Sukkerfri og fiberrike skuleboller

Sukkerfrie skuleboller?
Fiberrike – på samme måte som grovbrød?
Mektig og mettande?
Luftige og smakfulle?
Smaker som ekte tradisjonell bakst?
Med en ekte, fyldig vaniljekrem i midten?
Melisglasur og dryss av kokos?

Jatakk!

Oppskrifta er er den samme som dei sukkerfrie og fiberrike fastelavensbollene eg lagde til fastelaven – som også blei publisert oppskrift på fitnessbloggen. Den nådde ut til mange, og eg fekk veldig mange gode tilbakemeldinger på dei. Det var jo ingen tvil om at eg måtte lage samme variant i skuleboller, som også blei veldig gode 🙂

Sunnere skuleboller, 7-8 stk
35 g smelta smør
1 dl melk
1/2 pakke tørrgjør
2 ss sukin+*
2ss sukringold*
1/2 ts kardemomme
90 g mager kesam
4 ss fiberfin*
Kveitemjøl til riktig konsitens*

Smelt smør, og bland deretter inn melka. La det bli ca. 40 grader (det kan du sjekke blant anna ved å ta den dråpe på innsiden av handleddet. Du skal ikkje kjenne dråpen er verken kald eller varm, da er temperaturen riktig). Visp inn tørrgjær så det løyser seg opp i melkeblandinga, deretter sukrin gold, sukrin+, kardemomme og mager kesam. Visp inn fiberfin og juster deiga med kveitemjøl til du får en deig som ikkje klistrer eller kleber. Sett til heving i bakebolle med handduk over på lunt sted 30-60 minutter. I mellomtida kan du lage vaniljekrem!

Sett ovnen på 200 grader. Form boller av deigen, og la dei etterheve på bakeplata i 45-60 minutter. Lag ett stort rom i midten av bollen som du fyller med masse vaniljekrem. Pensle deretter med egg – og steik midt i ovnen til dei er gylne.


Til informasjon så heva ikkje bollene så masse før dei kom i ovnen, på samme måte som den tradsjonelle baksten. Men i ovnen derimot, då blei dei luftige og heva.

* Du kan bruke den søtningen du foretrekker, men helst ikkje kun sukrin. Bland gjerne to ulike som tilsvarer 6 ss sukker. Bollene er med kveitemjøl, men eg har brukt fiberfin som er «usynlig fiber» som gjer baksten sunnere uten at det endrer på smak eller konsistens. Fiberfin er glutenfritt, bidrar til jevnere blodsukker, øker metthetsfølelsen, godt for fordøyelsen. Eg lagde dei også med speltmjøl istedenfor kveitemjøl for å sjå korleis resultatet blei, då blei bollane meir kompakte og ikkje like luftige, sånn at dere veit det. Du kan erstatte fiberfin med kveitemjøl, eller du kan evt. prøve deg fram med andre mjøltyper som kan gi bra resultat. Blant anna er det fleire som har prøvd med fibra fullkornsmjøl som har blitt vellykka resultat.

Sukkerfri vaniljekrem
5 dl valgfri melk, eg brukte ekstra lett
40 g sukrin+, evt. dobbel mengde sukrinmelis
1-2 vaniljestenger
40 g maisenna (bruk 20 g for vaniljesaus)
3 eggeplommer

– Varm opp melk sammen med sukrin+ og vaniljestangen. Vaniljestangen må du dele på langst og skrape ut frøene på, så tar du både frø og stang i melkeblandingen. Varm opp til kokepunktet og la blandinga trekke ut smak.
– I en bolle for seg mikser du sammen maisenna med eggeplommer. Visp inn ca. halvparten av melkeblandinga i denne bollen så det blir klumpfritt.
– Ta ut vaniljestengene av melkeblandinga. Hell deretter alt tilbake i kjelen, og varm langsomt opp til kokepunktet.
– Rør godt heile tida. Når blandinga når kokepunktet, begynner den å tjukne. Etter noken sekunder kokende trekker du panna til side. Avkjøl, og rør evt. inn ett par ss gresk yoghurt/kesam, men helst ikkje om du skal bruke oppskriften til skuldebollane.

Sukkerfri vaniljekrem / vaniljesaus passer til andre typer kaker eller desserter også. Prøv med fruktsalat, over sjokolademousse, sjokoladepudding, som fyll i kaker – som sukkerfri blåbær smuldrepai – eller muffins, gelê – generelt der det passer. Oppskriften gir en fyldig og ekte smak av vanilje!

God Fredag og god helg då, alle sammen! Måtte den bli fantastisk 🙂


//sponsede lenker

65 kommentarer

 1. De så utrolig gode ut:)

 2. Nam!! Ha en deilig helg 🙂

 3. Camilla

  Nam 🙂

 4. Anette Liljedal

  Disse er fantastiske !! ?

 5. Kaisa Elise

  Nam 🙂

 6. Åå! Det så godt ut! Men jeg lurte på, hva er grunnen til at man ikke burde bruke bare sukrin?

 7. Nam!! Vet du næringsinnholdet? Kcal?:))

 8. Lovelylillers sunne oppskrifter

  Så himmelske ut 😀

 9. Sunnere hverdag

  Disse så helt fantastiske ut! 🙂 Håper du får en kjempefin helg 😀

 10. Linda Marie Stuhaug

  Sunnere hverdag: Dei er knallgode – det er ingen tvil om 😀 God helg vidare til deg 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  Lovelylillers sunne oppskrifte: Heilt nydelige 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  Nina: Nei, dessverre 😉 Eg tok ikkje mål på mjølet og veit då ikkje næringsinnholdet..

 13. Linda Marie Stuhaug

  Hanna: Sukrin gir en falsk, isende/kjølende ettersmak som ikkje er noke godt. Det gir også generelt dårligere bakeresultat fordu det tynger veldig, da vil muligens ikkje bollene heve 😉 Eg bruker sjelden sukrin, og visst eg først bruker det så alltid i en kombinasjon 🙂

 14. Linda Marie Stuhaug

  Kaisa Elise: Absolutt 🙂

 15. Linda Marie Stuhaug

  Anette Liljedal: Så hyggelig å høre, Anette 😀

 16. Linda Marie Stuhaug

  Camilla: Så gode 🙂

 17. Linda Marie Stuhaug

  Line H: Takk det samme til deg, Line 😀

 18. Linda Marie Stuhaug

  Myiie: Det er dei absolutt – og det er eg ikkje aleine om å synes 😀

 19. Jeg laget disse i dag, og de ble ganske gode selv om jeg brukte for varm væske så de ikke hevet og ble ganske tunge. Hadde ikke sukrinmelis så de ble uten glasur, men de var gode likevel. Erythritol som man får kjøpt på iHerb, er det det samme som vanlig Sukrin? Tenkte å kanskje bestille det neste gang jeg handler der. Lurer på om det er greit at jeg legger ut oppskriften på bloggen min hvis jeg bruker egne bilder og linker til din blogg?

 20. Linda Marie Stuhaug

  Thea Cristina: Såpass! Kva slags søtning brukte du? Bra bollene falt i smak uansett då 🙂 Det stemmer, erythirol er samme som sukrin. Selfølgelig kan du det, det er berre hyggelig! Ha en fin Søndag videre 🙂

 21. Elisabeth

  Hei, Jeg tenker å bruke denne deigen til å lage altslags boller (sjokoladeboller, rosinboller, osv osv), men jeg lurte på om det går greit å fryse tror du? Blir det som om å ha fryst også tint en vanlig bolle? Tusen takk! Er en ny leser hos deg, men jeg kommer til å bli en fast! Elsker å prøve ut nye og sunnere ting 🙂

 22. Linda Marie Stuhaug

  Elisabeth: Det går an å lage alle slags typer boller med denne oppskriften ja – og dei kan fint fryses! Det blir som å tine vanlige boller 🙂 Anbefaler å varme dei litt først, så blir dei som ferske 😉 Tusen takk Elisabeth – håper eg ka fortsette å inspirere deg 🙂

 23. Synnøve Ulseth

  Tusen takk for oppskriften! Du gjorde påsken mye mer koselig for enkelte her i huset 🙂 Sneik meg opp tidlig for å teste disse i dag (er hjemme hos foreldrene på påskeferie). Mamma har glutenallergi og har egentlig bare spist kjøpte bakvarer siden hun fikk allergien i 96. Da hun våknet av lukten av nystekte bakvarer og fikk vite at det var skolebrød hun kunne spise ble hun overlykkelig. Jeg gjorde noen endringer i oppskriften. Jeg gikk tom for fiberfin, så det ble bare 2 ss av det men hadde oppi 2 store scoops med bakeprotein i tillegg. I stede for hvetemel brukte jeg glutenfri fibermix fra semper. Jeg hadde heller ikke vaniljestang men bare pulver, så fyllet ble grått og ikke gult, men det smakte godt fordi.

 24. Linda Marie Stuhaug

  Synnøve Ulseth: Så hyggelig å høre at eg gjorde påsken koseligere for dere, tusen takk Synnøve! Veldig kjekt å vere til inspirasjon med oppskrift på skuleboller som også mammaen din kan spise 🙂 Har sjølv laga vaniljefyll med pulver, og det er sant at det blir meir grått enn gult. Smaken er god, men det ser jo ikkje så delikat ut – så vaniljestang blir mest brukt her i hus! God påske til deg og dine 🙂

 25. Hei 🙂 kan man bruke fiberhusk i stedet for fiberfin? (Vet ikke hva fiberfin er, men er det noe lunde det samme som fiberhusk?)

 26. Linda Marie Stuhaug

  Navn: Nei, fiberhusk og fiberfin er ikkje det samme, og kan ikkje byttes om kvarandre. Du kan bytte fiberfin med anna tørrvare, gjerne meir kveitemjøl 🙂

 27. De så gode ut, takk for et sunnere alternativ til disse lekkerbiskenene 🙂

 28. Linda Marie Stuhaug

  Sølvi: Så absolutt 🙂

 29. Linda Marie Stuhaug

  Sølvi: Og versegod! Kjempekjekt å inspirere 🙂

 30. Mari Lintveit

  Hei Linda Marie 🙂 Har begynt å følge bloggen din de siste månedene, og tusen takk for alle inspirerende , sunne og fristende oppskrifter ! Jeg har allerede laget skolebollene dine og de var kjempe gode , men har et par spm: -Kan man bytte ut hvetemel med et annet type mel eks mandelmel? (Har en venninne på lavkarbo og vil gjerne at hun også skal få smake ) Er det andre melsorter som evt passer bedre? – Har kjøpt ekte økologisk vaniljepulver på helsekost, kan man erstatte vaniljestangen i kremen med vaniljepulver? Hilsen Mari

 31. Linda Marie Stuhaug

  Mari Lintveit: Heisann Mari 🙂 Tusen takk for hyggelige ord, det setter eg pris på! – når det gjelder meltype til skulebollene så må du nesten berre prøve deg fram. Eg trur ikkje KUN mandelmel vil gi boller med godt og luftig resultat… eg har kun prøvd med spelt og kveite, og spelt gjorde bollene tunge. – Du kan erstatte vaniljestang med vaniljepulver ja – men vanljestang gir ett meir ekte resultat med den fyldige vanljesmaken. Vaniljepulver vil også gjere vaniljekremen litt «uggen» i fargen, men den smaker godt då også altså 🙂 Håper det var til hjelp! Berre å spørre om du lurer på noke meir 🙂

 32. cathrine

  er det mulig å lage disse glutenfrie? 🙂

 33. Linda Marie Stuhaug

  cathrine: Eg har ikkje nok erfaring med glutenfritt mel til å vite korleis det fungerer i bakst. Du kan absolutt prøve 🙂

 34. Hei Linda! Eg laga bollene ikveld, og brukte havremel istedenfor for kveitemjøl. Smaka overraskande godt, men heva ikkje noke særleg. Bruke du kun fiberfin i oppskrifta, eller bruke du det alltid i kombinasjon med aen tørrvare?

 35. Linda Marie Stuhaug

  Lena: Eg brukte oppskrifta som står i innlegget, en kombinasjon mellom fiberfin og kveitemjøl. Bollane vil naturligvis ikkje heve noke særlig med kun havremel som tørrvare 😉 Fiberfin bruker eg alltid i en kombinasjon 🙂

 36. Hei, Jeg kan ikke spise gjær, kan jeg bytte ut gjøren med bakepulver eller natron? Evt hvor mye er bytte regelen?

 37. Linda Marie Stuhaug

  Lene: Hei 🙂 Eg trur ikkje bakepulver/natron vil fungere optimalt i denne oppskrifta, dessverre.. Du kan jo prøve, men eg kjenner heller ikkje til bytteregelen!

 38. Dette er jo helt håpløst. Jeg mener du bør finne deg noe annet å drive på med… Ta deg en bolle

 39. Linda Marie Stuhaug

  Lone: Haha! Måtte nesten smile litt no eg altså 😉 Bolle hadde no våre godt då

 40. Hei, vet du om det fungerer det med laktosefri melk?

 41. Linda Marie Stuhaug

  Linda: Ja, det gjer det 🙂

 42. Hei:) Tenkte å lage disse bollene i dag, men vet du hvor mye kcal det er i en bolle ca? 🙂 Du er en stor inspirasjon! Klem og god onsdag 🙂

 43. Linda Marie Stuhaug

  Marthe: Hei! Nei, det veit eg ikkje – teller ikkje kalorier. Håper bollene smaker 🙂

 44. Charlotte

  Hei! Kan jeg bruke kun sukrin gold? Og bytte ut mager keaam med gresk youghurt? Du har mange fine oppskrifter her, elsker muslien din:))

 45. Linda Marie Stuhaug

  Charlotte: Heisann 🙂 Ja, det skal gå greit å bruke kun sukrin gold og gresk yoghurt framfor kesam 🙂 Tusen takk – hyggelig å høre!

 46. Hei! Skal lage disse skulebollene i helgen, gleder meg til å prøve! 🙂 Har ikke så mye erfaring med sukring osv, men kan man bruke sukrin gold i vaniljekremen eller bør man bruke sukrin+/sukrinmelis? Dersom jeg har sukrunmelis med stevia, må jeg likevel ha det dobbelte av sukrin+? Har kun prøvd wokoppskriften din og den var himmelsk! Du er så inspirerende 🙂

 47. Linda Marie Stuhaug

  E: Heisann 🙂 Tusen takk for hyggelige ord! Det setter eg stor pris på 🙂 Sukrin+ er dobbelt så søtt som både sukrin gold og sukrinmelis m/stevia, så du kan godt bruke desse to i kombinasjon i vaniljekremen. Da må du naturligvis ha dobbelt så masse! Lykke til, håper bollene faller i smak hos deg 🙂

 48. har du en oppskrift på å lage boller/kanelsnurrer med den pakken med sunnere kakemix som er sukkerfri og glutenfri, du bruker inni mellom?:)

 49. Linda Marie Stuhaug

  Sara: Nei, det har eg ikkje. Har kun denne bolleoppskriften 🙂

 50. Hei, hva er melisglasuren på bildene av skolebollene laget av? Klarte ikke å se det i oppskriften. Og er det veldig stor forskjell på å bruke sukrin+ i forhold til den pakken som det bare står «sukrin» på, når man baker disse? 🙂

 51. Linda Marie Stuhaug

  MM: Melisglasuren er sukrinmelis blanda med vatn 🙂 Bruk ikkje vanlig sukrin, det vil gi eit meir kompakt resultat. Vanlig sukrin egner deg dårlig aleine i bakst, i tillegg gir det en falsk/isande ettersmak!

 52. Hei! Jeg er innom bloggen din hver dag, digger den! Har prøvd mye av det… Har bare et spørsmål, har du noe erfaring med å lage deigen som kalddeig over natten?

 53. Linda Marie Stuhaug

  Nora: Så hyggelig at du er innom her ofte 🙂 Eg har dessvere ingen erfaring med kaldheving på denne deiga… men det skal nok gå fint vil eg tru 🙂

 54. Hele oppskriften gir ca. 1500 kcal, så ca. 190 kcal per bolle 🙂 (Dette er dersom du bruker hele 2,5 (150g) hvetemel)

 55. Linda Marie Stuhaug

  Am: Mengden kveitemjøl stemmer nok ganske greit 🙂

 56. Æsj! Hadde skrevet mer! 🙁 Ville bare si at jeg har sammenlignet med bakeriet i Lom sin oppskrift på skoleboller, funnet på Tine sine sider (bare for nysgjerrighetens skyld): Disse (og jeg regner med mange andre benytter seg av ganske så lignende oppskrift) inneholder: ca. 463 kcal per bolle, som er ca. 170 g. Dine er ca. 140 g, så 30 g mindre, men også hele 273 kcal mindre! 🙂

 57. Linda Marie Stuhaug

  Am: Spennande å sammenligne med ekte vare! Ingen tvil om at man sparer både kalorier, fett, sukker, blodsukkerstigning og enda meir ved å lage sine egne boller i sunnere variant 🙂

 58. Birgitte-Louise Solvang

  Heia! Jeg lurer på om det går an å bruke jytte mel i stedet for fiberfin?

 59. Birgitte-Louise Solvang

  Heia! Jeg lurer på om det går an å bruke jytte mel i stedet for fiberfin?

 60. Linda Marie Stuhaug

  Birgitte: Som det står i innlegget kan du mikse og trikse med andre meltyper 🙂

 61. Linda Marie Stuhaug

  Birgitte-Louise Solvang: Det går sikkert fint 😉

 62. Hei:) Takk for en flott og inspirerende blogg! Jeg lurte bare på om hvor man får kjøpt fiberfin og fibramel?

 63. Linda Marie Stuhaug

  SiwH: Fiberfin får du via linken eller helsekotbutikk, fibramel får du på dagligvarebutikk 🙂 Ta gjerne en titt på den nye bolleoppskrifta mi som er hakket bedre enn denne! Fastelavensbollene eg la ut forrige veke kan fint brukes som skuleboller 🙂

 64. Karina Olsen

  Disse var kjempe gode! Aldri laget boller som har hevet så fint som disse, ble kjempe luftige allerede etter første heving. Denne oppskriften skal virkelig skrives opp 🙂

 65. Linda Marie Stuhaug

  Karina Olsen: Så kjekt å lese Karina! Fantastisk at dei falt i smak hos deg 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *