Sukkerfri og fiberrike skuleboller

Sukkerfrie skuleboller?
Fiberrike – på samme måte som grovbrød?
Mektig og mettande?
Luftige og smakfulle?
Smaker som ekte tradisjonell bakst?
Med en ekte, fyldig vaniljekrem i midten?
Melisglasur og dryss av kokos?

Jatakk!

Oppskrifta er er den samme som dei sukkerfrie og fiberrike fastelavensbollene eg lagde til fastelaven – som også blei publisert oppskrift på fitnessbloggen. Den nådde ut til mange, og eg fekk veldig mange gode tilbakemeldinger på dei. Det var jo ingen tvil om at eg måtte lage samme variant i skuleboller, som også blei veldig gode 🙂

Sunnere skuleboller, 7-8 stk
35 g smelta smør
1 dl melk
1/2 pakke tørrgjør
2 ss sukin+*
2ss sukringold*
1/2 ts kardemomme
90 g mager kesam
4 ss fiberfin*
Kveitemjøl til riktig konsitens*

Smelt smør, og bland deretter inn melka. La det bli ca. 40 grader (det kan du sjekke blant anna ved å ta den dråpe på innsiden av handleddet. Du skal ikkje kjenne dråpen er verken kald eller varm, da er temperaturen riktig). Visp inn tørrgjær så det løyser seg opp i melkeblandinga, deretter sukrin gold, sukrin+, kardemomme og mager kesam. Visp inn fiberfin og juster deiga med kveitemjøl til du får en deig som ikkje klistrer eller kleber. Sett til heving i bakebolle med handduk over på lunt sted 30-60 minutter. I mellomtida kan du lage vaniljekrem!

Sett ovnen på 200 grader. Form boller av deigen, og la dei etterheve på bakeplata i 45-60 minutter. Lag ett stort rom i midten av bollen som du fyller med masse vaniljekrem. Pensle deretter med egg – og steik midt i ovnen til dei er gylne.


Til informasjon så heva ikkje bollene så masse før dei kom i ovnen, på samme måte som den tradsjonelle baksten. Men i ovnen derimot, då blei dei luftige og heva.

* Du kan bruke den søtningen du foretrekker, men helst ikkje kun sukrin. Bland gjerne to ulike som tilsvarer 6 ss sukker. Bollene er med kveitemjøl, men eg har brukt fiberfin som er «usynlig fiber» som gjer baksten sunnere uten at det endrer på smak eller konsistens. Fiberfin er glutenfritt, bidrar til jevnere blodsukker, øker metthetsfølelsen, godt for fordøyelsen. Eg lagde dei også med speltmjøl istedenfor kveitemjøl for å sjå korleis resultatet blei, då blei bollane meir kompakte og ikkje like luftige, sånn at dere veit det. Du kan erstatte fiberfin med kveitemjøl, eller du kan evt. prøve deg fram med andre mjøltyper som kan gi bra resultat. Blant anna er det fleire som har prøvd med fibra fullkornsmjøl som har blitt vellykka resultat.

Sukkerfri vaniljekrem
5 dl valgfri melk, eg brukte ekstra lett
40 g sukrin+, evt. dobbel mengde sukrinmelis
1-2 vaniljestenger
40 g maisenna (bruk 20 g for vaniljesaus)
3 eggeplommer

– Varm opp melk sammen med sukrin+ og vaniljestangen. Vaniljestangen må du dele på langst og skrape ut frøene på, så tar du både frø og stang i melkeblandingen. Varm opp til kokepunktet og la blandinga trekke ut smak.
– I en bolle for seg mikser du sammen maisenna med eggeplommer. Visp inn ca. halvparten av melkeblandinga i denne bollen så det blir klumpfritt.
– Ta ut vaniljestengene av melkeblandinga. Hell deretter alt tilbake i kjelen, og varm langsomt opp til kokepunktet.
– Rør godt heile tida. Når blandinga når kokepunktet, begynner den å tjukne. Etter noken sekunder kokende trekker du panna til side. Avkjøl, og rør evt. inn ett par ss gresk yoghurt/kesam, men helst ikkje om du skal bruke oppskriften til skuldebollane.

Sukkerfri vaniljekrem / vaniljesaus passer til andre typer kaker eller desserter også. Prøv med fruktsalat, over sjokolademousse, sjokoladepudding, som fyll i kaker – som sukkerfri blåbær smuldrepai – eller muffins, gelê – generelt der det passer. Oppskriften gir en fyldig og ekte smak av vanilje!

God Fredag og god helg då, alle sammen! Måtte den bli fantastisk 🙂


//sponsede lenker

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

65 kommentarer

 1. Linda Marie Stuhaug

  MM: Melisglasuren er sukrinmelis blanda med vatn 🙂 Bruk ikkje vanlig sukrin, det vil gi eit meir kompakt resultat. Vanlig sukrin egner deg dårlig aleine i bakst, i tillegg gir det en falsk/isande ettersmak!

 2. Hei! Jeg er innom bloggen din hver dag, digger den! Har prøvd mye av det… Har bare et spørsmål, har du noe erfaring med å lage deigen som kalddeig over natten?

 3. Linda Marie Stuhaug

  Nora: Så hyggelig at du er innom her ofte 🙂 Eg har dessvere ingen erfaring med kaldheving på denne deiga… men det skal nok gå fint vil eg tru 🙂

 4. Hele oppskriften gir ca. 1500 kcal, så ca. 190 kcal per bolle 🙂 (Dette er dersom du bruker hele 2,5 (150g) hvetemel)

 5. Linda Marie Stuhaug

  Am: Mengden kveitemjøl stemmer nok ganske greit 🙂

 6. Æsj! Hadde skrevet mer! 🙁 Ville bare si at jeg har sammenlignet med bakeriet i Lom sin oppskrift på skoleboller, funnet på Tine sine sider (bare for nysgjerrighetens skyld): Disse (og jeg regner med mange andre benytter seg av ganske så lignende oppskrift) inneholder: ca. 463 kcal per bolle, som er ca. 170 g. Dine er ca. 140 g, så 30 g mindre, men også hele 273 kcal mindre! 🙂

 7. Linda Marie Stuhaug

  Am: Spennande å sammenligne med ekte vare! Ingen tvil om at man sparer både kalorier, fett, sukker, blodsukkerstigning og enda meir ved å lage sine egne boller i sunnere variant 🙂

 8. Birgitte-Louise Solvang

  Heia! Jeg lurer på om det går an å bruke jytte mel i stedet for fiberfin?

 9. Birgitte-Louise Solvang

  Heia! Jeg lurer på om det går an å bruke jytte mel i stedet for fiberfin?

 10. Linda Marie Stuhaug

  Birgitte: Som det står i innlegget kan du mikse og trikse med andre meltyper 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  Birgitte-Louise Solvang: Det går sikkert fint 😉

 12. Hei:) Takk for en flott og inspirerende blogg! Jeg lurte bare på om hvor man får kjøpt fiberfin og fibramel?

 13. Linda Marie Stuhaug

  SiwH: Fiberfin får du via linken eller helsekotbutikk, fibramel får du på dagligvarebutikk 🙂 Ta gjerne en titt på den nye bolleoppskrifta mi som er hakket bedre enn denne! Fastelavensbollene eg la ut forrige veke kan fint brukes som skuleboller 🙂

 14. Karina Olsen

  Disse var kjempe gode! Aldri laget boller som har hevet så fint som disse, ble kjempe luftige allerede etter første heving. Denne oppskriften skal virkelig skrives opp 🙂

 15. Linda Marie Stuhaug

  Karina Olsen: Så kjekt å lese Karina! Fantastisk at dei falt i smak hos deg 🙂