5 minutt tar du bollen ut og rører litt. Sett den deretter inn igjen til du får en tjukk, karamell-farga masse. Dette kan ta litt tid, eg trur min stod i tilsammen 12 minutter (sjekk underveis!). Du kan også koke massen i en kjele, men dette vil ta litt tid, 40-50 minutter.

Strø litt havsalt eller maldonsalt (eg brukte sistnevnte) i bunnen av silikonformer/bakepapirkledd firkanta form. Hell deretter massen over i formene, og sett kjølig til karamellene er stivna. Eg satte i frysen fordi eg er frøken utålmodig, og deretter oppbevart kjøleskap til dei blei spist. Nyt 🙂

* Vikingmelk kan byttes med lett dessertfløte, fløte, soyafløte eller vikingmelkpulver iblanda vann.
* Sukringold kan byttes med sukrin, men sukringold gir en god smak.
* Yaconsirup kan byttes med andre typer sirup (f.eks agavesirup) eller ulike typer honning (f.eks akasiehonning).
Ved å bytte ingreidenser vil næringsinnhold, smak og konsistens muligens bli annerledes, så vær obs på det.

Tips!
Maldonsalte karameller var virkelig fantastisk godt! Søtt og salt sammen er uslåelig på fleire måter. Er du skeptisk til salte karameller, prøv gjerne berre ett par i første omgang. Du kan og variere karamellene ved å tilsette hakka nøtter, sukkerfri sjokoladebiter, tørka frukt etc – som du har i formene før du tilsetter karamellmassen.

Vil du ha sjokoladefugde?
Tilsett eg litt (15-20 g) sukkerfri, mørk eller lys sjokolade i karamellmassen når den var ferdig i mikroen, så smelta alt sammen. Det er virkelig sjokoladefudge som smelter på tunga ? Nydelig både med og uten maldonsalt, eg hadde også noken med hakka cashewnøtter og alle anbefales på det sterkaste.

Dette blir helgekosen på Lørdag, trur eg!
Det går så fort å slenge sammen ingrediensane og putte det i mikroen, raskere karameller finner man ikkje! Om du prøver oppskrifta, gi meg gjerne en tilbakemelding. Alltid kjekt å høre kva resultat andre har fått, og ikkje minst om dei falt i smak. Dette gjelder egentlig alt eg legger ut – det er veldig kjekt med ris og ros, og ord som forteller kva som kunne blitt gjort annleis. Eg setter og pris på at man skriver kor man har fått oppskrifta fra om man skriver blogginnlegg etc., har opplevd fleire tilfeller der mine oppskrifter har blitt posta forskjellige plasser og andre oppgir det som egen oppskrift. Berre sånn at dere veit det 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

118 kommentarer

  1. Lagde de med soyafløte igår, ble kjempe gode =)

  2. Linda Marie Stuhaug

    Linn: Synes soyafløte gir for masse smak, men kjekt det falt i smak hos deg 🙂

  3. Ida Therese

    Lagde disse i går og må bare få si HERREGUUUD så gode! Og så ufattelig lettvint. Da var helgesnopet i boks! Elsker slike enkle oppskrifter uten for mye kompliserte ingredienser. Tusen takk!

  4. Linda Marie Stuhaug

    Ida Therese: Så hyggelig tilbakemelding, tusen takk Ida Therese 🙂 Vi liker det raskt, godt og enkelt!

  5. Jan Erik

    Prøvd å lage disse fem ganger nå uten hell 🙁 Prøvd i micro, på komfyr, men blandingen setter seg aldri helt. Bruker sukrin gold, sukrin og vikingmelk, og smør. Noe som kan tilføres?

  6. Linda Marie Stuhaug

    Jan Erik: Du glømme yaconsirup ser det ut til? Massen skal bli ganske tjukk altså, så prøv å gi den enda meir tid kanskje 🙂

  7. Jan Erik

    Den har jeg glemt ja! Man er avhengig av den og ikke noe den kan erstattes med?:)

  8. Linda Marie Stuhaug

    Jan Erik: Aldri laga uten, trur man er ganske avhengig av den ja. Kan erstattes med anna type sirup, evt honning 🙂

  9. Jan Erik

    Da prøver jeg en gang til i dag og håper på godt resultat 🙂 Tusen takk for svar forresten, kan ikke spise sukker uten at huden reagerer, så oppskriftene dine er gull verdt 🙂

  10. Linda Marie Stuhaug

    Jan Erik: Så hyggelig at oppskriftene mine hjelper deg! Mange som får ulike reaksjoner på sukker, så sukkerfri varianter er jo heilt topp 🙂 Håper fudgen blir bedre neste gang. God påske 🙂

  11. Jan Erik

    De ble helt perfekte! Vet ikke om det var honning eller lengre tid i mikroen som gjorde det, men måtte ha de inne i nesten 30 minutter før jeg sa meg fornøyd med konsistensen. I dag kjører jeg på med lakrisfudge. Takk for hjelp til påskegodten! 🙂 God påske

  12. Linda Marie Stuhaug

    Jan Erik: Fantastisk! La oss sei det var en god blanding mellom ekstraingrediens og ekstratid i mikroen 🙂 Berre hyggelig – god påske til deg også!

  13. DAGSVERMER

    Sitter og spiser disse i skrivende stund og NAM! Jeg er imponert 🙂

  14. Linda Marie Stuhaug

    DAGSVERMER: Så hyggelig! Desse er absolutt en favoritt hos meg 🙂

  15. evelina

    Jeg har ikke vekt.. og aner ikke hvor mye 15 gram yaconsirup er… en spiseskje? to?

  16. Linda Marie Stuhaug

    evelina: En god spiseskei 🙂

  17. blandinga mi for ut over hele microen.. dette er vell ikke meningen?

  18. Linda Marie Stuhaug

    Marie: Nei, du må bruke en ganske stor bolle, for blandinga koker!