Oppskrift: sukkerfri karamell-granola

God Lørdagsmorgen 🙂
I går fekk eg endelig tid å skvise inn en liten bakekveld på kjøkkenet. Det er faktisk fleire veker sida sist, så det var på høg tid! Eg fekk laga opp litt forskjellig, blant anna en nydelig granola med smak av karamell og hint av havsalt. Eg ville prøve noke litt nytt og annleis, og siden eg er så glad i alt som smaker karamell, så tenkte eg at dette var midt i blinken. Og det var det!

Denne granolaen er natulig sukkerfri, glutenfri og melkefri. Har du nøtteallergi bytter du nøttene med frø/kjerner. Eg tok utgangspunkt i mi tidligere oppskrift på crunchy musli/ granola, men gjorde den litt mindre og justerte for å få den med smak av karamell.

Den blei faktisk farlig god etter min smak.
Virkelig nydelig som snacks, det gjekk ei handfull (eller tre..) rett i munnen mens eg tok bilder!

Karamell-granola
100 g havregryn, eg brukte glutenfri
50 g hakka nøtter, eg brukte valnøtter
30 g solsikkekjerner, eller andre kjerner
20 g sukrin gold, evt. anna søtning
20 g yaconsirup, evt. anna sirup/honning
20 g cocosa med smak, evt. smør
2 ss vatn
1 ts maldonsalt, kan droppes men veldig godt!
1/2 ts kanel, kan droppes

Bland sammen dei tørre ingrediensane i en bolle. Smelt cocosa og yaconsirup (eg hadde det i en kopp i mikro), og fordel i granolablandinga. Tilsett 2 ss vatn og vend godt. Fordel over en bakepapirkledd langpanne og steik midt i ovnen på 130 grader. La den stå til den har fått en mørkere, gyllen farge – min stod ca. 25 minutter men det vil variere fra ovn til ovn. Pass godt på, for det er fort gjort at det svir seg! Rør i blandinga kvart 7-8 minutt for ett jevnt resultat. Avkjøl.

Cocosa kommer eg til å bruke masse framover!
Det er sunt feitt som har mange gode egenskaper: stimulerande for feittforbrenninga, en god energikilde, immunstyrkande, godt for skjoldbruskkjertelen, ideell i lavkarbodietter. Den blir omtalt som "helseoljen" med bakgrunn av dei mellomlange, mettede fettsyrene som fordøyes lett, forbrennes lett, reduserer infeksjoner. I tillegg er den rik på både vitaminer, mineraler, antioksidanter, laurinsyre og andre mellomlange feittsyrer.

Det er to typer cocosa som brukes litt forskjellig:
Cocosa pure er den optimale matoljen uten smak og lukt. Den inneholder ikkje konseveringsmidler eller andre tilsetningsstoffer. Den kommer eg til å bruke i matlaginga, hovedsak til steiking og noken typer bakst.

Cocosa extra virgin gir en ekotisk duft med smak av dei tropiske øyene. Med sin søte smak så passer den best i smoothies, havregrøten, i pannekake/vaffelrøra og generelt søte oppskrifter. Det er også mange som liker denne så godt at dei tar ei skei rett i munnen!

Så, eg anbefaler å kjøpe coocsa folkens! Det er først no eg har fått augene skikkelig opp for denne fantastiske feittkilda. Du får kjøpt cocosa blant anna HER på x-life sin heimeside, eller i helsekostbutikker. Ei krukke varer lenge og det er verdt kvar krone 🙂


Oppbevar i glasskrukke i romtemperatur. Den holder seg i fleire måneder!

Passer perfekt til frukost, kvelds, mellommåltid, før/etter trening eller en lett dessert – kommer litt an på resten av måltidet etter kor sulten du er! Granola passer ypperlig sammen med ulike meieriprodukter og frukt/bær eller i smoothies. For min del i går kveld blei det en lett kveldsmat / dessert –

~ Søtsyrlig kokosmelk, friske bær og karamell-granola ~
Eg blanda 100 g kokosmelk light med 1 ts sukrin+ og litt saft fra en lime. Dryssa over bær og granola.

Å blande kokosmelk på denne måten var fantastisk godt og en ny smaksopplevelse! Sammen med bærene og den nydelige karamellgranolaen (med hint av salt) på toppen gjorde dette til en magisk kombinasjon ?

