Heimelaga, sunn nugatti!

Det er enklere enn ein trur og smaker fantastisk godt!

Etter eg skreiv innlegget "lag ditt eget, heimelaga nøttesmør" for ei stund tilbake har eg laga mange varianter av desse, men det er først no eg har laga med sjokoladesmak som en sunn variant av nugatti. Hallelujah seier berre eg, denne er og forblir favoritten av dei alle sammen! Det som er tipp topp med å lage sitt eget nøttesmør eller nugatti er at det er uten sukker, melk, unødvendig fett og tilsetningstoff. Man kan mikse og trikse med ulike ingreidenser og smakstilsetninger for å finne sin favoritt!

PS! Eg må berre spørre eit spørsmål eg håper eg får tilbakemelding på. Har dere problem med å komme innpå meny, kategorier, lenker, treighet eller lignende her på bloggen? I tilfelle, gi meg gjerne en lyd i dette innlegget. Skriv også kva internett du bruker. Det virker som problemet kun er ved noken typer internett, for hos meg fungerer det normalt. Derfor er det vanskelig for meg å vite når det er problem på bloggen, så eg setter pris på at eg får litt tilbakemelding på det 🙂 Gi gjerne en lyd om det fungerer normalt også, men kva internetttype du bruker, så veit eg litt meir! TAKK 🙂

Hasselnøtter er rike på sunne fettsyrer, protein og fiber. I tillegg inneholder nøttene masse vitamin E som styrker immunforsvaret og forebygger forskjølelse! Som nugatti er det hasselnøtter eg har brukt som hovedingrediens, men du kan for all del bruke alle typer nøtter, for sjokoladepålegg blir det uansett med riktige tilleggsingredienser 🙂 Tåler du ikkje nøtter kan man alltids prøve seg fram med ulike frø/kjerner.


Eg skriver opp oppskrifta eg brukte, men du kan gjerne tilsette andre ingredienser istedenfor/ i tillegg. Cocsa, ulike sirupper/honning, olje, steviadråper er eksempel. Viktig at du prøver og smaker deg fram! Du kan bruke andre typer søtning, men helst pulveristert versjon.

Sunn nugatti
200 g hasselnøtter
3 ss ekte kakao, eg bruker regia
3 ss sukrinmelis*
1 ss sukrin gold* (annonselenker)
0.5 – 1 ts maldonsalt

? Rist hasselnøttene i ovnen på 200 grader ferdigoppvarma ovn i 5-10 minutter. Dette er ikkje nødvendig, men gjer smaken enda bedre.
? Rist gjerne av skallet. Skallet på mine nøtter sklei av på halvparten. Ha nøttene i en foodprosessor eller kraftig blender. Kjør på full guffe.
? Nøttene blir først malt, og vil etterkvart jobbe seg mot riktig konsistens. Det kan vere at du må "hjelpe til" innimellom med en slikkepott i kantane midt i prosessen.
? Etterkvart blir det til en flytende nøttemasse. Da tilsetter du resten av ingrediensene.Ovenfor har eg skrevet ca. mine mål, men juster gjerne mengdene og smak deg til etterkvart. Du vil kanskje ha den lysere, mørkere, søtere, mindre søt. Maldonsalt skaper og forsterker en god smak.
? Oppbevar nøttesmøret i en glasskrukke i romtemperatur.

Tips!
Ønsker du crunchy nugatti sparer du eit par never hasselnøtter fra starten. Det siste du gjer er å kjøre inn hasselnøttene på slutten til dei er grovmalt i massen. Du kan også slå på stortromma å heller bruke salte peanøtter, så får du den søte&salte kombinasjonen mellom sjokolade&peanøtt. Peanøttnugatti!

Tips til bruksområder!
For min del har det jammen blitt noken skeier rett i munnen, for dette var farlig godt. Ellers passer det til alle områder der sjokolade hører med, og det er jo godt til alt 😉
? Som tilbehør eller topping på sunne vafler eller pannekaker.
? Som dip eller tilbehør til frisk frukt og bær. Banan og jordbær med sjokolade er jo uslåelig 😉
? Til glasur på kaker eller muffins.
? På brødskiva, knekkebrød, riskaker eller i lomper som pålegg – aleine eller sammen med noko anna godt!
? En klatt på havregrøten, overnight oats, over søte yoghurtblandinger.
? Vidareutvikle oppskrifta å lade deilig snacks! Eg har noken ideer som kanskje vil dukke opp snart 😉

Sunn nugatti laga på denne måten blir jo en anna smaksopplevelse enn ekte nugatti, sjølvsagt.
Men den har en rik og kraftig sjokoladesmak, er søt med en fyldig konsistens. Litt annleis blir det, men herremin så godt!

Det passer jo ypperlig å bruke litt av helga til tid på kjøkkenet!
Nugattien lager jo seg nesten sjølv, og det er perfekt å ha som sunt og søtt pålegg tilgjengelig i kvardagen.

Ha en strålande Lørdag alle ihop, nyt dagen 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

72 kommentarer

  1. Veronica

    Herlig! Ønsker deg en fin lørdag 😀

  2. FlestLesere

    Det så digg ut 🙂

  3. Til tider er det veldig tregt på safari.. Så utrolig godt ut. Hvor oppbevarer du det?

  4. Victoria

    Jeg er så takknemlig for at jeg oppdaget bloggen din!! Så utrolig mye bra! Tusen takk!! 🙂 🙂 Opplever at det er veldig treige både på Safari og Firefox. Enten kommer jeg ikke inn på sider ellers tar det fryktelig lang tid.

  5. Det der skal def prøvast!! Sikkert nydeleg på proteinpannekaker!

  6. Kjersti Holthe

    Jeg har vel egentlig aldri opplevd trøbbel med å laste opp sider inne på bloggen din, men det tar som regel litt tid før bildene dukker opp. Jeg har Mac, og bruker derfor Safari. Du er så flink og inspirerende! Ha en fin lørdag og god helg 🙂

  7. minlangehistorie

    Det så godt ut 🙂 er skikkelig nugatti jente så hadde vært fint med noe sunnere 🙂

  8. Jeg har bestandig problemer med å laste opp sidene dine. Det kommer til slutt, men har bestandig vært myyye tregere enn andre sider. Når jeg først får opp en side kan hele siden låse seg mens den jobber med å laste opp. Bruker safari på mobilen.

  9. Sunnere hverdag

    Nam, det så kjempegodt ut! 🙂 Jeg bruker safari, og har ikke problemer med å komme inne på noe 🙂 Håper du har en flott helg! 😀

  10. Linda Marie Stuhaug

    Sunnere hverdag: Det var det absolutt 🙂 Så bra! Bruker sjølv Safari og her fungerer alt som det skal. God helg 🙂

  11. Linda Marie Stuhaug

    Silje: Okei! Så dumt at det tar så lang tid. Takk for tilbakemelding 🙂

  12. Linda Marie Stuhaug

    minlangehistorie: Ja, sjokoladepålegg er nydelig 🙂

  13. Linda Marie Stuhaug

    Kjersti Holthe: Bruker sjølv Mac og Safari, men her laster det seg opp som vanlig. Det gikk litt treigt en periode, men så endra vi litt på oppsettet på bloggen 🙂 Tusen takk, så hyggelig å høre 🙂

  14. Linda Marie Stuhaug

    Frida: Ja, det smaker nok nydelig som topping på både proteinpannekaker og sunne vafler 🙂 Gleda meg til å prøve!

  15. Linda Marie Stuhaug

    Victoria: Så hyggelig, Victoria – takk for fine ord 🙂 Og bra du gir tilbakemelding, eg vil få orden i problemene så fort som mulig 🙂

  16. Linda Marie Stuhaug

    Maren: Okei, takk for tilbakemelding 🙂 Som det står i innlegget – glasskrukke i romtemperatur 🙂

  17. Linda Marie Stuhaug

    FlestLesere: Farlig godt altså… 😉

  18. Linda Marie Stuhaug

    Veronica: Tusen takk for det, Veronica 🙂 Ha en strålande Lørdag du også!

  19. Caroline

    Nam! Jeg bruker Chrome på Mac, og det funker fint!

  20. Det så utrolig digg ut 😀 !

  21. Bruker chrome, og har ikkje problem i det heile tatt. 🙂 Diggar bloggen din!

  22. Julie @ WolfItDown

    Mmmm, herlig! Hvilken mat processor er det du bruker igjen? Er på utkikk etter en liten og hendig en som jeg kan bruke til pesto og nøøtesmør blant andre ting 🙂 x

  23. Enda noe godt som skal prøves etter ferien:) Ha en strålende helg:)

  24. Ser nydelig ut Linda!! 😀 Jeg har forresten aldri hatt noen problemer med å bruke bloggen din, jeg bruker Safari 😉

  25. Kajittha

    Hei! Vet du hvor lenge dette holder seg i en lukket krukke i romtemperatur? 🙂 Tenkte å prøve å lage det, og hvis det er noe som faller i smak så tenkte jeg å lage litt større porsjon og bruke det over lengre tid som pålegg osv.!

  26. Hei! Jeg bruker safari, og dersom jeg går direkte inn på siden din har jeg ofte problemer med at den «henger seg opp». Dette løser jeg med å bruke bloglovin 🙂

  27. Linda Marie Stuhaug

    toril: Så rart! Eg bruker også safari og her går alt som smurt. Takk for tilbakemelding Toril 🙂

  28. Linda Marie Stuhaug

    Kajittha: Nøttesmør holder seg generelt veldig lenge, eg har hatt mitt ståande i minst en måned, og det har gått heilt fint 🙂 Eit konkret svar kan eg ikkje gi deg, for eg er ikkje heilt sikker, men det står seg nok lengre enn en måned også altså!

  29. Linda Marie Stuhaug

    Monika: Så bra! Bruker sjølv Safari og her er det aldri problemer… 🙂

  30. Linda Marie Stuhaug

    Siv: Takk for det, Siv! Helga har våre knall 🙂 Ha en fin Søndagskveld vidare!

  31. Linda Marie Stuhaug

    Julie @ WolfItDown: Eg bruker berre en vanlig foodprosessor som vi har hatt i alle år her heime – så litt vanskelig å finne tilbake til den! Trur ikkje det er dyre greiene, den er veldig simpel – men likevell veldig god 🙂

  32. Linda Marie Stuhaug

    Malin: Tusen takk, Malin 🙂

  33. Linda Marie Stuhaug

    Renate: Takk for det, Renate 😀

  34. Linda Marie Stuhaug

    Caroline: Knall 🙂

  35. Hvor får man tak i saltet du brukte? 🙂

  36. Linda Marie Stuhaug

    tine: Maldonsalt får man på vanlig dagligvarebutikker 🙂

  37. Hei.Lagde nøttesmør,men så stog eg her å tenkte.Må vell ha noko væske/smør i? FANT ikkje i oppskrifta.Hå masse væske må eg ha? Men god på smak det blei det.Namnam!!

  38. Linda Marie Stuhaug

    Maren: Nei, du skal ikkje ha noke væske eller smør i 😉 Når du kjører nøttene såpass lenge blir den etterkvart rennande fordi fettet slipper fra nøttene.

  39. Hei! jeg bare lurte på om det blir noe smak av nøtter fra denne oppskriften? 🙂

  40. Linda Marie Stuhaug

    Kine: Eg kjenner ikkje nøttesmaken, men det blir jo annleis enn en krema nugatti, for å sei det sånn 🙂

  41. Hei! Hvordan får man av skallet på hasselnøttene? Prøve å rise de i ovnen, slik som du beskrev, men funket ikke. Må man egentlig ha av skallet, eller går det greit med også? Tusen takk for svar 😀

  42. Linda Marie Stuhaug

    Eirin: Rist dei enda litt lenger, ha dei inn i eit handkle og rist godt. Skallet skal skli av då 🙂 Du kan fin t ha skallet på, det betyr ingenting!

  43. Synnøve

    Det er en kjempegod oppskrift, forguder bloggen din. Er så mange oppskrifter jeg vil prøve, tusen takk for at du er så fantastisk : D

  44. Linda Marie Stuhaug

    Synnøve: Tusen hjertelig, Synnøve! Slike ord varmer virkelig 🙂

  45. Katrine

    Hei Linda! Jeg prøvde å lage dette i dag, men fikk det ikke til. Nøttene fikk ikke en flytende konsistens, de ble bare pulverisert. Jeg lot maskinen gå lenge(det sto noe i bruksanvisningen om hvor lenge den maks bør gå omgangen, og det er lenger enn det så jeg blir nesten litt redd for å ødelegge den haha 😛 ) Hvor lenge lar du maskinen gå? Er det food prosessor du bruker? Jeg har både en food prosessor og en stavmikser med miksebolle, men ingen av delene funket. Tusen takk for at du deler så mange fine oppskrifter og bilder!!

  46. Linda Marie Stuhaug

    Katrine: Hei Katrine! Kor lang tid det før før du får en flytande konsistens varierer veldig fra maskin til maskin. Eg lar vell min gå i 10-15 minutter, men må som skrevet hjelpe til med en slikkepott så ikkje blandinga går opp etter kantene på foodprosessoren. Som det står bruker eg foodprosessor ja, du vil ikkje klare det med stavmikser eller miksmaster. Håper på bedre lykke neste gang 🙂

  47. Katrine

    Tusen takk for svar! Jeg prøvde igjen i dag og var fast bestemt på å ikke gi meg før det fikk kremkonsistens. Det tok meg 50 minutter…. Jeg skrapte ned fra kantene, men jeg får prøve enda oftere neste gang. Kanskje det går bedre da selv om det er litt irriterende å måtte stoppe opp hele tiden 😉

  48. Linda Marie Stuhaug

    Katrine: I starten så stopper eg nesten heile tida, men det tar totalt ikkje meir enn 10-15 minutter. Litt tålmodighet i starten så kommer det seg 🙂 Kjekt det gjekk denne gangen då!! 🙂

  49. Hei! Vet du ca kaloriinnhold i det du har på en skive? Du synes sikkert at dette spørsmålet er irriterende, men du er jo ganske flink innenfor dette temaet så du vet sikkert sånn cirka! Og jeg setter stor pris på alle de supre oppskriftene dine! Pleier å lage noen av disse kakene til bestefaren min når det er bursdagsselskap siden han har sukkersyke. Beroligende for meg å ha et sunnere alternativ i bursdager og andre anledninger, hehe:)

  50. Katrine

    Jeg har ikke annet å si enn Å HERLIGHET!! Å røste nøttene hadde virkelig ALT å si for både smak og konsistens! Jeg røstet ikke nøttene de første gangene jeg prøvde, og da tok det evigheter å få det til å bli noe som liknet på flytende. Nå tok det syv minutter til det var fløyelsmykt og rennende! Noe det ikke ble uansett hvor lenge jeg holdt på uten røsting. Og uten røstingen ble det heller ikke noe nugattismak av det. Det smakte vel egentlig skall. Uansett hvilket forhold jeg blandet i av kakao og søtning, så ble det rett og slett ikke godt, jeg hadde fått det for meg at jo, dette var faktisk alt for godt til å være sant. Men med røsting? Å herregud! Det smaker omtrent akkurat som nugatti!! Jeg trodde ikke det kunne gå an med så enkle og ikke minst næringsrike ingredienser! Jeg kan bare ikke fatte og begripe at jeg har klart å lage nugatti! Tusen, tusen takk skal du ha! Ha en strålende søndagskveld og en super uke! Katrine