Sukkerfri blåbær smuldrepai med vaniljekrem

God Fredag alle sammen!
Endelig er helga komt, ei helg eg har sett fram til lenge. Eg har nemlig noken spennande planer denne imorgen som eg vil fortelle meir om seinare 🙂 På Søndag er det også morsdag, og derfor tenkte eg det passa bra å poste oppskrift på sukkerfri (og glutenfri!) blåbærsmuldrepai som passer for heile familien! I bunnen hadde eg heimelaga vaniljekrem, og det blei en fantasisk kombinasjon mellom vaniljekremen, masse blåbær og en crunchy topping ?

Sukkerfri blåbær- smuldrepai med vaniljekrem
5 dl vaniljekrem, oppskrift her
elller Heistad sin sukkerfrie vaniljesaus med 4 dl melk
300-400 g fryste blåbær
Evt. mix med bringebær
2 ss sukrin gold
1 ss potetmel

Smuldrelokk:
60 g grovt hakkede mandler
50 g havregryn
35 g valgfritt mel, eg har brukt spelt / mandelmel
(bruk gutenfirtt mel for glutenfri kake)
20 g sukrinmelis
20 g sukringold
50 g kesam
20 g smelta smør

1. Lag vaniljekremen, og fordel i bunnen av rund form, 22 cm i diameter.
2. Ha fryste blåbær over vaniljekremen, og dryss sukrin gold og potetmel på toppen.
3. Bland sammen dei tørre ingrediensene til smuldrelokket, vend inn kesam og smelta smør. Smuldre lokket jevnt over blåbærene.
4. Steik midt i ovnen på 200 grader i 15-20 minutter.

Paien er aller best når den er varm / lun – så enten kan du steike den så den er klar til servering, eller varme i mikroen rett før! Mange liker kald is sammen med varm pai, men etter mi meining er det ikkje nødvendig, spesielt siden det også er vaniljekrem i bunnen.

Denne blåbærpaien lagde eg til Bestefar sin bursdag, og den falt i smak hos alle rundt bordet! Det inkluderer foreldre, bror og gamle venner av mine besteforeldre, så det var veldig kjekt 🙂 Eg har laga den enda eg gang, da brukte eg en blanding av blåbær og bringebær –


Her prøvde eg å erstatte smelta smør med kesam. Det blei ikkje like crunchy – så anbefaler dei 20 g med smør som står i oppskrifta! Ellers var kaka veldig god når eg miksa bærene, men eg trur blåbærpaien er favoritten ?

Eg skal vertfall bake til Søndag og morsdag, men eg må nesten prøve meg på ei ny kake! Blir spennande å sjå kva eg ender opp med – oppskrift deles selfølgelig om det er vellykka 🙂 Skal fleire bake til morsdagen?

God helg alle sammen!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

37 kommentarer

 1. cathrinehenriksen

  Hei du send over den paien er du snill,hehe:) Namme nam , vil også ha !

 2. Linda Marie Stuhaug

  cathrinehenriksen: Hehe, skulle eg gjerne ha gjort! Lykken er jo til for å deles, veit du 🙂

 3. cathrinehenriksen

  Bra men da sier vi det . Jeg sitter her å venter i håpet i alle fall,hehe;)

 4. Linda Marie Stuhaug

  cathrinehenriksen: Hehe, smiler godt eg no 😀 Hadde det berre våre så enkelt, så skulle eg sendt kake til alle leserene mine!

 5. cathrinehenriksen

  Ja og vi hadde elsket deg og ikke minst delikatessene dine ,hehe:) Du er så dyktig der må jeg si.

 6. Lovelyliller.com

  Mmmm smuldrepai! 😀 Minner meg om sverige! 🙂 Har akkurat lagd kaamellpudding, så får ha denne i bakhanda neste kokkelering! God helg!

 7. Min matgale verden

  Så godt:)

 8. Kaisa Elise

  Så kjempe godt ut 🙂

 9. Asbjörnsdottir -

  Åhh, nå ble jeg jo dødssulten da! Funker det smuldrelokket på bacon/skinkepai også, eller er det bedre med en annen deig til mat-pai?

 10. åh denne har eg venta på etter du la ut bilde av kommande oppskrifter! Den skal LETT lagast til lørdagskosen 😀 Takk, flinke Linda!

 11. Linda Marie Stuhaug

  Ida: Da krysser eg fingrene for at blåbærpaien blir en slager hos deg også! God helg til deg, Ida 🙂 Og tusen takk ;*

 12. Linda Marie Stuhaug

  Asbjörnsdottir: Hm, godt spørsmål! Eg har omtrent ikkje spist salte middagspaier, så veit ikkje heilt korleis det blir. Men eg ser for meg et bra resultat eg – så lenge søtningen droppes 🙂

 13. Linda Marie Stuhaug

  Kaisa Elise: Takk for det, Kaisa 🙂

 14. Linda Marie Stuhaug

  Min matgale verden: Absolutt 🙂

 15. Linda Marie Stuhaug

  Lovelyliller.com: Eg elsker spesielt den crunchy toppingen, så smuldrepai er en slager her 🙂 God helg til deg også!

 16. Linda Marie Stuhaug

  cathrinehenriksen: Tusen takk, utrulig kjekt å høre! 🙂

 17. Sunnere hverdag

  Åh, send hit 🙂 Denne oppskriften må jeg lagre, så supergodt ut! 😀

 18. Har nettopp starter å lese bloggen din og har allerede laget noe og har noe på vent, hehe. Har noen spm her som jeg håper du kan svare på.. Ser at du ofte bruker sukrin+ i bakst og slikt, men er dette nødvendig? Jeg har kjøpt inn sukrin, men får liksom aldri brukt det. Kan man f.eks. få sukrinmelis ut av sukrin? Eventuelt bruke dobbel dose av sukrin for å få sukrin+? Beklager for så mange spørsmål, men jeg blir så forvirret! Hehe.

 19. Nina Bakke

  Så lekker, så lekker 🙂

 20. Linda Marie Stuhaug

  Nina Bakke: Takk for det Nina! Mamma har bestilt den til morsdagen imorgen, tar det som ett godt tegn 😀

 21. Linda Marie Stuhaug

  Linaa: Ja, sukrin+ er faktisk nødvendig etter mi meining 🙂 Eg bruker nesten aldri berre sukrin lenger, fordi det gir ett kjølende resultat og en litt rar ettersmak. Sukrin+ gir ett masse bedre resultat, både når det kommer til smak og konsistens, og er den søtningen eg vil anbefale om du kun skal ha ett. Vil ikkje anbefale å doble mengden sukrin for å få samme mengde sukrin+. Om du kan lage sukrinmelis av sukrin veit eg ikkje, eg har aldri prøvd det sjølv. Håper du blei litt klokare 🙂 God Lørdag til deg!

 22. Linda Marie Stuhaug

  Sunnere hverdag: Den er veldig god 😀 Mamma har allerede bestilt til sin morsdag imorra, så det betyr at den har falt i smak 🙂

 23. cathrinehenriksen

  Bare hyggelig,hehe . Ha en fortsatt og helg 🙂

 24. momoiro-chan (@jannemnaess)

  Nam! Denne ser god ut. Blåbærpai er noe av det beste jeg vet, så denne skal jeg prøve 🙂 Takk for en fin oppskrift! Håper det gikk bra på kurset ditt i dag. Skulle gjerne hatt muligheten til å være med 🙂

 25. Hei, denne så helt utrolig ut! Blir morsdagskaken idag. Har bare noen få spørsmål. Er tom for sukrin gold, kan jeg erstatte med sukrin og evt yacon sirup? Har heller ikke mer mager kesam igjen, og butikkene er stengt..Er den veldig nødvendig? 🙂

 26. Linda Marie Stuhaug

  :): Beklager for seint svar. Su kan erstatte sukrin gold med vanlig sukrin og gjerne litt yaconsirup ja. Mager kesam er en ganske viktig ingrediens, så du kan ikkje berre droppe den. Du kan ersatte med kesam, rømme eller evt. meir smør 🙂 Blei det baking?

 27. Linda Marie Stuhaug

  momoiro: Så kjekt å høre 😀 Blåbærpai er noke eg også elsker, spesielt med smuldrelokk. Kurset gjekk kanonbra, eg er så letta og glad! Takk for lykkeønskinger, søte deg 🙂

 28. Linda Marie Stuhaug

  cathrinehenriksen: Takk det samme 🙂

 29. cathrinehenriksen

  😀

 30. Hei:) Jeg lagde en allergivennlig versjon av denne, dvs. uten egg, melk og nøtter. Det jeg gjorde var å bytte ut vaniljekremen med most banan, smaksatt med sukrinmelis og vaniljepulver. I stedet for nøtter brukte jeg gresskar- og solsikkekjerner. Funket bra, men smakte litt sunt. Kanskje bare solsikkekjerner ville vært bedre for en mindre «sunn» smak. Men alt i alt var det godt! Serverte den i en bursdag. Bananen stivner ganske perfekt i bunnen. Bare et tips for «oss som ikke tåler noe»! 😉

 31. Linda Marie Stuhaug

  Silje: Det høres veldig spennande ut, Silje! * Så kjekt å inspirere med oppskrift, og heilt supert at du gjorde endringene som skulle til for å få den allergivennlig 🙂 Takk for at du delte – denne kommentaren skal eg ha i bakhodet 🙂

 32. Hei Linda! For en deilig oppskrift! Men jeg lurer på hva forskjellen er på sukrin gold, sukrinmelis, sukrin + og vanlig sukrin? Kan jeg bare bruke sukrin i denne oppskrifta og vaniljekremen? Ser noen lignende spørsmål, men lurer da på om hva som er best å bruke sammen med sukrin (for det har jeg) sukrinmelis eller gold? Kan ikke huske å ha sett sukrin gold før. Takker for svar 🙂

 33. Linda Marie Stuhaug

  Julie: Heisann Julie 🙂 Les denne guiden: http://lindastuhaug.blogg.no/1403180955_sukrin_guide.html -så så får du svar på det du lurer på 🙂

 34. Tusen takk for svar! Skulle ha lest det litt tidligare, for eg gikk til innkjøp av vanlig sukrinmelis. Eg har ikke brukt det før, men håper jeg får brukt det opp selvom du anbefaler sukrinmelis med stevia. For eg stoler på deg 🙂 Men trur du det går fint å bruke sukrinmeliset i oppskrifta for vaniljekrem i staden for sukrin + ? Eller burde eg bruke sukrin der? Og kan eg bruke sukrin i staden for sukrin gold i blåbærpaien?

 35. Linda Marie Stuhaug

  Julie: Det går fint å bruke vanlig sukrinmelis i dei fleste oppskriftene ja – men du veit da til neste gang at sukrinmelis m/stevia er bedre 🙂 Du kan bruke sukrinmelis i vaniljesausen ja, bruk ikkje vanlig sukrin. Eg anbefaler generelt aldri sukrin, så bruk gjerne kun sukrinmelis i blæbærpaien istedenfor 🙂

 36. Kan denne lages klar noen timer i forveien og stå i kjøleskapet før man steker den? 🙂

 37. Linda Marie Stuhaug

  Julie: Så absolutt! Da ville eg kanskje hatt toppingen for seg, for å ta det over kaka rett før servering 🙂