Hummus – sunt og næringsrikt middagstilbehør!

Hummus er en purê med kikerter som hovedingrediens. Hummus blir ofte brukt som tilbehør til middagen (gjerne erstatning for potet, ris, pasta, brød), som dip til grønnsaker, som fyll i wraps, til brød, på tapasbordet – mulighetane er mange. Eg er veldig glad i kikerter, men det var først forrige veke eg prøvde meg på hummus for første gang, og eg kan garantere at det blir masse laga framover! Noke så velsmakane og fantastisk godt, det høres gjerne overdrevet ut, men eg er faktisk frelst 🙂

Eg leste litt rundt på nett etter forskjellige hummus- oppskrifter, men eg blei egentlig ikkje så veldig klok på det, så eg slang sammen en egen variant. I mange oppskrifter blir det brukt urter, olje, tahini (som eg ikkje heilt veit kva er), natron, sesamfrø… Eg lagde rett og slett en veldig enkel og mager variant – for det første hadde eg ikkje noken av desse ingrediensene, for det andre så er eg ikkje noke fan av oljer i slike purêer. No skal det seiast at eg aldri har smakt hummus før, så det er godt mulig at smak og konsistens er annerledes i forhold til tradisjonelle versjoner. Men eg liker å vere litt utradisjonell, lage egne oppskrifer, og denne var veldig god i min og familiens gane – så oppskriften skal deles!

Mager og smakfull hummus, ca 2-3 porsjoner
1 boks kikerter, 250 g
1 fedd kvitløk
Safta fra 1/3 sitron
Litt salt og pepper
2 ss kesam, evt. rømme/gresk yoghurt/mager kesam
Vatn til passe konsistens

Framgangemetoden er latterlig enkel – skyll kikertene i kaldt vatn, ha i en foodprosessor sammen med resten av ingrediensene. Kjør til en jevn masse, og juster med vatn til du har fått den konsistensen du ønsker, eg brukte ca. 0,5- 1 dl, men eg liker at slike purêer er litt fyldige. Smak til med salt, pepper og eventuelt meir sitronsaft. Hummus kan stå noken dager i kjøleskapet.

Hummus på middagstallerken med grønnsaker og fiskekaker var veldig godt! Fiskekakene er juks dessverre, 80% fisk som man kjøper på butikken. Syns dei er veldig gode, men eg har ei oppskrift på fiskekaker som eg skal dele med dere! Eg er sikker på hummus er godt til alle typer kjøtt, eg skal vertfall prøve meg fram med dette som tilbehør til fleire middager.


… eller hummus som dip til grønnsaker. Sammen med gulerøtter var det veldig godt, men det passer nok med dei aller beste knaskegrønnsakene –


Kikerter er en svært næringsrik belgfrukt med både proteiner og karbohydrater. Kikerter har lav GI som er positivt i forhold til blodsukkerstigning og forebygging av diabetes. En god kilde til både kostfiber, jern, kalsium, sink, magnesium og folat. Svært sunn og billig supermat som bør spises meir av – hummus og ristede kikerter er to av mine siste oppskrifter med denne ingrediensen, men eg skal love at det kommer meir framover 🙂 Blant anna ei kakeoppskrift med kikerter som hovedingrediens, og en ny sjokoladekrem variant. Som eg skreiv ovenfor – eg liker å vere litt utradisjonell 😉

Kva er din favorittoppskirft med kikerter?
Del gjerne hummus-erfaringer også – kanskje du har ei super oppskrift å dele?
Eg tar vertfall hjertelig imot 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

31 kommentarer

  1. Signe Veronika

    Mmm, så godt ut! *romle i magen* 😉

  2. Ååh, herlig! Vanskelig å finne noe spennende og nytt man kan bruke som tilbehør, så perfekt 🙂

  3. Det så jo kjempegodt ut! Tenker jeg må prøve ut både denne og de ristede kikertene i løpet av uka 😉 Lagde speltlompelasagnen din i går, og den ble godt mottatt av alle, og blir nok å se på middagsbordet med jevne mellomrom fremover. Så creds skal du ha, for alle disse gode oppskriftene! Bra at noen våger å være litt utradisjonelle 😀

  4. cathrinehenriksen

    Har dessverre ingen oppskrift på kikkerter . Men nå har jeg fått svar på mysteriet hummus , alltid lurt på hva det var før, men nå vet jeg det , takker <3

  5. Lovelylillers sunne oppskrifter

    Elsker hummus 😀 Er skikkelig godt til alt mulig – gjerne indisk!

  6. Karina Dale

    Ej he nesten aldri smakt hummus før – og viss du seie du e frelst, so trur ej på det! Ditte skal prøvast 🙂

  7. Elsker kikerter og alle dens bruksområder! Kjempegreit å bruke i bakst, som rå kakedeig, som pannekaker og mye mye mer. Tahini er forresten sesampasta, rett og slett sesamfrø malt/kjørt til en løs masse – akkurat som nøttesmør. 🙂 Et must i hummus spør du meg! Har aldri brukt olje i hummus selv, brukte heller ikke tahini de første gangene jeg laget hummus, men nå bruker jeg det ofte. Tror ikke man kommer unna tahini hvis man skal lage hummus i ekte Midtøsten-stil. Lager ofte tahinidressing òg, det smaker ypperlig i lunsjboksen 🙂 Du kan også prøve tahini til falafler med hummus som tilbehør!

  8. Maria Kolby Sonstad

    Nam, det så godt ut! Det må prøves 😀 Forresten, har et spørsmål som ikke har noe med akkurat dette å gjøre, men jeg tenkte å lage meg lasagne til kvelds i dag, og i og med at jeg ikke kan bruke ost lurte jeg på om du har noe erfaring med egg i ovnen? Tenker evt å toppe det med det, men om det blir en grøtete og ekkel konsistens gidder jeg ikke det, heheh. Så har du noen gang prøvd det, og hvordan blir evt konsistensen da? 🙂

  9. Elsker Hummus..spesielt curryhummus med nanbrød. Har hørt at tahini er som peanøttsmør , men med sesam istedet for nøtter.

  10. Du burde virkelig prøve ut falafler også! «Kjøttkaker» lager av kikerter, nam!

  11. Åh, elska hummus. Sjøl bruka eg det som pålegg og som tilbehør:) Eg bruka dinna oppskrifta: 3 dl kikerter 1 lite fedd hvitløk 0,5 ts salt 4 ts lys tahini/olivenolje 4 ts sitronsaft 2 krm spiskummen 0,5 ts paprika 1 krm pepper

  12. Julie @ WolfItDown

    Elsker hummus! Har vært ihugga fan i sikkert fire år nå, siden jeg først oppdaget det 😀 Ovnsbakt paprika hummus er definitivt favoritten, men er mye som slår vanlig hummus med varmt pitabrød til, mmmmm 😀 x

  13. Kaisa Elise

    Så kjempe godt ut 🙂

  14. Linda Marie Stuhaug

    Kaisa Elise: Det er det absolutt!

  15. Linda Marie Stuhaug

    Julie @ WolfItDown: Eg fatter ikkje at eg ikkje har prøvd hummus før! Men, bedre seint enn aldri 🙂 Eg kommer nok til å spise det masse framover vertfall! Høres som som to nydelige kombinasjoner 🙂

  16. Linda Marie Stuhaug

    Renate: Takk for tips go oppskrift, Renate 😀 Tahini skal eg bruke neste gang, for det er så mange som anbefaler! Også ikkje minst spisskummin 😉 Blir spennande med litt ny vri på hummusen!

  17. Linda Marie Stuhaug

    Anne: Spennande! Det skal eg virkelig gjere, takk for tips 🙂

  18. Linda Marie Stuhaug

    Lisa: Curryhummus hørtes spennande ut 🙂 Har mange spennande vrier på hummusen som skal prøvast framover!

  19. Linda Marie Stuhaug

    Maria Kolby Sonstad: Takk for det Maria! Eg har nok lite erfaring med egg i ovnen på denne måten, så eg er ikkje heilt den riktige personen å spørre.. håper du finner en løsning på det 🙂

  20. Linda Marie Stuhaug

    Thea: Tusen takk for en utfyllande kommentar, Thea! Eg blei straks klokare på kva Tahini er for noke – har planer om å lage en heimelaga variant når eg kommer tilbake på kjøkkenet mitt 🙂 Mange spennande bruksområder du anbefaler – takk for mange gode tips! Dette skal eg absolutt eksprimentere med framover!

  21. Linda Marie Stuhaug

    Karina Dale: Prøvprøv, Karina – håper du blir overbevist 😀

  22. Linda Marie Stuhaug

    Lovelylillers sunne oppskrifte: Mmm, spennande til indisk mat 🙂

  23. Linda Marie Stuhaug

    cathrinehenriksen: Berre hyggelig, Cathrine 😀 <3

  24. Linda Marie Stuhaug

    Rakel: Så hyggelig, Rakel! Håper dei begge oppskriftene faller i smak 🙂 Takk for tilbakemelding på lasagnen – kjekt at den falt i smak! Å vere litt utradisjonell kommer eg tilm å fortsette med, har nemlig mange planer som skal utførast.. 🙂

  25. Linda Marie Stuhaug

    Silje Jensen: Absolutt! Perfekt tilbehør dette 🙂

  26. Linda Marie Stuhaug

    Signe Veronika: Virkelig nydelig 🙂

  27. cathrinehenriksen

    😀

  28. Denne er såå god Linda! 😀 laget den igjen i kveld, og det er så utrolig digg med slike oppskrifter med relativt få ingredienser som likevel blir så fantastisk smakfulle <3 Du er så flink altså :)) setter veldig pris på alt du deler med oss, tusen takk for det! 😀 Ønsker deg en fin uke videre <3

  29. Linda Marie Stuhaug

    Monika: Tusen takk kjære deg! Virkelig kjekk tilbakemelding å få 🙂 Eg liker at oppskriftene er raske, enkle og uten for mange ingredienser. Da vil gjerne fleire prøve seg også! Håper du får en strålande veke, Monika <3

  30. Hummus pizzabunn!! Nydelig ❤️❤️
    Rop ut etter oppskrifter

    1. Høres spennande ut 🙂