Sunn&proteinrik sjokoladefromasj – som dessert eller minikake med cookie dough bunn!

Eg bladde meg litt tilbake i arkivet i går, for å sjå korleis bloggen har utvikla seg siden eg starta opp.
Eg har definitivt vokst, og det har bloggen, bildene, skrivemåten, kreativiteten også! Mitt første dessert- innlegg kan du sjå her, som fekk overskrifta "sunn sjokolademousse med peanøttsaus!" Det er samme grunnoppskrift som dagens innlegg, som eg laga for første gang for 3-4 år sida i all hemmelighet. Før syns eg det var direkte kleint at eg baka og lagde sukkerfrie og sunnere desserter, og fortalte ingen om det. Rart kor tida har forandra seg, no driver eg en full offentlig blogg der en sprer mine største lidenskaper… Men nok om det, og tilbake til dagens fristelser –

Sjokoladefromasjkake med cookie dough bunn! Det var godsaker det 😉
I forveien hadde eg laga sukkerfrie, glutenfrie og melkefrie cookie dough kuler som låg i kjøleskapet når eg fant fram ingredienser til å lage sjokoladefromasjen. Ideen falt meg inn med det samme, "eg bruker cookie dough som bunn, og lager sjokoladefromasj oppå! JA DET GJER EG!!!" tenkte eg og satte i gang…

Eg brukte to kuler med cookie dough som eg trykte nedi porsjonsform med plast. Deretter helte eg over sjokoladefromasj til kanten,som tilsvarer ca. eine porsjonen og hadde då nok til en egen dessert i tillegg 🙂 Som bunn kan du og bruke Questbar i din favorittsmak, eller kanskje vanilje&peanutbutter fugde? Det er nok mange fleire alternativer også, bruk fantasien!

… tok den ut av forma ett par timer seinare, og nøt kvar en bit ?

~ Luftig ~ sukkerfri ~ proteinrik ~ mektig ~ smaker ordentlig sjokolade ~ cruncy bunn ~

Eg har før kalt denne oppskrifta for sjokolademousse – men eg vil heller kalle det sjokoladefromasj fordi konsistensen er meir lik en fromasj. Ved å bruke 1 plate mindre gelatin vil du få en meir mousse- lignende konsistens.

Sunn&proteinrik sjokoladefromasj, 2 porsjoner
200 g mager kesam / gresk yoghurt
2 eggekvitter
20 g sjokoladeproteinpulver *
20-30 gram 100% kakao
En klype salt
8 dråper steviadråper – eg brukte chocolate *
Søtning – sukrinmelis/sukrin+ (smak til)
3 plater gelatin
0,3 dl kokande vatn eller kaffi/espresso *

* Du trenger ikkje bruke proteinpulver, men tilsett kanskje litt ekstra kakao og søtning visst ikkje. Steviadråper gjer smaken enda bedre, men har du det ikkje kan du droppe det, bruke anna smak eller erstatte det med vaniljeessens. Bruk kokande vatn om du ønsker en rein sjokoladeformasj – bruk kaffi/ espresso om du ønsker en litt mocca-aktiv smak på sjokoladefromasjen.

Framgangsmetode:
1. Pisk eggekvitten med miksmaster. Den skal bli kvit og stiv, sånn at du kan vende rundt bollen uten at det dette ut. Sett til side.
2. Bland sammen mager kesam, proteinpulver, kakao, søtning, salt. Smak til, den burde smake sterkt sjokolade og vere litt søt, for smaken blir meir «tam» etterpå. Juster evt. Med meir kakao og søtning.
3. Legg gelatinplatene i kaldt vatn i 5 minutt. Smelt dei i 0,3 dl vatn eller sterk kaffi(kokande), og tilsett i en tynn stråle i sjokoladeblandinga mens miksmasteren går.
4. Vend inn stivpiska eggekvitte med en slikkepott. Vend forsiktig, men pass på at alt blir godt «blanda». Sett kjølig minumum 2 timer, kan godt lages dager i forveien for den står seg ei stund.

Servert med sukkerfri, heimelaga vaniljesaus ?

Eg fikk altså nok fromasj til en stor porsjon, og til sjokoladefromasj-kaka. Det er heilt opp til deg korleis du gjer det – varierer fra gang til gang med porsjonsstørrelser, idag med kakebunn eller i en stor skål. Eg har også brukt å hakke sjokoladebiter, nøttebiter eller bananbiter inni sjokoladefromasjen – for å få litt crunch og nye smaker.

Håper det frister! Husk at det kan nytes kvardag som helg 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

26 kommentarer

 1. Melissa Jane

  Namm namm, det så godt ut!

 2. Karoline

  Nam, nam… NAM gjett om det skal prøves til helgen!

 3. Gleder meg til å få meg bakemaskin slik at jeg får prøvd ut dine oppskrifter, ser utrolig gode ut 🙂

 4. Kaisa Elise

  Du legger ut så masse godt ;D

 5. Kjempeflotte oppskrifter! 😀 Veldig inspirerende 🙂 Har du forresten noen erfaring med Sukrin Gold? Isåfall anbefaler jeg det på det sterkeste! Den har en mye runnere og bedre smak framfor vanlig sukrin og du slipper den «kalde» ettersmaken som surkin melis og vanlig sukrin har. Håper dette var til nytte 🙂 Hilsen Mira

 6. Susanne Nesse

  Ser fantastisk ut 😀

 7. Ingrid Nyberg

  Dette blir definitivt fredagskosen denne uka! Kom akkurat over bloggen din, og jeg er allerede hekta. Utrolig inspirerende det du gjør her! Ett spørsmål til oppskrifta – når du bruker 0,3 dl (for å blande ut gelatinen), mener du virkelig 0,3 dl eller 3 dl (0,3 l)? Beklager pirkinga i så fall, men 0,3 dl er jo UTROLIG lite. Vet ikke helt hvordan jeg skal få målt det opp i mitt vanlige dl-mål. Stå på videre!

 8. Linda Marie Stuhaug

  Ingrid Nyberg: Så hyggelige ord, tusen takk 🙂 Ja, det er 0,3 dl. Det er snakk om en skvett for å smelte gelatinen. Du kan bruke 0,5 dl også, men ikkje bruk for masse – vertfall ikkje 3 dl, hehe 😉 Eg måler ikkje, tar det på slumpen – men bruk gjerne 0,5 dl 🙂

 9. Linda Marie Stuhaug

  Susanne Nesse: Det var det absolutt 😀

 10. Linda Marie Stuhaug

  Mira: Tusen takk, Mira! Ja, eg bruker sukrin gold i dei fleste oppskriftene mine, men takk for informasjonen 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  Kaisa Elise: Takk for det 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  Hellaa: Tusen takk! Håper de faller i smak hos deg også 🙂

 13. Linda Marie Stuhaug

  Karoline: Tommel opp for sunnere helgekos 🙂

 14. Linda Marie Stuhaug

  Melissa Jane: Absolutt fantastisk godt.. 🙂

 15. Rakel Tomine

  Hei du 🙂 Har du noe tips til hvordan man kan få gelantinen fin? Min har en tendens til å klumpe seg når jeg heller den i røra… Får den bare fin annen hver gang:p Føler egentlig ikke at jeg gjør noe annerledes. Klem<3

 16. Blir spennende og prøve ja 🙂 Men er det sånn at jeg kan spise sånt i ukedagene også? jeg er utrolig svak for sjokolade og gode ting, å jeg merker at hvis jeg holder meg unna godsaker i ukedagen, sprekker jeg konstant på fredag å da kan jeg spise fram til søndag med masse godteri, noe som langt ifra er bra for meg. jeg hater at det skjer for jeg vil ned i vekt, men jeg er så svak plutselig. Dessuten når jeg spiser godteri så får jeg en vond anger etterpå så jeg skulle ønske jeg kunne endre det, for det er jo langt fra bra for kroppen å jeg går ikke ned i vekt med å fortsette slik. Nå har jeg hatt noen sprekk igjen, på usunt godteri! Hvorfor skal det skje meg ;s Har iherb godteri liggende også, sånn atkins barer og sukkerfri drops, men kan ikke spise noe mye av dem heller pga mage problemer (noe som er bra så jeg kan spise en å kanskje en senere utover dagen istede for flere etter hverandre) åssa er det jo ett måltidserstatter så det kan jo ikke være bra om jeg spiser det for godteri liksom? Har du tips til meg? trenger virkelig hjelp med å komme meg ut av dette problemet. Jeg vil ikke leve videre med overvekt, å anger på ting jeg ikke burde ha spist.

 17. Julie @ WolfItDown

  Hellaa – Tingene som Linda legger ut som er sukkerfrie kan spises i hverdagen ja! Kan unne deg noe godt en gang iblant om søtsuget virkelig tar tak, i sånne situasjoner pleier jeg og ty til mørk sjokolade, får liksom noe søtt uten at en trenger mye før det er nok. Jeg har selv slitt med dårlig samvittighet for og kose meg «litt for mye» i helgene eller i besøk. Alt med måte, og om du har lyst og unngå dårlig samvittighet kan du bare si til deg selv «Greit, jeg kan unne meg et kakestykke». Om du setter en grense istedenfor og nekte deg selv det (da får du jo bare enda mer lyst på det!), så unngår du det 🙂 Håper det var til hjelp frøken! Kjenner til følelsen, men har nesten blitt kvitt det. Mat er næring, så om du spiser 70% sunt og 30% litt mindre sunt så går det helt fint 🙂 Beklager for lang kommentar Linda, men tenkte det kunne være til nytte, vi har vel alle vært der! x

 18. Linda Marie Stuhaug

  Hellaa: Eg har skreve det før, og skriver det igjen – send meg helst melding på blogg eller e-post når du har sånne spørsmål. Det kan forbili en samtale mellom oss, og ikkje så alle trenger å sjå det 😉 Når det er sagt så svarer eg deg her. Det Julie skriver her som svar kan du godt ta til deg! Unn deg sukkerfrie og lettere alternativer om søtsuget tar overhånd, lag gjerne oppskrifter som dette – da kontrollerer du kva det inneholder. Er du flink i ukedagene, men sprekker kraftig Fredag-Søndag er det en ond sirkel, for det er nemlig 3/7 dager og totalt sett vil du da mest sannsynlig ligge i overskudd, og vekta går ikkje nedover. Det tar tid for kropp og hode å venne seg til nye vaner. Unn deg litt, men ikkje ta heilt av om helgene. Spis proteinrike, sunnere alternativer i vekedagane om du har lyst – kanskje det hjelper deg godt på veien. Bruk litt tid på å finne en balanse, gjer det som funker for deg, lær av dine feil, og gjer små endringer! Eg forstår veldig godt at du har mange spørsmål og lurer på en del, siden dette er startfasen for deg, men stol på deg sjølv litt meir – det vil du komme langt med 🙂

 19. Linda Marie Stuhaug

  Rakel Tomine: Heisann Rakel 🙂 Eg forstår veldig godt problemet ditt… Legg først og fremst gelatinplater i kaldt vatn i ca. 5 minutter. Deretter varmer du opp litt varmt vatn i en kopp i mikroen – det er snakk om ca. 2-4 ss kokande vatn. Klem vatnet ut av dei bløtlagde gelatinplatene, og smelt dei i det kokande vatnet. Rør med ei skei så alt løser seg opp. Dette gjer eg kvar gang, og eg har aldri gelatin- problemer 🙂 Håper det går greit neste gang! Stor klem tilbake 🙂

 20. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Du må ikkje beklage deg – eg seier heller takk for at du var behjelpelig med å svare 🙂 Det er heilt sant det du skriver, mat er næring og 30% litt mindre sunt har vi nok berre godt av. Å spise sunnere alternativer i ukedagane (og helger eventuelt) er heilt greit – og skal man ned i vekt er jo det uansett det totale energiinntaket som teller 🙂 Ha en fin kveld, Julie! 🙂

 21. Huff det glemte jeg, skal sende deg melding neste gang 🙂 Okei da vet jeg det, tusen takk for svar fra deg og Julie. Nå blir det strengere her i huset for min del, vet det ikke hjelper å pakke i seg massevis godis i flere dager når man vil ned så skal forandre meg på dette. Fra å med i dag, skal jeg kutte ut godterier å heller prøve meg på sånt som du legger ut når jeg har lyst på noe. 🙂 Eller spise mye frukt og drikke smoothie. Fins så mye andre ting som er bedre for kroppen så 🙂

 22. Aha!! Har ikke micro.. Men kan jo bare ta vannkokeren! Da satser jeg på at gelantinen er mer samarbeidsvillig neste gang:) Takk for svar 🙂

 23. Linda Marie Stuhaug

  Tomine: Jepp, så lenge vatnet koker så er det samme om du bruker mikro, vannkoker eller panne 🙂 Vi får krysse fingerene for det, Tomine! Kjekt å kunne vere til hjelp 🙂

 24. Linda Marie Stuhaug

  Hellaa: Det høres ut som en god plan, masse lykke til 🙂

 25. Tusen takk 🙂

 26. Linda Marie Stuhaug

  Hellaa: Ingen problem 🙂