Da vil eg ønske alle en fin Lørdag 🙂
Nyt dagen!

//inneholder adlinks

54 kommentarer

 1. Lovelylillers sunne oppskrifter

  Jeg får aldri nok av granola 😀 NomnOmnomnom 😀 Håper du har en fin Lørdag!

 2. Anbefaler cocosa med andre smaker også. De med chili og hvitløk er veldig gode i ulike middagsretter, mens de med sitron og appelsin er gode til desserter, konfekt, bakverk osv 🙂

 3. Chatterboxen

  OmNom, dette skal prøves! Har hatt lyst på granola i det siste, for så mange av disse greske yoghurtene har det men såklart ikke glutenfritt!!! : ( Ha en fin helg 🙂 Skulle gjerne vært like kreativ idag, men endelig skal den nye glutenfrie grandiosaen prøves hi hi hi.

 4. Marte Hopstad

  Helt fantastisk! Du er rå 😀

 5. Nina Bakke

  Nam 🙂 Elsker granola!

 6. Kaisa Elise

  Det er så godt :)!

 7. Yam! Kjempelurt! Bloggen din er litt skummel egentlig, så mye godt! God Lørdag!

 8. Dette var skikkelig godt!! Kommer garantert til å lage flere ganger! Supert her hos oss med mange intoleranser! 🙂 🙂 🙂

 9. Oi! Det så fantastisk godt ut! 😀 Noterer at jeg må fylle opp med kokosmelk, for kombinasjonen nederst så utrolig digg ut!

 10. Linda Marie Stuhaug

  Norunn: Søt lime & kokos med karamellgranola var en fantastisk kombinasjon, så det må prøves 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  Yvonne: Så hyggelig Yvonne 😀 Eg skal prøve meg fram med fleire ulike granola-varianter, karamell&havsalt blei nydelig – men kjekt å prøve fleire typer også!

 12. Linda Marie Stuhaug

  hamyst: Hehe – så hyggelig da 🙂 Ha en fin Søndag!

 13. Linda Marie Stuhaug

  Kaisa Elise: Nydelig 🙂

 14. Linda Marie Stuhaug

  Nina Bakke: Eg også – så lenge den er laga med kvalitet og kjærleik, hehe 🙂

 15. Linda Marie Stuhaug

  Marte Hopstad: Tusen takk, Marte 😀

 16. Linda Marie Stuhaug

  Chatterboxen: Sunnere og billigere å lage slike ting sjølv – tenk slik på det 🙂 Tusen takk, ønsker deg en fin Søndag! Iblant er et lov å la kreativiteten ligge og slenge noke rett i ovnen 😉

 17. Linda Marie Stuhaug

  julie: Eg har snusa litt på dei – men ikkje fått ut fingeren og prøvd enda. Cocosa blir nok i hovedsak brukt i søte oppskrifter, men den med kvitløk høres god ut 🙂

 18. Linda Marie Stuhaug

  Lovelylillers sunne oppskrifte: Nei, det er så godt med litt crunch som topping! Fin Søndag til deg 🙂

 19. MaritaS

  Laget på et blunkt, og forsvant like så. Var nok flere enn meg som likte denne i hus 🙂 God søndag til deg 🙂

 20. Linda Marie Stuhaug

  MaritaS: Så hyggelig å høre! Kjekt når oppskrifter blir tatt så fort i bruk 😀 Ha en fin Søndagskveld 🙂

 21. Julie @ WolfItDown

  Nydelig! Savner og ikke ha tilgang på Sukrin Gold i butikken her, sukk! Må hamstre med meg neste gang jeg besøker gamlelandet. Har selv fått helt dilla på og lage granola, og over helgen laget jeg det også, ble kjempegodt! Tok med meg ett lite glass på jobb slik at jeg kan toppe yogurt med det og frisk frukt – perfekt! Håper du har hatt en fin start på uken 😀 x

 22. Denne oppskrifta va nydleg ! Og samansetningen kokosmelk, sukrin, jordbær og granola va so bra ! Du e verkele ein av mine største inspirasjona på kjøkkenet 🙂 Held du kurs i nærheita der du bur?

 23. Linda Marie Stuhaug

  Tonje: Så utrulig hyggelig tilbakemelding, Tonje! Virkelig stas å høre at eg er en av dine største inspirasjonskilder på kjøkkenet 🙂 Nei, eg held ingen kurs per idag. Det blir ikkje før til Høsten, men eg har planer om det 🙂

 24. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Sukrin Gold var ett stort savn når eg var i USA i høst. Det er liksom ikkje det samme uten 🙂 Granola blir nok laga i fleire varianter framover, det er jo i grunn veldig godt og smakfullt, spesielt til yoghurt og friske bær! Takk det samme til deg 🙂

 25. Hei, jeg hadde tenkt å kjøpe meg en krukke med Cocosa, men vet liksom ikke helt hva jeg skal bruke det til! Går det i en del oppskrifter ann å erstatte det med smør eller?

 26. Linda Marie Stuhaug

  Julie: Ja, cocosa kan erstatte smør i alle oppskrifter 🙂 Spørst litt kva type du velger, men den uten smak kan man også steike med. Virkelig gode begge to 🙂

 27. Christine

  Tusen takk for oppskrift på helt fantastisk granola!! Denne er så crunchy og nydelig på smak! Min nye favoritt! 🙂

 28. Ann-Katrin

  Endelig (!) fikk jeg til en crunchy granola! Tusen takk for topp oppskrift:) Fulgte forresten ambefalingen fra det tidligere innlegget om musli om å la brettet stå på restvarme en times tid, ble supert resultat.

 29. Linda Marie Stuhaug

  Ann: Så kjekt å høyre at du oppskrifta blei vellykka! Det er veldig lurt å la brettet stå i ettervarmen, så sikrer man seg alltid ett crunchy resultat, uansett kva det gjelder 🙂

 30. Linda Marie Stuhaug

  Christine: Så hyggelig å høre, Christine! Tusen takk for tilbakemelding 🙂 Masse god helg til deg!

 31. Dette tror jeg må være den beste karamell-granolaen jeg noensinne har smakt Linda!! 😀 Passelig søt, velsmakende og fantastisk crunchy 😀 For en smaksopplevelse <3 Fantastisk oppskrift altså, du er så utrolig flink altså! Går bare rundt å spiser den som snacks, rett fra glasset, ehem :))

 32. Linda Marie Stuhaug

  Monika: Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding, Monika 🙂 Det er så kjekt å få høyre at oppskriftene mine faller i smak! Denne er en favoritt hos meg også, granola blir aldri det samme uten smaken av salt karamell 🙂 Ha en super dag vidare!

 33. Julie @ WolfItDown

  Laget denne i dag, men var såååå dum og brukte kokosnøtt olje istedenfor cocosa eller smør, men det ble godt selv om, neste gang skal jeg bruke smør for siden kokosnøtt olje har så høyt fettinnhold, så ble det liksom ikke så crunchy som jeg liker det, men det er min feil 😛 God torsdagskveld frøken! x

 34. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Såpass ja – resultatet blir nok litt meir crunchy med cocosa/smør som du skriver 🙂 Da veit du det til neste gang iallefall! Ha en super helg Julie 😀

 35. Julie @ WolfItDown

  Jess, og det kommer definitivt til og bli en neste gang! Spiste opp et halv glass av dette i dag på jobben, er så godt! God helg til deg også 😀 x

 36. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Haha – fantastisk! Det er farlig å ha i skapet, det er så godt at eg blir gåande å småete 😉 Hekta 🙂

 37. Å, herlig ? Hvordan tror du denne hadde blitt uten yaconsirup (eller erstatning) og med vanlig sukrin?:) Samme bare ikke så karamellisert, eller katastrofe? Hehe, så på yaconsirup og syntes det var en smule dyrt 🙁 Og vil jo ikke ha oppe i noe usunt og få dårlig samvittighet av å spise det heller (typisk meg) :/ Hehe :)) Også har jeg et spørsmål til: Hver gang du oppgir hvilken søtning du har brukt, så oppgir du alltid sukrin+, sukrinmelis, sukrin gold, osv. Men ikke vanlig sukrin. Hva er grunnen til det? Og hva er best, om man bare skulle kjøpe en ting? Og hva er egentlig forskjellen? Herlighet, jeg bare kjører på med spørsmål jeg :O «Et spørsmål til», ja særlig. Nei, det er egentlig bare de to første jeg trenger svar på, ble bare litt revet med og slang inn alt som falt meg inn xD Elsker fortsatt bloggen din! 🙂 – Lucie

