Oppskrift på heimelaga pesto & bruksområder!

Heisann alle!

Å lage sin egen, heimelaga pesto er utrulig raskt og enkelt. Den smaker også masse bedre enn ferdigkjøpt, holder seg lengre, er uten unødvendige tilsetningstoffer og man kan smake den til og tilpasse som man sjølv ønsker. Av en eller anna grunn så har eg alltid kjøpt grønn pesto, men kunne ikkje lenger spise den når eg fekk melkeintoleranse (parmesan). Derfor slo eg til å laga min egen variant som er melkefri – men den kan lages på "vanlig" måte også!

Eg er veldig glad i pestosmaken og for min del blir det brukt masse som smaktilsetning i oppskrifter. Smaken er ganske dominerande, og man trenger heller ikkje så masse før det er nok – men uansett passer det til utrulig masse! Lengre ned i innlegget har eg både mange tips til kva pesto kan brukes til, og oppskrifter med pesto! Bli inspirert –

Heimelaga pesto
1 plante basillikum
40 g rista pinjekjerner
1 dl (+/-) olivenolje
1-2 kvitløkdfedd
Salt, pepper
1 ss (+/-) finrevet parmesanost/næringsgjær

? Rist pinjekjernene i ei tørr panne på middels varme. Da blir oljen frigitt og smaken kommer bedre fram. Pass på og rør underveis, dei skal bli litt meir gylne i fargen.
? Ha pinjerkjernene, bladene fra basillukumplanta og pressa kvitløk i en foodprosessor. Kjør til en jevn masse.
? Spe på med olje mens foodprosessoren går, til du får den konsistensen du ønsker. Bruk gjerne mindre, bruk gjerne meir.
? Tilsett parmesanost / næringsgjær på slutten, her kan du også prøve deg litt fram om mengdene.
? Smak til med salt og pepper til slutt!
? Oppbevar pestoen i glasskrukke i kjøleskap.

Lurer du på kva næringsgjær er kan du lese innlegget mitt om det HER!

Kva kan du bruke pesto til?
? Bruk pesto som eget pålegg, eller smør ett tynt lag pesto under pålegget. Passer veldig godt til skinke, ost, spekeskinke, bacon, røkt laks, egg – både på knekkebrød, brød eller lomper.
? Smør ett lag pesto på proteinkilda til middagen! Passer ypperlig over laks, torsk, svin, kyllngfilet som skal ovnsbakes eller steikast.
? Bruk som tilbebør til middagen eller lunsjen. Kan fungere som en dressing, for eksempel for å piffe opp en kyllingsalat!
? Smør på wraps, ostesmørbrødet, på pizzabunnen.
? Smaktilsett ulike pastaretter, supper, eggretter eller risretter med pesto.
? Smaktilsett dressing, dipper eller den tradisjonelle, krema sausen med litt pesto!

Så til noken oppskirfter der eg har brukt pesto.
Eg synes det er kjemoegodt og det løfter virkelig måltider!

1 ? Heimelaga kvit pizza med pesto som pizzasaus HER.
2 ? Gratinert speltlompewraps med tynt lag pesto i tillegg til pålegg HER.
3 ? Ovnsbakt torsk med pestotopping HER.
4 ? Gratinert kyllingfilet med pesto & pepperoni HER.
5 ? Kyllingfilet med pestokrema grønnsaker HER.
6 ? Kyllingsalat med pestodressing HER.
7 ? Spekeskinke-surra kyllingfilet med pesto HER.
8 ? Lompe-Quesedillas med tynt lag pesto HER.
9 ? Lompewraps med pesto som basis HER.

Kva pleier du å bruke pesto til? Har du fleire tips til smarte bruksområder tar eg gjerne imot!


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

16 kommentarer

 1. Sandra Helen

  Åh, herlig! Det så godt ut 🙂

 2. Julie @ WolfItDown

  Har enda ikke fått summe meg til og lage hjemmelaget pesto, men denne så nyyydelig ut 😀 Må ikke spare på oljen her, og basilikum er bare dødsgodt 😀 God tirsdag 😀 x

 3. Linda Marie Stuhaug

  Julie @ WolfItDown: Pesto gjer virkelig susen i oppskrifter – det er ingen tvil om! Og så godt som tilbehør også 🙂

 4. Linda Marie Stuhaug

  Sandra Gravid og KrFU: Kanongodt 🙂

 5. Rebecca

  Nesten farlig å gå inn på bloggen din hahah

 6. Heidi's Matkrok

  Pesto blir bare bedre og bedre jo mer du spiser det 🙂 Tror jeg må prøve noen av rettene du har pesto i !! Jeg har sagt det før, og sier det igjen. Du er helt fantastisk når det gjelder mat og oppskrifter. Matblogg nr 1 så absolutt !! Tommel opp for deg og alt det gode og sunne du lager og deler med oss andre :)) Klem Heidi

 7. Linda Marie Stuhaug

  Heidi’s Matkrok: Ja, ikkje sant? Pesto setter virkelig prikken over I’en – løfter en rett mange hakk 🙂 Tusen hjertelig takk for hyggelige ord, eg blir utrulig glad for slike tilbakemeldinger! Å spre lidenskapen min til lesere som deg er jo fantastisk 🙂 Håper du får en strålande dag!

 8. Linda Marie Stuhaug

  Rebecca: Haha, det tar eg absolutt som ett kompliment 🙂

 9. Har akkurat laga pestoen, blei kjempegod! I går lagde eg lomper med fibra fullkornsmjøl, dagen før laga eg kokoskrem med syrlige bringebær,nam! Og dagen før det laga eg søtpotet paien:D Du er min absolutt favoritt matblogger, fortsett sann:D

 10. Linda Marie Stuhaug

  Mariel: WOW! Du er jammen ei ivrig sjel, det digger eg 😀 Utrulig kjekt med tilbakemelding fra deg, sitter å smiler fra øre til øre eg no – tusen takk 🙂

 11. Kristina

  Hei hei. Må si du har mange kreative oppskrifter her. Hvordan er holdbarheten på denne pestoen?

 12. Linda Marie Stuhaug

  Kristina: Tusen takk for det, Kristina 🙂 Eg spiste pestoen min i 3-4 veker etter eg laga den, då var den like god. Så holdbarheten er vertfall så lang, om ikkje lengre 🙂

 13. Hei! Eg berre lurer på korleis du oppbevarer pestoen? Går det ann å fryse den visst eg lager dobbel porsjon? Mvh Sofie

 14. Linda Marie Stuhaug

  Sofie: Eg oppbevarer pestoen i glasskrukke i kjøleskap som det står 🙂 Eg har ingen erfaring med å fryse pesto, så det kan eg dessverre ikkje svare på..

 15. Herlig oppskrift! Den skal jeg akkurat til å prøve ut 😀 Men jeg lurer på hvor mange gram en basilikum plante er? Bor i USA, så tenker at størrelsen fort kan variere litt…

  1. Hei! Eg har ikkje vegd en basilikumplante, så det er litt vanskelig å svare på. Men det er berre å bruke en som ser middels stor ut! Det er uansett ikkje så veldig nøye, så lenge den ikkje er knøttliten 🙂