Sukkerfri & mager lakrisfudge

Det er Torsdag og snart helg igjen!

Det var mange ulike meininger om kva som skulle bli dagens oppskrift – men lakrisfudge blei etterspurt flest ganger. Visp sammen ingredienser, sett i mikroen så lager den seg sjølv. Vi liker det sunt, raskt og enkelt – gjer vi ikkje det? Til informasjon er desse også glutenfrie, uten nøtter, uten egg og kan lages laktosefri / melkefri!

Dette er en meget kalorilett utgave i forhold til ekte lakrisfudge. Heile oppskrifta inneholder ca. 350 kalorier som du deler på antallet. Eg fikk delte i 10 store fudgebiter – som betyr 35 kalorier per stykk! Dei kan med fordel lages litt mindre, så får du 14 stk blir det 29 kalorier per. Candyking sine er mellom 70-85 kalorier per stykk. Det er sjelden eg rekner kalorier, men når eg først gjer det liker eg å sammenligne litt. Selfølgelig kan man kose seg med Candyking i påska uten å tenke kalorier, men det er berre for å sette det litt på spissen 😉

Lakrisfudge er den femte varianten av grunnoppskrifta vaniljefudge som er blitt laga!

Sukkerfri & mager lakrisfudge
2 dl vikingmelk, evt. laktosefri fløte/fløte/søyafløte
20 g (2 ss) sukrin gold*
20 g (2 ss) sukrin*
12 g meierismør*
15 g yaconsirup *
1/2 ts salt
5 g (1 ts) malt stjerneanis
10 dråper anisessens
Svart konditorfarge

* Du kan bruke kun sukrin, eller kun sukrin gold om du berre har en av delene.
* Yaconsirup kan byttes med anna type sirup eller honning (akasiehonning er god!)
* Melkefritt smør for melkefri/laktosefri variant.

Vikingmelk og malt stjerneanis får du tak i på vanlig dagligvarebutikker:
Silikonformer, anisessens og svart konditorfarge er kjøpt på Panduro, kan også kjøpes på Jernia.

Framgangsmetode
1. Ha alle ingrediensene i en stor bakebolle som tåler høg varme. Rør rundt, og sett i mikroen i 5 minutter. No kan du gjerne ta en liten smak og kjenne etter om du ønsker den med sterkere, og justere med anisessens og malt anis så du får den slik du ønsker den. Rør om på nytt og sett den deretter bollen i mikroen igjen – heilt til du får en tjukk masse med en typisk yoghurt-konsistens.

2. Sjekk underveis, det vil nemlig variere veldig fra mikro til mikro kor lenge den må stå! Hell massen over i silikonformer, eller en bakepapirkledd, liten firkanta form. Sett i fryseren til fudgen er stivna, det kan ta litt tid (spørst kor store du lage dei) – så lag gjerne kvelden før og la den stå over natta.

3. Eg oppbevarer fudgen i fryseren og lar dei heller stå litt i romtemperatur før servering, men fudgen kan også stå i kjøleskapet. Den står seg minst ei veke!

Du kan også koke massen i en kjele. Bruk middels varme, rør underveis og pass godt på! Det vil ta 30-50 minutter.

Mine blei litt lyse i fargen synes eg – så bruk gjerne masse svart konditorfarge for ett meir «ekte» utseende.

Håper lakrisfudge faller i smak hos fleire, på samme måte som vaniljefudgen og resten av fudge-variantene!
Som nevnt før – gi meg gjerne tilbakemelding så eg veit korleis dere som lesere tar imot oppskriften. Eventuelt kan eg justere den bedre til neste gang om det kommer meininger om noke som kunne våre annleis 🙂 Tag også @lindastuhaug og på instagram så eg er sikker på eg får med meg resultatene deres!

Ha en fin Torsdagskveld videre! Imorra kommer det ny, sunn fristelse – men eg har ikkje bestemt meg for kva enda 😉

70 kommentarer

  1. Nam 🙂

  2. Kaisa Elise

    Nam nam !!

  3. Marte Hveem

    Jeg synes også det var godt Linda 😀 😀 😀 Men som blodfan av kick måtte jeg prøve å få det til å ligne mest på den hehe. Tusen takk for link <3 Du tar forresten utrolig freshe bilder!!! I helga skal jeg prøve sjokoladeeggoppskrifta di! Gleder meg! <3

  4. Alexandra

    Jippi, denne har jeg ventet på! Har kjøpt lakrispulver fra iherb, så har hatt lyst til å lage lakrisfudge lenge. Får ta utgangspunkt i oppskriften din og prøve ut.

  5. Lovelylillers sunne oppskrifter

    Disse er noe for mamma XD

  6. margrete

    har mye lakrisrotpulver liggende; tror du det kan brukes istedet for anis?

  7. Linda Marie Stuhaug

    margrete: Eg har ingen erfaring med lakrisrotpulver og veit ikkje eingang kva det er, for å vere ærlig! Men om eg forstår navnet riktig så er det pulver med lakrissmak – sikkert på samme måte som malt anis, og da fungerer det nok heilt ypperlig 🙂

  8. Linda Marie Stuhaug

    Lovelylillers sunne oppskrifte: Haha, morsomt 😀

  9. Linda Marie Stuhaug

    Alexandra: Gjer det! Det går nok fint an å bruke lakrispulver fra Iherb til denne 🙂

  10. Linda Marie Stuhaug

    Marte Hveem: Måtte nevne deg i innlegget, du fikk med trossalt på ideen – så det fortjener du 🙂 Tusen takk! Eg tar simple bilder med iphone kamera, men eg planlegger alltid dagslyset ute heldigvis, haha! Ha en super helg, håper hjerteeggene faller i smak <3

  11. Linda Marie Stuhaug

    Kaisa Elise: Absolutt 🙂

  12. Linda Marie Stuhaug

    Mari: Nydelig!

  13. arvasli

    åååh, disse ble sinnsykt gode!! 🙂 Jeg bytta ut anisessensen med lakrisrotpulver, det ble suksess ;-D

  14. Linda Marie Stuhaug

    arvasli: Du var jammen rask 😀 Kor lang tid bruke dei på å stivne hos deg? 🙂 Så kjekt å høre at dei falt i smak!!

  15. Muuuulig de ikke var helt ferdig stivna da jeg smakte ;-P Skal sjekke de igjen nå straks. Jeg hadde bare blå konditorfarge da, hehe, de ser helt magiske ut 😉

  16. Julie @ WolfItDown

    Mmmmm ser nydelig og mystiske ut, men vedder på at de er skikkelig myke og god 😀 x

  17. Audhild :) Mamma til lille William <3

    Kule 🙂

  18. Nina Bakke

    Så spennende oppskft 🙂 Ha en fin helg!

  19. unni kasteng-jakobsen

    Kan man bruke kokosmelk/vegansk melk?

  20. Linda Marie Stuhaug

    unni kasteng: Eg veit ikkje, det må du nesten berre prøve deg fram med 😉 Eg har ikkje prøvd det sjølv, så eg veit ikkje om fudgen vil stivne – så eg tørr ikkje svare deg sikkert.

  21. Linda Marie Stuhaug

    Nina Bakke: Takk for det 🙂 God helg til deg også!

  22. Linda Marie Stuhaug

    Audhild Mamma til lille Willi: Tommel opp for kule lakrisfudge 😉

  23. Linda Marie Stuhaug

    Julie @ WolfItDown: Må vere litt mystisk iblant også veit du 🙂 Dei er kjempegode! Sjølv om vaniljefudge fortsatt er favoritten 🙂

  24. Linda Marie Stuhaug

    Signe: Okei – lov å smake før dei er heilt stivna så 😀 Blå konditorfarge fungerer nok heilt yppelrig det også!

  25. Hei. Jeg lurer på hvor du får kjøpt anisessens og svart konditorfarge? 🙂

  26. Linda Marie Stuhaug

    Karina: Det står i innlegget 🙂 Kjøpt på Panduro.