 38. Linda Marie Stuhaug

  Lucie: Heisann Lucie 🙂 Du kan bruke honning som erstatning. Eg trur ikkje granolaen blir like crunchy med den gode karamell smaken uten yaconsirup eller noke erstatning – men du kan selfølgelig prøve 😉 Bruk gjerne litt meir cocosa i tilfelle. Eg bruker ALDRI vanlig sukrin. Eg har skrevet en guide innenfor dei ulike søtningene som du kan lese her: http://lindastuhaug.blogg.no/1403180955_sukrin_guide.html Der står alt du lurer på 🙂 Tusen takk for hyggelige ord! Berre å spørre om du lurer på noke meir 🙂

 39. Superinspirert av alle oppskriftene dine!:) Men…har eit brett granola her,og sjølv om den no har blitt kald er den ikkje sprø?? Meiner eg har følgd oppskrifta di til punkt å prikke… Forslag?!

 40. Linda Marie Stuhaug

  Tora: Så hyggelig å høre, Tora! Alle ovner er forskjellige, så det kan ha noke med det å gjere… kanskje den skulle stått litt lenger. Du kan evt. ettersteike den på litt lavere temperatur, følge med underveis så den ikkje svir seg, og vende litt av og til 🙂

 41. Jeg har prøvd flere av oppskriftene dine, så nå ble det denne i dag 🙂 Her lukter det nydelig i hele huset etter steking 🙂 Jeg fulgte oppskriften din til pungt og prikke, men tilsatte en ts karamellstevia dråper. Det burde du prøve neste gang 😉 Takk for tips og ideer Linda! Det hjelper veldig i hverdagen for meg som er allergisk mot det meste 🙂

 42. Linda Marie Stuhaug

  ingrid: Ingenting er som nydelig bakelukt i heilt huset! Takk for tipset med karamelldråpene, det skal eg absolutt prøve neste gang 🙂 Kjekt å lese at eg inspirerer deg, håper eg kan fortsette med det <3

 43. Veldig godt! Men blir vel ikke sukkerfri når det er sirup eller honning i?

 44. Linda Marie Stuhaug

  Line: Med sukkerfri meiner eg kvitt, raffinert sukker. Det er natulig sukker i mange matvarer, også melk – men det er jo ikkje tilsatt sukker. Når det er sagt bruker eg alltid yaconsirup 🙂

 45. Aha! Takk for raskt svar 🙂 Elsker forøvrig bloggen din, den har vært inspirasjon for min nye, sunne handleliste denne måneden. Gidder du også svare på hvor du kjøper yaconsirup? Og er dette sunnere enn vanlig sirup/honning? Føler det siste er et meget dumt spørsmål;)

 46. Linda Marie Stuhaug

  Line: Så kjekt å lese, Line 🙂 Yaconsirup kan du kjøpe på http://www.iherb.com eller http://www.funksjonellmat.no. Du får det også på alle helsekostbutikker! Den er litt dyr, men den varer utrulig lenge og er eit supert alternativ til sirup i sunnere oppskrifter. Yaconsirup er heilt naturlig og pressa fra roten til yaconplanten, med lav GI og natulig søtsmak som gjer til at også dei med diabetes kan bruke den. For å ikkje snakke om at det har mindre kalorier og er super å bake med 🙂 Ingen spørsmål er dumme – så du må ikkje vere redd for å spørre om det er noke! Ha en kjempefin dag 🙂

 47. Hei! Hvor lenge er holdbarheten sånn ca på denne? ?

 48. Linda Marie Stuhaug

  Tone: Hei 🙂 Den holder seg i månedsvis!

 49. Så bra!? det ble kjempegodt!

 50. Linda Marie Stuhaug

  Tone: Knall! Kjekt med tilbakemelding, takk for det 🙂

 51. Linda, du er genial. Bruker oppskriftene dine nesten daglig. Digger spesielt at du har vegetarmandag. Goood helg❤️

  1. Tuuusen takk, Heidi! Superhyggelig kommentar å få <3
   God helg til deg også!

 52. Hei Linda.
  Denne må jeg bare prøve. Men kan jeg bruke fibersirup i stede for yaconsirup eller vanlig sirup/honning?

  1. Hei! Ja, det kan du 🙂 Denne oppskrifta er ganske gammal og blei laga før fibersirup/sukrinsirup kom på markedet 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *