Saftige, næringsrike søtpotetvafler!

Sukkerfri, glutenfri, melkefri vafler – med en spesiell søt smak, saftige og nydelige.
Blei det litt for masse på en gang? Neida! Dette blir min nye favorittoppskrift på vafler, søtpoteta satte virkelig prikken over I-en!

Søtpotet er en svært næringsrik og allsidig grønnsak. Den er spesielt rik på betakaroten, i tillegg til å gi vitamin C, kostfiber og andre næringsstoffer. Betakarotenet virker beskyttande på alle kroppens celler, blant anna mot skader på arvestoffet som igjen kan lede til kreft, og den kan farge huden lekker sommerbrun uten kosttilskudd. Søtpoteta inneholder også blodsukkerregulerande hormon og har lav GI, og er proppfull av antioksidantene karotenoider som er bra for hud, syn og beskytter mot kreft og hjertesjukdom.

Saftige søtpotetvafler, 3 stk
1 stort egg
20 g havremel
15 g valgfri tørrvare*
50 g søtpotetmos*
1 ts sukrin+*
Kanel og kardemomme
Vatn til passe konsistens

*Eg hadde brukt vaniljeprotein som valgfri tørrvare, men siden eg ikkje tåler det no så brukte eg bokhvetemel. Bruk det du har og foretrekker, ut fra dine behov! Eg maler havremel sjølv av glutenfri havregryn, men du kan også erstatte den med anna tørrvare. Søtpotetmos lagde eg ved å dele søtpotet i 4, stikke litt med en gaffel, og deretter mikrobake i 6-7 minutter til den blei mør. Fjerna skall og moste med stavmikser til den blei jevn. Du kan også ovnsbake søtpoteta på 200 garder til den er ferdig. Sukrin+ kan byttes med anna tilsvarande søtning for 2 ts sukker.

Framgangsmetode
Bland sammen alle ingrediensane og juster med vatn til passe konsistens. Eg brukte vell ca 1,5 dl – men det vil variere veldig etter kva tørrvare man har. La røra svelle nokre minutter før du steiker dei gylne i vaffeljern – du kan også lage pannekaker av samme oppskrift. Eg fikk 3 fyldige vaffelplater, nok til ei ihjelsvolten jente!

Som tilbehør kan du bruke det du liker, cottage cheese med sukkerfritt syltetøy og friske bær er min store favoritt!

På mine tre vaffelplater valgte eg forskjellig:
En smurt med kokosmelk og friske bær (som bildene viser)
En med heimelaga, sukkerfritt bringebærsyltetøy
En med dette fantastiske nøtte-sjokoladepålegget og jordbær

Til søtpotetvaflene tok eg utgangspunk i mine tidligere oppskrifter på…

~ Søtpotetpannekaker ~

~ Sunne vafler ~


Det er jo stas når man bruker seg sjølv om inspirasjon!

Vaflene blei spist til lunsj etter trening for min del – men dei passer like godt til frukost, kveldsmat, mellommåltid eller dessert. Det er nok lurt å doble/triple oppskriften om det er fleire som skal spise 🙂 En ny smaksopplevelse som eg ikkje trur eg hadde komt på om eg ikkje hadde fått påvist melkeintoleranse. Eg tenker konstant ut av komfortsonen og må justere og eksprimentere med nye ingredienser for å få det som eg ønsker. Når det er sagt så deler eg kun tips/oppskrifter som eg er fornøgd med, og det er ingen grunn for at ikkje alle kan lage og spise sjølv om det er glutenfritt og melkefritt (det kan jo også justeres).

Gleder meg til å dele mange fleire oppskrifter med dere framover! Det er jo så kjekt når dei blir tatt så godt imot 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

20 kommentarer

 1. Madeleine

  det så kjempe godt ut =) elsker å spise blåbær, bringebær og jordbær på sommeren =)

 2. Du er helt fantastisk! 🙂

 3. Det så veldig godt ut, men har du tilfeldigvis næringsinnhold for hele røra? For en som skal passe på vekten (at den ikke går ned), er det kjekt å vite 😉

 4. Karina Dale

  Åååh gjett ka som skal testast ut neste 😀 NAMMENAM!

 5. Charlotte

  Veldig spennende at du bruker søtpotet i baksten din! Tror jeg må ha med meg det hjem fra handletur i morra 🙂 Nydelige bilder av maten din som vanlig, og det er veldig kjekt å se at selv med alternative varer nå så blir maten like fin, og forhåpentligvis syns du, like smakfull 🙂

 6. Julie @ WolfItDown

  Mmm vil ha! Disse så vanvittig gode ut, og jeg haaaar en søtpotet og et egg hjemme, tilfeldig? I think not! Haha 😛 x

 7. Har regnet ut innholdet for deg Hanne, hehe I hele røra er det ca. 256 kcal, med kun havremel. 12,6 g proteiner og lite fett og karbohydrater, så kan nytes med beste samvittighet 😉

 8. Kaisa Elise

  Nam !

 9. Linda Marie Stuhaug

  Kaisa Elise: Nydelig 🙂

 10. Linda Marie Stuhaug

  Am: Jammen ikkje verst 🙂 Så hyggelig at du tok deg tid til det! Eg rekner kun næringsinnhold en sjelden gang 🙂

 11. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Haha! Da er det berre å slenge sammen en vaffelrøre 🙂 Dei var så saftige og gode, virkelig til å anbefale. Ha en fin Mandag Julie 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  Charlotte: Søtpotet har eg brukt lenge, fekk sansen for det når eg var i USA i høst 🙂 Setter prikken over I-en i mange oppskrifter! Tusen takk for det 🙂 Sjølv om eg no leve melk- og glutenfritt så skal ikkje det gå på bekostning av smak, utseende eller næringsinnhold!

 13. Linda Marie Stuhaug

  Karina Dale: SØTPOTETVAFLER 😀 Håper dei faller i smak! Tippe dei står på frukosbordet her imorra… 🙂

 14. Linda Marie Stuhaug

  Hanne: AM ovenfor har vert så grei å rekna næringsinnhold, sjå hennes kommentar 🙂 Eg rekner aldri (sjelden) næringsinnhold i oppskriftene mine.

 15. Linda Marie Stuhaug

  Beate: Tusen, tusen takk Beate 🙂

 16. Linda Marie Stuhaug

  tiggerlilly: Heilt enig! Bær smaker aller best om sommeren 🙂

 17. Så godt ut! Er desverre uten stekeovn og mikro akkurat nå, tror du det går an å koke søtpoteten?

 18. Linda Marie Stuhaug

  Marte: Det kan du, men søtpoteta mister litt av smaken, fylde og sødmen når den blir kokt – sånn at du veit det! Del i to og kok gjerne med skallet (det er enkelt å fjerne etterpå). Ikkje ihjelkok den, men la den ha en god konsistens 🙂

 19. Hva bruker du på vaffeljernet når du steker vafflene? 🙂

 20. Linda Marie Stuhaug

  M: Eg trenger ikkje bruke noke på mitt vaffeljern 🙂 Bruk litt smør, kokosfett eller olje om det er nødvendig.