Heimelaga, sukkerfri oreois!

Været stråler om dagane, og det er så herlig!
Å våkne opp til blå himmel, gå turer i lette kle, nyte fjell og natur på sitt beste, sitte ute i sola med en kopp kaffi… og is! Is smaker definitivt best på varme dager i sola – og nettopp derfor lagde eg heimelaga is i forskjellige varianter for noken kvelder siden. Slo tre fluer i en smekk: fekk litt kvalitetstid med meg sjølv og kjøkkenet, fikk ut is-ideer som eg har tenkt på lenge, og ikkje minst fikk fylle fryseren med sunn is. Første oppskrift ut er oreois som både er sukkerfri og fettfattig!

Eg har brukt vikingmelk som hovedingrediens, og mange lurer på kva dette er, kor man får kjøpt det og om det er sunnere enn fløte. Vikingmelk er usøtet, kondensert melk med kun 8% fett, fløte inneholder 38% fett, så både fettinnholfd og kaloriinnhold er vesentlig lavere. Vikingmelk får man kjøpt på vanlije matvarebutikker i en hermetisk boks som ser slik ut.

Dei som følger med på bloggen daglig skjønner kanskje kva oppskrifter oreoisen er laga av! Det er nemlig to oppskrifter som er lagt ut fra før …

Sukkerfri og fettfattig vaniljeis (link)

… og sukkerfri oreokjeks (link)


To enkle oppskrifter, men oreokjeksene tar litt lengre tid å lage selfølgelig. Isen derimot lager man på 10 minutter!

Sukkerfri og fettfattig oreois alâ Linda
3 eggeplommer
2 -2,5 ss sukrin+*
1 ts ekte vaniljepulver*
2 dl vikingmelk*
3-4 knuste oreokjeks

*Du kan bruke anna søtningsstoff enn sukrin+, men husk at det skal tilsvare mengda av ca. 4- 5 ss sukker. Anbefaler ikkje å bruke kun vanlig sukrin. Juster gjerne mengden etter kor søt du ønsker den, eg liker det litt ekstra søtt. Vikingmelk kan byttes med fløte eller soyafløte/laktosefri fløte for melkefri/laktosefri variant. Vaniljepulver gjer at isen får den ekte, djupe vaniljesmaken, så anbefaler å bruke dette. Evt. kan du skrape ut frøene fra 1-2 vaniljestenger, vaniljesukker, vansiljeessens eller stevia vaniljedråper.

Framgangsmetode
1. Pisk eggeplommer, vaniljepulver og sukrin+ sammen med en handmikser til en eggedosis.
2. I en bolle for seg pisker du vikingmelk til en luftig krem med handmikseren. Den blir litt meir rennande enn ekte krem, men skal likevell være luftig.
3. Vend inn eggedosisen i blandinga med en slikkepott. Bland så alt er godt blanda, og hell over i en boks. Strø over knuste oreokjeks, «dytt» dei litt ned i isen, og sett i fryseren i minst 3-4 timer. Kan også lages i ismaskin om man har det. Isen kan stå dager og veker i fryseren, men la den gjerne tine litt i romtemperatur før du spiser den, da den er litt hard med en gang 🙂

Oppskrifta er ganske stor og gir 6-8 store iskuler 🙂

Så – da har eg ett forslag til dere!
Lag ei oppskrift med oreokjeks, men ikkje fyll alle med oreofyllet. Oppbevar resten av oreokjeksene i lufttett boks i romtemperatur, og lag denne sukkerfri oreoisen eller sukkerfri oreokuler (link). Ei oppskrift, tre muligheter! Snart fire – for den sukkerfri oreokaka med heimelaga bunn skal lages på nytt snart, og da poster eg oppskrift på den og 🙂

Håper det frister! Oreois, kaffi og sol på veranderen var en meget behagelig stund – flaks at eg har fleire sorter is å smake på!

25 kommentarer

 1. mmm, dette hørtes slettes ikke dårlig ut ! Passer perfekt på de fine sommerdagene vi har hatt i det siste, hihi !

 2. jenny margrethe goss dikkanen

  Det så godt ut!

 3. Julie @ WolfItDown

  Herlig! Også så god den så ut til og bli uten iskrem maskin! Rører du i den i begynnelsen av fryseprosessen slik at den holder seg luftig eller går dette av seg selv? Luuuurer også på om du vet om viking melk tilsvarer buttermilk eller condensed milk på engelsk? Har så lyst og lage noe av det du bruker det til, men så eeeer jeg rett og slett ikke sikker på hva som trengs 😛 Lost in translation, og her sitter jeg i Skottland, haha burde vite bedre! Takk for inspirasjon! x

 4. Lovelylillers sunne oppskrifter

  Elsker oreois 😀 Nomnomnomnom 😀

 5. Kaisa Elise

  Nam 🙂

 6. Linda Marie Stuhaug

  Kaisa Elise: Absolutt 🙂

 7. Linda Marie Stuhaug

  Lovelylillers sunne oppskrifte: Då er vi to! Denne var berre magisk 😉

 8. Linda Marie Stuhaug

  jenny margrethe goss dikkanen: Det var det absolutt 🙂

 9. Linda Marie Stuhaug

  Julie: Nei, heilt supert med litt sunnere is i sola! Det må man berre utnytte så lenge man kan 🙂

 10. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Takk for det, Julie 🙂 Eg plasserer den berre i fryseren eg, uten å røre. Isen blir overraskande luftig med god konsistens etter ei lita stund i romtemperatur. Veit du kva, eg er ikkje sikker – men eg meiner det er condensed milk. Så lenge den er usøtet med lavt fettinnhold så er det nok den, men eg kan ikkje sei det heilt sikkert 🙂 Les på næringsinnhold og på pakken, så finner du nok fort ut av det! Eg lager masse med vikingmelk for tida, så det er berre å få det med i handlekurven, hihi 😀

 11. Det så utrolig godt ut!!:-) skal jeg prøve 🙂

 12. Nina Bakke

  Du lager så mye lekkert 🙂

 13. Linda Marie Stuhaug

  Nina Bakke: Tusen takk for det 🙂

 14. Linda Marie Stuhaug

  Mona: Det er veldig godt, og så enkelt! 🙂

 15. cathrinehenriksen

  Himmel og hav så godt det ser ut ;-D Er så fristende at…..Skjønner ikke hvordan du får det til , du er bare helt rå på mat og alt som kan spises og er sundt i tillegg :)) Men du får ha en herlig helg og kose deg masse masse <3

 16. åh, denne må prøves!!:)

 17. Kamilla Haaland

  Så supergode ut!

 18. Linda Marie Stuhaug

  Kamilla Haaland: Det var det uten tvil 😉

 19. Linda Marie Stuhaug

  Marlen: Den er såå god 😀

 20. Linda Marie Stuhaug

  cathrinehenriksen: Tusent takk, Cathrine! Eg er veldig matglad og kreativiteten er på topp for tida 😀 God helg til deg også, håper den blir bra 🙂

 21. cathrinehenriksen

  Det blir den vettdu , takker <3 Ja jammen er du kreativ :)))

 22. caroline

  Hei! Isen var supergod!!! :)) takk for tips! Eneste var at den skilte seg veldig. Eggedosisen lå i bunn og melka oppå.

 23. Linda Marie Stuhaug

  caroline: Å? 🙁 Vendte du godt og forsiktig før du fraus den? Eg har nemlig aldri hatt dette problemet!

 24. Linda Marie Stuhaug

  cathrinehenriksen: Tusen takk 🙂

 25. cathrinehenriksen

  ;-D

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *