Linda Stuhaug

Annonse

Heimelaga pistasjeis, sukkerfri og melkefri!

Heimelaga pistasjeis, sukkerfri og melkefri!
Heisann, og god tirsdagskveld! Her kommer den meget etterspurte oppskrifta på heimelaga pistasjeis. Den er både sukkerfri og melkefri, men kan lages med vanlig melk for dei som tåler det. Frøken Stuhaug har gløymt vekk heile isen, heldigvis har eg lesere som etterspørr oppskrifter som eg legger ut bilder av i forkant 🙂
Etter mange oppskrifter på ulike varianter av is med vikingmelk – som har våre en suksess (!) – ville eg prøve meg på pistasjeis også. For å få fram den gode pistasje-smaken måtte eg endre måten å lage isen på. Det krevde både tenking og feiling før eg fekk til en smakfull is, og hakket bedre er det når det faktisk kan nytes av dei som ikkje tåler melk!
Nei – isen blir ikkje like grønn som den man får på butikken, men i gjengjeld gjer den godt for kroppen og smaker ekte pistasje!
Denne varianten blir ikkje like fyldig og krema som vikingmelk-variantane, sånn at dere veit det. Den blir litt isette – men ikkje masse – og det gjorde overhode ingenting når den blei så god på smak! Følg gjerne punkt 5 nedenfor og la den stå litt i kjøleskapet før servering, for den er ganske hard og trenger litt tid på seg for å mjukne opp 🙂
Sukkerfri og melkefri pistasjeis 70 g malte pistasjenøtter 1,5 dl valgfri melk, eg brukte soya for å få melkefri is 120 g fullfett kokosmelk, den stive delen 1 ts ekte vaniljepulver, evt. frø fra 2 vaniljestenger 3 eggeplommer 2-3 ss sukrin+, evt. anna tilsvarande søtning for 4-6 ss sukker
Framgangsmetode 1. Kok opp melk med malte pistasjenøtter og vaniljepulver på svak varme. La blandinga stå å trekke en times tid, så den trekker ut mest mulig smak. 2. Visp eggeplommer og sukrin+ sammen til en luftig eggedosis med handmikser. 3. Hell melkeblandinga over i en bolle og visp sammen med kokosmelka til en jevn blanding. 4. Vend blandingane inn i kvarandre med en slikkepott, og ha over i en boks. Sett i fryseren minst 3-4 timer. 5. Isen kan vere ganske hard rett fra fryseren, så eg fant ut at den var best etter 40 minutter i kjøleskapet før servering 🙂
Toppa med litt raspa sjokolade og ferske bringebær ?
Det er den sjette oppskrifta på sukkerfri iskrem i arkivet – men eg skal love dere at det kommer fleire! Det blir gjerne meir fram mot sommeren når is smaker aller best ?
Imorra – DA kommer innlegget angående mine matintoleranser og nytt kosthold. Dagane har gått i ett og eg har knapt såtte på stumpen. Innlegget er halvskrevet og skal skrives ferdig i kveld, så eg får poste det imorra til dere!
Ha en fin kveld alle sammen 🙂

Heisann, og god tirsdagskveld!
Her kommer den meget etterspurte oppskrifta på heimelaga pistasjeis. Den er både sukkerfri og melkefri, men kan lages med vanlig melk for dei som tåler det. Frøken Stuhaug har gløymt vekk heile isen, heldigvis har eg lesere som etterspørr oppskrifter som eg legger ut bilder av i forkant 🙂

Etter mange oppskrifter på ulike varianter av is med vikingmelk – som har våre en suksess (!) – ville eg prøve meg på pistasjeis også. For å få fram den gode pistasje-smaken måtte eg endre måten å lage isen på. Det krevde både tenking og feiling før eg fekk til en smakfull is, og hakket bedre er det når det faktisk kan nytes av dei som ikkje tåler melk!

Nei – isen blir ikkje like grønn som den man får på butikken, men i gjengjeld gjer den godt for kroppen og smaker ekte pistasje!

Denne varianten blir ikkje like fyldig og krema som vikingmelk-variantane, sånn at dere veit det. Den blir litt isette – men ikkje masse – og det gjorde overhode ingenting når den blei så god på smak! Følg gjerne punkt 5 nedenfor og la den stå litt i kjøleskapet før servering, for den er ganske hard og trenger litt tid på seg for å mjukne opp 🙂

Sukkerfri og melkefri pistasjeis
70 g malte pistasjenøtter
1,5 dl valgfri melk, eg brukte soya for å få melkefri is
120 g fullfett kokosmelk, den stive delen
1 ts ekte vaniljepulver, evt. frø fra 2 vaniljestenger
3 eggeplommer
2-3 ss sukrin+, evt. anna tilsvarande søtning for 4-6 ss sukker

Framgangsmetode
1. Kok opp melk med malte pistasjenøtter og vaniljepulver på svak varme. La blandinga stå å trekke en times tid, så den trekker ut mest mulig smak.
2. Visp eggeplommer og sukrin+ sammen til en luftig eggedosis med handmikser.
3. Hell melkeblandinga over i en bolle og visp sammen med kokosmelka til en jevn blanding.
4. Vend blandingane inn i kvarandre med en slikkepott, og ha over i en boks. Sett i fryseren minst 3-4 timer.
5. Isen kan vere ganske hard rett fra fryseren, så eg fant ut at den var best etter 40 minutter i kjøleskapet før servering 🙂

Toppa med litt raspa sjokolade og ferske bringebær ?

Det er den sjette oppskrifta på sukkerfri iskrem i arkivet – men eg skal love dere at det kommer fleire!
Det blir gjerne meir fram mot sommeren når is smaker aller best ?

Imorra – DA kommer innlegget angående mine matintoleranser og nytt kosthold. Dagane har gått i ett og eg har knapt såtte på stumpen. Innlegget er halvskrevet og skal skrives ferdig i kveld, så eg får poste det imorra til dere!

Ha en fin kveld alle sammen 🙂

Annonse

2 Kommentarer

H

Hege

10. mars 2024

Hvis du skolder nøttene, så blir de mye mer grønne i fargen 😃

Linda Stuhaug

11. mars 2024

Kult😃

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg