Linda Stuhaug

Annonse

3. april 2014

Saftig sjokoladekake – sukkerfri, glutenfri, melkefri

Saftig sjokoladekake – sukkerfri, glutenfri, melkefri
Det er Torsdag, sol og eg har tatt tidlig helg! Stort bedre kan det ikkje bli 🙂 Idag er det på tide med denne sukkerfrie sjokoladekaka som blei laga for sikkert en måned siden.. Fordelen med denne er at den er også glutenfri og laktosefri. Eg tenkte egentlig å kalle den kokos-sjokoladekake, men eg har laga den i to varianter så eg kunne også kalt den søtpotet-sjokoladekake. Begge variantane er veldig gode på to forskjellige måter!
For ei lita stund tilbake fekk eg denne hyggelige mailen i innboksen min: " Hei Linda 🙂 Datteren min på snart 10 år ønsker å bake en kake og/eller muffins. Hun har laktoseintoleranse, og kan derfor ikke spise mager kesam ellr smøreost, men laktosefri yoghurt/melk går fint. Jeg ønsker meg derfor ett blogginnlegg med en enkel og sunn, laktosefri kake/muffins meg glasur som er så lett at til og med kidsa kan bake. Er det mulig?"
Selfølgelig er det mulig! Utrulig kjekt å få ønsker fra dere – og ikkje minst at eg også kan inspirere unge til å bake sunnere. Som nevnt ovenfor har eg laga to varianter – i eine brukte eg kokosmelk, og i andre bruke eg søtpotetmos. Ellers er oppskrifta akkurat den samme – men smak og sluttresultat blir selfølgelig litt forskjell på.
Eg har tatt utgangspunk i oppskrifta mi på sukkerfri sjokoladekake / saftig brownies som eg har laga mange ganger før, både naturell, med innbakt ostekrem, innbakt peanøttglasur og som nøttebrownies. Gjorde små endringer for å få den glutenfri og laktosefri med ingredienser man finner på butikken, i tillegg til en enklere framgangsmetode –
Saftig, mørk sjokoladekake 2 egg 150 g fullfett kokosmelk – den stive delen.. .. eller søtpotetmos * 35 g sukringold* 30 g sukrin+* 1 ts bakepulver 25- 35 g kakao 40 g havremel / peanøttmel* 1 ts ekte vaniljepulver, om du har En klype salt Evt. ev skvett melk/vatn
*Søtpotetmos lager eg ved å dele søtpotet i 3 store biter og koker møre med skall. Kok dei akkurat gjennomkokt – dei mister masse smak om du ihjelkoker dei. Sol godt av vatnet, fjern skallet og mos med stavmikser til en jevn masse.
* Du kan bruke den søtningen du har som tilsvarer ca 95 g sukker. Vil ikkje anbefale å bruke kun sukrin. Du kan bruke det melet du har og foretrekker, tidligere har eg laga den med speltmel og sjokoladeproteinpulver som gir ett godt resultat, men då blir den ikkje glutenfri. Havremel (mal glutenfrie havregryn til mel) og peanøttmel er begge glutenfrie og gir ett godt resultat. Du kan evt. mikse to meltyper – eksempel havremel med kokosmel.
Framgangsmetode Ha alle ingrediensene i en bolle og miks med en handmikser til jevn og glatt røre. Juster evt. med litt væske om røra er veldig tjukk. Hell røra i bakepapirkledd form av eget ønske – eg brukte rund kakeform på 22 cm i diameter. Steik sjokoladekaka midt i ovnen på 180 grader i 12-15 minutter.
Enkel, rask, sunn, allergivennlig, mektig, kalorilett. Denne kan også 10åringer lage og spise med den beste samvittighet 🙂 Som glasur lagde eg sjokado – men ett anna laktosefritt alternativ er kokos-sjokoladekrem. Sistnevte trur eg passa perfekt på denne kaka, spesielt om den også er laga med kokosmelk – da går smakene igjen i kaka og glasuren. Ostekrem eller peanøttglasur er også gode alternativer, eller du kan bruke kreativiteten å lage en egen variant!
Eg liker at den smaker skikkelig sjokolade og brukte 35 g kakao. Dere ser den er mørk – reduser gjerne litt om du ønsker en mildere versjon.
Eg blir meir og meir obs på dere med intoleranser / allergier. Eg lager en den glutenfritt, men kan absolutt bli flinkere på laktosefritt. Egg og nøtter er også noke eg tenker å ta meir hensyn til etterkvart. Når det er sagt så har eg nettopp tatt en omfattende intoleransetest og venter virkelig i spenning på svaret. Eg har masse problem med magen og det er garantert noke eg spiser som eg ikkje tåler. Så, eg er skikkelig spent og lurer så inderlig på kva det er!
Har du matallergier / intoleranser? Fortell meg gjerne om din situasjon – problemer, korleis du fant ut av det, kva som endra seg etter du kutta det i kosten… Eg synes nemlig slike ting er utrulig spennande, og eg veit mange av dere som lesere er i ulike situasjoner!

Det er Torsdag, sol og eg har tatt tidlig helg! Stort bedre kan det ikkje bli 🙂
Idag er det på tide med denne sukkerfrie sjokoladekaka som blei laga for sikkert en måned siden.. Fordelen med denne er at den er også glutenfri og laktosefri. Eg tenkte egentlig å kalle den kokos-sjokoladekake, men eg har laga den i to varianter så eg kunne også kalt den søtpotet-sjokoladekake. Begge variantane er veldig gode på to forskjellige måter!

For ei lita stund tilbake fekk eg denne hyggelige mailen i innboksen min: " Hei Linda 🙂 Datteren min på snart 10 år ønsker å bake en kake og/eller muffins. Hun har laktoseintoleranse, og kan derfor ikke spise mager kesam ellr smøreost, men laktosefri yoghurt/melk går fint. Jeg ønsker meg derfor ett blogginnlegg med en enkel og sunn, laktosefri kake/muffins meg glasur som er så lett at til og med kidsa kan bake. Er det mulig?"

Selfølgelig er det mulig! Utrulig kjekt å få ønsker fra dere – og ikkje minst at eg også kan inspirere unge til å bake sunnere. Som nevnt ovenfor har eg laga to varianter – i eine brukte eg kokosmelk, og i andre bruke eg søtpotetmos. Ellers er oppskrifta akkurat den samme – men smak og sluttresultat blir selfølgelig litt forskjell på.

Eg har tatt utgangspunk i oppskrifta mi på sukkerfri sjokoladekake / saftig brownies som eg har laga mange ganger før, både naturell, med innbakt ostekrem, innbakt peanøttglasur og som nøttebrownies. Gjorde små endringer for å få den glutenfri og laktosefri med ingredienser man finner på butikken, i tillegg til en enklere framgangsmetode –

Saftig, mørk sjokoladekake
2 egg
150 g fullfett kokosmelk – den stive delen..
.. eller søtpotetmos *
35 g sukringold*
30 g sukrin+*
1 ts bakepulver
25- 35 g kakao
40 g havremel / peanøttmel*
1 ts ekte vaniljepulver, om du har
En klype salt
Evt. ev skvett melk/vatn

*Søtpotetmos lager eg ved å dele søtpotet i 3 store biter og koker møre med skall. Kok dei akkurat gjennomkokt – dei mister masse smak om du ihjelkoker dei. Sol godt av vatnet, fjern skallet og mos med stavmikser til en jevn masse.

* Du kan bruke den søtningen du har som tilsvarer ca 95 g sukker. Vil ikkje anbefale å bruke kun sukrin. Du kan bruke det melet du har og foretrekker, tidligere har eg laga den med speltmel og sjokoladeproteinpulver som gir ett godt resultat, men då blir den ikkje glutenfri. Havremel (mal glutenfrie havregryn til mel) og peanøttmel er begge glutenfrie og gir ett godt resultat. Du kan evt. mikse to meltyper – eksempel havremel med kokosmel.

Framgangsmetode
Ha alle ingrediensene i en bolle og miks med en handmikser til jevn og glatt røre. Juster evt. med litt væske om røra er veldig tjukk. Hell røra i bakepapirkledd form av eget ønske – eg brukte rund kakeform på 22 cm i diameter. Steik sjokoladekaka midt i ovnen på 180 grader i 12-15 minutter.

Enkel, rask, sunn, allergivennlig, mektig, kalorilett. Denne kan også 10åringer lage og spise med den beste samvittighet 🙂
Som glasur lagde eg sjokado – men ett anna laktosefritt alternativ er kokos-sjokoladekrem. Sistnevte trur eg passa perfekt på denne kaka, spesielt om den også er laga med kokosmelk – da går smakene igjen i kaka og glasuren. Ostekrem eller peanøttglasur er også gode alternativer, eller du kan bruke kreativiteten å lage en egen variant!


Eg liker at den smaker skikkelig sjokolade og brukte 35 g kakao. Dere ser den er mørk – reduser gjerne litt om du ønsker en mildere versjon.

Eg blir meir og meir obs på dere med intoleranser / allergier. Eg lager en den glutenfritt, men kan absolutt bli flinkere på laktosefritt. Egg og nøtter er også noke eg tenker å ta meir hensyn til etterkvart. Når det er sagt så har eg nettopp tatt en omfattende intoleransetest og venter virkelig i spenning på svaret. Eg har masse problem med magen og det er garantert noke eg spiser som eg ikkje tåler. Så, eg er skikkelig spent og lurer så inderlig på kva det er!

Har du matallergier / intoleranser? Fortell meg gjerne om din situasjon – problemer, korleis du fant ut av det, kva som endra seg etter du kutta det i kosten… Eg synes nemlig slike ting er utrulig spennande, og eg veit mange av dere som lesere er i ulike situasjoner!

Annonse

2 Kommentarer

H

Hilde

2. mars 2018

Hei! Går det fint å lage denne kaken dagen i forveien? Tenkte jeg velger varianten uten søtpotet denne gangen, men hvor mye søtpotet skal jeg bruke hvis jeg lager med det en annen gang? Blir kaken best med eller uten søtpotet og hvor lenge holder den seg?

Linda Stuhaug

4. mars 2018

Hei! Ja, det gåt fint å lage den uten søtpotet. Du skal bruke 150 g søtpotetmos visst du ikkje bruka kokoskrem. Mengden er den samme 😉 Kaka holder seg nok 3-4 dager 🙂

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg