Krema blomkål- og spinatsupppe

Dere har sikkert hørt begrepet kjøttfri Mandag – eller meat free Monday.
Dette er en internasjonal kampanje som oppfordrer til å spise Mandagsmiddagen uten kjøtt, fisk eller fjærkve. Det er fleire ulike grunner til at man burde begrense kjøttforbruket – blant anna dyrevelferd, miljø og helse. Om DU bytter en kjøttmiddag i veka med en vegetarrett, kan dine CO2 utslipp reduserast med 170 kilo i året!

Eg spiser ubevisst mange kjøttfri måltider til lunsj/middag i løpet av ei veke, men da går det masse i pannekaker, eggevarianter, salater med egg og bønner – typiske måltider eg sjelden tar bilder av. No har eg lyst å innføre kjøttfri Mandag og prøve å få dere lesere til å gjere det samme! Eg har masse som for forbedring og skal bruke kreativiteten for det den er verdt, og prøve å få fram mange gode kjøttfri middager framover 🙂

Første oppskrift ut er krema blåmkål- og spinatsuppe, som er glutenfri og melkefri.
I går kveld klarte eg ikkje bestemme meg om eg skulle lage blomkål eller spinatsuppe, så eg slo dei like gjerne sammen! Sunt, raskt, enkelt, smakfullt og nydelig måltid.

Oppskrifta er til en person – to store skåler med suppe.
Du kan selfølgelig både doble og triple oppskirfta om dere ønsker det!

Krema blomkål- og spinatsuppe
1/2 liter vatn
1 grønnsaksbuljong
1/2 blomkål
1/3 hakka løk
En stor neve spinat
2 ss kokosmelk*
Krydder

*Du kan bruke både den kokosmelka du foretrekker, light eller fullfett. Fullfett gir en meir fyldig, rundere smak og konsistens, og vil mette meir. Du bruker da den stive delen av kokosmelka som man får etter den har stått i kjøleskap ei stund.

Kok opp vatn, buljong, løk og blomkål i en kjele med lokk. La det småkoke i 10-15 minutter til blomkålen er blitt mør. Tilsett en neve spinat og la det småkoke noken minutter til. Mos deretter med stavmikser til en jevn og klumpfri suppe, ha over i kjelen igjen og rør inn 2 ss kokosmelk. Smak til med krydder – f.eks salt&pepper om du ønsker det. Server!

OBS: er suppa for tjukk for deg, spe med litt meir vatn. Er suppa for tunn for deg, bruk litt maisennajevning og rør inn mens suppa koker til du får den konsistensen du ønsker.

Eg kokte små blomkålbuketter og hadde i suppa ved servering.
Kokt egg i båter er fantatsisk godt i supper, så det er ett alternativ om dere ønsker ett meir mettande og næringsrikt måltid! Som tilbehør kan eg også anbefale spelt-scones eller gratinert speltlompewraps med ost&pesto. Ved meir topping eller tilbehør vil suppa holde til fleire personer også.


Trykk på bildet om dere ønsker å følge meg på facebook! Der er det lettere å følge med på oppdateringer 🙂

Eg har mange ideer til kva eg skal lage til mine kjøttfri middager framover – eg gleder meg!
Har du innført kjøttfri Mandag?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

38 kommentarer

 1. Suzanne

  Genialt 🙂 jeg er med på kjøttfri mandag fra og med neste uke. Har kokoskrema kyllingwok i dag:) gleder meg til flere kjøttfrie oppskrifter fremover. Og spesielt på supper. Har vel egentlig aldri lagd annet enn posesupper, så det er på tide å prøve ut denne oppskriften:) gleder meg, og liker at oppskriften er til en person:)

 2. Tanja Helen

  åh, det så kjempe godt ut!

 3. Tja, kanskje det… I dag blir det omelett, har noen pølserester jeg må bruke opp. Kunne jo tatt de i morgen da men nå hadde jeg bestemt meg for det i dag. Lager meg en salat til middag og den har jeg kyllingskinke i. Synes det er vanskelig å finne på middager uten kjøtt, fisk eller fugl… Kan jo være pannekaker, men de har jeg enten bacon til (kjøtt) eller sukker til (usunt) så jeg har prøvd å unngå det. Men får følge med deg så kommer det vel flere tips 🙂

 4. MayBritt Bråthen

  Nam nam dette så skikkelig godt ut og en kjempefin avveksling til vanlig spinat suppe 🙂

 5. Julie @ WolfItDown

  Godt med kjøttfri dager her og der, også er det ikke så vanskelig egentlig! Finfin oppskrift, men hadde gjerne byttet ut kylling buljong med grønnsaker for skikkelig vegetar 🙂 Supper ser nydelig ut, ikke dumt med hybrid supper ^ ^

 6. Hett tips: om det skal vere ein kjøttfri måndag-oppskrift må du bytte ut kyllingbuljong med grønnsaksbuljong. Er jo kjøtt sjølv om det er i buljonform veit du 🙂

 7. PS: Ser elles ut som ei digg oppskrift altså 🙂

 8. Kaisa Elise

  Nam det så godt ut 😉

 9. Mona Therese

  Skal jeg prøve:)

 10. Lena Strømmen

  Fantastisk bra initiativ, Linda! Dette var virkelig kjekt å lese – håper fleire får auga opp for vegetarmat. Det er så mykje meir enn vasne salatblad og gulrøtter! Utrulig fint at du kan bruke bloggen til å nå ut til fleire med akkurat dette bodskapet:)

 11. Nam, det så godt ut! Jeg lurer bare på om du vet hva som kan ha gått galt da jeg prøve meg på denne sjokoladekaken din: http://lindastuhaug.blogg.no/1394992231_sjokoladekake.html Jeg lagde den helt etter oppskriften (brukte kokosmelk), men da den var ferigstekt var den ikke mer enn 1 cm høy :-/ Brukte den samme formen som deg også. Uansett, den ble helt nydelig på smak, så jeg kommer til å prøve flere ganger! 😀

 12. Birgitte

  Mmm, ser veldig godt ut! 😀 En eller flere vegetarmiddager bør absolutt innføres hos alle i uka! Har selv mange vegetarmiddager og andre måltider uten kjøtt 🙂

 13. Nina Bakke

  Så godt ut 🙂

 14. Camilla

  Nå som jeg er på diett er det litt vanskelig, men absolutt noe jeg kunne innført når det er over 🙂 Denne så kjempegod ut, jeg spiser med øya og har nettopp fått i meg mat, men nå fikk jeg lyst på suppe, haha

 15. Linda Marie Stuhaug

  Camilla: Det forstår eg veldig godt 🙂 Eg har så suppe-dilla om dagane – blir en ny variant nesten kvar kveld!

 16. Linda Marie Stuhaug

  Nina Bakke: Sunt og godt 🙂

 17. Linda Marie Stuhaug

  Birgitte: Det er heilt sant! Mange spiser ubevisst alt for store mengder kjøtt. Eg er skikkelig gira på kjøttfri Mandag framover 🙂

 18. Linda Marie Stuhaug

  Marie: Hm, det høres rart ut! Vanskelig å sei kva som er gjort feil. Brukte du den fullfett varianten, stiv del av kokosmelk? Min blei ikkje så veldig høg heller, men den var høgere enn 1 cm vertfall 🙂

 19. Linda Marie Stuhaug

  Lena Strømmen: Takk for det, Lena! Eg er skikkelig gira på kjøttfri middager framover – det er jo så utrulig masse godt man kan lage som ikkje berre er salatblad og gulrøtter som du skriver 🙂 Håper eg når fleire med budskapen, mange virker vertfall veldig positive 🙂 Håper du har hatt en super 18-årsdag idag! Igjen – gratulerer så masse med dagen 🙂

 20. Linda Marie Stuhaug

  Mona Therese: Anbefales virkelig 🙂

 21. Linda Marie Stuhaug

  Kaisa Elise: Raskt, sunt og godt! Suppe er undervurdert 🙂

 22. Linda Marie Stuhaug

  Ida: Takk for det, Ida 🙂

 23. Linda Marie Stuhaug

  Ida: Tusen takk for at du sa ifra! Litt amatør på dette stadiet enda, skal endre oppskrift med en gang 🙂

 24. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Ja – eg tenkte overhode ikkje på at det var kjøtt i buljongen – grønnsaksbuljong blir definitivt meir riktig 🙂 Eg gleder meg til mange kreative middager framover, kjøttfri blir kjekt og utfordrande!

 25. Linda Marie Stuhaug

  MayBritt Bråthen: Ja, godt med en god blanding 🙂

 26. Linda Marie Stuhaug

  Laila: Eg kommer med mange kreative oppskrifter framover! Eg er så gira på kjøttfri middager at eg kommer til å lage det fleire ganger i veka 🙂 Mulighetane er fleire enn man trur!

 27. Linda Marie Stuhaug

  Tanja Helen: Takk for det, Tanja Helen 🙂

 28. Linda Marie Stuhaug

  Suzanne: Så hyggelig å høre at du er med, Suzanne! Eg skulle ha starta for lenge siden, men bedre seint enn aldri 🙂 Har skikkelig suppe-dilla og gleder meg til å dele fleire smakfulle oppskrifter!

 29. Hei! Dette er eit litt anna tema, eg får besøk av ein venn som er alergisk mot egg og melk og ynskjer å lage ei kake som han og kan eta. Har du tips?

 30. spesiellinor

  Det så kjempegodt ut 🙂 Har tenkt selv at man bør kutte ned på kjøttbruken, både får egen del og samfunnets del. Men jeg klarer liksom ikke bli skikkelig middags-mett på suppe. Lager ofte forskjellige supper fra bunnen av til lunsj, men sjelden til middag.

 31. Veronica

  så herlig ut!

 32. Linda Marie Stuhaug

  Veronica: Tusen takk for det! Det var utrulig godt 🙂

 33. Linda Marie Stuhaug

  spesiellinor: Prøv med egg, bønner, linser eller kikerter i suppa – så blir den med en gang meir mettende og næringsrik 🙂 Suppe til lunsj er heller ikkje feil om man foretrekker det, selfølgelig!

 34. Linda Marie Stuhaug

  Sofie: Det har eg – den sukkerfri snickerskaka eg la ut for ett par veker siden 🙂 Bruker du soyafløte/havrefløte i sjokoladelokket blir den både melkefri og uten egg!

 35. Susanne

  Såg godt ut! Må berre seie (i og med du sa kjøttfri mandag) at ost er vanlegvis ikkje vegetarkost då det inneheld løype som vert tatt frå magen til døde dyr, men det visste du kanskje? 🙂

 36. Linda Marie Stuhaug

  Susanne: Kva meiner du med løype? 😉

 37. tusen takk for fantastisk god oppskrift!!!

 38. Linda Marie Stuhaug

  Emma: Så hyggelig, Emma! Takk for tilbakemelding 🙂