Marengskake – sukkerfri & melkefri

Tjohei!
Det er Onsdag og vi er snart halvveis til helg, og ikkje minst 17.Mai som er på Lørdag. Eg rekner med det er fleire som skal bake kake til anledningen?

I går hadde mamma og pappa sølvbryllup (?), og det blei feira med middag og en av favorittkakene deira: marengskake! Eg lagde to varianter til anledningen siden eg har mine hensyn, så den eine er både sukkerfri og melkefri (naturlig glutenfri siden man heller ikkje bruker mel). Eg har laga sukkerfri marengskake mange ganger før, og det er absolutt godt, men ikkje på lik linje som ekte vare. Derfor lagde eg en enda større marengskake i ekte stil med både sukker, fløyte og vaniljekrem. Eg kunne absolutt hatt en "felles" bunn og brukt melkefri topping, men mange har etterspurt en sukkerfri variant av marengskake og det tenkte eg dere skulle få!

Viktig å huske folkens!
– Å lage sukkerfri marengskake er ikkje berreberre. Sukker er den store hovedingrediensen i kakebunnen, og det er vell ikkje så vanskelig å forstå at resultatet ikkje blir det samme som ekte vare. Den sukkerfri marengsbunnen blir luftig, litt sprø og på en måte litt skumaktig (ikkje så kompakt som ekte).
– Ikkje misforstå, etter mi og fleire si meining er den veldig god med denne konsistensen, men berre annerledes.
– Legg merke til at eg har laga marengsbunn og ikkje pavlova. Den er altså ikkje seig i midten, men sprø tvers gjennom.
– Kakebunnen får en lysebrun overflate, men det er heilt normalt i sukkerfri stil. Ikkje tru den er svidd!
– Fyll kaka med topping rett før servering. Etterkvart vil den bli mjukere og kremen synker litt ned i bunnen.Sukkerfri marengsbunn

2 eggekvitter
20 g sukrinmelis
20 g sukrin pluss
En klype salt

Sett ovnen på 125 grader. Start med å piske eggekvittene med miksmaster til det starter å skumme, og tilsett litt og litt søtning. La miksmasteren gå nokre minutter på full guffe så du får en luftig, litt kompakt skumkrem. Tilsett en klype salt og la miksmasteren gå enda nokre minutter. Saltet gjer marengskremen enda stivere. Form til en rund kakebunn på bakepapirkledd langpanne med ca. 2,5-3 cm tjukkelse. Steik midt i ovnen 50 minutter, før du tar opp døra og slipper ut masse varme. La deretter marengsbunnen stå i resten av ettervarmen en times tid, da sikrer du deg en sprø bunn.

Marengsbunnen kan gjerne lages både dager og veker i forveien. Oppbevar tørt i romtemperatur.
PS: Bunnen blir ikkje så veldig stor, ca. 20 cm i diameter. Du kan gjerne doble oppskriften!

Som fyll er det berre å bruke det man ønsker!
Min favoritt er en blanding mellom krem og min sukkerfri vaniljekrem, masse frisk frukt og bær. Men det er superenkelt å lage melkefritt fyll, og det smakte fantastisk godt!

Eg lagde heimelaga, sukkerfri vaniljekrem som eg har posta oppskrift på blant anna HER. Denne lagde eg med soyamelk. Eg brukte ca. halvparten av vaniljekremen og piska inn nokre spiseskeier kokosmelk, altså den stive, krema delen. Vips: en sunn, smakfull kokos-vaniljekrem som både gjer og smaker himmelsk 🙂 Toppa med masse frisk frukt og bær selfølgelig, ingen marengskake uten.

Sprø og god, kommer definiftiv til å lage denne mange ganger framover!

Imorra poster eg oppskrift på gårsdagens ekte marengskake, eg rekner med det er mange som ikkje tenker sukkerfritt på sjølve 17.Mai. Eg kommer muligens til å lage ekte marengsbunn med dagens tips på melkefritt fyll, som gjerne er ett alternativ til andre som mån ta hensyn til melkeintoleranse uten at forskjellen blir for stor 🙂

Så – har du laga sukkerfri marengskake før, eller kunne du tenke deg å prøve det?

Ha en strålande dag alle sammen!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

18 kommentarer

 1. Asbjörnsdottir -

  Prøvde å lage vanlige marrengs/pikekyss med sukrin istedenfor sukker, endte opp med å mer eller mindre forgifte pappa. Han var rask inn på do etter å fått de servert. Må ha gjort noe feil altså. Kunne tenkt meg å bakt/lagd noe annet som er enkelt, «sunt» og godt til 17mai, har du kanskje noen andre gode forslag? 😀

 2. Julie @ WolfItDown

  Så absolutt en nydelig allergivennlig kake som er et godt alternativ til originalen, men gleder meg til og se «ekte» vare i morgen 😀 Det skal være 17. mai tog i Edinburg på lørdag, så tror eg skal ta turen innom da 😀 Og forhåååpentligvis har jeg internett om fem dager, gleder meg til og kunne fortsette og blogge 😀 Er en stund siden nå. Laget søtpotet pannekake til frokost i dag, det funket bra! 🙂 Gooood onsdag skjønne! Mange gode ønsker frem til 17. mai (og etterpå såklart, hihi) 😀 x

 3. Camilla

  Hva er forskjellen på marengs og pavlova? Til helgen ville jeg nok fortsatt valgt den sukkerfri da jeg skal prøve å ikke få i meg for mye usunnheter selvom jeg har cheatday 🙂

 4. Marte Sofie

  Jeg har ikke sukrin +, blir det veldig problematisk å kun bruke sukrin? 🙂

 5. Lovelylillers sunne oppskrifter

  Så veldig deilig ut med alel de friske bærene! 😀 Jeg har prøvd meg på eggfri marengs lenge og endelig fått det til 🙂 ha en fin Onsdag og kos deg med kaken!

 6. Det var leit å lese om intoleransen din, men du ser ut som ei tøff jente som tek ein slik utfordring på strak arm! Eg har allerede vore inspirert av at du har publisert kreative oppskrifter for folk med allergier og intoleranser, og viser at ein kan jammen lage mykje på andre måtar om ein berre tenker litt uttafor boksen! Eg har ei på 5 som er laktoseintolerant, så eg har komt over bloggen din nyleg fordi eg forsøker meg på sunnare og alternative løsingar. F.eks laktosefri yoghurt med vanilje-steviadråpar har blitt favoritten til min 5 åring. Eg har no tenkt å prøve sukkerfri pavlova og hadde funne ei oppskrift eg hadde tenkt å prøve, men din med den gode vaniljekremen skal eg jammen prøve! Har du tips til kva eg kan ta i istadenfor kokkosmelk? Er ikkje spesielt glad i den smaken. Ønsker deg lykke til, det blir nok utruleg godt å starte å spille på lag med kroppen!

 7. Linda Marie Stuhaug

  Nina: Hei Nina, og tusen takk for en lang, hyggelig kommentar 🙂 Eg har måtte tenke veldig nytt, men det går i grunn veldig bra! Berre kjekt å med utfordring, også er det litt ekstra stas når resultatet blir bra 🙂 No finnes det laktosefri mager kesam som du skriver, så enten ville eg ha brukt ett par spiseskeier av den – eller så ville eg piska opp litt krem av laktosefri kremfløte 🙂 Smak gjerne til med litt stevia vanilje eller anna søtning så den blir søt og god. Tusen takk for det! Ønsker deg eg strålende 17.Mai 🙂

 8. Linda Marie Stuhaug

  Lovelylillers sunne oppskrifte: Oi, eggefri marengs? Du er berre heilt rå du 😀 Ha en fin Torsdag!

 9. Linda Marie Stuhaug

  Marte Sofie: Då ville eg brukt 30 g sukrinmelis og 10 g sukrin 🙂 Det går nok bra for resultatat sin del, men sukrin+ gjer at smaken blir meir ekte og ikkje så «isette» – siden den er blanda med stevia. Håper den faller i smak 🙂

 10. Linda Marie Stuhaug

  Camilla: Marengs er sprø tvers gjennom, mens pavlova har en seig kjerne 🙂 Det er godt å skeie ut med sukkerfri alternativ også, det er ingen tvil om!

 11. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Ja, det er det absolutt! Så fekk eg kose meg litt eg også mtp. selskap og kake 🙂 Blogging uten internett er ikkje så enkelt, så vi får håpe det ordner seg for noken dager! Idag blir det søtpotetvafler til frukost, eg er SÅ hekta på søtpotet i oppskriftene! Mmm 🙂 Tusen takk til deg 🙂 Ha en strålende 17.Mai i Edinburg, Julie! Håper du koser deg masse 🙂

 12. Linda Marie Stuhaug

  Asbjörnsdottir: Oi, for en opplevelse! Lurer på kva feilen er, det er jo i bunn og grunn berre eggekvitter og søtning som er ingrediensene… Eg har jo oppskrift på litt forskjellig i arkivet på sunnheter! Ostekake, bringebær-ostekake, sjokoladekake, brownies, søtpotetkake, eplemuffins, kjeks med sjokoladebiter, sjokolademousse, kokos-sjokoladepudding, ekte vaniljepudding, panna-cotta…. mulighetane er mangemange 😀 muligens eg skal komme med ett oppsummeringsinnlegg!

 13. Kristine

  Hei Linda! 🙂 Har du prøvd å ta litt hvitvinseddik/bringebæreddik i marengsen? Jeg har brukt Toros ferdiglagde marengsbunn til Pavlova tidligere, og da fikk jeg litt av den seige følelsen ved å tilsette litt eddik i slutten av piskingen. Gleder meg til å prøve sukkerfri marengs til 17. mai 😀 Ha en suuper helg og 17. mai!

 14. Linda Marie Stuhaug

  Kristine: Nei, men poenget med marengsen er at den ikkje skal vere seig 🙂 Eg liker best når den er sprø tvers gjennom, derfor lager eg marengs framfor pavlova. Man kan gjerne tilsette eddik om man vil ha den seige kjernen, så absolutt 🙂 Tusen takk, og det samme til deg Kristine 😀

 15. MaritaS

  Ferdigpiska og veldig søtt! :)) Står i ovenen nå!

 16. Linda Marie Stuhaug

  MaritaS: Håper den faller i smak! Den er blitt laga av fleire lesere allerede, som har skrytt av den 🙂

 17. Camilla Larsen

  Heisann! Jeg har letet litt på bloggen din, og søkt litt rundt.. Har du lagt ut oppskrift på sukkerfri pavlova eller kun marengskake? 🙂

 18. Linda Marie Stuhaug

  Camilla Larsen: Du kan berre bruke søkefeltet øverst på venstre side 🙂 Søk på marengskake, så får du den opp!