Bursdagsbarn & oppskrift på nydelig, sukkerfri ostekake!

… jada, eg gnir det inn! Man har trossalt berre bursdag en gang i året 😉
Idag fyller eg 20 år – og er ikkje lenger tenåring. Eg har ingen følelse av at eg har bursdag enda, men det kommer vell ut på dagen med gratulasjoner og Girls night out med mine beste jenter! Det er Fredag og eg tenkte det passa bra med oppskrift på ei nydelig kake no før helga – som blir årets bursdagskake her på bloggen! Den blei laga forrige helg og falt i smak hos heile gjengen – eg som trudde den blei aldeles så mislykka fordi eg i bunn og grunn skulle lage en heilt anna variant, nemlig bringebær-ostekaka. Sjokoladen svidde seg og alt gjekk i vasken, så da var det berre å improvisere med det man hadde i skap og skuffer. Det er definitivt ei av dei bedre kakene eg har laga, og kombinasjonen var så god ? Karamellaktig smak på bunnen, med friskt vaniljefyll og bær på toppen –

Eg har brukt dadler i bunnen som gir den gode, karamellaktige smaken. Dadler er søte i seg sjølv, og man trenger ikkje ekstra søtning. Det er desse som gjer heilt bunne komplett med smak og konsistens, og er en ostekake-bunn eg kommer til å bruke masse framover, og heller variere fyllet fra gang til gang. Ikkje vær skeptisk til dadler i baksten, og ikkje gjer deg opp ei meining før du faktisk har prøvd 😉 Du kommer til å bli overraska! Pssst: anbefaler å bruke store, ferske dadler i lausvekt. Dadlene i pakker er ikkje like søte, saftige eller gode.

Ostekake- karamellbunn
1,5 dl havregryn
1 dl mandler, eller anna type nøtter
7-8 store dadler, husk å fjerne stein
30-40 g smelta smør

Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor til en jevnere masse. Kjenn på blandinga om den går an å forme, visst den er litt tørr må du ha litt meir smør eller en skvett vatn. Trykk bunnen ut i bakepapirkledd form, passer til rund kakeform 22 cm diameter.

Friskt vaniljefyll
3 dl melk, eg brukte ekstra lett
1 boks, 300 g mager kesam, kan og bruke gresk yoghurt
100 g philadelphia, eg brukte light
3-4 ss sukrin+, eller anna tilsvarande søtning for 6-8 ss sukker
1 vaniljestang
1 ts ekte vaniljepulver, evt. en ekstra vaniljestang
6 plater gelatin
Safta fra 1 sitron

? Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene. Ha både frøene og stanga i en kjele sammen med melk og sukrin+. Kok opp på svak varme.
? Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vatn i minst 5 minutter. Knip ut vatnet, smelt i den varme melkeblandinga (ta ut vaniljestanga)
? I en bolle for seg mikser du sammen mager kesam, philadelphia, ekte vaniljepulver, safta fra 1 sitron.
? Avkjøl melkeblandinga litt før du blander alt sammen i en bolle. Smak på den om du evt. ønsker den søtere eller friskere – og juster etter behov med søtning eller meir sitronsaft. Hell over kakebunnen.
? Sett kaka kjølig noken timer så den stivner. Oppbevar i kjøleskap, og pynt før servering 🙂

1

Eg valgte å pynte med friske bær og brente mandler. Pynt som du ønsker – gjerne med gelelokk om du foretrekker det 🙂 Som dere kanskje ser på bildene så blei ikkje kaka så veldig høg – så du kan evt. justere opp fyllet litt om du ønsker ei høgere ostekake. Det kommer jo også an på formen du skal bruke, eg brukte hjerteform som tilsvarer rund kakeform, 22 cm diameter.



Håper det frister! Ei kake som vil passe til alle i forskjellige aldre – om man liker ostekake så klart 🙂 Pluss for at den er sukkerfri og glutenfri i tillegg! Du kan selfølgelig lage eit anna fyll også, som bringebærfyllet, eller smaktilsette på en anna måte. Men bunnen MÅ dere berre prøve dere på… mmm ?

Ha en fin Fredag og god helg!

//sponsede produkter

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

48 kommentarer

  1. Bo nytt

    Åå, favorittkaken min! Naaam 😀

  2. treningoglykke

    Gratulerer så masse med dagen! Kos deg masse :))) Og kaka så skikkelig god ut!!

  3. Nam,nam, den så utrolig god ut! Ønsker deg en riktig god helg 🙂 Klem fra Engla

  4. Kristin

    Gratulerer så mye med dagen, Linda ^^

  5. Kaisa Elise

    Gratulerer så mye med dagen 😀 ha en fantastisk bursdag !!

  6. Gratulerer med dagen, Linda! Håper den blir superbra! Må definitivt lage den kaken i helgen, så supergod ut!

  7. Maria Kolby Sonstad

    Så nydelig den så ut! Den skal jeg nok bake til min egen bursdag, tihi. Gratulerer så mye med dagen fine deg, håper den blir super! 😀

  8. Julie @ WolfItDown

    Denne kaken ser helt fantastisk ut frøken, og gratulerer såååå masse med dagen! Stor klem fra over dammen 😀 xx

  9. Jeanette

    Gratulerer så mye med dagen 😀 <3

  10. cathrinehenriksen

    Gratulerer med dagen , ønsker deg en super bursdag 🙂 Hærlig kake 🙂 Mmmmm!

  11. Gratulerer så mye med dagen, håper du har og får en kjempefin feiring! 🙂 gleder meg til å prøve bolleoppskrifta på søndag 🙂

  12. Supert at du skriver mengden «vanlig» sukker i tillegg, slik at vi kan benytte andre typer sukkererstadning også! Fantastisk 😀 Og gratulerer med dagen ja, håper du koser deg masse i kveld 🙂

  13. Lovelylillers sunne oppskrifter

    Gratulerer med bursdagen! Håper du får en fin feiring og koser deg masse :*

  14. Lene Mari

    Wow! Det så helt fantastisk ut!

  15. Linda Marie Stuhaug

    Lene Mari: Tusen takk Lene! Eg skal lage kaka på nytt i helga – håper den faller i smak hos slekta også 🙂

  16. Linda Marie Stuhaug

    Lovelylillers sunne oppskrifte: Tusen, tusen takk 🙂 Det skal eg definitivt <3

  17. Linda Marie Stuhaug

    Monika: Det er heilt sant! Kjekt med en slik tilbakemelding 🙂 Tusen takk, det skal eg så absolutt 😀

  18. Linda Marie Stuhaug

    Andrea: Tusen takk, Andrea! Håper bollene faller i smak <3

  19. Linda Marie Stuhaug

    cathrinehenriksen: Tusen takk, Cathrine 🙂 Håper du får en fin Fredagskveld <3

  20. Linda Marie Stuhaug

    Jeanette: Tusentakk, Jeanette 🙂 <3

  21. Linda Marie Stuhaug

    Julie @ WolfItDown: Takk Julie! Stor klem tilbake 🙂

  22. Linda Marie Stuhaug

    Maria Kolby Sonstad: Så kjekt å høre, takk for kompliment og bursdagshilsen 😀

  23. Linda Marie Stuhaug

    Elise: Takk Elise! Kaka er allerede en favoritt, og skal lages på nytt til bursdagsfeiring med slekta på Søndag 😀

  24. Linda Marie Stuhaug

    Kaisa Elise: TusenTusen takk 🙂

  25. Linda Marie Stuhaug

    Kristin: Tusen hjertelig, Kristin 🙂

  26. Linda Marie Stuhaug

    Engla: Takk for det, Engla 🙂 God helg til deg også!

  27. Linda Marie Stuhaug

    treningoglykke: Tusen takk! Kaka er SÅ god, gleder meg allerede til å lage på nytt Søndag 🙂

  28. Linda Marie Stuhaug

    Bo nytt: Ostekake er godt det ja 🙂

  29. Gratulerer kjempemasse med dagen:) Håper du får en flott dag:) Bursdagskaken din ser kjempegod, må nok prøve den en gang:) Liker egentlig ikke dadler, men har tro på at det kan bli godt i denne sammenhengen:) Ha en super bursdag:)

  30. Gratulera med dagen, Linda!! 😀 håper du har ein fantastisk dag! Du er min største inspirasjon og eg sjekker bloggen din for nye oppskrifter fleire ganger om dagen! 🙂 No skal eg lage fudge karamellane dine – eg er heilt hekta! Stå på vidare, du er fantastisk <3

  31. Sunnere hverdag

    Gratulerer så masse med dagen! 😀 <3 Kos deg masse!! Og den ostekaka så nydelig ut 🙂

  32. Hei! Gratulere med dagen! Jeg bare lurte på noe, jeg skal til storinnkjøp av sukrin, og sukrin+, men hvor er det billigst og kjøpe? Jeg lurte på og kjøpe på Iherb, men der er det kun stevia, men går det ann og bruke det? 🙂

  33. Karoline

    Gratulerer så masse med dagen! 🙂 Utrulig fin kake!

  34. momoiro-chan (@jannemnaess)

    Gratulerer med dagen! Velkommen til 20-årene! Så mye som du har oppnådd allerede er jeg sikker på at du kommer til å nå langt! Håper du har feiret etter alle kunstens regler 😀

  35. Fit and Happy

    gratulerer med dagen som var 🙂

  36. Startet å lese bloggen din i dag og du har allerede gitt meg SÅ STOR inspirasjon! Fortsett det gode arbeidet:-) du er en sann engel for oss som prøver å spise sunnere.

  37. Linda Marie Stuhaug

    Vilde: Tusen takk, Vilde – så utrulig hyggelig å høre! Det er akkurat matglede og sunnhet eg ønsker å spre med bloggen min 🙂 Ha en fin dag!

  38. Linda Marie Stuhaug

    Fit and Happy: Tusen takk 🙂

  39. Linda Marie Stuhaug

    momoiro: Tusen hjertelig, Janne 😀 Dagen i går blei feira med hæla i taket, en kveld eg kommer til å leve lenge på 😉 Godt det er sjelden eg rører alkohol, for dagen idag er ikkje fullt så kjekk, haha 🙂 Ja, det er godt å tenke på at eg fortsatt er ung og har heile livet forran meg, spent på kva dei neste årene bringer!

  40. Linda Marie Stuhaug

    Karoline: Takk, Karoline 🙂

  41. Linda Marie Stuhaug

    Tonje: Takk Tonje! 🙂 Sukrin er billigest på Iherb trur eg, men sukrin+ får du kun på http://www.funksjonellmat.no. Du kan jo kjøpe sukrin og stevia kvar for seg, men det blir ikkje heilt det samme, for i sukrin+ er det blant anna smelta sammen. Men eg anbefaler faktisk sukrin+ og heller sukringold/sukrinmelis forran sukrin om du kun skal ha to forskjellige typer. Sukrin gir en kjølende/bitter ettersmak og egner seg ikkje aleine i bakst, desserter pga. det 😉 Tenkte berre å informere om det, for det er mange som spørr i bloggen om dei kan bruke kun sukrin som erstatning for anna søtning, men det vil gi ett dårligere resultat.. No blei det masse fjas rundt spørsmålet her, men håper det var litt til hjelp 🙂

  42. Linda Marie Stuhaug

    Sunnere hverdag: Tusentusen takk 😀 Hadde ei kanonfeiring, det merkes på formen idag, hehe 😉

  43. Linda Marie Stuhaug

    Sigrid: Tusen takk Sigrid, for en hyggelig bursdagshilsen å få <3 Sånne tilbakemeldinger gleder meg så enormt, og gir meg masse motivasjon til å fortsette! Ha en stålende dag 🙂

  44. Linda Marie Stuhaug

    Siv: Tusen takk, Siv! 🙂 Når dadlene kommer i denne sammenheng kjenner man ikkje smaken. Det gir berre en god søtsmak og konsistens! Virkelig godt 🙂

  45. Iris Taklo

    sv: Ja, om det var 😀 Ha en herlig lørdag du også!

  46. Eli-Birgithe Kristiansen

    Å, nam den så god ut!

  47. Linda Marie Stuhaug

    Iris Taklo: Takk for det 🙂

  48. Linda Marie Stuhaug

    Eli: Nydelig 🙂