Sunne vaniljefudge med informasjon!

Heisann alle sammen!
Først og fremst må eg sei tusen hjertelig takk for alle kommentarer, tilbakemeldinger, tips, råd, lykkeønskinger på gårsdagens innlegg, det gjekk over all forventning! Eg har lest kvar og en kommentar fleire ganger, men akkurat no har eg ikkje tid eller kapasitet til å svare alle sammen, det håper eg dere forstår. Det gir meg vertfall en enorm glede og motivasjon at dere engasjerer dere på mine vegner, det betyr utrulig masse! Ikkje minst at dere ser fram til litt nye vrier på nye oppskrifter framover, vi er visst mange i samme båt og det er jo kjekt å kunne dele tips, erfaringer og oppskrifter med kvarandre 🙂

Over til dagens oppskrift, som dere kjenner fra før.
Dei sunne vaniljefudgene blei laga først i Januar, og har blitt posta fleire ganger i ulike varianter i ettertid. Det er definitivt en av mine mest populære oppskrifter, og eg får støtt og stadig gode tilbakemeldinger. Har du ikkje prøvd dei enda er det på høg tid! Eg har gjort to bittesmå endringer i oppskriften, og synes den blei hakket bedre, derfor poster eg den på nytt. I tillegg så ville eg skrive litt meir konkret og ryddig angående ingrediensbytting og ulike variasjoner man har av denne grunnoppskrifta.

Kor mange vaniljefudge du får, er avhengig av kor store du lager dei. Eg delte denne oppskrifta i 12 biter, men dei var ganske store. Då ligger kaloriinnholdet på ca 30 kalorier per bit, og enda færre jo fleire man får 🙂 Dei kan med fordel lages mindre!

Sukkerfri vaniljefudge, 10-12 stk
2 dl vikingmelk (usøtet på boks)
40 g sukrin gold
15 g yaconsirup eller fibersirup gold
10 g ekte smør eller kokosfett
evt. maldonsalt

Slik gjer du:
1. Bland sammen alle ingrediensene i en stor bolle som tåler sterk varme. Sett i mikroen i 5 minutter før du tar den ut og rører litt.

2. Sett bollen tilbake i mikroen, no skal den stå heilt til du får en tjukk, karamellfarga masse. Kor lang tid det tar varierer veldig, følg godt med mot slutten da riktig konsistens er viktig.

3. Om du bruker maldonsalt: dryss over formbare silikonformer etter eget ønske før du heller over karamellmassen. Sett i fryseren over natta eller kjøleskap over natta.

4. Oppbevar og server vaniljefudgen rett fra kjøleskapet. Kan også oppbevares i frys, da står den seg lengre.

Tips og alternativer*
– Vikingmelk er eit usøtet og magert alternativ til fløte, men du kan selfølgelig bruke fløte også. For laktosefri variant bruker du laktosefri fløte. Det er ikkje så godt å lage melkefri vaniljefudge, men det går an å prøve med nokre typer melkefri fløter, men det kan gi noko anna resultat både på smak og konsistens.

– Sukrin gold kan byttes med vanlig sukrin i denne oppskrifta, men sukrin gold anbefales.

– Det er fantastisk godt med litt maldonsalt i kombinasjon med den søte karamellen, men dette bestemmer du sjølv om du vil bruke 🙂

Om eg kan få sei det sjølv, så er desse faktisk så gode at dei lett spises som helgekos, og det veit eg at eg ikkje er aleine om å synes 🙂

God torsdagskveld vidare!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

90 kommentarer

 1. Martine

  Jeg tror mine stod for lenge. Var så usikker på om de var ferdig så de stod flere minutter mer enn12:O Ville bare si at de er veldig gode om man lager de sånn og. Disse ble nesten som vanlig karamell! Regner med de skal være litt annerledes siden det er fudge.Ser annerledes ut enn på bildene dine. mine ligner mer på feks smørbukk! Skal prøve meg igjen på denne oppskriften. Og en ting til, lagde sjokolademoussen du la ut (igår?) NAM 🙂 gleder meg til å prøve på mer.

 2. Linda Marie Stuhaug

  Martine: I noken mikrobølgjeovner må den stå lengre enn tolv minutt, i andre mindre. Har bomma en gang sjølv og fått denne karamellen som du beskiver, men for min smak så liker eg bedre fudge. Men det er jo heilt ypperlig for dei som liker bedre smørbukk eller seigere karameller 🙂 Så hyggelig at sjokolademoussen falt i smak! Håper du finner andre fristande oppskrifter å prøve ut 🙂 God helg til deg!

 3. Hei! Har prøvd å lage disse flere ganger, men de får aldri riktig konsistens. Har prøvd både i kjele og i mikro. De stivnet litt mer når jeg lagde de i kjele, men da kokte nesten alt bort så når det var ferdig fikk jeg bare 2-3 biter. De andre gangene har det bare blitt en seig masse, som nesten er lettere å spise med skje. Går ikke å skjære den i biter. Hva gjør jeg galt? Kan det være fordi jeg bruker agavesirup? Et spørsmål til. Hvordan mandelmel bruker du? Har hørt at det finnes mandelmel med mindre fett, er det færre kalorier i det? Det er jo veldig mange kalorier i mandler.

