Linda Stuhaug

Annonse

11. januar 2014

Lag ditt eget, heimelaga syltetøy – sukkerfritt og uten tilsetningsstoff

Lag ditt eget, heimelaga syltetøy – sukkerfritt og uten tilsetningsstoff
Syltetøy som man kjøper på butikken er fullstappa av både sukker og tilsetningsstoffer. Tilsetningsstoff er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge. De deles inn i ulike grupper etter kva funksjon de skal ha, og brukes fordi:
Konseveringsmiddel hindrer at maten forrignes av mugg, gjær og bakterier, både under transport og lagring. Antioksidanter tilsettes for å hindre at maten ødelegges eller misfarges i kontakt med luft. Hindrer fett og olje i å harskne og sørger for at frukt og syltetøy ikkje blir mørkt eller misfarga. Konserveringsmiddeler er emulgatorer, fortykningsmiddel og stabilisatorer som brukes for å gi matvarene ønska konsistens. De fleste konseveringsmiddel hentes fra spiselige planter. Søtstoff og fargestoff brukes for å gi smak, farge eller hindre misfarging/bruning.
Nok om det, og tilbake til syltetøyet! Lag ditt eget, heimelaga syltetøy, og du kan slippe unna både sukker og tilsetningsstoffene. Det smaker også skikkelig bær i forhold til mange på butikken, og passer til alt du vanligvis bruker syltetøy til!
Heimelaga syltetøy 300 g frosne bær, eg har brukt bringebær 40 g sukrin* 40 g sukrinmelis* 0,5 dl vatn 2 ss maisenna* (*vær obs på at mengden maisenna kan variere. Bland ut 2 ss, men spe rolig mens det koker, det kan også bli for masse og du ender med lim. Du kan bytte sukrin og sukrinmelis med anna type søtning som tilsvarer ca 80 g sukker, men husk å smake til)
Ha bær, sukrin, sukrinmelis og vann i en kjele. La det varme seg godt opp mens du rører med innimellom, etterkvart vil blandinga løse seg til en jevn masse. Rør maisenna ut i litt kaldt vatn, og rør forsiktig inn i bærblandingen mens det koker. Det vil etterkvart tjuke litt, etter det har kokt litt setter du panna til side. Avkjøl, og hell over i glasskrukke (eller det du har) og oppbevar i kjøleskapet.
Syltetøyet vil tjukne litt meir etter det er avkjølt. Her ser du konsistensen av sluttresultatet – akkurat passelig i mine auger!
Smakte ypperlig over sukkerfri bringebærfromasj som kommer oppskrift på. Den har kun 4 ingredienser, er veldig kalorilett og er en frisk og god dessert ?
Er du obs på tilsetningsstoff? Lager du ditt eget syltetøy? Dette er første gang eg har laga mitt eget – har du andre metoder så del gjerne dei!

Syltetøy som man kjøper på butikken er fullstappa av både sukker og tilsetningsstoffer.
Tilsetningsstoff er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge. De deles inn i ulike grupper etter kva funksjon de skal ha, og brukes fordi:

Konseveringsmiddel hindrer at maten forrignes av mugg, gjær og bakterier, både under transport og lagring. Antioksidanter tilsettes for å hindre at maten ødelegges eller misfarges i kontakt med luft. Hindrer fett og olje i å harskne og sørger for at frukt og syltetøy ikkje blir mørkt eller misfarga. Konserveringsmiddeler er emulgatorer, fortykningsmiddel og stabilisatorer som brukes for å gi matvarene ønska konsistens. De fleste konseveringsmiddel hentes fra spiselige planter. Søtstoff og fargestoff brukes for å gi smak, farge eller hindre misfarging/bruning.

Nok om det, og tilbake til syltetøyet! Lag ditt eget, heimelaga syltetøy, og du kan slippe unna både sukker og tilsetningsstoffene. Det smaker også skikkelig bær i forhold til mange på butikken, og passer til alt du vanligvis bruker syltetøy til!

Heimelaga syltetøy
300 g frosne bær, eg har brukt bringebær
40 g sukrin*
40 g sukrinmelis*
0,5 dl vatn
2 ss maisenna*
(*vær obs på at mengden maisenna kan variere. Bland ut 2 ss, men spe rolig mens det koker, det kan også bli for masse og du ender med lim. Du kan bytte sukrin og sukrinmelis med anna type søtning som tilsvarer ca 80 g sukker, men husk å smake til)

Ha bær, sukrin, sukrinmelis og vann i en kjele. La det varme seg godt opp mens du rører med innimellom, etterkvart vil blandinga løse seg til en jevn masse. Rør maisenna ut i litt kaldt vatn, og rør forsiktig inn i bærblandingen mens det koker. Det vil etterkvart tjuke litt, etter det har kokt litt setter du panna til side. Avkjøl, og hell over i glasskrukke (eller det du har) og oppbevar i kjøleskapet.

Syltetøyet vil tjukne litt meir etter det er avkjølt. Her ser du konsistensen av sluttresultatet – akkurat passelig i mine auger!

Smakte ypperlig over sukkerfri bringebærfromasj som kommer oppskrift på. Den har kun 4 ingredienser, er veldig kalorilett og er en frisk og god dessert ?

Er du obs på tilsetningsstoff?
Lager du ditt eget syltetøy?
Dette er første gang eg har laga mitt eget – har du andre metoder så del gjerne dei!

Annonse

2 Kommentarer

U

Unni Dalehavn Eide

20. august 2020

Hei. Er det mulig å bruke honning som søtning og går det greit å fryse dette syltetøyet?

Linda Stuhaug

22. august 2020

Hei! Det går fint å fryse det ja. Honning har eg aldri prøvd i sylte før – men prøv det gjerne 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg