Funksjonell mat guide: ulike søtninger!


Heisann alle sammen!

Eg får utrulig mange spørsmål i forhold til dei ulike søtningene eg bruker. Kva som er best, kva eg anbefaler, forskjeller, om man kan bytte med andre varianter, om det er sunt, kvifor eg ikkje bruker andre typer søtninger – spørsmålene er utrulig mange. Istedenfor å konstant gjenta meg sjølv og for å gjere dere meir sikre, så tenkte eg det passa midt i blinken med en guide innenfor dei ulike typene søtning eg bruker med bakgrunninformasjon, bruksområder, egenerfaring og anbefaling. Eg har trossalt stått på kjøkkenet å baka sunt i mange år no, og kjenner til sukrinvariantane inn og ut.

Dette første innlegget blir altså retta til til ulike søtninger, så kommer eg med en guide innenfor fleire sjangrer: dei ulike typane mel / ferdigmikser / og diverse andre varer som eg får masse spørsmål om og bruker.

Det stemmer – det er altså sukrinvariantene eg bruker.
Vanlig sukrin er jo den første varianten som kom på markedet, og i ettertid har det komt fire nye varianter av denne. Grunnen til at eg velger sukrinvarianter er fordi sukrin er ett sunt og naturlig alternativ til sukker. Det er ikkje kunstig framstilt som mange andre søtninger, men er 100% naturlig – og fungerer faktisk som antioksidant i kroppen. Det gir ingen blodsukkerstigning, skader ikkje tennene og har null kalorier. Det er heilt trygt og kan også spises av dei som ikkje tåler gjær/sopp eller har candida-intoleranse.

Sukrinvariantene får man kjøpt på helsekostbutikker, dagligvarebutikker med godt utvalg og ulike heimesider. Eg linker alle produktene til x-life sin heimeside, der dere kan få kjøpt dei ulike typane på nett. Innlegget inneholder sponsede produkter.

SUKRIN – kjøp HER.
? Sukrin er altså den første varianten som kom på markedet, og dei andre variantane er videreutvikla med denne som utgangspunkt.
? Samme konsistens og volum som vanlig sukker, men kun 70% av søtningsgraden.
? Bruksområder: sukrin tåler oppvarming og kan brukes til både baking og koking. Ved bruk av sukrin i oppskrifter er det fleire ting ein burde tenke på for å få ett optimalt resultat, for mengda sukrin burde ikkkje utgjere meir enn 20% av den totale mengden ingredienser. Det er anbefalt å kombinere vanlig sukrin med andre typer søtninger for ett optimalt resultat både for smak, konsistens, luftighet osv. Det er fordi det aleine og i større mengder gir en kjølende/metallisk/falsk ettersmak. Sukrin gir en følelse av å "tygge på sukker" i kalde oppskrifter.
? Min erfaring og anbefaling: Eg bruker aldri/sjelden vanlig sukrin.Det gir ett tørt resultat om man kun bruker sukrin i bakverk, og gjer ikkje baksten så luftig. Det er derfor eg ofte skriver i innleggene mine at eg ikkje anbefaler å kun bruke sukrin. Sukrin i en kombinasjon med anna søtning fungerer bedre, men likevell noke eg sjelden bruker. Eg anbefaler helst sukrinvariantene framfor vanlig sukrin.

SUKRINMELIS – kjøp HER.
? Sukrinmelis er en finmalt og pulverisert versjon av sukrin. Den løser seg da lettere opp.
? Samme konsistens og volum som vanlig melis, men med kun 70% av søtningsgraden.
? Bruksområder: sukrinmelis løser seg lett opp uten å gi "sukkerkorn" i ferdig resultat. Derfor passer sukrinmelis godt til kaker og desserter som ikkje trenger steiking, som søtning i glasur, smørkrem, kalde drikker, smoothier, rørte bær, i yoghurtblandinger, som dekorasjon/pynt på kaker.
? Min erfaring og anbefaling: sukrinmelis bruker eg ofte i bruksområdene som eg nevner ovenfor. Sukrinmelis kan også i større mengder gi en kjølende/metallisk ettersmak, men ikkje på samme måte som sukrin. Sukrinmelis anbefaler eg absolutt, men hakket bedre er sukrinmelis med stevia som eg nevner under!

SUKRIN + (PLUSS) – kjøp HER.
? Sukrin+ er sukrin som er smelta sammen med stevia. Dette er dobbelt så søtt som vanlig sukker, og man trenger kun halv mengde.
? Har en likere konsistens ekte sukker. Kombinasjonen mellom sukrin og stevia gir det eg kaller dreamteam! Desse sammen fjerner den kjølende/metalliske ettersmaken til sukrin aleine, og fjerner bismaken til stevia aleine. Det er fortsatt ett 100% naturlig søtningsmiddel.
? Bruksområder: sukrin+ kan ersatte sukker i mange oppskrifter i baking og matlaging, og gi ett godt resultat både på smak og konsistens. Bruk gjerne sukrin+ som strøsukker, det passer heilt ypperlig!
? Min erfaring og anbefaling: sukrin+ er vell den sukrinvarianten eg bruker mest av. Eg får alltid godt resultat i bakst og desserter med sukrin+ som søtning. Det beholder luftigheten, saftighet, smak, gir god konsistens, ingen "falsk" ettersmak. Uten tvil til å anbefale!

SUKRINMELIS MED STEVIA – kjøp HER.
? Vanlig sukrinmelis tilsatt stevia. Denne varianter har samme konsistens, volum OG søtningsgrad som ekte melis.
? En rundere, fyldigere smak og uten det kjølende/metalliske ettersmaken som vanlig sukrinmelis gir.
? Bruksområder: samme bruksområder som sukrinmelis ovenfor. Fantastisk i baking, i glasurer, i vaffel/pannekakerøra, i heimelaga konfekt eller proteinbarer, desserter osv.
? Min erfaring og anbefaling: det er ingen tvil om at eg anbefaler denne varianten framfor vanlig sukrinmelis. Gir generelt ett bedre resultat på alle områder!

SUKRIN GOLD – kjøp HER.
? Sukrin gold er ett gyllent sukrin med en rikere, søtere og fyldigere smak. Det blir på en måte brunt sukker i sunn versjon.
? Den inneholder 8 kalorier pr. 100 g, men det er ubetydelig lite. Fortsatt en sukrinvariant som er 100% naturlig.
? Gir ikkje samme kjølende/metalliske ettersmaken som vanlig sukrin siden den er litt søtere og rundere i smaken.
? Bruksområder: nydelig som strøsukker over frukt, bær, yoghurtblandinger, havregrøt, i te, kaffi, desserter, som søtning i kaker sammen med en anna sukrinvariant gjerne.
? Min erfaring og anbefaling: sukrin gold anbefales på det varmaste! Det er vell den søtningen eg bruker mest av etter sukrin+. Sukrin gold gir en rund, fyldig og nydelig smak i kaker, muffins, kjeks og andre bakverk. Eg er heilt hekta på sukrin gold som strøsukker over søte mellommåltider med frukt/bær, eller på havregrøten. Sukrinen smelter når den blir varm, og danner en søt, karamellaktig smak. En superingrediens når man skal karamellisere frukt, nøtter etc.

STEVIADRÅPER – kjøp HER.
? Steviadråper er naturligvis ikkje en sukrinvariant, men eg velger å ta den med her fordi det er en av mine favoritt søtninger.
? Steviadråper er også 100% naturlig, uten kalorier og karbohydrater.
? Er veldig søtt og man trenger ekstremt lite for å få en god søtsmak. 4 dråper tilsvarer 1 ts sukker.
? Bruksområder: bruk gjerne steviadråper i kombinasjon med sukrin/sukrinmelis for ett bedre resultat. Ellers passer steviadråpene ypperlig som tilleggssøtning i ulike oppskrifter som vaniljekrem, desserter, bakverk, pannekake/vaffelrøra, i yoghurtblandinger, smoothier, te, kaffi etc.
? PS! steviadråper får man i forskjellige smaker og passer da til forskjellige bruksområder. HER har du en fin oversikt. "Vanilje" er min favoritt, men smaken "bær", "sjokolade" og "karamell" er også fantatsisk gode og masse brukt.
? Min erfaring og anbefaling: steviadråper er ingen absolutt nødvendighet, men eg har det tilgjengelig og bruker det ofte i søte blandinger og oppskrifteri tillegg til andre søtnigner. Dei forskjellige smakane passer ulikt, smaken "bær" er en gjenganger i yoghurtblandinger som blir toppa med frisk frukt, bær og nøtter. Friskt og godt!

Så – min anbefaling er å gå til innkjøp på sukrinmelis med stevia, sukrin+ og sukrin gold. Det er er dei tre ulike søtnignene eg bruker mest og har gode erfaringer med. Dei som følger med på bloggen veit at desse tre går igjen i kvart einaste søte oppskriftinnlegg. Man kommer utrulig langt med desse tre og kan sunnifisere alle mulige slagt oppskrifter med å kun gå til innkjøp på desse tre ingrediensene, for resten av det vertfall eg bruker i dei fleste oppskrifter er ingredienser man får på dagilgvarebutikker. En pose koster rundt 60-70 kroner, det gir en samla pris på under 200-lappen. Ikkje kom her å fortell meg at det er dyrt, for dei varer lenge og dei 200 kronene hadde nok gått til noke anna unødvendig uansett 😉

Dette innlegget tok ganske lang tid, så eg håper det vertfall er nyttig for noken av dere og at dere blei litt klokere! Det blei litt lengre enn planlagt, men det måtte berre bli sånn. Noken slike innlegg hører med på bakgrunn av at eg deler lidenskapen min for sunne oppskrifter her på bloggen, med desse ingrediensene. Så det er berre å sette i gang med å handle, folkens!


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

32 kommentarer

  1. Tusen takk! Dette innlegget var til stor hjelp for meg, spesielt siden jeg ikke kan så mye om alternative søtningsmidler og slikt. Nå gleder jeg med til å teste ut dette 🙂

  2. Linda Marie Stuhaug

    Ida: Berre hyggelig, Ida 🙂 Kjekt å lese at det var til stor hjelp! Da er det berre å svinge seg rundt å gå til innkjøp 😀

  3. Hilde Marie

    Det var veldig nyttig å lese dette innlegget! Tusen takk for fin informasjon!

  4. veldig veldig bra innlegg! gleder meg allerede til det du skal skrive om de ulike meltypene 🙂

  5. siljepia

    Å fantastisk at du tok deg tid til å skrive et slikt innlegg 🙂 Da vet jeg at når jeg har gått tom for de sukrine posene jeg har,så skal jeg kun kjøpe disse 3 heretter 🙂 Takk for at du tar deg tid til å poste mange spennende oppskrifter og er så inspirerende 🙂 <3 Mange klemmer 🙂

  6. Julie @ WolfItDown

    Jeg kan gå god for sukrin gold (det ER så godt!) og stevia vanilla creme 🙂 bruker også litt av sukrinmelis, men som du nevner har det en kald ettersmak. Jeg skal lage sukrinmelis glasur til et brød om litt, men skal bruke litt sitronsaft i, slik at det forhåpentligvis smaker friskt istedenfor kaldt 🙂 Fingers crossed! Xylitol er også bra 😀 x

  7. tovepia

    Takk for god innføring i disse søtningene..har Stevia i pulverform, men synes det gir en bitter ettersmak…men her må en vel bare prøve seg fram 🙂

  8. Tusen takk for at du tar deg tid og deler dette. Veldig bra med slike oversikter. Ser frem til oversikt over de andre sjangrene også! Deler på Facebook jeg så flere kan få se denne supre bloggen. Har allerede prøvd flere av oppskriftene 🙂

  9. Kristin

    Hei, Jeg er relativt ny leser av bloggen din, men dette har raskt blitt en av min favorittblogger! Jeg har foreløpig kun prøvd stevia i pulverform, men vil nå prøve dine favoritt sukrinprodukter. 🙂 Men jeg lurte på: har du noe erfaring med Tagatesse http://butikk.funksjonellmat.no/products/tagatose-sotstoff-tagatesse-500-g ?

  10. Elisabeth

    Hei! Først og fremst: TUSEN takk for en fantastisk blogg. Første gang jeg legger igjen spor hos deg, men burde gjort det før. Oppdaget bloggen din for noen måneder siden, og har siden det vært innom hver dag 😉 Har laget mange av oppskriftene dine med stor suksess. Når 5-åringen igår mente jeg var «bedre enn butikken» til å lage is, må du få høre det!! Men: isen min (sjokolade, den oppskriften med vikingmelk) ble så hard? Og litt bitete liksom? Hadde ikke sjans til å lage kuler som deg? Noen tips? Prøvde meg på de peanøttbarene dine fra igår, men jeg takler ikke den sukrinmelisen jeg altså. Skal kjøpe meg den du omtaler her. Kjøpte sukrin gold etter din anbefaling, og bruker nesten bare det når du skriver sukrin og sukrin gold, er så lykkelig for at det finnes et alternativ uten den forferdelige ettersmaken! Snickerskaken din er kanskje verdens beste, så kanskje denne kan lages som «barer». Ellers er min favoritt brownies trøfler. Tenk at hadde det ikke vært for deg, hadde jeg aldri smakt dadler?! Og seriøst de lager vi hver fredag her i heimen 😉 langt innlegg: men takk for at du er du og at du deler så mange fantastiske tips og oppskrifter (sitter nå med iHerbs cashew cluster, hehe). God kveld videre! E.

  11. Fru Uteng

    Tusen takk for kjempeflott infoinnlegg om dette! Har bakt ei stund selv nå med disse søtningsvariantene, men var ikke klar over at sukrinmelis med stevia var så bra! Er enig i at sukrin gold er fantastisk 🙂 og så godt å høre at det virkelig stemmer at det ikke er noe «farlig» med disse søtningene og at de er 100% naturlig!! Du er super, Linda! Ha ei fin helg 🙂

  12. Takk for en super oversikt! Jeg har enda ikke prøvd sunkrin+, men tenker nok å bytte tik det når posen med sukrin er tom 😀 Ellers så lurer jeg bare litt på ekte vaniljepulver som du bruker, tilsvarer dette vailjesukker? Kan det kjøpes på iHerb? 🙂 Ha en fin dag, Linda!

  13. Linda Marie Stuhaug

    Marie: Berre hyggelig, Marie! Kjekt å lese at guiden kom til nytte 🙂 Sukrin+ anbefales på det sterkaste. Eg bruker ekte vaniljepulver, det er ikkje det samme som vaniljesukker nei. Vaniljepulver er frøene fra vaniljestangen 🙂 Eg har kjøpt mitt på helsekostbutikk, eg veit ikkje om Iherb selger det. Du kan også få kjøpt det her hos funksjonellmat: http://butikk.funksjonellmat.no/products/vaniljepulver

  14. Linda Marie Stuhaug

    Fru Uteng: Så hyggelig å lese at innlegget kom til nytte! Det setter eg pris på å høre 🙂 Tusen takk, og god helg til deg også 🙂

  15. Linda Marie Stuhaug

    Kristin: Tusen takk for hyggelige ord, Kristin! Blir utrulig glad for slike tilbakemeldinger 🙂 Eg har ingen erfaring med tagatesse nei, det blir jo masse det samme som sukrin+ og eg holder meg nok til den 🙂

  16. Linda Marie Stuhaug

    Hamar: Så bra innlegget kom til nytte for fleire! Tusen takk for deling, det setter eg pris på 🙂 Ha en super helg!

  17. Linda Marie Stuhaug

    tovepia: Stevia aleine gir en bitter ettersmak ja. Men det fungerer bedre i kombinasjon med andre typer søtning 🙂

  18. Linda Marie Stuhaug

    Julie @ WolfItDown: Sant som du skriver. Prøv sukrinmelis m/stevia neste gang, det er hakket bedre 🙂 Men med sitronsaft i glasuren blir det nok hakket bedre som du skriver!

  19. Linda Marie Stuhaug

    siljepia: Jepp, det anbefales å kjøpe dei tre som eg nevner. Da kommer du veldig langt 🙂 Takk for hyggelig tilbakemelding! Utrulig kjekt å spre lidenskapen min her inne når den blir tatt så godt imot. Ha en super helg 🙂

  20. Linda Marie Stuhaug

    Mia: Supert at det kom til nytte 🙂 Mel-guiden kommer om litt den også!

  21. Linda Marie Stuhaug

    Hilde Marie: Takk for tilbakemelding, Hilde Marie 🙂 Ha en finfin Fredagskveld!

  22. Linda Marie Stuhaug

    Elisabeth: Heisann Elisabeth! Tusen hjertelig takk for en lang og utfyllende kommentar med masse ros, eg smilte breiare og breiare for kvar setning eg las! Virkelig kjekt å lese at eg har inspirert deg til å smake dadler, og ikkje minst oppskrifter med dadler. Det er ikkje så lenge sida eg sjølv fekk smaken på det, og eg er SÅ glad for det 🙂 Når det gjelder peanøttbarene vil du få bedre resultat med sukrinmelis m/stevia ja. Når det kommer til isen er det litt vanskelig for meg å svare på kva som er gått gale. Piska du til en skikkelig luftig eggedosis? Vendte du forsiktig inn? Var vikingmelka nok piska opp? Det kan vere så mangt skjønna du. Isen er hard med en gang den blir tatt ut som det står, men etter ei stund i romtemperatur blir konsistensen perfekt og man skal kunne lage iskuler 🙂 Venta du ei stund, eller spiste du med en gang? Håper det var litt oppklarende. Vi finner nok ut kor feilen ligger 😉 God helg til deg og dine, Elisabeth 🙂

  23. Takk! Jeg har vært fornøyd med alle oppskrifte dine eg har prøvd ut, og skal og vil prøve mange fleir. Super blogg eg elskar den! :))

  24. Linda Marie Stuhaug

    Julie: Så kjekt å høre! Tusen takk for det :):)

  25. Ragnhild

    Jeg spiser selv et gluten og hvetefritt kosthold pga magen, men har heldigvis kunnet beholde melkeproduktene ennå. Har forsøkt å kutte så mye sukker som jeg kan også, og erstattet det med blant annet stevia. Ikke forsøkt alle sukrinvariantene, kjøpte den første som kom, men ble ingen fan. Du som selv har problemer med magen har ikke merket at disse søtningene har noen negativ effekt på magen? Jeg opplever å bli veldig oppblåst, men vet ikke om f.eks suktrin + gir mindre av denne effekten. Tagatesse har jeg også prøvd, det smaker aller mest likt sukker, men dette har en litt ufin lakserende og oppblåsende effekt for min del ;). Jeg har endt opp med å bruke mindre sukker og erstattet det jeg bruker med Steviasukker som er 50-50 sukker og stevia.

  26. Linda Marie Stuhaug

    Ragnhild: Hei Ragnhild 🙂 Forstår du ikkje blei noke fan av sukrin, det er ikkje eg heller, haha 😉 Eg veit det er mange som tåler desse søtningene dårlig, men det er ikkje her problemet mitt ligger. Eg har sjekka opp i det og prøvd en lengre periode uten. Etter 16 veker (nesten) uten melkeprotein i kostholdet starta eg smått å inklurere det igjen. Eg ete det innimellom i små menger og kroppen takler det veldig bra 🙂 Eg venter på innkalling til gastroskopi, så håper eg får noken svar der 🙂

  27. Hei! Jeg prøvde å bake en sjokoladekake, hvor jeg erstattet vanlig sukker med sukrin. Fikk da, som du har beskrevet, en kald/isende smak. Har du noen tips til hva jeg kan bruke i tillegg til vanlig sukrin?

  28. Linda Marie Stuhaug

    Maria: Eg anbefaler ikkje å bruke vanlig sukrin, som du kan lese ovenfor. Bruk heller sukrin+ og sukrin gold for eksempel 🙂

  29. Helene Olsen

    Kom over dette innlegget nå og det var til stor hjelp!:) Har prøvd ulike sukrinvarianter, men sliter med at kjeks spesielt får en kjølig ettersmak (spesielt om jeg bruker sukrin gold). I grøten bruker jeg nå steviosa som også er en blandingsvariant. Men tror den er dyrere enn sukrin+, så neste gang skal jeg gå til innkjøp av sukrin+ 🙂

  30. Linda Marie Stuhaug

    Helene Olsen: Så bra innlegget var til hjelp! Sjølv får eg kun den kjølande ettersmaken av sukrin gold om eg bruker veldig store mengder, men holder meg alltid under. Sukin+ er virkelig til å anbefale, det er min absolutte favoritt 🙂

  31. Turid Irene

    Skal lage lavkarbo «riskrem» med cottagecheese, hvilket søtningsmiddel anbefaler du å ha i kremfløten?

    1. Eg ville absolutt gått for sukrin+ 🙂