Saftige søtpotetlomper

God Torsdag, alle!

Etter eg lagde heimelaga lomper første gangen, så har eg laga dei mange, mange ganger i ettertid. Eg har prøvd meg fram med ulike mjøltyper, funne ut korleis dei bevarer saftigheten og kor lenge dei holder seg før dei må spisast. Eg har også laga en anna variant av lompene, nemlig søtpotetlomper! Søtpoteter har jo en spesiell, men veldig god smak – som gjorde til at søtpotetlompene blei enda meir smakfulle enn dei tradisjonelle lompene. Ingen tvil om at lompene blei løfta til ett nytt nivå med søtpotet som hovedingrediens, dette er ny favoritt!

Forskjellen på å lage lomper med søtpotet og vanlig potet er ikkje så stor, men likevell måtte noken endringer til for at mitt resultat vertfall blei bra. Eg prøvde å feila først en gang før eg lykkast. Og når smak, konsistens og utseende var på plass kan dere tru at det gleda mi matglade sjel! Å-ja!

Som nevnt, du trenger kun tre ingredienser for å lage heimelaga lomper: poteter, mjøl og salt. Mjøltypen bestemmer kva lomper du får: bruker du speltmjøl får du speltlomper, bruker du glutenfritt mjøl får du glutenfri lomper. Så du bruker rett og slett den mjøltypen du foretrekker etter kva lomper du ønsker.

Denne gangen brukte eg havremjøl i søtpotetdeiga og bokhvetemjøl til utbaking, dermed også glutenfri lomper.

Forholdet mellom potet og mjøl må man ta litt på «feelingen» – men en gyllen regel er: jo mindre mjøl, jo bedre lomper. Bruker man for masse mjøl vil lompene bli harde eller tørre. Etter min erfaring måtte eg bruke meir mjøl i søtpotetdeiga enn forrige gang i den vanige potetdeiga. Mengda vil også variere litt etter kva potettype og mjøltype ein bruker.

Slik gjer du:

1. 
Del søtpotet i like store deler, og bak i ovnen på 180 grader til den er mør. Eg har også prøvd å koke søtpoteta, men den tiltrekte seg så masse vatn og eg måtte ha enormt masse mjøl. Resultatet blei bedre ved ovnsbaking.

2. Skrell potetene, ha i en bolle, tilsett 1 ts salt og kjør med hansmikser til det bilr en potetmos. Tilsett deretter litt og litt mel som blander seg godt inn i søtpotetmosen. Tilsett så masse mjøl at deiga akkurat kan formes, eg lagde ei lang pølse som eg kutta i passelige biter.

3. Del deigen i emner som du trykker litt flate med hendene først. Bruk mjøl til utbaking på kjøkkenbenken, så den ikkje klisterer seg. Deretter kjevler du dei så flate og runde som mulig, og steiker dei på middels varme i en tørr panne – du kan også bruke steiketakke. Lompene skal få lysebrune flekker på begge sidene, da er dei ferdige.

4. Samle dei under ett ganske fuktig kjøkkenhandkle, da holder dei seg saftige.

Lompene holder seg i 3-4 dager i plastpose i romtemperatur. Lag gjerne opp en stor porsjon og frys ned, dei tiner nemlig etter noken minutter oppe!

Fantastisk god kombinasjon!
Guacamole laga av av avokado most sammen med salt, pepper og chilli – smurt over lompene. Røykt skinke, ruccola, rødløk og paprika. Eg hadde også med meg i lunsjboksen på jobb, da pakka inn i folie med grønnsaker på sida. Luksuslunsj!

Så, en stor anbefaling fra meg til deg: prøv søtpotetlomper!
Tynne, saftige, smakfulle… du vil få en ekte smaksopplevelse 🙂

Håper du er inspirert!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

72 kommentarer

 1. Laget disse i dag med speltmelt (mest siktet spelt, men også litt sammalt) – og jeg har allerede gått tilbake til butikken for å kjøpe masse søtpotet så jeg kan lage mer i morra. SUPERGODT!!!

 2. Linda Marie Stuhaug

  Kari: Så hyggelig å lese, Kari! Fantastisk 😀

 3. benedikte eidsmo

  Hei Linda 🙂 prøver meg på søtpotetlomper,men deigen blir så veldig klissete.jeg bruker oppskrifta til punkt og prikke,hva gjør jeg galt?? 😉 Har prøvd den en gang,og fikk de til etterhvert til,masse kliss ble det….og har akkurat nå satt ein deig men den blir like klissete… vil så gjærne få de til for lompene er bare så utrolig gode,til og med samboeren likte de,og kutta ut brødmat 🙂

 4. Linda Marie Stuhaug

  benedikte eidsmo: Hei 🙂 Her står jo ingenting om melmengde, så å følge oppskrifta til punkt og prikke går jo ikkje. Kan hende du skulle brukt enda meir mel, eller anna meltype. Kva brukte du?

 5. Har lagd lomper etter denne oppskriften flere ganger og blir kjempefornøyd hver gang!! Jeg bare lurer på en ting. Kan man skrelle potetene før de bakes? Det tar så lang tid å skrelle de etter de er bakt, så tenkte det kanskje kunne gå fortere å gjøre det før? Eller vil det påvirke sluttresultatet?

 6. Linda Marie Stuhaug

  Marita: Når du skreller potetene før dei bakes vil dei kanskje få en «bakehinne» rundt seg som du må fjerne. Men det går nok heilt fint, uten at eg har prøvd og kan sei sikkert 😉

 7. prøvde denne nå. Helt fantastisk 🙂 det må bli flere ganger. men jeg fikk bare 3 lumper av en søtpotet.

 8. Linda Marie Stuhaug

  stine: Då er det berre å bruke enda fleire eller større søtpoteter neste gang 🙂

 9. jannicke

  Hei! Jeg har prøvet og lage lomper av potet og søtpotet men jeg får det ikke til! Mine ser ikke i nærheten like fristende ut som dine, hehe 🙂 Kanskje jeg skjevler dem for tynne? Jeg synes dem blir tynn og harde. Jeg er redd for og ha for mye mel i for at dem skal bli for harde og da blir det veldig klissete og jobbe med. Strever med og kjevle de ut. Tips takk 🙂 🙂

 10. Linda Marie Stuhaug

  jannicke: Hei! Det er veldig vanskelig å sei kva du gjer feil, eg trur ikkje du kjevler dei for tynne. Det kan høres ut som du bruker for masse mel kanskje? Husk å bruke godt med mel på benken når du kjevler, og fukt dei rett etter steiking 🙂

 11. Laga søtpotet lompa i kveld og jeg likte smaken kjempe godt. Men jeg lurer på hvor «myke» steker du søtpoteten i folie i ovnen, Min ble veldig myk og en del vann lå igjen i folien. Brukte bare poteta og jeg måtte ha en del mel i deigen. Kan det være jeg har stekt poteta for lenge, ble for myk? Lompene ble litt harde og tørre. Tenkte å lage ompe lasagne av de, da blir de vel myke igjen? 😀 Fantastisk blogg du har, så inspirerande!

 12. Linda Marie Stuhaug

  Anita: Eg steiker ikkje søtpotetene i folie, og har ikkje opplevd at det kommer væske ut? Dei skal berre bli heilt vanlig møre, så du kan stikke en kniv gjennom uten at motstanden blir for stor. Eg trur feilen ligger i folien, unngå å bruke det neste gang, kanskje resultatet blir bedre 🙂 Tusen takk for hyggelige ord, det setter eg pris på 🙂

 13. Hei! jeg pleier å hive søtpoteten i mikroen i 10 min i stedet for å bake. tror du det funker i denne oppskriften?

 14. Linda Marie Stuhaug

  dh: Ja, det går heilt fint – det eg også pleier å gjere 🙂

 15. The Kitchn Queen

  Så digg det ser ut! Må prøves. Bruker søtpotet til alt mulig: Pizza, brownies, suppe, fries. Kan rett og slett ikke få nok 🙂

 16. Linda Marie Stuhaug

  The Kitchn Queen: Søtpotet blir brukt i alt her også – passer virkelig til det meste 🙂

 17. Cecilie

  Hei. Er det en søtpotet til en teskje salt du bruker her?
  Mvh Cecilie

  1. Hei! Nei, her er nok 3-4 søtpoteter 🙂

 18. Disse var bare aldeles nydelige 🙂 Det blir nok mange av dem i framtiden. Tusen takk for inspirasjon og oppskrifter. Jeg digger deg!

  1. Tusen takk, Guro! Såå hyggelig å lese 😀

 19. Skal prøve ut disse og tenkte å bake i mikroen. Har aldri prøv det. Bør jeg ha noe vann oppi? Hvor sterk varme?

  1. Du trenger ikjke vatn nei. Varme har heller ikkje så mykje å bety, jo varmare jo kortare tid tar det 🙂 Eg har aldri hatt watt-målar på min mikro, men har brukt maks effekt.