  27. jessica

    Hej! Tack för en jättefin blogg 🙂 Jag undrar kan man använda havregrädde istället för vikingmelk i dina recept där vikingmelk ingår? (Som dina fudgerecept) Hur blir det då med smaken? Använder du sötad eller osötad vikingmelk? Finns det något annat mer nyttigt (med mindre mättat fett) som man kan använda istället för vikingmelk eller grädde? Kan man använda walden farms pannkakssirap istället för yaconsirup? Suckrin + använder du ibland, det har jag inte hittat i sverige. Vad är det för skillnad med det jämfört med annat stevia? Kan man byta ut det mot steviaströ? Blir det samma mängd? Tacksam för svar!

  28. Linda Marie Stuhaug

    jessica: Heisann 🙂 Eg skal prøve å svare så godt eg kan, men eg er udugelig i Svensk så kan hende eg mistforstår noke. – VIkingmelk er usøtet, kondensert melk med kun 8% fett. Det er vanskelig å finne er brukendes alternativ som er magrere enn vikingmelk. Du kan ikkje bruke vanlig melk. Eg har ingen erfaring med «havregradde» og veit heller ikkje om det går, du må nesten berre prøve deg fram. – Du kan bruke walden farms sirup, men det vil gi litt annleis resultat både på smak og konsistens. – Sukrin + er sukrin og stevia smelta sammen. Du kan gjerne bruke en blanding av desse om du har både stevia og sukrin. Stevia er veldig søtt i forhold til sukrin, så du kan ikkje bruke samme mengder i oppskriftene. Det er lite stevia som skal til for å få søtsmak 🙂 Håper det var til hjelp! Ha en fin kveld 🙂

  29. jessica

    Hej igen! Tack så mycket för svar, jag är inte så duktig på norska heller, men jag tror att vi förstod varandra 🙂 Använder du osötad eller sötad kondenserad mjölk? Och vart kan man köpa det? Jag hittar bara sötad kondenserad mjölk i affären. Finns det någon hemsida på internet där man kan beställa ifrån? Med vänlig hälsning

  30. jessica

    Om man använder fløte, vilken fetthalt på fløte rekommenderar du? Går det med med en fløte med en lägre fetthalt? 🙂

  31. Linda Marie Stuhaug

    jessica: Du kan nok bruke begge deler 🙂

  32. Linda Marie Stuhaug

    jessica: Usøtet, kondensert melk bruker eg 🙂 Det får du kjøpt på vanlige matvarebutikker, dei har det nok i sverige også – så berre spørr etter det på butikken! Det er nok ikkje mulig å bestille fra Norge som eg veit, dessverre.

  33. Hei! kan jeg erstatte anis essens med noe?

  34. Linda Marie Stuhaug

    Navn: Du kan bruke ekstra malt stjerneanis, men smak deg fram i tilfelle 🙂

  35. Nicoline

    Mine ble veldig gode på smak, hadde i litt bringebæressens i tillegg. Men jeg fikk ikke til konsistensen. De ble heller litt småsmuldrete, og stivnet ikke helt. Hva kan det komme av?

  36. Linda Marie Stuhaug

    Nicoline: Det kan høres ut som du kokte massen for lenge… smuldra dei i munnen eller når dei var stivna? 😉

  37. Vilde christiansen

    Hei! Jeg lurte litt på hvordan du ser på konsistensen at den er ferdig? Min blanding ble litt klumpete og ikke helt stivnet.. 🙂

  38. Linda Marie Stuhaug

    Vilde christiansen: Konsistensen skal vere som ekte fudge så lenge den blir laga riktig 🙂 Verken klumper, rennande, eller ikkje stivna!

  39. Veronika

    Hei! Har du noen tips til hvordan jeg kan lage disse uten tilgang til mikro? 🙂

  40. Linda Marie Stuhaug

    Veronika: Du kan koke massen i kjele som det står i innlegget 🙂

  41. Takke meg til at ei venninne snublet over bloggen din i sin jakt etter sunnere kaker! Vi prøvde oss sammen på brownie med fudge, og det ble suksess 🙂 Jeg fikk spesielt blod på tann av hvor god og enkel karamellen var, og planlegger et fudge-maraton ganske snart. Vanilje og lakris (med en vri.. jeg hadde ikke anisessens og bomma på aniskrydderet – det var visst ikke malt, så de kommer til å være fulle av frø, hoho) står pr nå og godgjør seg i frysa. Har prøvesmakt og det er absolutt ikke siste gang disse lages! Men jeg må nok en tur på Panduro før det blir en ny omgang lakris 😉 Takk for din kunnskap og delevilje, gleder meg til å dykke videre inn i din oppskriftsverden!

  42. Linda Marie Stuhaug

    Rhea: For en hyggelig tilbakemelding å få, tusen hjertelig takk! Utrulig kjekt å lese at dere hr fått suksess med mine oppskrifter 🙂 Håper eg kan fortsette å inspirere. God helg 🙂

  43. Spennende

    Wow! Ny på lavkalori, trodde løpet var kjørt for godis og snacks, men jaggu er det fortsatt muligheter! Takk som deler, mye bra her. Du får nå en fast leser til 😉

  44. Linda Marie Stuhaug

    Spennende: Så hyggelig å lese 🙂 Håper du finner masse spennande her på bloggen, og at eg kan inspirere deg framover!

  45. Trollblomst

    Oh wow! Dette så bra digg ut! Hvor får man tak i anisessens? Når det gjelder malt anis, knuser du bare anisstjernene fra vanlig matbutikk?

  46. Linda Marie Stuhaug

    trollblomst: Du får kjøpt det på Jernia og Panduro blant anna, som det står i innlegget 🙂 Malt anis får du ferdig på dagligvarebutikk, men du kan nok fint knuse anisstjerner også! Lykke til 🙂

  47. Trollblomst

    Prøvde meg på denne tidligere i dag, og smakte nå… Synes ikke de var så gode :/ Å jeg som hadde såå store forventninger!! :p Kanskje jeg tester igjen en annen gang….

  48. Linda Marie Stuhaug

    Trollblomst: Kvar sin smak, er ikkje sikkert denne oppskrifta er riktig for deg 🙂

  49. Camilla

    hei 🙂 kan man bruke lakrispulver i stedet for malt anis og anisessens?

    1. Hei! Det går sikkert fint 🙂

  50. Lagde denne som julegave til pappa som har fått diabetes og elsker lakris. Den ble tatt godt imot

    1. Så hyggelig å lese, Jane 🙂

      1. Hvor lenge kan den stå i fryseren?

        Jeg kuttet ned til 1/4 ts salt for å få en mer søt lakris ☺ fungerte veldig fint ☺

      2. Kan fint stå i vekesvis 🙂
        Så bra, høres godt ut!

  51. Kathrine

    Har du prøvd å lage disse med sitron? Elsker FOX og er på let etter en sunn oppskrift.

    1. Desse vil ikkje smake som fox om du tilsetter sitron. Fox har eg en god idê på, tenkte å prøve den ut om ikkje så lenge 🙂

      1. ELISABETH

        Så foreslår jeg at du lager rox også!! Den rosa

      2. Det var ikkje en dum ide! Skal absolutt skrives ned på lista mi 🙂

  52. Hei
    tusen takk for mange gode oppskrifter. Jeg lurte på om jeg, istedenfor yaconsirup, kan bruke fiber sirupen til funksjonell mat ?

    1. Hei! Berre hyggelig, Tone 🙂
      Du kan bruke fibrsirup gold som erstatning for yaconsirup.

  53. mmm!! kan eg bruka sukrin+ istedenfor sukrin?? 🙂

    1. Ja, eller sukrin gold 🙂

  54. Har så lyst å lage, men hvor får du tak i anisessens? 🙂

    1. Eg er litt usikker, men eg lurer på om eg kjøpte det på Panduro…

  55. Hei. Ser det ikke er lakrisessens og eller ikke lakrispulver. Smaker det lakris ?

    1. Anisessens blir nokolunde det samme som lakrisessens 😉 Selfølgelig smaker dei lakris 🙂

  56. Hei! Kan man bruke vanlig hel stjerneanis istedenfor malt? Mvh Janicke

    1. Hei! Du må gjerne prøve, men eg veit ikkje korleis resultatet blir smaksmessig 🙂

  57. Is there someplace I can get this recipe in English please?

    1. Google Translate 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *