Linda Stuhaug

Annonse

7. mai 2014

Matintoleranser og nytt kosthold

Matintoleranser og nytt kosthold
God Onsdag alle sammen 🙂 Dagens innlegg handler om matintoleranser. Dere som følger meg jevnt og trutt har nok merka at eg har hatt litt fokus på allergivennlige oppskrifter i det siste. Blant anna når eg publiserte oppskrift på den allergivennlige sjokoladekaka spurte eg dere lesere om deres situasjon angående matallergi / matintoleranse. Eg fekk utrulig mange flotte, utfyllande kommentarer – og lærte litt meir om temaene. Som det også står i innlegget så har eg tatt en intoleransetest og var veldig spent på resultatet. Eg har hatt problemer med magen i fleire år, men etter nyttår blei det enda verre. Eg kom meg til ernæringsfysiolog, deretter biopat som tok en ELISA test (igG og igA) for å finne ut kva eg ikkje tåler av mat. For 1,5 veke sida fekk eg endelig resultatet!
Safit sjokoladekake som er sukkerfri, glutenfri og melkefri ?
Til min store fortvilelse har eg påvist melkeintoleranse. Dette var min største frykt ettersom eg spiser enormt masse meieriprodukt daglig, både som egne måltider, tilbehør til måltidene og i bakst og mat eg lager. Eg kan sei som så at kostholdet mitt nesten består (bestod) av meieriprodukter. No må all mat som har melkeprotein i seg vekk – melk, yoghurt, cottage cheese, smør, alle typer ost, myse, kasein, proteinpulver. Matvarer som inneholder melk i en eller anna form (f.eks pesto som er laga med parmesan, eller kakemikser med myse/ tørrmelkspulver). Ut med melka – inn med alternative ingredienser!
Eg har også fleire intoleranser, blant anna mandler og kveite. Alle matvarer som inneholder kveitemjøl må derfor utelukkast. I første omgang skal eg ikkje berre holde meg unna kveite, men alt av gluten. Det er rett og slett for å sjå korleis kroppen reagerer når eg inluderer gluten igjen om ei stund, og for å "booste" reparering av tarmsystemet.
Så no framover lever eg ett glutenfritt og melkefritt kosthold. Nei, melkeintoleranse og laktoseintoleranse er ikkje det samme. Eg kan ikkje spise laktosefri produkter for dere som lurer. Eg har heller ingen planer om å spise masse soyaprodukter, det blir som erstatning iblant når eg vanligvis ville brukt yoghurt etc.
Etter en tur på butikken for å handle alternative ingredienser!
Eg skal være heilt ærlig å innrømme at eg tok det skikkelig tungt å ha fått melkeintoleranse. Ja, eg grein og var faktisk heilt ifra meg! Såg verken lyst på kosthold, mat, blogg, oppskirfter. Eg tenkte på at andre faktisk må ta hensyn til meg når eg er på besøk eller skal i selskaper, noke eg ikkje ønsker. At eg ikkje kan ete maten eg liker aller best. At det blir vanskelig å kunne spise ute, eller reise på ferier når eg har dette å ta hensyn til. At eg alltid må tenke, lese, kjenne til matvarer før eg ete dei. At eg ikkje kan spise min favorittsnop som er vaniljefudge og sjokolade, eller yoghurtis som ofte er helgekosen min. Eg var faktisk så sliten i hode og kropp den kvelden etter eg fikk vite det, at eg følte heile verden gjekk imot meg. Det høres dramatisk og fælt ut, men det var altså min første reaksjon for ei sjokka, ekstremt matglad jente – men eg endra fort tankegangen min! Eg har fylt kroppen min med mat som eg har en intoleranse mot over en lang, lang periode. For å forklare ting veldig enkelt, så er tarmsystemet mitt ødelagt og immunforsvaret mitt har konstant jobba imot seg sjølv. Bakterier og giftstoffer har konstant sirkulert rundt i blodet mitt. Eg er en person som er opptatt av kosthold, kropp, helse, sunnhet – og det gjer meg direkte vondt at eg har våre så "fæl" mot kroppen min uten å faktisk vite om det. Eg ønsker selfølgelig å gjere det som er best for meg og min kropp, gi den gratis medisin i motsetning til å gi den gift. Eg ønsker å gi den det den trenger for å ha det bra, yte optimalt, restituere seg, fungere. Skjønner dere poenget mitt?
Eg gjekk meg en tur og lot tankane gå. Selfølgelig klarer eg dette! Eg rydda skap, skuffer, frys, kjøleskap. Kasta, gav vekk og gjømte mat som eg ikkje lenger kan inkludere. Fylte opp med alterntive ingredienser. Begynte å tenke posistivt. Fekk masse motivasjon. Gleda meg til å endre kostholdet mitt, spille på lag med kropp og immunforsvar. Begynne å tenke ut av komfortsonen, bruke enda meir kreativitet til måltider og oppskrifter. Få mange nye smaksopplevelser, prøve mat og ingredienser eg aldri har våre borti. Fokuserepå mat eg KAN spise, og IKKJE det eg ikkje kan spise. Få en velfungerande mage som ikkje hemmer meg i kvardagen. Du verden for en lang, lærerik, spennande og kjekk reise dette blir!
Hoppande klar for nye tider!
Korleis blir bloggen og oppskriftene prega av mine intoleranser? For å være ærlig trur eg ikkje dere som lesere kommer til å tenke så masse over det. Nesten alt eg lager er glutenfritt fra før, og når det kommer til melkeprodukter så vil eg bruke alternativer til yoghurt, melk, fløte, smør osv. og skriver gjerne "valgfri melk" framfor "soya melk" som dere skjønner kva eg meiner. Men – eg vil jo selfølgelig lage fleire melkefri oppskrifter, men det går ikkje på bekostning av smak eller næringsinnhold – så det er oppskritfer som alle kan lage! En bonus for dere som er i samme båt som meg og må ha ett melkefritt kosthold 🙂
Når det er sagt så har eg veldig mange upubliserte oppskrifter som vil komme framover, eg må jo dele det eg fra før har laga uansett om eg no har nytt kosthold eg tar hensyn til! Eg er ganske heldig på de måten at eg har en del kunnskap om kosthold fra før, og slipper å sette meg inn i noke som helst nytt. Eg kjenner til det meste av mat med melkeprotein i seg, og mange alternativer man har. Likevell er det nok visse matvarer, ingredienser innenfor alle kategorier eg ikkje kjenner til!
Så derfor – har du tips til matvarer eller ingredienser i forhold til at det skal vere glutenfritt og melkefritt så tar eg hjertelig imot alle råd og tips! Del gjerne erfaringer, oppskrifter eller plasser eg kan hente inspirasjon. Åpen for absolutt alt 🙂

God Onsdag alle sammen 🙂
Dagens innlegg handler om matintoleranser. Dere som følger meg jevnt og trutt har nok merka at eg har hatt litt fokus på allergivennlige oppskrifter i det siste. Blant anna når eg publiserte oppskrift på den allergivennlige sjokoladekaka spurte eg dere lesere om deres situasjon angående matallergi / matintoleranse. Eg fekk utrulig mange flotte, utfyllande kommentarer – og lærte litt meir om temaene. Som det også står i innlegget så har eg tatt en intoleransetest og var veldig spent på resultatet. Eg har hatt problemer med magen i fleire år, men etter nyttår blei det enda verre. Eg kom meg til ernæringsfysiolog, deretter biopat som tok en ELISA test (igG og igA) for å finne ut kva eg ikkje tåler av mat. For 1,5 veke sida fekk eg endelig resultatet!


Safit sjokoladekake som er sukkerfri, glutenfri og melkefri ?

Til min store fortvilelse har eg påvist melkeintoleranse.
Dette var min største frykt ettersom eg spiser enormt masse meieriprodukt daglig, både som egne måltider, tilbehør til måltidene og i bakst og mat eg lager. Eg kan sei som så at kostholdet mitt nesten består (bestod) av meieriprodukter. No må all mat som har melkeprotein i seg vekk – melk, yoghurt, cottage cheese, smør, alle typer ost, myse, kasein, proteinpulver. Matvarer som inneholder melk i en eller anna form (f.eks pesto som er laga med parmesan, eller kakemikser med myse/ tørrmelkspulver). Ut med melka – inn med alternative ingredienser!

Eg har også fleire intoleranser, blant anna mandler og kveite. Alle matvarer som inneholder kveitemjøl må derfor utelukkast. I første omgang skal eg ikkje berre holde meg unna kveite, men alt av gluten. Det er rett og slett for å sjå korleis kroppen reagerer når eg inluderer gluten igjen om ei stund, og for å "booste" reparering av tarmsystemet.

Så no framover lever eg ett glutenfritt og melkefritt kosthold.
Nei, melkeintoleranse og laktoseintoleranse er ikkje det samme. Eg kan ikkje spise laktosefri produkter for dere som lurer. Eg har heller ingen planer om å spise masse soyaprodukter, det blir som erstatning iblant når eg vanligvis ville brukt yoghurt etc.


Etter en tur på butikken for å handle alternative ingredienser!

Eg skal være heilt ærlig å innrømme at eg tok det skikkelig tungt å ha fått melkeintoleranse.
Ja, eg grein og var faktisk heilt ifra meg! Såg verken lyst på kosthold, mat, blogg, oppskirfter. Eg tenkte på at andre faktisk må ta hensyn til meg når eg er på besøk eller skal i selskaper, noke eg ikkje ønsker. At eg ikkje kan ete maten eg liker aller best. At det blir vanskelig å kunne spise ute, eller reise på ferier når eg har dette å ta hensyn til. At eg alltid må tenke, lese, kjenne til matvarer før eg ete dei. At eg ikkje kan spise min favorittsnop som er vaniljefudge og sjokolade, eller yoghurtis som ofte er helgekosen min. Eg var faktisk så sliten i hode og kropp den kvelden etter eg fikk vite det, at eg følte heile verden gjekk imot meg. Det høres dramatisk og fælt ut, men det var altså min første reaksjon for ei sjokka, ekstremt matglad jente – men eg endra fort tankegangen min!

Eg har fylt kroppen min med mat som eg har en intoleranse mot over en lang, lang periode.
For å forklare ting veldig enkelt, så er tarmsystemet mitt ødelagt og immunforsvaret mitt har konstant jobba imot seg sjølv. Bakterier og giftstoffer har konstant sirkulert rundt i blodet mitt. Eg er en person som er opptatt av kosthold, kropp, helse, sunnhet – og det gjer meg direkte vondt at eg har våre så "fæl" mot kroppen min uten å faktisk vite om det. Eg ønsker selfølgelig å gjere det som er best for meg og min kropp, gi den gratis medisin i motsetning til å gi den gift. Eg ønsker å gi den det den trenger for å ha det bra, yte optimalt, restituere seg, fungere. Skjønner dere poenget mitt?

Eg gjekk meg en tur og lot tankane gå. Selfølgelig klarer eg dette!
Eg rydda skap, skuffer, frys, kjøleskap. Kasta, gav vekk og gjømte mat som eg ikkje lenger kan inkludere. Fylte opp med alterntive ingredienser. Begynte å tenke posistivt. Fekk masse motivasjon. Gleda meg til å endre kostholdet mitt, spille på lag med kropp og immunforsvar. Begynne å tenke ut av komfortsonen, bruke enda meir kreativitet til måltider og oppskrifter. Få mange nye smaksopplevelser, prøve mat og ingredienser eg aldri har våre borti. Fokuserepå mat eg KAN spise, og IKKJE det eg ikkje kan spise. Få en velfungerande mage som ikkje hemmer meg i kvardagen. Du verden for en lang, lærerik, spennande og kjekk reise dette blir!


Hoppande klar for nye tider!

Korleis blir bloggen og oppskriftene prega av mine intoleranser?
For å være ærlig trur eg ikkje dere som lesere kommer til å tenke så masse over det. Nesten alt eg lager er glutenfritt fra før, og når det kommer til melkeprodukter så vil eg bruke alternativer til yoghurt, melk, fløte, smør osv. og skriver gjerne "valgfri melk" framfor "soya melk" som dere skjønner kva eg meiner. Men – eg vil jo selfølgelig lage fleire melkefri oppskrifter, men det går ikkje på bekostning av smak eller næringsinnhold – så det er oppskritfer som alle kan lage! En bonus for dere som er i samme båt som meg og må ha ett melkefritt kosthold 🙂

Når det er sagt så har eg veldig mange upubliserte oppskrifter som vil komme framover, eg må jo dele det eg fra før har laga uansett om eg no har nytt kosthold eg tar hensyn til! Eg er ganske heldig på de måten at eg har en del kunnskap om kosthold fra før, og slipper å sette meg inn i noke som helst nytt. Eg kjenner til det meste av mat med melkeprotein i seg, og mange alternativer man har. Likevell er det nok visse matvarer, ingredienser innenfor alle kategorier eg ikkje kjenner til!

Så derfor – har du tips til matvarer eller ingredienser i forhold til at det skal vere glutenfritt og melkefritt så tar eg hjertelig imot alle råd og tips! Del gjerne erfaringer, oppskrifter eller plasser eg kan hente inspirasjon. Åpen for absolutt alt 🙂

Annonse

SKRIV EN KOMMENTAR

Nyaste innlegg