Magre vaniljefugde – med/uten maldonsalt

Berre overskrifta gir meg vann i munn!
Desse var virkelig fantastisk gode altså. Vaniljefudge med skikkelig fudge- konsistens som smelter i munnen, i en knallgod kombinasjon med maldonsalt. Desse er laga med vikingmelk som gjer dei kalorilette og magre i forhold til ekte vaniljefudge. I tillegg har eg brukt yaconsirup og sukrin som gjer til at dei har lav GI, som gjer dei godt egna til både diabetikere, lavkarbo- tilhengere og andre som vil unngå rask blodsukkerstigning. For morroskyld måtte eg også rekne ut kaloriinnholdet for å kunne sammenligne med ekte vare… Dropper du maldonsalt er de så like på smak av ekte vaniljefudge som man kan få det!

… eg fekk 10 relativt store karameller av oppskriften, og det betyr at 1 karamell inneholder ca. 29 kalorier om du følger oppskrifta under. Dette er uten tilsetninger som nøtter etc, men forskjellen blir ikkje så stor uansett, for da blir det fleire stykker. Sammenligna med dei fantastisk gode vaniljefugde- karamellene man får i smågodthylla (favoritt etter sjokoladefamilien for min del!) – som inneholder 75. kalorier per stykk!

Magre vaniljefudge, 10 store
1,5 dl vikingmelk *
20 g (2ss) sukrin
20 g (2ss) sukringold *
15 g yaconsirup *
12 g smør, eg hadde kun lett

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle, og sett i mikroen på full guffe. Etter 5 minutt tar du bollen ut og rører litt. Sett den deretter inn igjen til du får en tjukk, karamell-farga masse. Dette kan ta litt tid, eg trur min stod i tilsammen 12 minutter (sjekk underveis!). Du kan også koke massen i en kjele, men dette vil ta litt tid, 40-50 minutter.

Strø litt havsalt eller maldonsalt (eg brukte sistnevnte) i bunnen av silikonformer/bakepapirkledd firkanta form. Hell deretter massen over i formene, og sett kjølig til karamellene er stivna. Eg satte i frysen fordi eg er frøken utålmodig, og deretter oppbevart kjøleskap til dei blei spist. Nyt 🙂

* Vikingmelk kan byttes med lett dessertfløte, fløte, soyafløte eller vikingmelkpulver iblanda vann.
* Sukringold kan byttes med sukrin, men sukringold gir en god smak.
* Yaconsirup kan byttes med andre typer sirup (f.eks agavesirup) eller ulike typer honning (f.eks akasiehonning).
Ved å bytte ingreidenser vil næringsinnhold, smak og konsistens muligens bli annerledes, så vær obs på det.

Tips!
Maldonsalte karameller var virkelig fantastisk godt! Søtt og salt sammen er uslåelig på fleire måter. Er du skeptisk til salte karameller, prøv gjerne berre ett par i første omgang. Du kan og variere karamellene ved å tilsette hakka nøtter, sukkerfri sjokoladebiter, tørka frukt etc – som du har i formene før du tilsetter karamellmassen.

Vil du ha sjokoladefugde?
Tilsett eg litt (15-20 g) sukkerfri, mørk eller lys sjokolade i karamellmassen når den var ferdig i mikroen, så smelta alt sammen. Det er virkelig sjokoladefudge som smelter på tunga ? Nydelig både med og uten maldonsalt, eg hadde også noken med hakka cashewnøtter og alle anbefales på det sterkaste.

Dette blir helgekosen på Lørdag, trur eg!
Det går så fort å slenge sammen ingrediensane og putte det i mikroen, raskere karameller finner man ikkje! Om du prøver oppskrifta, gi meg gjerne en tilbakemelding. Alltid kjekt å høre kva resultat andre har fått, og ikkje minst om dei falt i smak. Dette gjelder egentlig alt eg legger ut – det er veldig kjekt med ris og ros, og ord som forteller kva som kunne blitt gjort annleis. Eg setter og pris på at man skriver kor man har fått oppskrifta fra om man skriver blogginnlegg etc., har opplevd fleire tilfeller der mine oppskrifter har blitt posta forskjellige plasser og andre oppgir det som egen oppskrift. Berre sånn at dere veit det 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

118 kommentarer

  1. Jeanette Elizabeth

    Rørte hvert minutt ca med skje 🙂 Kan det være fordi at jeg brukte meieri smør? hehe joda smaken var ike no å klage på 🙂

  2. Linda Marie Stuhaug

    Jeanette Elizabeth: Åja, då har du nok rørt for ofte, hehe. Trenger berre røre 1-2 ganger i heile prosessen. Då har det blitt «kaldare», og så kokt igjen for ofte, og det fører til at det kan klumpe seg, Rør litt mindre neste gang, så skal det gå greit 🙂

  3. Jeanette Elizabeth

    hehe ok var litt redd for oversvømmelse i mikroen serru 😀 For det rant over når jeg lot det stå i 5 min første omgang!

  4. Linda Marie Stuhaug

    Jeanette Elizabeth: Haha – eg skjønna! Litt større bolle, litt mindre røring så håper eg du får ett bra resultat neste gang 🙂

  5. Jeanette Elizabeth

    Da prøver jeg det til helgen 😀

  6. Linda Marie Stuhaug

    Jeanette Elizabeth: Gjer det! Håper det blir tommel opp 🙂

  7. OMG! Lagde disse i dag, men var litt uheldig første runden. Røra var for lenge i mikroen og ble brent.. Men klarte å smake hvor god røra var, så prøvde på nytt. Fy flate de var gode 😀 NAM!

  8. Linda Marie Stuhaug

    Malin: Så kjekt det gjekk bra andre gangen! Røra er fantastisk god, skal innrømme eg har klart å svi den ett par ganger sjølv også 😉 God helg til deg 🙂

  9. Bettina

    Har du noen gode forslag dersom man ikke har mikro ? 🙂

  10. Linda Marie Stuhaug

    Bettina: Du kan koke massen i en kjele også. Det vil ta litt tid, 45-60 minutter 🙂

  11. Hei! Testet ut oppskriften nå, men tok ca. 1 halv boks vikingmelk (gadd ikke måle opp), men veide resten og sløyfet smøret. Det smakte kjempegodt! Når du skriver at det skal bli en tjukk masse, hvor tjukk mener du da? Mulig å forme til karameller eller bare veldig tyktflytende?

  12. Linda Marie Stuhaug

    Ai.: Tusen takk for tilbakemelding, kjekt at dei falt i smak 🙂 Tjukk masse… tja – type ketshup konsistens? Bittelitt tynnere kanskje. Det skal vere tyktflytande 🙂

  13. Nydeleg godteri! Takk for oppskrifta! Eg var føre var og laga dobbel oppskrift, sidan det var fleire enn meg sjølv som skulle smake 😉 Måtte la det koke i microen ca 20 minutt før det fekk ok konsistens. Men då vart dei perfekte! Brukte sukrinmelis fordi eg ikkje hadde vanleg sukrin.

  14. Linda Marie Stuhaug

    Janne: Hehe, godt du var føre var – desse er ofte populære når dei blir vellykka 😀 Kjekt med tilbakemelding, og så bra oppskrifta falt i smak! Det tar enda lengre tid i mikoen når du har større mengde, så 20 minutt tar det nok ja 🙂

  15. De ser gode ut! Hadde tenkt til å prøve å lage det, så jeg kjøpte vikingmelk istad, men nå ser jeg at jeg trenger yaconsirup også. Hvor for man kjøpt det? Finnes det i butikken?

  16. Linda Marie Stuhaug

    Thea: Yaconsirup får du kjøpt på Iherb.com, økosjokolade.no eller helsekostbutikk 🙂 du kan erstatte det med f. eks agavesirup eller akasiehonning som du får kjøpt på vanlig matvarebutikk!

  17. De her lagde jeg i stad. Utrolig gode. Skal lage flere i morgen 😀

  18. Linda Marie Stuhaug

    Jane: Hipp hurra – så kjekt å høre 😀

  19. Cathinka

    Herregud, disse var gode! Karamell har alltid vært favorittgodteriet mitt, og tror kanskje disse er noen av de beste jeg noen gang har smakt! Wow, stå på! 😀

  20. Linda Marie Stuhaug

    Cathinka: Oi, tusen takk for herlig kompliment 😀 utrulig kjekt å høre at dei falt i smak!

  21. Prøvde disse i dag, herlighet så godt! Jeg har helt dilla på snickers for tiden, og blanda derfor inn 2ts med PB2 (vanlig) inn i fugden sammen med 10 hakkete usaltet peanøtter for en crunchy konsistens. Bøyer meg i hatten som Heidi Weng sier for deg! Takk for at du gjør hverdagen min mye bedre!

  22. Linda Marie Stuhaug

    Guro: Så utrulig kjekt å høre, Guro! Slike tilbakemeldinger får meg til å smile heile veien rundt <3 Tusen takk!!!

  23. Disse er fantastisk gode! Men når jeg lager de blir massen veldig seig og jeg får bare fire stk i slike små hjerteformer fra panduro. Kan det hende jeg koker massen for lenge?

  24. Linda Marie Stuhaug

    Mari: Da kjører du nok massen litt for lenge, for den skal ikkje vere seig – du skal kunne ta en spiseskei og «helle» ned i silikonformene. Prøv litt mindre neste gang 🙂 Korleis blir smak og konsistens?

  25. Shafrin Zaman

    Hvor mange kcal er det i hver bit sånn ca? 🙂

  26. Linda Marie Stuhaug

    Shafrin Zaman: Det står i innlegget 😉

  27. Anne Karin

    Disse ble fantastisk gode!!! Havner definitivt i påskeegget!

  28. Hei! Takk for denne oppskriften, de er supergode og jeg har laget de mange ganger! Men jeg finner ikke lett smør i butikkene.. Kun uten salt. Hvor får du tak i lett smør?

  29. Christine

    Hei! Jeg har prøvd meg på disse et par ganger, men tror ikke jeg får de heeelt til! Jeg har brukt Walden farms Caramel syrup, kan jo være det er derfor. De blir litt sånn «smulete» aktig og stivner ikke helt. Ellers så syns jeg det er en livsfarlig greie det med å bruke mikroen, hehe.. Det spruter, bobler og braker de 20 minuttene. Høres ut som hele mikroen skal sprenges! Skal teste ut med akasiehonning eller kjøpe yaconsirup neste gang 🙂

  30. Linda Marie Stuhaug

    Christine: Heisann Christine 🙂 Det er nok sirupen som gjer til det ja. Vil ikkje anbefale walden farms, du vil få masse bedre resultat med yaconsirup eller akasiehonning som du skriver! Har du veldig sterk varme på mikroen? Dette skjer aldri med meg nemlig 😉 Du kan jo koke i kjele som du heller ønsker det 🙂 God påske!

  31. Linda Marie Stuhaug

    Anette: Med lettsmør så meiner eg rett og slett berre soft flora light, den har dei fleste matvarebutikkane 🙂 Men det er best å bruke ekte smør, sånn at du veit det! Så kjekt å lese at dei er falt i smak hos deg 😀

  32. Linda Marie Stuhaug

    Anne Karin: Begge tomler opp 😀 Takk for tilbakemelding!

  33. Endelig har jeg prøvd å lage denne oppskriften. Super godt!Takk for all inspirasjon du gir 🙂

  34. Linda Marie Stuhaug

    Norunn: Så hyggelig! Veldig kjekt å vere til inspirasjon 🙂 Ha en strålende Søndagskveld Norunn!

  35. Kjersti

    Hei! Laget disse i går og i dag og må bare få si at de er knallgode. MEN tar bare 10-12 minutter i teflongryta mi på komfyren, veldig enkelt og raskt som alternativ til mikro.. Småkoker og jeg rører litt innimellom og passer godt på mot slutten. MVH Kjersit

  36. Linda Marie Stuhaug

    Kjersti: Såpass! Det går gjerne raskere i teflongryte da – det skal eg skrive på innlegget 🙂 takk for tilbakemelding og informajso, det setter eg pris på! God helg til deg 🙂

  37. De så SÅÅÅ gode ut ? Men går det ann å lage de uten mikroovn? 🙂

  38. Linda Marie Stuhaug

    Lucie: Joda, du kan steike den i ovnen på 180 grader 🙂

  39. Prøvde disse i går, men når jeg tok de opp fra fryseren til morgenen i dag før jeg dro på jobb var de ikke heeeelt faste. Virket egentlig smørbar. Skal vel ikke være det? Prøvesmakte og var veldig godt da 😀

  40. Linda Marie Stuhaug

    Aina: Nei, dei skai naturligvis ikkje vere det. Da trenger dei enten lengre tid i mikroen før du hadde dei i formen, eller så trenger den lengre tid på å stivne i fryseren 🙂 Prøv sistnevnte først gjerne!

  41. Andrea Walderhaug

    hei hei =) desse ser kjempe gode ut! =D Men jeg har aldri hørt om vikting melk… hvor får jeg kjøpt det? selges de på vanlige dagligvare butikker?

  42. Linda Marie Stuhaug

    Andrea Walderhaug: Vikingmelk er usøta, kondensert melk som du får kjøpt i en gul hermetikkboks på dagligvarebutikk 🙂

  43. Frøydis

    Hvor lenge holdes de gode?

  44. Linda Marie Stuhaug

    Frøydis: Vekesvis 🙂

  45. Jeg ville ha fudgekaramell til jul. Så jeg laget først dette i micro. Det ble egentlig ingen suksess. For å gjøre en lang historie kort så endte jeg opp med en utgave av denne i kasserolle med litt rørsukker – og det ble en stor suksess. Det gjorde konsistensen perfekt og mine ordinære rørsukker-fudge var det bare samboeren som foretrakk. (tipper mest fordi hun var skeptisk til sukrin til å starte med) Besteforeldre og barna ville helst ha denne.

  46. Linda Marie Stuhaug

    Geir E: Kva som gjorde det i mikroen til å ikkje bkli suksess? Trur nok resultatet hadde blitt nokelunde det samme uansett, så lenge du gir den nok tid i mikroen 🙂 Men kjekt det falt i smak!

  47. Kristin

    Dobbelt posjon står til kjøling nå + en posjon med lakris. Gleder meg! 🙂

  48. Linda Marie Stuhaug

    Kristin: Fantastisk! Håper virkelig det blir en suksess 🙂

  49. Kristin

    NYDELIG og litt til 😀 Tusen takk for at du deler!

  50. Linda Marie Stuhaug

    Kristin: Herlig! Virkelig en glede å dele, spesielt når det blir tatt så godt imot 🙂