 4. Linda Marie Stuhaug

  Thea: Heisann Thea 🙂 Det kan høres ut som du kokte massen for lenge i kjelen i alle fall, og om massen aldri stivna etter du hadde den i mikroen så skulle den gjerne stått litt lenger. Kor lenge avkjøler du dei forresten? Mine må av og til stå 12 timer i frys før dei er spiseklare. Eg bruker ikkje mandelmel, så eg er ikkje rette personen å spørre. Men det finnes en «vanlig» variant og en mager variant der det blir brukt avfettede mandler 🙂

 5. Så nå på oppskriften din på suksessterte at du brukte mandler og ikke mandelmel. Det var den oppskriften jeg tenkte på fordi jeg har veldig lyst til å prøve den en dag. Prøvde meg på vaniljefudge igjen i dag, og jeg tror de blir bra denne gangen. Jeg har ikke latt de ligge særlig lenge i fryseren før fordi jeg ikke trodde de måtte være så lenge i fryseren. Men de smaker veldig godt, og jeg tror de blir bra denne gangen hvis jeg bare lar dem være i fryseren lenge nok.

 6. Linda Marie Stuhaug

  Thea: Så bra, Thea! La dei stå lenge – gjerne til neste dag, så er du sikker på at dei ikkje kunne blitt stivare. Gi gjerne en tilbakemelding 🙂

 7. Jeg tok de ut på morgenen i dag, da hadde de vært i fryseren i nesten ett døgn. De var veldig harde så jeg lot de stå 2 minutter på benken, og da var de helt myke og klissete. Så fikk ikke riktig konsistens denne gangen heller. Skjønner ikke helt hva jeg gjør feil, trodde de skulle bli bra denne gangen. Smakte på de selv om de var myke, og de hadde en veldig spiss smak, det var ikke særlig gode. Når jeg smakte på de i går smakte de helt annerledes.

 8. Linda Marie Stuhaug

  Thea: Høres rart ut. Da veit eg dessverre ikkje kva som er gått gale 😉

 9. Hei, har prøvd oppskriften et par ganger nå, smaksmessig er det ingenting å utsette, men får den aldri til en seig masse. Er relativt flytende. Hiver den i frysen til den stivner, men den smelter fort og renner utover, holder seg ikke i romtemperatur. Noen forskjeller i oppskriften er at jeg bruker kokosmelk, litt stevia dråper istedet for sukrin gold og rapsoljesmør.. Burde jeg kanskje byttet til kokosolje får å få den mer stiv?

 10. Linda Marie Stuhaug

  Ray: Eg trur ikkje resultatet blir fullverdig med kokosmelk, dessverre. Eg har skrevet i innlegget at lesere har prøvd det, men ikkje meg sjølv – så eg kan ikkje anbefale det. Eg vil anbefale vikingmelk for å få eit bra resultat rett og slett 🙂 Du kan evt. prøve med kokosfett (ikkje flytende olje, men hardt fett, som stivner igjen når den blir avkjølt) – men som sagt, så blir det noke anna, og eg kan ikkje garantere eit vellykka resultat 🙂

 11. Ingvild

  Hei. Jeg har prøvd å lage karamellene i mikro to ganger nå uten hell. Hva er max effekten på icroen du har brukt? Min er på 900 så mulig det har noe å si. Byttet ut sirup med honning og brukte ellers de samme ingrediensene. Røra stivnet aldri og til slutt ble den brent når jeg lot den stå litt lenger. Da fikk den klomper og så bare rennende og fetette ut. Skjønner ikke hva jeg gjør feil

 12. Linda Marie Stuhaug

  Ingvild: Hei! Eg veit ikkje kva min max effekt er på mikroen. Det kan høres ut som du lot den stå litt lite første gangen, deretter litt for lenge andre gangen. Når massen begynner å tjukne, sjekk kvrt 30. sekund – heilt til den er perfekt 🙂

 13. Jan Erik

  Tenkte eg skulle nemne at eg freista meg på å lage fudgekaramell med kokosmelk i går, med strålande resultat! Eg brukte 2 dl vanleg kokosmelk, altså fullfeitt, og dobla mengden med smør (eg brukte kaldpressa kokosolje, for det gir ein ekstra dimensjon reint smaksmessig tykkjer eg 🙂 Reint kalorimessig vil dei jo ligge litt høgare enn om ein bruker vikingmelk og mindre smør/kokosolje, ei heller fullt så magre, men smaksmessig vart det fantastisk og konsistensen blei minst like bra etter mi meining. Det einaste er at det tok kanskje litt lengre tid før den begynte å tjukne skikkeleg, men etter ca 12 minutt i mikroen min vart røra perfekt i alle fall 🙂

 14. Linda Marie Stuhaug

  Jan Erik: Fantastisk, Jan Erik! Tusen takk for en utfyllande og kjekk tilbakemelding 🙂 Dette trur eg jammen at eg må prøve sjølv også, for å smake kva forskjellen blir på sluttresultatet. Skal gjere som du skriver og doble menden smør/kokosolje. Alle tomler opp 🙂

 15. Merethe

  Disse var veldig gode! Serverte de til besøket i går, og de falt i smak hos alle 🙂

 16. Linda Marie Stuhaug

  Merethe: Kjempe, Merethe! Takk for tilbakemelding 🙂

 17. Hei! Jeg lagde disse og de ble kjempe gode, men er det meningen at de smelter når de ikke er i fryseren? I og med at de usunne man kjøper som smågodt er helt tørre på utsiden og holder seg fint uten at de er i verken kjøleskap eller fryser? Jeg kokte massen i kanskje 20 minutter på svak varme i kjele, men tror ikke det har noe med det å gjøre. Du har sikkert fått dette spørsmålet 100 ganger, heheh?

 18. Linda Marie Stuhaug

  Vilde: Hei Vilde! Nei, fudgen skal selfølgelig bevare konsistensen (dei blir bittelitt mjukare naturligvis) når dei er i romtemperatur. Fortsatt skal det vere fudge på både smak og konsistens 🙂 Massen skal bli tjukk og karamellaktig, det kan nok vere at den ikkje fikk riktig konsistens da du fryste den..

 19. Åja! Den ble også litt klumpete, betyr det at jeg har kokt den for lenge/for sterk varme? Kokte den på 4-5 av 9 sånn varmestyrke greier. Tusen takk for svar!:)

 20. Jeg klarte å kommentere to ganger.. Bare glem den korteste kommentaren, hahah

 21. Linda Marie Stuhaug

  Vilde: Fikk berre en kommentar, så svarer på den eg!

 22. Linda Marie Stuhaug

  Vilde: No fikk eg kun denne kommentaren. Også litt klumpette? I tillegg til kva? Trur du må skrive på nytt for å få med alt 🙂

 23. Beklager for at jeg surrer så mye? men jeg har prøvd å lage den to ganger. Den første gangen ble den litt klompete og smelta med en gang jeg tok den ut av fryseren, så den andre gangen tok jeg den av plata litt før men den smelta også når den ikke var i fryseren. Kokte den i ca 35-40 minutter første gangen, og ca 30 minutter den siste. Vet du hva jeg har gjort galt?

 24. Linda Marie Stuhaug

  Vilde: Hehe, det går heilt fint! Det er alfa omega med riktig koketid og ikkje minst røre ofte underveis. Den blir klumpette om man ikkje rører godt nok, og den vil ikkje stivne om den ikkje får nok koketid. Så det er her en plass feilen ligger 😉 Eg har aldri kokt i kjele, eg bruker alltid mikro, og eg føler det fungerer bedre 🙂

 25. Da skal jeg prøve det neste gang, tusen takk!:)

 26. Linda Marie Stuhaug

  Vilde: Berre hyggelig 🙂

 27. Går det an å bruke soyamelk?

 28. Linda Marie Stuhaug

  Anonym: Nei, alternativene står i innlegget 😉

 29. Hei! Går det ann å bruke stevia dråper i vanilje i stede for vanilje pulver?

 30. Linda Marie Stuhaug

  Julie: Som det går kan du bruke frø fra 1 vaniljestang istedenfor. Du kan prøve deg fram med steviadråper, men ikkje bruk for masse da det fort kan bli for søtt 🙂

 31. Kan man bruke vanlig lys sirup eller honning i stedet for yaconsirup?

 32. Går det fint med matfløte eller ekstra lett melk? Gleder meg til en påskekos jeg kan spise med god samvittighet ??

 33. Linda Marie Stuhaug

  Mari: Melk går ikkje, matfløte muligens. Men kan ikkje garantere bra resultat 😉 En grunn til at du ikkje vil bruke vikingmelk? 🙂

 34. Linda Marie Stuhaug

  Dina: Ja 🙂

 35. Nærmeste jeg kommer butikk er en bu. De har det viktigaste man treng. Men ikkje vikingmelk eller kremfløte. Men blir det veldig krise med mafløte?

 36. Linda Marie Stuhaug

  Mari: Det er ikkje krise så lenge det går, men eg veit rett og slett ikkje om matfløte egner seg til å lage karameller med (at karamellene får riktig smak og konsistens) – men det er nok verdt eit forsøk 🙂

 37. Hei hei ! Desse ser berre super gode ut! Men lurte på om da e mulig å bytta ut sukrin med noko ant? Eg har stevia pulver og brunt rårør sukker. Eller kan eg ta litt meir honning feks ?;)

 38. Linda Marie Stuhaug

  Eirin: Hei! Du må nok bruke sukrin/sukker for å få riktig konsistens. Brunt rårørsukker høres ut som det beste alternativet her 🙂

 39. Hei. Har ikke Vikingmelk men har mandelmelk el lettmelk kan jeg bruke det ? 🙂

  1. Nei, det vil ikkje fungere, men du kan bruke fløte 🙂