Søt, frisk ostekake – sukkerfri & glutenfri

Dette er ei av dei bedre kakene eg har laga opp gjennom årene.
Det som i utgangspunktet blei mislykka ostekake, blei en suksess når eg lagde den første gangen. Kakebunnen har en søt, karamellaktig smak og en fantastisk konsistens. Bakgrunnen for dette resultatet er store, saftige dadler som en av ingrediensene – blei du skeptisk no? 😉 Fyllet på kaka smaker en blanding mellom vanilje og frisk sitron, og når heile herligheten blir toppa med masse friske bær kan eg ikkje sei noke anna enn fest i ganen!

Ikkje vær skeptisk til dadlene, det gjer virkelig heile kakebunnen med smak og konsistens! Visst noken lurer på om det går an å bytte med for eksempel svisker, så er det godt mulig – men resultatet vil bli heilt noke anna, og eg har ikkje prøvd det sjølv. Eg anbefaler deg å kjøpe store, saftige dadler i lausvekt og bruke desse!Ostekake- karamellbunn

1,5 dl havregryn, bruk glutenfrie for glutenfri kake
1 dl mandler, eller anna type nøtter
7 store dadler, husk å fjerne stein
30-40 g smelta smør

Kjør alle ingrediensene i en foodprosessor til en jevn masse. Kjenn på blandinga om den går an å forme, visst den er litt tørr må du ha litt meir smør eller en skvett vatn. Trykk bunnen ut i bakepapirkledd form, passer til rund kakeform 22 cm diameter.

Friskt vaniljefyll
3 dl melk, eg brukte ekstra lett
1 boks, 300 g mager kesam, kan og bruke gresk yoghurt
200 g philadelphia, eg brukte light
3-4 ss sukrin+, eller anna tilsvarande søtning for 6-8 ss sukker
1 vaniljestang
1 ts ekte vaniljepulver, evt. en ekstra vaniljestang
6 plater gelatin
Safta fra 1 sitron

1. Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene. Ha både frøene og stanga i en kjele sammen med melk og sukrin+. Kok opp på svak varme.
2. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vatn i minst 5 minutter. Knip ut vatnet, smelt i den varme melkeblandinga (ta ut vaniljestanga)
3. I en bolle for seg mikser du sammen mager kesam, philadelphia, ekte vaniljepulver, safta fra 1 sitron.
4. Avkjøl den varme melkeblandinga litt før du blander den sammen med yoghurtblandinga. Smak på den om du evt. ønsker den søtere eller friskere – og juster etter behov med søtning eller meir sitronsaft. Hell deretter blandinga over kakebunnen.
5. Sett kaka kjølig noken timer så den stivner, gjerne natta over. Eg lot den stå 2 timer i fryseren, og då var den faktisk klar – så det er en mulighet det også. Pynt gjerne med friske bær, og oppvebar kaka i kjøleskap.

Så er det berre å nyte ett kakestykke eller tre med den beste samvittighet ?
Fordelen med denne i forhold til andre ostekaker er at den ikkje er så mektig – på bagrunn av magert og proteinrikt ostefyll.


Ei kake som vil falle i smak hos liten og stor! Eg lagde den i familieselskapet mitt når eg blei 20 år – men ingen visste at den var av den sunnere typen. Trur heller ikkje at noken merka det, utenom at den var litt "lettere" og ikkje så mektig, som nevnt ovenfor. Eg fekk masse skryt av den – og den blir nok laga mange ganger framover, i fleire varianter!

Kva er di favoritt- ostekake?


66 kommentarer

 1. Mmm, denne så god ut!

 2. Camilla

  Så god og frisk ut 🙂 Har du noen gode oppskrifter med bruk sv proteinpulver, har en med sjokolade fugde hjemme som jeg tror vil være god i bakst 🙂

 3. Bli bedre!

  Denne såg vanvittig god ut! Må innrømme at eg er litt skeptisk til dadlane, men skal definitivt prøve å lage den 🙂

 4. May-Helen Johnsen

  Denne skal prøves ut!! 🙂 kom tilfeldig over bloggen din for en uke siden, og har vært innpå hver dag siden 🙂 stå på videre, du inspirerer med sunn og god mat 🙂 jeg kommer nok til å følge deg videre 😉 jeg har et lite ønske om du kan skrive hvor mye produktene dine inneholder? (Kcal osv). Ha en fin dag:)

 5. charlotteahk

  nam!

 6. Karina Dale

  Ååååh – kanskje ej skal lage kake i helga! 😀 NAM!

 7. Nina Bakke

  Super fin 🙂

 8. Mm, denne så god ut!! Jeg lurer på hvor du kjøper dadler i løsvekt? ?

 9. fight to be fit

  Som alltid så ser det helt fantastisk ut linda 🙂 😀 Du er virklig en sann inspirasjon 🙂 Jeg lurer litt på hvordan du fra tidligere til nå har klart å utvikle et så godt forhold til sunn mat eller mat generelt? 🙂 Merker selv mer og mer at jeg har et anstrengt forhold til mat og akuratt nå har jeg et stort ønske om å bli kvitt det 🙂 Har du noen tips? 😉 Innerst inne skulle man vel ønske at man kom seg ut av denne fitness boblen, klare å leve normalt med god samvittighet og elske kroppen sin akuratt som den er 🙂

 10. Kaisa Elise

  Nam !

 11. Rikke Næss

  Herlighet så god den såg ut!!

 12. Kamilla Haaland

  så dødsgodt ut!!

 13. Lovelylillers sunne oppskrifter

  Tror favoritten er en sæt bærvariant… bringebær eller jordbær 😀

 14. Linda Marie Stuhaug

  Lovelylillers sunne oppskrifte: Bærvarianter er gode 🙂

 15. Tattavkvinnene

  Å herre, så godt det ser ut! Skal ærlig innrømme at jeg er litt skeptisk til dadlene, men jeg har sett så mange gode oppskrifter med det at jeg får vel snart tørre å prøve 🙂 Min favoritt tror jeg må være jordær, med masse deilige norske jordbær på toppen 😀

 16. Linda Marie Stuhaug

  Kamilla Haaland: Den er knallgod 🙂

 17. Linda Marie Stuhaug

  Rikke Næss: Virkelig nydelig!

 18. Linda Marie Stuhaug

  Kaisa Elise: Absolutt 🙂

 19. Linda Marie Stuhaug

  fight to be fit: Eg svarer deg på meldinger her på blogg 🙂

 20. Linda Marie Stuhaug

  Siri: På vanlige matvarebutikker 🙂 Det er ikkje alle som har det, men dei med godt utvalg skal vertfall ha det ved frukt/grønnsaksdisken 🙂

 21. Linda Marie Stuhaug

  Nina Bakke: Tusen takk, Nina 🙂

 22. Linda Marie Stuhaug

  Karina Dale: Det anbefales! Skikkelig snadder helgekos 🙂

 23. Linda Marie Stuhaug

  charlotteahk: Ingen tvil om det 😀

 24. Linda Marie Stuhaug

  May: Tusen takk May-Helen, så utrulig hyggelig! Håper eg kan inspirere deg framover 🙂 Innimellom rekner eg på kalorier i oppskriftene mine, men ikkje så ofte. Eg ønsker ikkje å fokusere på kaloriinnhold, for da blir så masse av gleden vekke. Velger sunt og næringsrikt framfor å finrekne på næringsinnhold 🙂

 25. Linda Marie Stuhaug

  Bli bedre!: Du kommer til å få en A-ha opplevelse! Håper du prøver ostekaka 🙂

 26. Linda Marie Stuhaug

  Camilla: Eg har en del oppskrifter med proteinpulver ja – både i sjokolade og vaniljesmak 🙂 Sjå i arkivet «sunn bakst og dessert» – sjokoladekaker, mikrokake, pannekaker, vafler, sjokoladedrøm, sjokoladefudge er noken av oppskriftene eg har brukt proteinpulver i! 🙂

 27. Linda Marie Stuhaug

  Silje Jensen: Den er virkelig nydelig 🙂

 28. Linda Marie Stuhaug

  Tattavkvinnene: Det er alt for mange som er skeptiske til dadlene, men blir overraska over resultatet! Virkelig verdt å prøve 🙂 Ingenting slår norske jordbær – gleder meg til i sommer når eg kan toppe denne kaka med ferskplukka jordbær fra hagen!

 29. Å nammenam! Høres godt ut! Jeg har virkelig ingenting imot dadler, syns det er godt jeg 🙂

 30. fight to be fit

  åh du er en engel Linda 🙂

 31. Marianne

  Kor du kjøper ekte vaniljepulver ? 🙂

 32. Linda Marie Stuhaug

  Marianne: Sjå linken i innlegget – direktelink til funksjonellmat 🙂 kan også kjøpes på helsekostbutikker!

 33. Linda Marie Stuhaug

  fight to be fit: Svar kommer i løpet av kvelden! 🙂

 34. Linda Marie Stuhaug

  Mari: Eg og synes det er knallgodt, både aleine som snacks eller i kaker & konfekter 🙂 men det var først for 6-7 veker siden eg fekk smaken på det, hadde aldri tenkt på å smake det før, haha 😉

 35. Må bare si at du er ei utrolig flink og inspirerende dame! Elsker at du hele tiden tester ut nye oppskrifter og alltid er kreativ i matveien. Jeg har laget mange av dine oppskrifter og de skuffer aldri:-) I tilegg er oppsskriftene dine veldig enkle, og man trenger ikke så alt for mye fancy, noe jeg liker veldig godt! Stå på videre med bloggingen, jeg gleder meg til å følge med videre!:-)

 36. Kristine

  Vet du, jeg må faktisk bare kommentere den her: http://lindastuhaug.blogg.no/1393346758_sjokoladedrm.html Jeg byttet ut litt av kesamen med en litn halv banan for å være sikker på å få en saftig deig. I tillegg når jeg stekte kaken stekte jeg den for lite førstegangen slik at den ble for bløt. Men å røre rundt flere ganger under stekingen førte til en saftig kakedeig! I alle fall; fytti katta sååå god! Var heeerlig med en slik dessert etter en mager sei-middag! Takker gud for fantasien din, omnom. Hahah 😀 Å vil bare nevne at noen bringebær på toppen gjorde susen, for å få en liten friskhet (hadde ikke et bananlag).

 37. Veronica

  Herre! Jeg kan nesten ikke gå Inn på bloggen din om dagen 🙂 haha! Det er så mye godt her, men energien til å lage det nå 2 uker før konk er ikke helt der, pluss at jeg må jo passe litt på mengden mat nå hehe 🙂 gleder meg masse til å prøve kake ++ om 2 uker 😀 DU ER FLINK 🙂 stor klem <3

 38. Linda Marie Stuhaug

  Veronica: For en hyggelig kommentar, Veronica 😀 det tar eg virkelig som ett stort kompliment! Stå på dei siste to vekene no, så kan du slå deg laus på kjøkkenet når konkurransetid er over! Eg heier på deg 🙂

 39. Linda Marie Stuhaug

  Kristine: Såå hyggelig kommentar, Kristine! Tusen takk for tilbakemelding, eg setter så enormt stor pris på det 🙂 Det er selfølgelig fleire måter å gjere det på, og det er berre kjekt å bruke kreativiteten å lage en liten egen vri! Håper eg kan fortsette å inspirere deg framover 🙂 Ønsker deg en strålende helg!

 40. Linda Marie Stuhaug

  Stine: Tusen hjertelig Stine, denne kommentaren gjorde meg virkelig glad 🙂 Eg liker å ikkje gjere ting så avansert, både for min egen og leserene mine sin del. Ja til enkel, raske og sunnere oppskrifter 😀 håper du får en strålende helg!

 41. Kristine

  Hei! Jeg prøvde meg på denne oppskriften, men pga. laktoseintoleranse brukte jeg melkefritt smør i bunnen, samt laktosefri melk, laktosefri mager kesam og soya kremost i fyllet, noe som ble veldig vellykket! 🙂 Takk for en fantastisk frisk og god kakeoppskrift, den kommer til å bli brukt mye i årene fremover! 🙂

 42. Hei! Tror du at det går ann å blande inn litt frosne bringebær i ostefyllet? 😀

 43. Linda Marie Stuhaug

  Silje: Jada, det fungerer noke heilt ypperlig 🙂

 44. Linda Marie Stuhaug

  Kristine: Så hyggelig at ostekaka falt i smak hos deg! Virkelig kjekt å høre 🙂 Det fungerer nok heilt ypperlig å erstatte melkeproduktene med laktosefri alternativer!

 45. Kan man bruke Sukrin Gold? Så du skrev annen søtning men greit å være sikker 😀

 46. Linda Marie Stuhaug

  Silje: Jepp – sukrin gold går heilt fint 🙂

 47. marianne

  Hei! Fin og inspirerende blogg 🙂 jeg er nødt til å lage en ekstra kake til i morgen, til ei som har diabetes. Driver og lager denne ostekaken, men ble litt skeptisk når jeg så på kesamen…. det er jo litt sukker i den. Og i philadelphiaen… jeg er veldig usikker. Mulig det er et dumt spm, men jeg har ikke peiling, og vil helst ikke gjøre noen feil i denne sammenheng… kan en diabetiker spise denne??

 48. Linda Marie Stuhaug

  marianne: Hei Marianne! Tusen hjertelig takk 🙂 Det er natulig melkesukker (laktose) i kesam ja og philadelphia – men om det er trygt for diabetikere eller ikkje kan eg ikkje svare på. Noken vil nok tåle det fint, men dei som er ekstremt følsomme kan hende tåler det dårlig. Du må nesten kontakte personen å spørre 🙂

 49. Denne var kjempegod!!:-) Trur du ein feks kunne bytta ut gresk yoghurt og sitron med kesam lime? Sånn viss ein har det litt travelt? 🙂

 50. Linda Marie Stuhaug

  Astrid: Tja, det trur eg absolutt kunne gått fint 🙂 Så lenge det tilsvarer samme mengden! Kjekt den falt i smak, Astrid. Setter pris på tilbakemelding 🙂

 51. hei! ostekaken var kjempe god!!! Brukte litt peanøtter og lagde ‘saus’ av frosne blåbær, den var en stor hit her hjemme…

 52. Linda Marie Stuhaug

  Merete: Det hørtes veldig godt ut! Kjekt den falt i smak 🙂

 53. Sandra:)

  Tenkte å lage denne idag. 🙂 gleder meg til å smake 🙂 har ikkje kjøpt dadler i lausvekt, trur dei eg har er ein del mindre. Veit du ca vekt på dei du har brukt her? 🙂

 54. Linda Marie Stuhaug

  Sandra: En stor daddel uten stein veg ca. 20 g. Så da må du ha 140 g dadler 🙂 Håper kaka faller i smak!

 55. Hei! Tenkte jeg skulle prøve meg på denne kaken:) Ser du har skrevet 100 g. philadelphia på den første kaken du laget, og 200 gr på den siste. Anbefaler du 100 eller 200 gr? 🙂

 56. Linda Marie Stuhaug

  Rakel: Hei 🙂 Alltid den oppdaterte oppskrifta som er den beste, så altså 200 g. Håper det smaker 🙂

 57. Charlotte

  Hei! Har du prøvd å lage kaken med en av kesam’ene med smak?? Det er jo så mange nye nå 🙂

 58. Linda Marie Stuhaug

  Charlotte: Nei, det har eg ikkje. Det går nok fint å bruke den i fyllet her om du ønsker det 🙂

 59. Hey! Jeg er forholdsvis ny på kjøkkenet. Har kun en stavmikser kan det brukes? Og det fulgte med en sånn skål ned kniv nedi som du kan koble tilstavmikseren kanskje den er bedre å bruke?

 60. Forresten, ett siste spørsmål? Hva mener du med knip ut vannet? Har aldri vært borti gelatinplater, men de skal altså ligge i vann også skal vannet fjernes for så å legge gelatin i blandingen eller vannet som gelatin har ligget i??? Desperat på å få lagd en kake til imorgen 🙂

 61. Linda Marie Stuhaug

  Gulsun: Når gelatinplatene ligger bløtt blir dei mjuke, og du tar berre opp og kniper ut vatnet i handa di. Deretter tilsetter du dei i melkeblandinga så dei smelter 🙂

 62. Linda Marie Stuhaug

  Gulsun: Eg trur dessverre ikkje stavmikser vil fungere på denne bunnen. Da må du i tilfelle jobbe hardt og lenge, da massen skal bli heilt smuldrette. Du kan prøve med den skåla som følger med, den vil iallefall fungere hakket bedre 🙂

 63. Kjersti Landaas

  Takk for mye god inspirasjon! Så her en gang at du anbefalte å bytte ut mandler med gresskarkjerner i kakebunner ved f.eks allergier. Etter hvilket forhold da? 1til 1? Altså like mengder? Svar verdsettes høyt:-)

 64. Linda Marie Stuhaug

  Kjersti Landaas: Ja, berre bruk samme mengden 🙂 Håper det smaker!

 65. Hei. Jeg er midt i bakinga av denne kaka, og oppdaget at jeg bare har vanlig sukrin og steviapulver i huset. Hvilke mengder av dette kan jeg bruke for å få et bra resultat?

 66. Linda Marie Stuhaug

  Kim: Hei! Da ville eg brukt 5-6 ss sukrin og 1/3 ts stevia. Men du må nesten berre prøve deg fram og smake til 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *