Sukkerfri sjokoladesaus, karamellsaus og smil sjokolade!

Hei igjen!
Forrige uke fikk en plutselig en spontanide om å lage sukkerfri sjokoladesaus. Eg slengte bokstavligtalt alt eg hadde i hendene for å gå rett på kjøkkenet å prøve meg fram. For tida har eg fått sansen for vikingmelk, som er usøtet kondensert melk, og ett lett og magert alternativ til fløte. Den gir rik smak, fylde og konsistens – så eg visste med en gang at det var dette eg skulle bruke. Jammen blei det sukkerfri, mager, fyldig og nydelig sjokoladesaus på første forsøk ? Den var fantastisk god når den var varm, og eg hadde litt saus over ei spiseskei med sukkerfri vaniljeis og usalta peanøtter. Det var en magisk kombinasjon, og eg smilte fra øre til øre over vellykka forsøk 🙂 I går prøvde eg meg på karamellsaus i tillegg, med kun to ingredienser. Slang i mikroen og lot den lage seg sjølv. Enda ett bra resultat, med ett smil som gjekk HEILE VEIEN RUNDT. Matglede folkens, det er fantastisk det 🙂

Begge sausene er like gode kalde som varme, men vær obs på at den tjukner litt meir når den blir avkjølt!

Oppskrift karamellsaus og ~ sjokoladesaus
2 dl vikingmelk (boks)
30 g sukrin gold evt. 15 g sukrin og 15 g sukringold, som eg brukte i sjokoladesausen.
Du kan evt. tilsette yaconsirup/anna sirup for enda fyldigere karamellsmak, før eller etter

~
15-20 g kakao
En klype salt

Du må lage en av sausene om gangen. Visp sammen vikingmelk og sukrin gold for å lage karamellsaus, skal du lage sjokoladesaus visper du inn kakao og en klype salt i tillegg. Rør godt så alt løser seg opp. Blandinga kan du enten koke i en kjele til den blir litt tjukkere, eller så kan du gjere som meg å ta ingrediensane i en stor bolle i mikroen (den må vere stor, det vil koke over visst ikkje). Det vil variere kor lenge du må ha den inni, full guffei 5-7 minutter bør vere passelig for begge variantane, men det kommer og an på korleis du liker at sausen skal vere – fyldig eller rennende. Sausen skal ha en litt tjukkere konsistens enn før du varma den, men fortsatt rennande. Den vil tjukne enda meir når den blir avkjølt.

Tips! En boks vikingmelk innholder ca. 4 dl. Prøv deg på begge variantane i to omganger!


Siden eg likesågjerne hadde laga karamellsaus, så tenkte eg at eg kunne lage en heilt sukkerfri og enda enklere variant av den populære SMIL- sjokoladen! Karamellsausen lager du med 2 ingredienser, og da kan man lage karamellfylte sjokolader med berre 3 ingredienser 🙂 Enklere blir det rett og slett ikkje! Men karamellsausen med yaconsirup gir en fyldigere og rikere karamellsmak, som oppskrifta i linken.

Framgangsmetode, karamellfylte sjokolader
? Smelt sukkerfri sjokolade over vannbad/i mikro, denne gangen brukte eg lys som definitivt er det beste i denne sammenhengen! Ta en ts nedi silikonformer, bre opp til kanten så du kan fylle med karamellsaus etterpå. Sett i frysen, så stivner sjokoladen etter noken minutter.
? Fyll avkjølt karamellsaus i sjokoladen, men ikkje heilt til kanten. Deretter smelter du sukkerfri sjokolade på nytt, og fordeler som ett "lokk" over karamellsausen.
? Sett tilbake i fryseren til sjokoladen er stivna. Er du ikkje då utålmodig som meg kan dei fint avkjøle seg i kjøleskapet.
? Vær forsiktig når du tar sjokoladen ut av formene. Vend dei ut uten å knipe for masse på sidene. Sjokoladen burde oppbevares i kjøleskapet.

Pappa sa dette var ein av dei beste, sukkerfrie konfektene han har smak! Eg kan ikkje sei noke anna enn at eg er veldig fornøgd med å ha laga sukkerfri, mager, fyldig karamellsaus OG sjokoladesaus med såpass få ingredienser, som er så rask og lett å lage. Desse oppskriftene skal eg definitivt bruke meir i baksten framover, eg har allerede (alt for) mange planer og planlagde oppskrifter at eg kunne budd på kjøkkenet den neste måneden!!! Ideene sprenger i hodet mitt, det dukker opp fleire daglig, og lista er E V I G lang over kva eg skal eksprimentere med. Eg gleder meg sånn!

Den fyldige sjokoladesausen kan også fylles i konfekt for å få flytende sjokoladekjerne – det skal eg vertfall definitivt prøve! Ellers kan både karamellsausen og sjokoladesausen brukes som topping på sunne vafler, proteinrik oreokake, vaniljepuddingkake (oppskrift kommer), over bananis, proteinpannekaker, forskjellige kaker – som fyll inni eller glasur, sukkerfri iskrem og masse masse meir!

Håper det frister ? Husk at bruksområdene er mange – men eg advarer dere: sausene kommer til å forsvinne fort om du lar dei stå framme i kjøleskapet.

Puh! Litt langt innlegg, men sånn er det når man har litt for masse man vil dele 😉
Har du gode ideer til kva karamellsaus og sjokoladesaus kan brukes til?
Sleng ut i kommentarfeltet! Desse oppskriftene skal brukes 🙂

//sponsede linker

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

84 kommentarer

  1. #SUNNGLEDE

    OMG! så utrolig godt ut. Dette MÅ jeg lage i helgen. Sikle!!!

  2. inmyheels

    Så deilig!!!

  3. fight to be fit

    Gjett om spisedagen til lørdag ble reddet nå 🙂 Du er en mat engel linda <3 😉

  4. Renate Rødberg.

    Du er så utrulig flink! Jeg ble virkelig fristet !! 🙂

  5. Iris Edvarda

    det så utrolig godt ut! 🙂

  6. Julie @ WolfItDown

    Mmmmm, herlig! I middagsbesøk sier pappa at det er sausen som gjør susen, og det ser jaggu meg ut til og være likeså for desserter og godteri også 😀 x

  7. Rikke Næss

    Dette skal prøvast!! Herlig 🙂 blir å kjøpe sukrin gold idag.. haha

  8. Marianne Monsen

    Naaam! Elsker det nye designet forresten!! 😀

  9. Maria Kolby Sonstad

    Gleder meg sånn til å prøve dette etter konkurranse! 😀 Ser jo heelt fantastisk ut!

  10. Kaisa Elise

    Nam 🙂

  11. Kamilla Haaland

    dæven, nå fikk jeg vann i munnen!! Så dødsgodt ut!

  12. Lovelylillers sunne oppskrifter

    Smil sjokkis er dritgodt XD Har prøvd lignende før,men din så bedre ut XD

  13. Så utrolig flink du er!!…:- ) så utrolig godt ut, må prøves!

  14. Linda Marie Stuhaug

    Linn: Tusen takk, Linn 🙂 De er så enkle å lage, berre å prøve i vei.. 😀

  15. Linda Marie Stuhaug

    Lovelylillers sunne oppskrifte: Første varianten er den beste, men denne er også nydelig god 🙂 Sjokolade og karamell sammen er jo en magisk kombinasjon <3

  16. Linda Marie Stuhaug

    Kamilla Haaland: Hihi, så bra 🙂 Det var virkelig nydelig!

  17. Linda Marie Stuhaug

    Kaisa Elise: Absolutt 🙂

  18. Linda Marie Stuhaug

    Maria Kolby Sonstad: Det mååå du 😀 sausene er så gode over pannekaker, is og bakst! Ikkje minst karamellfylte sjokolader da… mmm 🙂

  19. Linda Marie Stuhaug

    Marianne Monsen: Takk for det! Eg er kjempefornøgd sjølv 🙂

  20. Linda Marie Stuhaug

    Rikke Næss: Sukrin gold er ett must i skapet for min del, go en pakke holder lenge 🙂

  21. åh, herlighet! en dag må jeg lage alt du legger ut her, virkelig, for det ser så godt ut! 😀 og designet var blitt skikkelig fint nå, ser veldig profesjonelt ut 🙂

  22. Linda Marie Stuhaug

    Julie @ WolfItDown: Haha! Far din er ikkje dum han altså 😉 sausen gjer susen både til middag og dessert 🙂

  23. Linda Marie Stuhaug

    Iris Edvarda: Det er virkelig det 🙂

  24. Linda Marie Stuhaug

    Renate Rødberg.: Tusen takk, Renate 🙂

  25. Linda Marie Stuhaug

    figthtobefit: Så hyggelig å høre, tusen takk 😀 <3

  26. Linda Marie Stuhaug

    inmyheels: OM det er 😉 mmm!

  27. Linda Marie Stuhaug

    #SUNNGLEDE: Prøvprøv 😀 det er så godt! Men fortsatt slår de ikkje dei magre vaniljefudgene mine, men det er min absolutte favorittoppskrift for tiden da 🙂

  28. matogtreningtidsklemme

    Sinnsykt flott. Skulle ønske du var naboen min 😉

  29. Linda Marie Stuhaug

    matogtreningtidsklemme: Nabokvinnene snakker om «ho som alltid står på kjøkkenet», haha 😉 Skulle gjerne hatt naboer som kunne vert prøvekaniner for meg, da hadde du nok passa godt inn, hihi 🙂

  30. Linda Marie Stuhaug

    Lise: Tusen takk Lise 😀 Berre å starte en plass, det kommer masse meir etterkvart også her på bloggen, hihi 🙂

  31. Hvor har du kjøpt de lekre sjokoladeformene? 😉

  32. matogtreningtidsklemme

    Jeg hadde helt klart vært en perfekt prøvekanin 😉

  33. Sunnere hverdag

    Så kjekt med bare to ingredienser 😀 veldig fin form forresten 😉

  34. Linda Marie Stuhaug

    Sunnere hverdag: Takk for det, syns sjølv den er kjempesjarmerande 🙂

  35. Linda Marie Stuhaug

    matogtreningtidsklemme: Det tvila eg ikkje på 😀

  36. Linda Marie Stuhaug

    Malene: Kjøpt på Jernia! Dei har silikonformer på typisk butikker som Panduro, biltema, helsekost osv også 🙂

  37. Fantastisk!!! Må absolutt prøves. Har testa både karameller, fromasjer og annet på bloggen og alt er like fantastisk!!! Haf du prøvd deg på sjokolade fra bunnen av? Ville gjerne hatt tips på det om du har noen…har laget med kakaosmør o.l. men blir dessverre veldig bittert… :/

  38. Linda Marie Stuhaug

    monica: Det har eg, for fleire år tilbake. Eg er veldig glad i mørk sjokolade, men syns også det blei bittert… eg har ingrediensene liggende så eg kan lage sjokolade fra bunnen, så eg skal aboslutt prøve meg igjen – og da deler eg oppskrift om det blir vellykka 🙂

  39. Susanne Oppigard

    Det så kjempe godt ut! Du er flink 🙂

  40. Karoline Jensen

    Disse skal prøves i helgen! 😀

  41. Camilla

    Jeg har lest at det er mye sukker i vikingmelk, kan det kalles sukkerfritt da?

  42. NAM! Lagde sjokoladesausen, lot den stå en liten stund før jeg skjærte opp eplebiter og brukte sausen som en dip. Såå godt 😀 Hvis jeg skulle gått på en diet skulle det vært «all maten Linda lager – dietten!»

  43. Hei! Vet ikke om andre har fått problemer med sida di etter du forandra den? Tar mye lenger tid å laste inn, og nettleseren «kræsjer» veldig ofte. Bruker både Safari og Chrome, på mobilen.

  44. Sssel Aarberg

    Sikkert godt med Gresk yoghurt, rørt rundt og slenge de på noen Grove Knekkebrød:)

  45. Anne Marie

    Jeg ville bare legge fra meg en kommentar 🙂 Liker bloggen din ekstremt godt og takk for mange gode mat tips! Skal bli gøy å eksprementere 🙂 Ha en fin dag og snart helg 🙂

  46. Linda Marie Stuhaug

    Anne Marie: Tusen takk for kommentar, Anne Marie 🙂 Veldig kjekt med slike tilbakemeldinger!

  47. Linda Marie Stuhaug

    Sssel Aarberg: Så absolutt 😀

  48. Linda Marie Stuhaug

    Ingrid: Du er ikkje de første som har sagt det. Eg har skreve mail til Silje, og eg håper det fikser seg fort 🙂 Gi gjerne en lyd over helgen om det fortsatt ikkje er som det skal – for på min data fungerer det nemlig!

  49. Linda Marie Stuhaug

    Malin: Haha, no smilte eg godt 😀 For ett kompliment! Det høres ut som en magisk kombinasjon, ingen tvil om det 🙂

  50. Linda Marie Stuhaug

    Camilla: Kor i alle dager har du lest det? 😉 Send meg gjerne en link på det, takk. Vikingmelk er usøtet, kondensert melk og innholder ikkje sukker 🙂