«Sjokado» – sunn og næringsrik sjokoladevariant!

Sjokado – ett ord eg fant på sjølv på bakgunn av ingrediensene, nemlig avokado og sjokolade!
Dette var noko eg lagde veldig masse før eg reiste til USA i høst, og eg forstår egentlig ikkje kvifor det ikkje ligger noko oppskrift på bloggen – men bedre seint enn aldri. Sjokado er en fyldig sjokoladekrem med avokado som hovedingrediens. Sjokadoen spiser eg helst som en egen sjokoladedessert, men eg har også brukt det som sjokoladepålegg til frukostpannekaker, vafler, glasur til kaker, topping på sukkerfri vaniljeis.

Mange synes gjerne det høres sært ut med avokado i en dessert, men avokadoen gir en utrulig fin konsistens som smelter bort i munnen: krema, men samtidig kompakt og fyldig. No elsker eg avokado og for min del er dette en fantastisk måte å få i seg litt meir fett i kvardagen på 🙂 Avokado er også en supersunn frukt, så dette er en næringsrik sjokoladekrem som kan nytes med den beste samvittighet, kvardag som helg! Den er også mektig og mettande, og sjokoladesuget blir metta med mange helsebringende effekter –

Gode grunner for å spise meir avokado:
Avokado er rik på den emunettede fettet som er sunt for hjerte og kolosterol. Det er også en kraftig antioksidantbombe: vitamin C, vitamin E og aminosyren glutation som beskytter kroppen mot frie radikaler som kan skade arvematerialet og kroppens celler. Avokadoen inneholder også det vannløselige B-vitaminet folat som er viktig for dannelsen av friske blodceller og normalt DNA. Som mange andre frukter og grønnsaker er avokadoen også rik på kalium, ett mineral som virker blodtrykksenkande og er med på å regulere vannbalansen i kroppen.

"Sjokado" – 1 stor eller 2 mindre porsjoner
1 moden avokado ~ ca 140 g innmat
20-25 g kakao ~ 4-5 ts
10 g sukrin gold* ~ 2 ts
20-25 g sukrnmelis* ~ 4-5 ts
En klype salt
Evt. 15 g proteinpulver sjokoladesmak, ikkje nødvendig
~
Tilleggsingrediens – en eller en konbinasjon av:
* 50- 60 g mager kesam / gresk yoghurt / fullfett kokosmelk / moden banan / philadelphia naturell / vaniljeyoghurt

*Du kan bruke den søtningen du har og foretrekker, men av av delene bør helst vere pulverisert som løyser seg opp i sjokadoen – steviadråper, steviapulver, splenda, tagatese osv. Sukrin gold gir en rund og fyldig smak som er veldig god, så det anbefales. Eg pleier å variere tilleggsingrediensen i sjokadoen, her er det mange muligheter. Alle naturelle eller vaniljeyoghurter kan brukes. Fullfett kokosmelk og philadelphia gir en meir fyldig konsistens som er veldig god, denne lager eg gjerne om eg skal bruke det som "pålegg" eller glasur på kaker, topping på pannekaker osv. Banan gjer den søtere, så reduser gjerne søtningsmengden litt.

Framgangsmetode
Mål opp ingrediensene og mos alt med en stavmikser, miksmaster, i blender eller foodprosessor så det blir en klumpfri, fyldig sjokoladekrem. Så enkelt er det! Hold gjerne litt igjen på kakaoen og søtningen, også kan du smake til så søt / sterk som du liker den.

Mulighetane er mange for å skape variasjoner i sjokadoen, alt etter kva tilleggsingrediens og søtning du bruker. Som det står ovenfor gir fullfett kokosmelk og philadelphia en meir fyldig konsistens, god som både pålegg, topping på pannekaker eller glasur på kaker. Yoghurtvarianter gir en litt mindre kompakt sjokado, slik som desserten bildene her viser. Du kan også droppe tilleggsingrediensen og heller bruke ekstra avodado. Ved å bruke en godt moden banan trenger man muligens ikkje ekstra søtning – om det er noken som ikkje har dette.


Du kan selføgelig toppe med det du ønsker! Frukt og bær, nøtter, revet sukkerfri sjokolade, sjokoladebiter for å nevne noke!

Sjokado på proteinpannekaker til frukost –

Mange gode grunner for å nyte denne gode sjokoladedesserten, eller toppe det på det man måtte ønske! Tørr du å prøve?

PS! HUSK GIVEAWAY I DETTE INNLEGGET 🙂

God helg alle sammen! Idag reiser eg til Bergen, og imorra sitter eg på flyet til Amadores. Åh som jenta gleder seg 🙂


//sponsede lenker

52 kommentarer

 1. www.MyRevolution.no

  WHAT ? Den må jeg prøve!! :))

 2. cathrinehenriksen

  God reise kjære deg :)) Og ønsker deg en fantastisk helg ! Super oppskrift var det å :))

 3. qaroline

  Sliter med å få i meg nok fett, så dette skal jeg prøve en dag! 😀 Hvordan holder den seg? Kan jeg lage MASSE og ha i en boks i kjøleskapet noen dager? Liker å lage klart ganske mye når jeg først står på kjøkkenet 😛

 4. Emilie-Therese

  Det så alt for godt ut!

 5. TONE JULSRUD

  Nam, så faktisk sykt godt ut! Må prøves 🙂

 6. Anette Liljedal

  Dette skal prøves i helgen ? God tur!:))

 7. Så helt fantastisk ut! 😀 men du kan ikke mene 25 ts med kakao? ;oo er ikke det sykt mye? Haha

 8. Umiddelbart høres avokado og sjokolade litt rart ut, men alt med sjokolade er verdt å prøve! 🙂

 9. Det så utrolig godt ut!

 10. Suzanne

  Ååå dette var godt:) har allerede testet det ut i dag på jentelunsj her hjemme:) knallgodt på vafflene dine:) Silje, det er nok 25 gram kakao tenker jeg, for ts-mål står jo rett etter:)

 11. Linda Marie Stuhaug

  Suzanne: Så hyggelig Suzanne 😀 gleder meg at det falt i smak! Stemmer at det er 25 g kakao, det har visst gått litt fort i svingane her 😉

 12. Linda Marie Stuhaug

  piml: Så fantastisk 🙂

 13. Linda Marie Stuhaug

  Elise: Ikkje sant? Det er virkelig verdt ett forsøk – eg er heilt hekta igjen 😀

 14. Linda Marie Stuhaug

  Silje: 25 g kakao selfølgelig, her har det jammen gått litt fort 😉 Takk for at du sa ifra – eg skal endre det med en gang 🙂

 15. Linda Marie Stuhaug

  Anette Liljedal: Håper det smaker Anette 🙂 Tusen takk!

 16. Linda Marie Stuhaug

  TONE JULSRUD: Gjer det – håper det faller i smak 😀

 17. Linda Marie Stuhaug

  Emilie: Det er veldig godt – prøv og bli overraska 😀

 18. Linda Marie Stuhaug

  qaroline: Der er vi to – så denne desserten passer da utmerket! Eg lagde opp dobbel porsjon som står ovenfor og lot den stå i lufttett boks i kjøleskapet 3 dager, den holdt seg vertfall fint så lenge 🙂 Godt mulig den holder seg lengre også. Håper det smaker 🙂

 19. Linda Marie Stuhaug

  cathrinehenriksen: Tusentakk Cathrine! God helg til deg <3

 20. Linda Marie Stuhaug

  http://www.MyRevolution.no: Oh yes! Håper det smaker 😀 eg er SÅ hekta!

 21. Dette så godt ut, skal teste det ut!:-D Når kommer forresten oppskriften på Oreo-kjeks?:-) veldig spent på denne!

 22. Linda Marie Stuhaug

  Linn: Eg lurer på om eg skal poste den imorra faktisk 🙂 Får sjå om eg får tid å skrive innlegget! Sjokadoen anbefales i mellomtida, mmm 😉

 23. cathrinehenriksen

  Takker søte deg <3

 24. I og med at du kommer med oppskrift på oreokjeks, tror du det hadde vært en mulighet å legge ut en oppskrift på 100% hjemmelaget oreokake? Har utrolig lyst å lage en sunn variant av den!

 25. janne helen

  Haha, det er så gøy at avokado kan brukes sånn! Det er litt det samme som å bruke kikerter/bønner i sjokoladekake, man klarer nesten ikke å tenke seg at det skal bli godt 🙂 Dette har jeg veldig lyst til å prøve, er kjempeglad i avokado (og sjokoladepålegg), så det er jo egentlig vinn/vinn 🙂

 26. Linda Marie Stuhaug

  janne helen: Ja, eg har bakt en del med bønner før, men det er ikkje før dei siste vekene eg har prøvd meg på å bake med kikerter. Det gir utrulig smakfulle, gode og ikje minst næringsrike resultat 🙂 Å kunne spise sjokoladevarianter som er sunne, smakfulle og fulle av næring er jo berre toppers 😀

 27. Linda Marie Stuhaug

  Tonje: You got me! Eg har den på lager skjønner du 😉 Oppskrifta må lages på nytt så eg er 100% sikker at det blir ett bra resultat – så kommer den på bloggen 🙂

 28. Linda Marie Stuhaug

  cathrinehenriksen: 🙂

 29. janne helen

  Prøvde meg på denne i kveld, og OI så mektig og god den var! Ble litt vel ivrig med kakaoen, så skal prøve meg på den en gang til med litt variasjon i mengden ingredienser. Men så kult at avokado kan brukes på denne måten altså. Takk for oppskrift! 😀

 30. Linda Marie Stuhaug

  janne helen: Ja, avokadoen gjer den ekstra mektig – men så næringsrik! Så kjekt å vere til inspirasjon 🙂 Det er kjekt å mikse og trikse litt med ingredienser sjølv også – resultatet blir som oftast best på «slump» 🙂

 31. Hei 🙂 Vil bare si at jeg elsker oppskriftene dine! Etter en venninne viste meg din blogg og alt det sunne, men utrolig gode du lage har jeg nesten ikke spist snop fra butikken en eneste gang:D Ville bare skryte litt av deg, du er kjempe flink!:) Ha en fin dag!:) hilsen Maria

 32. Linda Marie Stuhaug

  maria: Tusen hjertelig, Maria! Så hyggelig å høre – det setter eg så stor pris på 🙂 Håper eg kan inspirere deg og venninna di videre! Ha en super kveld, klem fra meg 🙂

 33. Har du prøvd å steike den? Går det an at det blir til en slags sjokoladefondant?

 34. Linda Marie Stuhaug

  Anette: Har eg ikkje tenkt på en gang! Men takk for tipset, det fikk eg absolutt lyst å prøve 🙂

 35. Takk for masse fin inspirasjon:-) denne var nydelig. Hva slags kakao bruker du? Bakekakao? raw fra helsekosten?

 36. Linda Marie Stuhaug

  Hilde: Takk for hyggelige ord, så kjekt 🙂 Eg bruker kun vanlig Regia kakao i alle oppskriftene mine!

 37. Kan man lage sjokado i forveien, og la det stå i kjøleskap over natta hvis man skal bruke det som glasur til kake? 🙂

 38. Linda Marie Stuhaug

  Inger: Jepp, det er ikkje noke problem 🙂

 39. Hadde gledet meg til denne, men det smakte jo veldig rart 🙁 Men da skal det sies at jeg bare brukte sukrin og ikke sukrin gold, og heller ikke sukrin melis da jeg ikke hadde det. Tror det er avokado smaken som sitter der og er litt bitter :p

 40. Linda Marie Stuhaug

  Ida: Som det står i innlegget burde du velge en pulverisert versjon, ellers blir ikkje sukrinen blanda inn skikkelig. Det er alfa omega for godt resultat 🙂

 41. kathrin

  jeg prøvde den i dag på vafler, men for min del ble det for mye avocadosmak :(… Ungene likte det ikke heller. Jeg har ikke lyst å gi opp siden dette er sunt, er det noe jeg kan gjøre for å få bort avocadosmaken. Jeg fulgte oppskriften, men kanskje mer kakao og søtning?? Eller noen andre ideer?

 42. Linda Marie Stuhaug

  kathrin: Hei! Kva tilleggsingrediens brukte du? Kan anbefale deg å bruke litt ekstra, for og så smake til med litt meir kakao og søtning 🙂

 43. kathrin

  mager kesam brukte jeg, men kan det være at den stod i kjøleskapet en halvtime? jeg syns den smakte bra når jeg laget den, men kanskje den må spises umiddelbart?

 44. kathrin

  jeg brukte mager kesam, kan det være at det stod for lenge før servering (sto 1/2 time)?

 45. Linda Marie Stuhaug

  kathrin: Det kan vere, eg har aldri tenkt over at smaken har endra seg når den har stått ei stund. Håoer den blir bedre neste gang – litt ekstra søtning, kakao og kesam gjer den kanskje bedre for deg 🙂

 46. Linda Marie Stuhaug

  kathrin: Svarte din forrige kommentar, denne blei vist som ulest for deg.

 47. Sunniva

  Jeg har blitt helt frelst av bloggen din! Sitter bare å kikker gjennom oppskrifter 😛 gleder meg til å prøve denne, blir nok et fint tilskudd på kveldsmaten! 😉 Lurer bare på om det kan være sant at hele oppskriften bare er ca. 350 kcal? Isåfall har jeg blitt dobbeltfrelst!

 48. Sunniva

  Hei! Må man bruke tillegssingrediens? Eller er det bare sånn man kan bruke om man vil?

 49. Linda Marie Stuhaug

  Sunniva: Nei, kun visst man vil 🙂

 50. Linda Marie Stuhaug

  Sunniva: Hei Sunniva! Så hyggelig at du har funne fram til bloggen min 🙂 Det kan fint stemme at oppskrifta inneholder rundt 350 kalorier ja – sunne og gode kalorier!

 51. Hei Linda. Da står det en boks med sjokado i kjøleskapet å venter på å bli prøvd ut etter trening i kveld. Om vi skal spise den som pålegg eller kos, det har vi ikke bestemt oss for enda 😉 Takk for oppskrift!

 52. Linda Marie Stuhaug

  Heidi: Hei Heidi! Håper sjokadoen falt i smak hos deg idag 🙂 Kjekt du legger igjen nokre ord! God helg til deg 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *