Sukkerfri sjokoladesaus, karamellsaus og smil sjokolade!

Hei igjen!
Forrige uke fikk en plutselig en spontanide om å lage sukkerfri sjokoladesaus. Eg slengte bokstavligtalt alt eg hadde i hendene for å gå rett på kjøkkenet å prøve meg fram. For tida har eg fått sansen for vikingmelk, som er usøtet kondensert melk, og ett lett og magert alternativ til fløte. Den gir rik smak, fylde og konsistens – så eg visste med en gang at det var dette eg skulle bruke. Jammen blei det sukkerfri, mager, fyldig og nydelig sjokoladesaus på første forsøk ? Den var fantastisk god når den var varm, og eg hadde litt saus over ei spiseskei med sukkerfri vaniljeis og usalta peanøtter. Det var en magisk kombinasjon, og eg smilte fra øre til øre over vellykka forsøk 🙂 I går prøvde eg meg på karamellsaus i tillegg, med kun to ingredienser. Slang i mikroen og lot den lage seg sjølv. Enda ett bra resultat, med ett smil som gjekk HEILE VEIEN RUNDT. Matglede folkens, det er fantastisk det 🙂

Begge sausene er like gode kalde som varme, men vær obs på at den tjukner litt meir når den blir avkjølt!

Oppskrift karamellsaus og ~ sjokoladesaus
2 dl vikingmelk (boks)
30 g sukrin gold evt. 15 g sukrin og 15 g sukringold, som eg brukte i sjokoladesausen.
Du kan evt. tilsette yaconsirup/anna sirup for enda fyldigere karamellsmak, før eller etter

~
15-20 g kakao
En klype salt

Du må lage en av sausene om gangen. Visp sammen vikingmelk og sukrin gold for å lage karamellsaus, skal du lage sjokoladesaus visper du inn kakao og en klype salt i tillegg. Rør godt så alt løser seg opp. Blandinga kan du enten koke i en kjele til den blir litt tjukkere, eller så kan du gjere som meg å ta ingrediensane i en stor bolle i mikroen (den må vere stor, det vil koke over visst ikkje). Det vil variere kor lenge du må ha den inni, full guffei 5-7 minutter bør vere passelig for begge variantane, men det kommer og an på korleis du liker at sausen skal vere – fyldig eller rennende. Sausen skal ha en litt tjukkere konsistens enn før du varma den, men fortsatt rennande. Den vil tjukne enda meir når den blir avkjølt.

Tips! En boks vikingmelk innholder ca. 4 dl. Prøv deg på begge variantane i to omganger!


Siden eg likesågjerne hadde laga karamellsaus, så tenkte eg at eg kunne lage en heilt sukkerfri og enda enklere variant av den populære SMIL- sjokoladen! Karamellsausen lager du med 2 ingredienser, og da kan man lage karamellfylte sjokolader med berre 3 ingredienser 🙂 Enklere blir det rett og slett ikkje! Men karamellsausen med yaconsirup gir en fyldigere og rikere karamellsmak, som oppskrifta i linken.

Framgangsmetode, karamellfylte sjokolader
? Smelt sukkerfri sjokolade over vannbad/i mikro, denne gangen brukte eg lys som definitivt er det beste i denne sammenhengen! Ta en ts nedi silikonformer, bre opp til kanten så du kan fylle med karamellsaus etterpå. Sett i frysen, så stivner sjokoladen etter noken minutter.
? Fyll avkjølt karamellsaus i sjokoladen, men ikkje heilt til kanten. Deretter smelter du sukkerfri sjokolade på nytt, og fordeler som ett "lokk" over karamellsausen.
? Sett tilbake i fryseren til sjokoladen er stivna. Er du ikkje då utålmodig som meg kan dei fint avkjøle seg i kjøleskapet.
? Vær forsiktig når du tar sjokoladen ut av formene. Vend dei ut uten å knipe for masse på sidene. Sjokoladen burde oppbevares i kjøleskapet.

Pappa sa dette var ein av dei beste, sukkerfrie konfektene han har smak! Eg kan ikkje sei noke anna enn at eg er veldig fornøgd med å ha laga sukkerfri, mager, fyldig karamellsaus OG sjokoladesaus med såpass få ingredienser, som er så rask og lett å lage. Desse oppskriftene skal eg definitivt bruke meir i baksten framover, eg har allerede (alt for) mange planer og planlagde oppskrifter at eg kunne budd på kjøkkenet den neste måneden!!! Ideene sprenger i hodet mitt, det dukker opp fleire daglig, og lista er E V I G lang over kva eg skal eksprimentere med. Eg gleder meg sånn!

Den fyldige sjokoladesausen kan også fylles i konfekt for å få flytende sjokoladekjerne – det skal eg vertfall definitivt prøve! Ellers kan både karamellsausen og sjokoladesausen brukes som topping på sunne vafler, proteinrik oreokake, vaniljepuddingkake (oppskrift kommer), over bananis, proteinpannekaker, forskjellige kaker – som fyll inni eller glasur, sukkerfri iskrem og masse masse meir!

Håper det frister ? Husk at bruksområdene er mange – men eg advarer dere: sausene kommer til å forsvinne fort om du lar dei stå framme i kjøleskapet.

Puh! Litt langt innlegg, men sånn er det når man har litt for masse man vil dele 😉
Har du gode ideer til kva karamellsaus og sjokoladesaus kan brukes til?
Sleng ut i kommentarfeltet! Desse oppskriftene skal brukes 🙂

//sponsede linker

84 kommentarer

 1. #SUNNGLEDE

  OMG! så utrolig godt ut. Dette MÅ jeg lage i helgen. Sikle!!!

 2. inmyheels

  Så deilig!!!

 3. fight to be fit

  Gjett om spisedagen til lørdag ble reddet nå 🙂 Du er en mat engel linda <3 😉

 4. Renate Rødberg.

  Du er så utrulig flink! Jeg ble virkelig fristet !! 🙂

 5. Iris Edvarda

  det så utrolig godt ut! 🙂

 6. Julie @ WolfItDown

  Mmmmm, herlig! I middagsbesøk sier pappa at det er sausen som gjør susen, og det ser jaggu meg ut til og være likeså for desserter og godteri også 😀 x

 7. Rikke Næss

  Dette skal prøvast!! Herlig 🙂 blir å kjøpe sukrin gold idag.. haha

 8. Marianne Monsen

  Naaam! Elsker det nye designet forresten!! 😀

 9. Maria Kolby Sonstad

  Gleder meg sånn til å prøve dette etter konkurranse! 😀 Ser jo heelt fantastisk ut!

 10. Kaisa Elise

  Nam 🙂

 11. Kamilla Haaland

  dæven, nå fikk jeg vann i munnen!! Så dødsgodt ut!

 12. Lovelylillers sunne oppskrifter

  Smil sjokkis er dritgodt XD Har prøvd lignende før,men din så bedre ut XD

 13. Så utrolig flink du er!!…:- ) så utrolig godt ut, må prøves!

 14. Linda Marie Stuhaug

  Linn: Tusen takk, Linn 🙂 De er så enkle å lage, berre å prøve i vei.. 😀

 15. Linda Marie Stuhaug

  Lovelylillers sunne oppskrifte: Første varianten er den beste, men denne er også nydelig god 🙂 Sjokolade og karamell sammen er jo en magisk kombinasjon <3

 16. Linda Marie Stuhaug

  Kamilla Haaland: Hihi, så bra 🙂 Det var virkelig nydelig!

 17. Linda Marie Stuhaug

  Kaisa Elise: Absolutt 🙂

 18. Linda Marie Stuhaug

  Maria Kolby Sonstad: Det mååå du 😀 sausene er så gode over pannekaker, is og bakst! Ikkje minst karamellfylte sjokolader da… mmm 🙂

 19. Linda Marie Stuhaug

  Marianne Monsen: Takk for det! Eg er kjempefornøgd sjølv 🙂

 20. Linda Marie Stuhaug

  Rikke Næss: Sukrin gold er ett must i skapet for min del, go en pakke holder lenge 🙂

 21. åh, herlighet! en dag må jeg lage alt du legger ut her, virkelig, for det ser så godt ut! 😀 og designet var blitt skikkelig fint nå, ser veldig profesjonelt ut 🙂

 22. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Haha! Far din er ikkje dum han altså 😉 sausen gjer susen både til middag og dessert 🙂

 23. Linda Marie Stuhaug

  Iris Edvarda: Det er virkelig det 🙂

 24. Linda Marie Stuhaug

  Renate Rødberg.: Tusen takk, Renate 🙂

 25. Linda Marie Stuhaug

  figthtobefit: Så hyggelig å høre, tusen takk 😀 <3

 26. Linda Marie Stuhaug

  inmyheels: OM det er 😉 mmm!

 27. Linda Marie Stuhaug

  #SUNNGLEDE: Prøvprøv 😀 det er så godt! Men fortsatt slår de ikkje dei magre vaniljefudgene mine, men det er min absolutte favorittoppskrift for tiden da 🙂

 28. matogtreningtidsklemme

  Sinnsykt flott. Skulle ønske du var naboen min 😉

 29. Linda Marie Stuhaug

  matogtreningtidsklemme: Nabokvinnene snakker om «ho som alltid står på kjøkkenet», haha 😉 Skulle gjerne hatt naboer som kunne vert prøvekaniner for meg, da hadde du nok passa godt inn, hihi 🙂

 30. Linda Marie Stuhaug

  Lise: Tusen takk Lise 😀 Berre å starte en plass, det kommer masse meir etterkvart også her på bloggen, hihi 🙂

 31. Hvor har du kjøpt de lekre sjokoladeformene? 😉

 32. matogtreningtidsklemme

  Jeg hadde helt klart vært en perfekt prøvekanin 😉

 33. Sunnere hverdag

  Så kjekt med bare to ingredienser 😀 veldig fin form forresten 😉

 34. Linda Marie Stuhaug

  Sunnere hverdag: Takk for det, syns sjølv den er kjempesjarmerande 🙂

 35. Linda Marie Stuhaug

  matogtreningtidsklemme: Det tvila eg ikkje på 😀

 36. Linda Marie Stuhaug

  Malene: Kjøpt på Jernia! Dei har silikonformer på typisk butikker som Panduro, biltema, helsekost osv også 🙂

 37. Fantastisk!!! Må absolutt prøves. Har testa både karameller, fromasjer og annet på bloggen og alt er like fantastisk!!! Haf du prøvd deg på sjokolade fra bunnen av? Ville gjerne hatt tips på det om du har noen…har laget med kakaosmør o.l. men blir dessverre veldig bittert… :/

 38. Linda Marie Stuhaug

  monica: Det har eg, for fleire år tilbake. Eg er veldig glad i mørk sjokolade, men syns også det blei bittert… eg har ingrediensene liggende så eg kan lage sjokolade fra bunnen, så eg skal aboslutt prøve meg igjen – og da deler eg oppskrift om det blir vellykka 🙂

 39. Susanne Oppigard

  Det så kjempe godt ut! Du er flink 🙂

 40. Karoline Jensen

  Disse skal prøves i helgen! 😀

 41. Camilla

  Jeg har lest at det er mye sukker i vikingmelk, kan det kalles sukkerfritt da?

 42. NAM! Lagde sjokoladesausen, lot den stå en liten stund før jeg skjærte opp eplebiter og brukte sausen som en dip. Såå godt 😀 Hvis jeg skulle gått på en diet skulle det vært «all maten Linda lager – dietten!»

 43. Hei! Vet ikke om andre har fått problemer med sida di etter du forandra den? Tar mye lenger tid å laste inn, og nettleseren «kræsjer» veldig ofte. Bruker både Safari og Chrome, på mobilen.

 44. Sssel Aarberg

  Sikkert godt med Gresk yoghurt, rørt rundt og slenge de på noen Grove Knekkebrød:)

 45. Anne Marie

  Jeg ville bare legge fra meg en kommentar 🙂 Liker bloggen din ekstremt godt og takk for mange gode mat tips! Skal bli gøy å eksprementere 🙂 Ha en fin dag og snart helg 🙂

 46. Linda Marie Stuhaug

  Anne Marie: Tusen takk for kommentar, Anne Marie 🙂 Veldig kjekt med slike tilbakemeldinger!

 47. Linda Marie Stuhaug

  Sssel Aarberg: Så absolutt 😀

 48. Linda Marie Stuhaug

  Ingrid: Du er ikkje de første som har sagt det. Eg har skreve mail til Silje, og eg håper det fikser seg fort 🙂 Gi gjerne en lyd over helgen om det fortsatt ikkje er som det skal – for på min data fungerer det nemlig!

 49. Linda Marie Stuhaug

  Malin: Haha, no smilte eg godt 😀 For ett kompliment! Det høres ut som en magisk kombinasjon, ingen tvil om det 🙂

 50. Linda Marie Stuhaug

  Camilla: Kor i alle dager har du lest det? 😉 Send meg gjerne en link på det, takk. Vikingmelk er usøtet, kondensert melk og innholder ikkje sukker 🙂

 51. Linda Marie Stuhaug

  Karoline Jensen: Så bra – håper du liker det 😀

 52. Linda Marie Stuhaug

  Susanne Oppigard: Tusen takk, Susanne 🙂

 53. Mari Thorsberg Andreassen

  Nå fikk jeg helt vann i munn her! xD

 54. Linda Marie Stuhaug

  Mari Thorsberg Andreassen: Hih, så bra 😀

 55. Camilla

  http://www.matvareguiden.no/produkt/Vikingmelk-Nestle «Vikingmelk er kondensert melk. Har høyt sukkerinnhold og mange kalorier.» Muligens dette er en dårlig kilde? 🙂 Skal uansett lage dette, og gleder meg! Gleder meg også til du skal legge ut juice oppskriftene dine 😉 *Hint hint*

 56. Linda Marie Stuhaug

  Camilla: Dette er nok feilkilde ja. Hadde det våre en seriøs kilde hadde det aldri stått formulert på den måten heller 😉 Men eg skjønner at du blei forvirra 🙂 Så kjekt å høre! Eg har maaange juiceoppskrifter på «lager» som kommer etterkvart 🙂

 57. Marianne

  Hei! Må bare si jeg digger bloggen din og oppskriftene dine!! Men jeg lurte på en ting, på smil sjokoladen. Etter du har tatt sjokolade oppi formene setter du den i frysa før du tar karamellsausen oppi ? 🙂

 58. Linda Marie Stuhaug

  Marianne: Tusen takk, Marianne 😀 det stemmer! Då stivna sjokoladen på 5 minutter, så du kan fylle dei med karamellsaus. Du kan selfølgelig kjøle ned i kjøleskap også, men det tar litt lengre tid 😉

 59. leneslifestyle

  Sikkert et dumt spm,men kossen får du sjokoladen te og bli hull i midten? Berre tenke på det at karamellfyllet skal vere inni 😉

 60. Linda Marie Stuhaug

  leneslifestyle: Når du smelter sjokoladen og tar en ts i silikonformen, så bruker eg noke lite og skarpt for å «bre» opp til kantane 🙂 Gjer det ett par ganger på kvar form for å få ett lag, og deretter rett i fryseren. Da skal man kunne fylle med karamellsausen 🙂

 61. leneslifestyle

  Aha 😉 da må eg prøve det 😉

 62. Linda Marie Stuhaug

  leneslifestyle: Gjer det 🙂

 63. Smil sjokoladene skal lages på søndag tror jeg! 🙂 Tror du sjokoladesausen kan brukes på brødskiven? hah ^^

 64. Linda Marie Stuhaug

  Karoe: Det kan den nok ja 🙂 Karamellsausen blir jo litt rennande, eller alt ettersom kor lenge du har den i mikro. Du kan evt. ta halvparten i mikoen litt lenger, så det går an å smøre den på brødskiva 🙂

 65. Har problemer med at karanellsausen og sjokolden som skal være lokk blander seg sammen! Hva gjør jeg feil?

 66. Linda Marie Stuhaug

  Navn: Er sjokoladen HEILT stiv før du fyller den? Karamellsausen må og vere avkjølt. Kanskje ett av desse alternativa som er problemet? 😉

 67. Kan godt være karamellsausen var litt varm enda 🙂 men skal sjokoladen legge seg over viss karamellsausen er avkjølt eller ska sjokolden også stivne litt før den legges på? 🙂 takk for svar 😀

 68. Linda Marie Stuhaug

  Navn: Er karamellsausen litt varm så vil sjokoladen smelte. Eg skjønte ikkje heilt spørsmålet ditt… sjokoladen skal smeltes og legges som ett lokk over den karamellfylte sjokoladen, og dekke heile overflata. Var det svar på det du lurte på? 🙂

 69. Suzanne

  Mmm dette var kjempegodt og superenkelt å lage 🙂 i dag har jeg lagd 15 smilsjokolader, og delt ut til familie. Har ikke godt av å ha alle de alene. Hehe. Resten av karamellsausen har jeg fryst ned i små topper, så kan jeg kanskje putte en topp i microbrownien neste gang og se om det blir godt?! Har du prøvd det, tror du det blir godt? Har hatt superStuhaughelg nå med microbrownie, smil’lade’, vaffler, og kremet kyllingwok. Helt fantastisk, gleder meg til å prøve flere av oppskriftene dine

 70. Linda Marie Stuhaug

  Suzanne: Så utrulig kjekt med slik kommentar, Suzanne! Det gleder meg virkelig at du har prøvd og lykkes med så mange av oppskriftene mine 🙂 Å fryse ned karamellsausen i topper har eg ikkje prøvd før, men det var ikkje en dum ide – det trur eg faktisk eg må prøve sjølv også! Genialt å ha over microbrownies, vafler, havregrøten – så den smelter på toppen. Takk for tipset kjære deg, og ha en fin Søndag 😀

 71. Marit N

  Wow, blir helt IMPONERT over kunnskapene, kreativiteten og matgleden! Du skaffet deg nettopp (enda en) fast følger! 🙂

 72. Linda Marie Stuhaug

  Marit N: Tusen hjertelig, Marit 😀 Håper eg kan fortsette å inspirere deg!

 73. Tror du jeg kan bruke bare sukrin og litt sirup istedenfor sukrin gold i karamellsausen? Har ikke sukringold nemlig!

 74. Linda Marie Stuhaug

  Mari: Det kan du ja 🙂 Men bruk dei 15 g sirup som står i oppskriften!

 75. Kamilla

  Fikk endelig testet oppskriften på «smil» idag, og det var suuupergodt!! Både mamma og pappa er veldig skeptisk til slike sunne utgaver, men begge syntes også det var kjempegodt 😀 Tusen takk for oppskrift!

 76. Linda Marie Stuhaug

  Kamilla: Så hyggelig, tusen takk for tilbakemelding, Kamilla! Alle tomler opp for sunnere snop 🙂

 77. Heia! Dette så magisk ut! Jeg tåler ikke store doser laktose, har du et forslag til hva jeg kunne brukt sitedetfor vikingmelk? Tenkte først fløte, men da blir det jo mye mer fett igjen. Takker for svar 🙂 /Siri

 78. Linda Marie Stuhaug

  Siri: Du kan bruke laksesefri kremfløyte, det er det einaste alternativet her dessverre 🙂

 79. Christina

  Hvordan vil det være å bruke fibersirup gold ift yaconsirup? Ser veldig fristende ut!

  1. Det går nok heilt fint 🙂

 80. Hei denne iskremen skal jeg prøve Blir litt spennende og bruke vikingmelk Denne blir vel fast å lage takk får den

  1. Håper isen smaker, Vigdis 😀

 81. Hvor lenge vil disse holde seg i kjøleskap?

  1. Det er eg dessverre litt usikker på, men vil tru dei holder seg eit par veker. Er ganske mange år sidan eg laga desse!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *