Sukkerfri, sprø havrekjeks


Påska nærmer seg slutten, og vi tar snart fatt på kvardagen igjen.

Hytteliv, fjellturer, venner, uteliv, familie, kjæreste, trening, sol og norsk natur, påskegodt er noken ord som beskriver mi påske. Bloggen har komt litt i andre rekke, men den tar såpass stor del av kvardagen min ellers at noken fridager i slike høgtider tar eg med den beste samvittighet 🙂 Eg har heller ikkje stått noke særlig på kjøkkenet, påskeværet har rett og slett blitt utnytta for fullt! Idag er det Mandag, ny veke og back to basic.

Desse havrekjeksene passer like godt på ostefatet som tilbehør til kaffien, mellommåltid, snacks eller dessert. Dei er sukkerfri, fulle av fiber og grove karbohydrater. Uten egg, nøtter, kan enkelt lages glutenfri og melkefri (ved melkefritt alternativ til melk og smør).

Havrekjeks
3 dl havregryn, evt. glutenfrie
1 dl melk
30 g smelta smør
1 ss sukringold / sukrin
1 ts bakepulver
1 ss valgfritt mel, eg brukte spelt, bruk evt. glutenfritt
En klype salt
Kanel og kardemomme

Slå melka over havregrynene og la det trekke i 15 minutter. Bland inn alle tørrvarene og deretter det smelta smøret, og rør så du får eg jevn og fin deig. Dryss litt valgfritt mel på kjøkkenbenken kjevle deiga ut før du stikker ut kjeks i ønskede former. Eg kjevla deiga ca. 30 mm tjukk, men det kan du bestemme sjølv ettersom kor tjukke / tynne du ønsker dei. Steik på 200 grader midt i ovnen til de er gyllenbrune, ca. 12-15 minutt. Lat opp døren, slipp ut en del varme og la kjeksene deretter stå i ettervarmen i 30 minutter. Da sikrer du deg sprø havrekjeks.

Kjempegode til både salt&søtt pålegg!

~ Brunost & heimelaga, sukkerfritt syltetøy ~
~ Lett kvitost, paprika & agurk ~

Desse havrekjeksene er en smule søte, men eg synes det er veldig godt. Vil du ha en nøytral versjon dropper du rett og slett søtning, kanel og kardemomme. Dei er blitt laga en gang før jul i dette innlegget, posta som ei juleoppskrift – men dei kan lages og spises når som helst, og det beste er at dei holder seg kjempelenge i glasskrukke i romtemperatur!

Håper alle har hatt en fin påske, nyt siste fridagen ?
Sola skinner inn vinduet, og eg gleder meg til å ta fatt på dagen!

//sponsede lenker

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

48 kommentarer

  1. Lovelylillers sunne oppskrifter

    Så kjempegode ut! Havre er jo faktisk meget godt om man preparerer den på rett måte. Så veldig godt ut med pålegg på! Ha en fin 2. påskedag!

  2. maren sørum

    de så kjempegode ut! Er det mulig å byte ut havregryn med fibrex? 🙂 HA en fin 2.påskedag, og kos deg masse! Og et spørsmål, har du noen gang prøvd å lage bønnekjeks? det er kjempe godt faktisk, deler gjerne oppskriften hvis du ønsker 🙂

  3. Kaisa Elise

    Ser knall godt ut 🙂

  4. Så fine 🙂

  5. Julie @ WolfItDown

    God mandag! Så koselig du har hatt det! Har hatt en veldig fin påske her også, solen skinte for fullt! Disse kjeksene ser nydelige ut! Skulle hatt meg et glass med sånne og en liten pakke brunost, mmm er jo rene snopet jo! 😀 x

  6. Camilla

    Så veldig gode ut! Men du mente kanskje 3 mm? De så ikke akkurat 3 cm tykke ut, haha 🙂

  7. Disse var veldig gode, hadde ikke kardemomme og smør så byttet det ut med nellik/ingefær og kokosolje?

  8. Pernille

    Nam! Hvor mange kjeks gir oppskriften? 🙂

  9. TheVanillaMonologues.

    Du har gjort det igjen frøken! Disse er jo geniale 🙂 Skal tipse farmor om dem!

  10. Linda Marie Stuhaug

    TheVanillaMonologues.: Så koselig, kjære deg! Dette er typiske kjeks man gjerne får servert hos farmora si 🙂 Håper du har hatt en strålende påske!

  11. Linda Marie Stuhaug

    Pernille: Eg fikk vell rundt 20 kjeks av oppskrifta – i hjertestørrelsen som bildene viser 🙂 Kommer litt an på form og tjukkelse!

  12. Linda Marie Stuhaug

    Marie: Så kjekt å høre, Marie 🙂 Neste gang skal eg prøve med kokosolje!

  13. Linda Marie Stuhaug

    Camilla: Woops! Bra eg har oppmerksomme lesere 🙂 Der har det visst sniket seg inn en null, eller så har hodet mitt tatt matte-ferie rett og slett. Haha 😉

  14. Linda Marie Stuhaug

    Julie @ WolfItDown: Så absolutt! Avslutta heile ferien idag med ski på beina – for første gang i år 🙂 Virkelig fantastisk! Kjeksene er kjempegode, og aller best med brunost på… Mmm 😉

  15. Linda Marie Stuhaug

    Nina: Takk for det 🙂

  16. Linda Marie Stuhaug

    Kaisa Elise: Søte og gode 🙂

  17. Linda Marie Stuhaug

    maren sørum: Eg aner ikkje kva fibrex er, eller korleis det egner seg i bakst. Så det må du rett og slett berre prøve deg fram med, det går nok heilt sikkert fint 🙂 Kan hende du må justere med meir tørrvare, ettersom havregrynene tiltrekker seg væske. Nei, det har eg aldri prøvd før! Del gjerne oppskriften, det er berre hyggelig 🙂 Kan godt sende på mail, det er så fort at dei forsvinner inni alle kommentarene her: linda_stuhaug@hotmail.com 🙂

  18. Linda Marie Stuhaug

    Lovelylillers sunne oppskrifte: Det er heilt sant, og havre kan man lage så mangt av 🙂 Takk for det – håper du har hatt en fin dag!

  19. Slike pleier jeg også å lage, men bruker Cocosa istedet for smør…og vann istadenfor melk. Det funker også veldig bra. Har ikke prøvd med kanel i, det må jeg teste neste gang. 🙂

  20. Linda Marie Stuhaug

    Monica: Tenkte eg skulle prøve med cocosa neste gang. Sikker på dei blir like gode 🙂 Kanel synes eg gir en veldig god smak!

  21. Cathrine

    Hei 🙂 Har nettopp satt mine kjeks i ovnen, men har et spm. Min deig ble sinnsykt klissete, har fulgt oppskriften fra punkt til prikke.. Tilsatte til slutt mye mer mel men det hjalp ikke særlig det heller.. Med andre ord, min deig kunne ikke kjevles så jeg måtte trykke kjeksene flat for hånd.. Hva tror du jeg har gjort galt?

  22. Linda Marie Stuhaug

    Cathrine: Heisann! Deiga til kjeksene skal vere litt klissette, men ikkje slik at den ikkje kan kjevles. Brukte du store eller lettkokte havregryn? Vanskelig å sei kva som er gale, må nesten sjå an sluttresultatet ditt på kjeksene. Blei dei gode? Sprø? Gi meg gjerne en lyd når du har fått avkjølt og smakt 🙂

  23. Cathrine

    Takk for så kjapt svar 🙂 jeg brukte store havregryn, skal jeg bruke lettkokte kanskje? Deigen var kjempe klissete, det var helt umulig å kjevle den, til og med når jeg hadde masse mel i 🙁 men de ble gode på smak altså, men litt kompakt og tung, men regner med det er på grunn av alt melet 🙂 jeg må prøve meg på de en gang til 🙂

  24. Linda Marie Stuhaug

    Cathrine: Prøv gjerne med lettkokte havregryn neste gang 🙂 Dei skal gjere deiga litt mindre klissette. Ellers kan det vere mulig at du har glippa med væska – så prøv gjerne igjen! Bra dei blei gode på smak i det minste – men eg skjønner at dei sikkert er litt kompakte og tunge. Satser på bedre resultat neste gang 😀

  25. Kan mel byttes ut med vaniljeproteinpulver, tror du? Har ikke mel i huset …:O :p

  26. Disse var kjempegode!! laget de i kveld og selv om det ble brukt en del mer mel enn oppskriften sa pga den var klissete og helt umulig å kjevle så ble kjeksene kjempegode! Så fire kjeks med gulost, paprika og agurk, sitronvann og kaffe ble kveldssnacken i kveld! 🙂 oppdaget bloggen din her om dagen og syns du har veldig veldig mye fint! Det blir bounty til helgen 🙂 Det fineste syns jeg er at du skriver at man må prøve seg frem. jeg har nemlig aldri giddi det før, men nå gjør jeg det 🙂

  27. Linda Marie Stuhaug

    Maria: Så hyggelig med tilbakemelding på kjeksene! Supert at dei falt i smak. Brukte du kanskje store havregryn? Da må man nok tilsette litt meir mel som du gjorde, men bra at du prøvde deg fram med meir mel 🙂 Tusen takk for fine ord! Håper eg kan forsette å inspirere deg til matlaging litt uttafor «komfortsona» 🙂

  28. Linda Marie Stuhaug

    Sigrid: Ja, det trur eg skal gå fint 🙂

  29. Marit N

    Nydelige kjeks altså (selv om noen ble litt brent)! 🙂 Er så glad i sånn som er lettvint og fort gjort – og likevel tryller man frem kaffemat/kveldsmat osv 🙂

  30. Linda Marie Stuhaug

    Marit N: Så hyggelig å høre, Marit! Det er heilt sant – desse kan man oppbevare lenge i boks og man har sunn kaffimat / lettvint kveldsmat tilgjengelig 🙂

  31. Eli Mari

    Hva mener du med en «jevn og fin deig». Min ble så klissete, så jeg tilsatte mer mel. Håper dette går greit, eller tror du de blir veldig tørre? De står klare til å kjevles ut nå, før jeg setter de i ovnen.

  32. Linda Marie Stuhaug

    Eli Mari: Neida – det skal nok gå fint! Min blei slik at eg kunne forme deiga til hjerter med litt mel på benken. Bruk gjerne litt ekstra mel om den blei veldig klissette 🙂

  33. Hei! Står og baker disse, og plutselig ser jeg at vi ikke har smør… Går det ann å erstatte smøret med et egg eller noe annet tror du? 🙂

  34. Linda Marie Stuhaug

    Marie: Du kan prøve, men det vil gi ett anna resultat. Smøret gjer kjeksene sprø og gir samtisig en god smak 😉 Mar du margarin eller kokossmør?

  35. Hei, takk for tips! Hadde dessverre ingen av delene tilgjengelig, så jeg tok oppi et egg! Resultatet ble egentlig overraskende bra, de smakte godt og ble fin og sprø! Men hadde nok smakt bedre med smør… 😉

  36. Linda Marie Stuhaug

    Marie: Så bra at dei blei gode uansett 🙂 Dei hadde nok gjerne blitt hakket bedre med smør ja, men egg er jo en god erstaning!

  37. Bernice

    Mmm… Har havrekjeksene i ovnen, og det luter kjempe godt! Ser du har masse fine oppskrifter på bloggen din, og jeg gleder meg til å prøve ut disse! Er glad i trening og sunn mat. (men ikke så flink til å finne på gode løsninger i en travel hverdag med familie og jobb. Så da er jeg glad noen kan gjøre det for meg 😉 ) God 17 mai 🙂

  38. Linda Marie Stuhaug

    Bernice: Så utrulig hyggelig å høre, Bernice! Virkelig kjekt å inspirere, og at du også er opptatt av trening og sunn mat 🙂 Eg elsker å spre lidenskapen min, og det er fantastsik at responsen er så god! Ha en din17.Mai du også 🙂

  39. Aleksandra

    Hei! Kjempe gode kjeks – kollegaer var forsøkskaniner og de elsket de! Neste gang skal jeg prøve med cocosa 😀

  40. Linda Marie Stuhaug

    Aleksandra: Så hyggelig! Kjekt å bruke kollegaer som forsøkskaniner, og hyggelig dei falt i smak 🙂

  41. skjønner ikke hvordan du fikk så mangen kjeks ut av den oppskirften…:/ Jeg f¨r bare ni-ti

  42. Linda Marie Stuhaug

    marthe: Det kommer jo veldig an på størrelse og tjukkelse. Hugser ikkje eksakt kor mange eg fekk av oppskrifta, men mine kjeks var veldig små 🙂

  43. Tusen takk for oppskriften, de var utrolig gode! Ekstra godt med ekte geitost på 😀

  44. Linda Marie Stuhaug

    badc: Elsker desse med geitost / brunost! Kjekt dei falt i smak 🙂

  45. Disse var skikkelig gode 🙂

    1. Så kjekt å lese, Lene! 🙂

  46. Nina Solås

    Hei:) skal lage disse til et julemarked 🙂 De då kjempegode ut. Men et spørsmål, kan deigen lages kvelden før den skal bakes ut?

    1. Heisann! Tja, det trur eg skal gå fint altså. Havregryna vil jo tiltrekke seg meir væske og deiga kanskje bli litt tørrare, men då får du evt berre justere litt før utbaking 🙂