Linda Stuhaug

Annonse

26. mars 2014

Hummus – sunt og næringsrikt middagstilbehør!

Hummus – sunt og næringsrikt middagstilbehør!
Hummus er en purê med kikerter som hovedingrediens. Hummus blir ofte brukt som tilbehør til middagen (gjerne erstatning for potet, ris, pasta, brød), som dip til grønnsaker, som fyll i wraps, til brød, på tapasbordet – mulighetane er mange. Eg er veldig glad i kikerter, men det var først forrige veke eg prøvde meg på hummus for første gang, og eg kan garantere at det blir masse laga framover! Noke så velsmakane og fantastisk godt, det høres gjerne overdrevet ut, men eg er faktisk frelst 🙂
Eg leste litt rundt på nett etter forskjellige hummus- oppskrifter, men eg blei egentlig ikkje så veldig klok på det, så eg slang sammen en egen variant. I mange oppskrifter blir det brukt urter, olje, tahini (som eg ikkje heilt veit kva er), natron, sesamfrø… Eg lagde rett og slett en veldig enkel og mager variant – for det første hadde eg ikkje noken av desse ingrediensene, for det andre så er eg ikkje noke fan av oljer i slike purêer. No skal det seiast at eg aldri har smakt hummus før, så det er godt mulig at smak og konsistens er annerledes i forhold til tradisjonelle versjoner. Men eg liker å vere litt utradisjonell, lage egne oppskrifer, og denne var veldig god i min og familiens gane – så oppskriften skal deles!
Mager og smakfull hummus, ca 2-3 porsjoner 1 boks kikerter, 250 g 1 fedd kvitløk Safta fra 1/3 sitron Litt salt og pepper 2 ss kesam, evt. rømme/gresk yoghurt/mager kesam Vatn til passe konsistens
Framgangemetoden er latterlig enkel – skyll kikertene i kaldt vatn, ha i en foodprosessor sammen med resten av ingrediensene. Kjør til en jevn masse, og juster med vatn til du har fått den konsistensen du ønsker, eg brukte ca. 0,5- 1 dl, men eg liker at slike purêer er litt fyldige. Smak til med salt, pepper og eventuelt meir sitronsaft. Hummus kan stå noken dager i kjøleskapet.
Hummus på middagstallerken med grønnsaker og fiskekaker var veldig godt! Fiskekakene er juks dessverre, 80% fisk som man kjøper på butikken. Syns dei er veldig gode, men eg har ei oppskrift på fiskekaker som eg skal dele med dere! Eg er sikker på hummus er godt til alle typer kjøtt, eg skal vertfall prøve meg fram med dette som tilbehør til fleire middager.
… eller hummus som dip til grønnsaker. Sammen med gulerøtter var det veldig godt, men det passer nok med dei aller beste knaskegrønnsakene –
Kikerter er en svært næringsrik belgfrukt med både proteiner og karbohydrater. Kikerter har lav GI som er positivt i forhold til blodsukkerstigning og forebygging av diabetes. En god kilde til både kostfiber, jern, kalsium, sink, magnesium og folat. Svært sunn og billig supermat som bør spises meir av – hummus og ristede kikerter er to av mine siste oppskrifter med denne ingrediensen, men eg skal love at det kommer meir framover 🙂 Blant anna ei kakeoppskrift med kikerter som hovedingrediens, og en ny sjokoladekrem variant. Som eg skreiv ovenfor – eg liker å vere litt utradisjonell 😉
Kva er din favorittoppskirft med kikerter? Del gjerne hummus-erfaringer også – kanskje du har ei super oppskrift å dele? Eg tar vertfall hjertelig imot 🙂

Hummus er en purê med kikerter som hovedingrediens. Hummus blir ofte brukt som tilbehør til middagen (gjerne erstatning for potet, ris, pasta, brød), som dip til grønnsaker, som fyll i wraps, til brød, på tapasbordet – mulighetane er mange. Eg er veldig glad i kikerter, men det var først forrige veke eg prøvde meg på hummus for første gang, og eg kan garantere at det blir masse laga framover! Noke så velsmakane og fantastisk godt, det høres gjerne overdrevet ut, men eg er faktisk frelst 🙂

Eg leste litt rundt på nett etter forskjellige hummus- oppskrifter, men eg blei egentlig ikkje så veldig klok på det, så eg slang sammen en egen variant. I mange oppskrifter blir det brukt urter, olje, tahini (som eg ikkje heilt veit kva er), natron, sesamfrø… Eg lagde rett og slett en veldig enkel og mager variant – for det første hadde eg ikkje noken av desse ingrediensene, for det andre så er eg ikkje noke fan av oljer i slike purêer. No skal det seiast at eg aldri har smakt hummus før, så det er godt mulig at smak og konsistens er annerledes i forhold til tradisjonelle versjoner. Men eg liker å vere litt utradisjonell, lage egne oppskrifer, og denne var veldig god i min og familiens gane – så oppskriften skal deles!

Mager og smakfull hummus, ca 2-3 porsjoner
1 boks kikerter, 250 g
1 fedd kvitløk
Safta fra 1/3 sitron
Litt salt og pepper
2 ss kesam, evt. rømme/gresk yoghurt/mager kesam
Vatn til passe konsistens

Framgangemetoden er latterlig enkel – skyll kikertene i kaldt vatn, ha i en foodprosessor sammen med resten av ingrediensene. Kjør til en jevn masse, og juster med vatn til du har fått den konsistensen du ønsker, eg brukte ca. 0,5- 1 dl, men eg liker at slike purêer er litt fyldige. Smak til med salt, pepper og eventuelt meir sitronsaft. Hummus kan stå noken dager i kjøleskapet.

Hummus på middagstallerken med grønnsaker og fiskekaker var veldig godt! Fiskekakene er juks dessverre, 80% fisk som man kjøper på butikken. Syns dei er veldig gode, men eg har ei oppskrift på fiskekaker som eg skal dele med dere! Eg er sikker på hummus er godt til alle typer kjøtt, eg skal vertfall prøve meg fram med dette som tilbehør til fleire middager.


… eller hummus som dip til grønnsaker. Sammen med gulerøtter var det veldig godt, men det passer nok med dei aller beste knaskegrønnsakene –


Kikerter er en svært næringsrik belgfrukt med både proteiner og karbohydrater. Kikerter har lav GI som er positivt i forhold til blodsukkerstigning og forebygging av diabetes. En god kilde til både kostfiber, jern, kalsium, sink, magnesium og folat. Svært sunn og billig supermat som bør spises meir av – hummus og ristede kikerter er to av mine siste oppskrifter med denne ingrediensen, men eg skal love at det kommer meir framover 🙂 Blant anna ei kakeoppskrift med kikerter som hovedingrediens, og en ny sjokoladekrem variant. Som eg skreiv ovenfor – eg liker å vere litt utradisjonell 😉

Kva er din favorittoppskirft med kikerter?
Del gjerne hummus-erfaringer også – kanskje du har ei super oppskrift å dele?
Eg tar vertfall hjertelig imot 🙂

Annonse

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg