Linda Stuhaug

Annonse

9. januar 2014

Magre vaniljefugde – med/uten maldonsalt

Magre vaniljefugde – med/uten maldonsalt
Berre overskrifta gir meg vann i munn! Desse var virkelig fantastisk gode altså. Vaniljefudge med skikkelig fudge- konsistens som smelter i munnen, i en knallgod kombinasjon med maldonsalt. Desse er laga med vikingmelk som gjer dei kalorilette og magre i forhold til ekte vaniljefudge. I tillegg har eg brukt yaconsirup og sukrin som gjer til at dei har lav GI, som gjer dei godt egna til både diabetikere, lavkarbo- tilhengere og andre som vil unngå rask blodsukkerstigning. For morroskyld måtte eg også rekne ut kaloriinnholdet for å kunne sammenligne med ekte vare… Dropper du maldonsalt er de så like på smak av ekte vaniljefudge som man kan få det!
… eg fekk 10 relativt store karameller av oppskriften, og det betyr at 1 karamell inneholder ca. 29 kalorier om du følger oppskrifta under. Dette er uten tilsetninger som nøtter etc, men forskjellen blir ikkje så stor uansett, for da blir det fleire stykker. Sammenligna med dei fantastisk gode vaniljefugde- karamellene man får i smågodthylla (favoritt etter sjokoladefamilien for min del!) – som inneholder 75. kalorier per stykk!
Magre vaniljefudge, 10 store 1,5 dl vikingmelk * 20 g (2ss) sukrin 20 g (2ss) sukringold * 15 g yaconsirup * 12 g smør, eg hadde kun lett
Bland sammen alle ingrediensene i en bolle, og sett i mikroen på full guffe. Etter 5 minutt tar du bollen ut og rører litt. Sett den deretter inn igjen til du får en tjukk, karamell-farga masse. Dette kan ta litt tid, eg trur min stod i tilsammen 12 minutter (sjekk underveis!). Du kan også koke massen i en kjele, men dette vil ta litt tid, 40-50 minutter.
Strø litt havsalt eller maldonsalt (eg brukte sistnevnte) i bunnen av silikonformer/bakepapirkledd firkanta form. Hell deretter massen over i formene, og sett kjølig til karamellene er stivna. Eg satte i frysen fordi eg er frøken utålmodig, og deretter oppbevart kjøleskap til dei blei spist. Nyt 🙂
* Vikingmelk kan byttes med lett dessertfløte, fløte, soyafløte eller vikingmelkpulver iblanda vann. * Sukringold kan byttes med sukrin, men sukringold gir en god smak. * Yaconsirup kan byttes med andre typer sirup (f.eks agavesirup) eller ulike typer honning (f.eks akasiehonning). Ved å bytte ingreidenser vil næringsinnhold, smak og konsistens muligens bli annerledes, så vær obs på det.
Tips! Maldonsalte karameller var virkelig fantastisk godt! Søtt og salt sammen er uslåelig på fleire måter. Er du skeptisk til salte karameller, prøv gjerne berre ett par i første omgang. Du kan og variere karamellene ved å tilsette hakka nøtter, sukkerfri sjokoladebiter, tørka frukt etc – som du har i formene før du tilsetter karamellmassen.
Vil du ha sjokoladefugde? Tilsett eg litt (15-20 g) sukkerfri, mørk eller lys sjokolade i karamellmassen når den var ferdig i mikroen, så smelta alt sammen. Det er virkelig sjokoladefudge som smelter på tunga ? Nydelig både med og uten maldonsalt, eg hadde også noken med hakka cashewnøtter og alle anbefales på det sterkaste.
Dette blir helgekosen på Lørdag, trur eg! Det går så fort å slenge sammen ingrediensane og putte det i mikroen, raskere karameller finner man ikkje! Om du prøver oppskrifta, gi meg gjerne en tilbakemelding. Alltid kjekt å høre kva resultat andre har fått, og ikkje minst om dei falt i smak. Dette gjelder egentlig alt eg legger ut – det er veldig kjekt med ris og ros, og ord som forteller kva som kunne blitt gjort annleis. Eg setter og pris på at man skriver kor man har fått oppskrifta fra om man skriver blogginnlegg etc., har opplevd fleire tilfeller der mine oppskrifter har blitt posta forskjellige plasser og andre oppgir det som egen oppskrift. Berre sånn at dere veit det 🙂

Berre overskrifta gir meg vann i munn!
Desse var virkelig fantastisk gode altså. Vaniljefudge med skikkelig fudge- konsistens som smelter i munnen, i en knallgod kombinasjon med maldonsalt. Desse er laga med vikingmelk som gjer dei kalorilette og magre i forhold til ekte vaniljefudge. I tillegg har eg brukt yaconsirup og sukrin som gjer til at dei har lav GI, som gjer dei godt egna til både diabetikere, lavkarbo- tilhengere og andre som vil unngå rask blodsukkerstigning. For morroskyld måtte eg også rekne ut kaloriinnholdet for å kunne sammenligne med ekte vare… Dropper du maldonsalt er de så like på smak av ekte vaniljefudge som man kan få det!

… eg fekk 10 relativt store karameller av oppskriften, og det betyr at 1 karamell inneholder ca. 29 kalorier om du følger oppskrifta under. Dette er uten tilsetninger som nøtter etc, men forskjellen blir ikkje så stor uansett, for da blir det fleire stykker. Sammenligna med dei fantastisk gode vaniljefugde- karamellene man får i smågodthylla (favoritt etter sjokoladefamilien for min del!) – som inneholder 75. kalorier per stykk!

Magre vaniljefudge, 10 store
1,5 dl vikingmelk *
20 g (2ss) sukrin
20 g (2ss) sukringold *
15 g yaconsirup *
12 g smør, eg hadde kun lett

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle, og sett i mikroen på full guffe. Etter 5 minutt tar du bollen ut og rører litt. Sett den deretter inn igjen til du får en tjukk, karamell-farga masse. Dette kan ta litt tid, eg trur min stod i tilsammen 12 minutter (sjekk underveis!). Du kan også koke massen i en kjele, men dette vil ta litt tid, 40-50 minutter.

Strø litt havsalt eller maldonsalt (eg brukte sistnevnte) i bunnen av silikonformer/bakepapirkledd firkanta form. Hell deretter massen over i formene, og sett kjølig til karamellene er stivna. Eg satte i frysen fordi eg er frøken utålmodig, og deretter oppbevart kjøleskap til dei blei spist. Nyt 🙂

* Vikingmelk kan byttes med lett dessertfløte, fløte, soyafløte eller vikingmelkpulver iblanda vann.
* Sukringold kan byttes med sukrin, men sukringold gir en god smak.
* Yaconsirup kan byttes med andre typer sirup (f.eks agavesirup) eller ulike typer honning (f.eks akasiehonning).
Ved å bytte ingreidenser vil næringsinnhold, smak og konsistens muligens bli annerledes, så vær obs på det.

Tips!
Maldonsalte karameller var virkelig fantastisk godt! Søtt og salt sammen er uslåelig på fleire måter. Er du skeptisk til salte karameller, prøv gjerne berre ett par i første omgang. Du kan og variere karamellene ved å tilsette hakka nøtter, sukkerfri sjokoladebiter, tørka frukt etc – som du har i formene før du tilsetter karamellmassen.

Vil du ha sjokoladefugde?
Tilsett eg litt (15-20 g) sukkerfri, mørk eller lys sjokolade i karamellmassen når den var ferdig i mikroen, så smelta alt sammen. Det er virkelig sjokoladefudge som smelter på tunga ? Nydelig både med og uten maldonsalt, eg hadde også noken med hakka cashewnøtter og alle anbefales på det sterkaste.

Dette blir helgekosen på Lørdag, trur eg!
Det går så fort å slenge sammen ingrediensane og putte det i mikroen, raskere karameller finner man ikkje! Om du prøver oppskrifta, gi meg gjerne en tilbakemelding. Alltid kjekt å høre kva resultat andre har fått, og ikkje minst om dei falt i smak. Dette gjelder egentlig alt eg legger ut – det er veldig kjekt med ris og ros, og ord som forteller kva som kunne blitt gjort annleis. Eg setter og pris på at man skriver kor man har fått oppskrifta fra om man skriver blogginnlegg etc., har opplevd fleire tilfeller der mine oppskrifter har blitt posta forskjellige plasser og andre oppgir det som egen oppskrift. Berre sånn at dere veit det 🙂

Annonse

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg