Magre og sukkerfri vaniljefudge med fleire varianter ~ peanøttfudge & sjokoladefudge

Det er Torsdag allerede, og snart helg!
Da passer det vell godt med noken oppskrifter på sunnere vaniljefudge som kan varieres i forskjellige varianter, kanskje du vil prøve deg på desse i helgen? Etter eg la ut oppskirft på magre vaniljefudge i starten av Januar, så har det blitt min mest lagde oppskrift av dere som lesere. Kun i løpet av 5 veker, og bloggen min er snart ett år gammel! Tilbakemeldingane har våre SÅ gode, og det gleder meg virkelig at dere prøver og lykkes med oppskriftene mine ? Eg har laga MANGE varianter av grunnoppskrifta av fudge i ettertid, blant anna sjokoladefudge, peanøttfudge, smil sjokolade med ulike tilsettinger. I dette innlegget har eg samla litt ulike versjoner så du kan prøve deg fram og finne din favioritt!

Eg tørr å påstå – og har hørt fra mange av dere som har prøvd oppskriften – at grunnoppskrifta virkelig kan bli så lik som vaniiljefudge i i smågodthylla som man kan få det. Det var jo det eg ønska, for det det er noke av det beste sukkerholdige eg får. Som det står beskrevet i første innlegget så inneholdet heile oppskrifta ca 290 kalorier – får du 12 fudge betyr det 24 kalorier per stykk! Nesten for godt til å vere sant, med tanke på ekte vaniljefudge som har 75 kalorier per stk. Dei er også naturlig sukkerfrie – yaconsirup er pressa fra yaconroten og passer for diabetikere, lavkarbo tilhengere og dei som vil unngå rask blodsukkerstigning. Du får tak i Yaconsirup på helsekostbutikk, her på funksjonellmat eller Iherb – men du kan få tak i alternativt på vanlig matvarebutikk!Ekte fudgekonsistens ?

Mange etterspurte bilde av korleis massen skal sjå ut for å få det beste resultatet:

Magre vaniljefudge, 10-12 stk
1,5 dl vikingmelk på boksevt. fløte eller soyafløte
20 g (2ss) sukringold
20 g (2ss) sukrindu kan og kun bruke sukringold
15 g yaconsirupdu kan bruke anna type sirup eller honning (eks: akasiehonning, walden farms sirup, agavesirup…)
12 g smør, eg brukte lettsmør, men bruk det du foretrekker

Bland sammen alle ingrediensene i en STOR bolle, og sett i mikroen på full guffe. Etter 5 minutt tar du bollen ut og rører litt. Sett den deretter inn igjen til du får en tjukk, karamell-farga masse med "ketshup- konsistens". Dette kan ta litt tid, eg trur min stod i tilsammen 12 minutter (sjekk underveis!). Du kan også koke massen i en kjele, men dette vil ta litt tid, 40-50 minutter. Bruk en spiseskei til å fordele massen i silikonformer, eller hell over en liten, firkanta form med bakepapir – som du kan skjære i ruter når den er avkjølt. Sett i fryseren til fudgen er stivna, og oppbevar enten i frys eller kjøleskap til dne skal spises.

Du kan selfølgelig variere fudgen med å tilsette hakka sjokolade, nøtter, tørka frukt eller bær i formen før du heller over massen. Eg har en favoritt, og det er maldonsalte vaniljefudge ? En nydelig kombinasjon mellom det salte og det søte –

Ønsker du sjokoladefudge? Tilsett 15 g sukkerfri, mørk sjokolade i den kokande massen når den er ferdig i mikro / panne. Sjokoladen smelter inn i blandinda, og du får sjokoladefugde som smelter bort i munnen! Her med maldonsalt & cashewnøtter i formene, men dei er like gode nøytrale –

Ønsker du peanøttfudge? Dette var utrulig godt, masse bedre enn forventa! Då tilsatte eg 25 g crunchy, økologisk peanøttsmør i blandinga når massen nesten var ferdig i mikroen. Lot det smelte sammen dei siste minuttane, og rørte godt med en gaffel for å løyse opp peanøttsmøret enda bedre før eg helte massen i formene –

Eller karamellfylte sjokolader, også kalla SMIL sjokolade! Lot massen berre stå halve tida i mikroen, så den forblei flytende når den blei avkjølt, deretter fylt i sjokoladehjerter. Innlegget gir nærmere beskrivelse av framgangsmetode.

Ingen tvil om at eg er inni en sjokolade & karamell periode – eg har fortsatt fleire tanker så det kommer meir framover 🙂
Håper det frister, legg gjerne igjen en kommantar om du prøver en av oppskriftene, eller om du lurer på noke! Tag også instagram med @lindastuhaug / så eg får med meg resultatene deres ?

Imorgen kommer oppskrift på min favorittpizza – med to ulike varianter til pizzabunn. Ingen av dei trenger heving, og det er berre å mikse sammen og spre over langpanna! Pizza, i likhet med vaniljefudge passer jo ypperlig til helga 🙂

Ha en fin kveld vidare, godtfolk ?

//sponsede linker

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

80 kommentarer

 1. Linda Marie Stuhaug

  Anonym: Den er grei!

 2. Linda Marie Stuhaug

  Silje: Begge deler ja 🙂

 3. Johanne

  Hei!:-) trenger det ikke være noen vaniljesmaktilsetning til vaniljefudgen? Typ vaniljestang?:) håper du kan svare, skal lage i helgen! 😀 stor klem!

 4. Linda Marie Stuhaug

  Johanne: Siden det ikkje står i oppskriften så trenger du ikkje det nei 😉 Men du kan selføgelig bruke det om du ønsker det, eg har ikkje gjort det og dei blir knallgode uten 🙂

 5. Hei! Super blogg du har, gleder meg til å prøve en god del av oppskriftene dine!! Men jeg lurer på om du har noen tips, for jeg har nemmelig lyst å lage lakris fudge. Har både tilgang på lakrisrotpulver og anis olje. er det noe i oppskriften til vaniljefudgen som jeg kan bytte ut med disse, eller tror du jeg kan ha lakrispulver + anis olje i i tillegg?

 6. Linda Marie Stuhaug

  Silje: Heisann Silje 🙂 Å lage lakris fudge er noke eg sjølv har tenkt på og har handla inn ingredienser til, så ei oppskrift på det vil komme, skal prøve før påske. Eg kan ikkje svare på korleis du kan gjere det før eg har prøvd sjølv, dessverre – for eg har ikkje tenkt det ut enda! Bra du skreiv denne kommentaren – eg kan kanskje prøve meg ikveld 🙂

 7. Hei! Først og fremst må jeg bare si; tusen takk! Har fulgt bloggen din et par måneder nå, og matgleden har blomstret siden! Har prøvd meg på mange (men fortsatt alt for få) av oppskriftene dine, og alt har falt i smak! Så tusen takk for at du inspirerer og kokkelerer, oppskriftene dine er nydelig! Men det jeg egentlig lurte på var hva slags temperatur man koker karamellmassen i dersom man ikke har mikro? Skal den bare stå på svak varme eller ganske høy varme?:)

 8. Linda Marie Stuhaug

  Juni: Heisann Juni, og tusen takk for hyggelige ord 🙂 Det setter eg virkelig pris på å høre! Eg ville valgt litt over middels varme på plata, og la blandinga småkoke mens du rører jevnlig og ofte 🙂 Lykke til, håper det smaker!

 9. Fast leser

  Har du funnet ut hva som er maksimal styrke på din mikro? 🙂

 10. Linda Marie Stuhaug

  Fast leser: Nei, eg har dessverre ikkje det. Eg finner ikkje ut korleis man finner ut av det på min mikro…

 11. Fast leser

  Ok, skjønner.. Da får jeg bare prøve meg frem med litt lavere styrke på min. De blir nemlig veldig gode, men jeg tror jeg tar de litt for tidlig ut av mikroen (5+3min med røring) så de får ikke den litt tørre fudgekonsistensen. De blir mer som litt myke karameller (fortsatt veldig gode, da!:) ). Kan nemlig ikke la de stå lenger på den styrken jeg har, for da har jeg erfart at de blir brent, hehe..

 12. Linda Marie Stuhaug

  Fast leser: Da må du la massen stå lengre i mikroen, ja. Står dei så lenge som dei skal, får dei en perfekt fudge-konsistens, akkurat som den man får kjøpt i smågodthylla 🙂 Følg nøye med underveis, og sjekk i massen kvart 20 sekund etter at du pleier å ta dei ut. Det er nok ikkje så masse meir som skal til før du får dei perfekte 🙂

 13. Hei! Mange bra oppskrifter her:) men når du seier her at ein skal sette mikroen på full guffe, så meiner du vel eigentleg ikkje FULL? (I så fall koker det over i dei fleste mikroar, har nokre venninner som også har opplevd dette.) Alle mikroar er ulike så det hadde vore fint om du kunne forklart korleis massen skal oppføre seg i mikroen: småkoke, fosskoke, ikkje koke..? Eg reknar eigentleg med at svaret er småkoke? Jaja takk for svar:)

 14. Linda Marie Stuhaug

  Oda: Heisann 🙂 Full guffe er jo varierande fra mikro til mikro som du skriver. Blandinga mi FOSSKOKER i bollen – og for at det då ikkje skal koke over er det viktig at bollen er stor nok. Da skal det ikkje vere noke problem, iallefall ikkje som eg har opplevd 🙂 man kan selølgelig justere ned varmen litt så det småkoker istedenfor! Lykke til 🙂

 15. Hei, Jeg forsøkte å lage disse nå. De har stått i fryseren i over 13 timer men har enda ikke blitt faste i formen. De er fortsatt klistret fast i silikonformene. Er det kanskje formene det er noe rart med?

 16. Linda Marie Stuhaug

  Ida: Heisann! Kva silikonformer bruker du? Mjuke og formbare? Det kan høres ut som massen har fått for lite koketid, det er alfa omega for at dei skal stivne… er dei ikkje stive i det heile tatt? Slik at du kan «røre» i massen med ei skei liksom?

 17. Hei! 🙂 Er visst ikke noe god på å lage mat eller godis i micro! Har prøvd to ganger nå…1.gang ble massen brent 😛 2.gang ble massen kornete når den stivnet… 🙁 Smaken er veldig god, men får ikke til konsistensen 🙂 Gir ikke opp, men kom gjerne med tips… 🙂

 18. Linda Marie Stuhaug

  Majken: Hm! Bruk litt svakare varme kanskje, og la heller massen stå litt lenger. Husk å røre etter noken minutter 🙂 Dei siste minuttane må man berre ta bollen ofte ut av mikroen for å finne den perfekte konsistens – da blir den iallefall ikkje brent heller! Lykke til neste gang – håper du får det til 🙂 Desse er fantastiske når dei blir laga riktig!

 19. Jeg har hatt massen i mikroen på «high» i hvertfall 20 minutter nå, og den er fortsatt som vann.. Blir ikke fast. Hva kan jeg ha gjort galt? Har fulgt oppskriften din, bortsett fra at jeg brukte 10 g. sukrin og 30 g sukrin gold.

 20. Linda Marie Stuhaug

  Kirsti: Du har nok ikkje gjort noke gale, du må berre la den stå enda lengre 🙂 Har du svak varme på mikroen din tar det lengre tid.

 21. Margrethe

  Jeg prøvde denne for første gang i dag, og herregud! Du er et geni 😀

 22. Linda Marie Stuhaug

  Margrethe: Fantastisk Margrethe! Å vere geni kan eg leve med, hehe 😀 God helg!

 23. Sunniva

  Går det ann å bytte sukrin gold med sukrin+, eller ødelegger det konsistensen? Har bare sukrin og sukrin+, og helsekosten der jeg bor er alltid tomme for sukrin gold 🙁

 24. Om jeg vil bruke Walden Farms chocolate syrup, skal jeg bytte det ut med yaconsirupen eller må jeg ha sjokoladesirupen sammen med yaconsirupen?

 25. Linda Marie Stuhaug

  Anonym: Du vil nok ikkje få samme resultat med walden farms, men meiner du at du evt. vil bruke begge deler? Vil naturligvis anbefale yaconsirup, men du kan jo alltids prøve 🙂

 26. Linda Marie Stuhaug

  Sunniva: Du kan prøve, men eg er dessverre usikker på om konsistensen blir det samme med sukrin+. Kanskje du kan bruke 20 g sukrin og 10 g sukrin+, det blir nok bedre 🙂

 27. Anniken

  Kan man la de stivne i kjøleskapet i stedenfor frysen? Jeg har ikke frys for øyeblikket.

 28. Linda Marie Stuhaug

  Anniken: Ja, det går fint – men det tar lengre tid naturligvis 🙂

 29. Elisabeth

  Såå frustrerende at jeg ikke får denne oppskriften til!! Har kun klart det en gang når jeg laget jappen din. Jeg får ikke den tjukke sausen i mikroen. Når den er for tynn og jeg fortsetter så blir den mer grøt-aktig og kornete når jeg rører i den. I frysen blir den stein hard på noen områder og stivner ikke i det hele tatt på andre steder. Smaker jo at smaken er så god og vil så gjerne få det til men har prøvd med forskjellige styrker i mikroen og fulgt med hele tiden men får ikke den riktige konsistensen!!!! 🙁 tror jeg har prøvd 10 ganger nå!!!!!

  1. Kanskje du skal prøve med litt lavere temperatur i mikroen og røre oftere på slutten? Da vil den ikkje klumpe seg 🙂 Også røre GODT før du skal avkjøle den!